Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

ΠΟΥ: Η πανδημία του Covid μείωσε το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως κατά σχεδόν δύο χρόνια

ΠΟΥ: Η πανδημία του Covid μείωσε το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως κατά σχεδόν δύο χρόνια

ΠΟΥ: «Η πανδημία του Covid-19 αντέστρεψε την τάση της σταθερής αύξησης του προσδόκιμου ζωής κατά τη γέννηση και του προσδόκιμου υγιούς ζωής κατά τη γέννηση», ανέφερε η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ. 

Ο Covid-19 μείωσε το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής κατά σχεδόν δύο χρόνια όταν μαινόταν από το 2019 έως το 2021, εξαλείφοντας μια δεκαετία προόδου, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. «Η πανδημία του Covid-19 αντέστρεψε την τάση της σταθερής αύξησης του προσδόκιμου ζωής κατά τη γέννηση και του προσδόκιμου υγιούς ζωής κατά τη γέννηση», ανέφερε η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ. Το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως μειώθηκε κατά 1,8 χρόνια στα 71,4 χρόνια, στο ίδιο επίπεδο με το 2012, σύμφωνα με μια ετήσια μελέτη παγκόσμιας στατιστικής υγείας του ΠΟΥ.

Ο χρόνος που μπορεί να περιμένει ο μέσος άνθρωπος για να ζήσει με καλή υγεία μειώθηκε 1,5 έτος σε 61,9 χρόνια το 2021 — επίσης το επίπεδο του 2012, αναφέρει η μελέτη. Ο αντίκτυπος ήταν ακόμη χειρότερος από τα ευρήματα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε από το Lancet τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την οποία το μέσο προσδόκιμο ζωής μειώθηκε κατά 1,6 χρόνια κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι ερευνητές για αυτή τη μελέτη είπαν ότι ο Covid-19 είχε «πιο βαθύ αντίκτυπο» στο προσδόκιμο ζωής από οποιοδήποτε άλλο γεγονός τον τελευταίο μισό αιώνα.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε ότι τα στοιχεία υπογραμμίζουν τη σημασία της παγκόσμιας συμφωνίας για την ασφάλεια της πανδημίας που διαπραγματεύεται στη Γενεύη «για την ενίσχυση της παγκόσμιας ασφάλειας υγείας, αλλά για την προστασία των μακροπρόθεσμων επενδύσεων στην υγεία και την προώθηση της ισότητας εντός και μεταξύ των χωρών». Οι ερευνητές του Lancet υπολόγισαν ότι ο Covid-19 προκάλεσε 15,9 εκατομμύρια υπερβολικούς θανάτους κατά τη διάρκεια του 2020-2021, είτε από τον ιό είτε από διαταραχές στα συστήματα υγείας που σχετίζονται με την πανδημία.

Η μελέτη του ΠΟΥ είπε ωστόσο ότι το προσδόκιμο ζωής δεν μειώθηκε με τον ίδιο τρόπο σε όλο τον κόσμο. Η Αμερική και η Νοτιοανατολική Ασία ήταν οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, με το προσδόκιμο ζωής να μειώνεται κατά περίπου τρία χρόνια, ανέφερε. Ο Δυτικός Ειρηνικός χτυπήθηκε λιγότερο, με το προσδόκιμο ζωής να μειώνεται μόλις 0,1 έτος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΠΟΥ: Οι συνομιλίες για τη συμφωνία πανδημίας πέφτουν στο κενό

Covid Γερμανία: Τρεις άνδρες κατηγορούνται για σύσταση ένοπλης οργάνωσης κατά των κυβερνητικών περιορισμών

Γκίκας Μαγιορκίνης: Επισημάνσεις για την εξέλιξη του κορωνοϊού & της γρίπης των πτηνών

Η Έκθεση Αποτελεσμάτων του ΠΟΥ για το 2023 δείχνει αξιοσημείωτα επιτεύγματα στον τομέα της υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Παρά τους βελτιωμένους κανονισμούς του ΠΟΥ, ο κόσμος παραμένει ανεπαρκώς προετοιμασμένος για την επόμενη πανδημία

Οφείλουμε στη μνήμη των περισσότερων από 27 εκατομμυρίων ανθρώπων που εκτιμάται ότι έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής από τον COVID, και στις αυξανόμενες απειλές για τις μελλοντικές γενιές, να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να πετύχουμε έναν ασφαλέστερο και πιο ασφαλή κόσμο.

Το ανθελονοσιακό φάρμακο δείχνει πολλά υποσχόμενο στη θεραπεία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών

Σε εκείνο το σημείο, 12 από τις ασθενείς βρήκαν τους εμμηνορροϊκούς κύκλους τους πιο τακτικούς και σχεδόν όλες οι ασθενείς είχαν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα τους. Επιπλέον, η ανάπτυξη κύστης μειώθηκε.

Το κλειδί για την ανατροφή ασφαλών παιδιών: Γιατί η γονική ευαισθησία έχει σημασία για τους πατέρες και τις μητέρες

Η ανατροφή των παιδιών είναι ένα ταξίδι μάθησης. Συμμετέχοντας σε ευαίσθητη φροντίδα, βοηθάμε τα παιδιά να αισθάνονται ασφαλή και αγαπημένα. Αυτές οι εμπειρίες διαμορφώνουν την εμπιστοσύνη τους στους φροντιστές, στους άλλους και στον κόσμο γύρω τους, κάτι που μπορεί να έχει μόνιμες επιπτώσεις στην ευημερία τους.

Διεξαγωγή του Εθνικού Προγράμματος ΠΦΥ σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας

ΚΙΜ: Σήμερα, το έμπειρο ιατρικό προσωπικό των Κινητών Ιατρικών Μονάδων (ΚΙΜ) θα είναι στην Ιστιαία για την τέταρτη φορά, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Αποφευκτοί θάνατοι κατά τη διάρκεια του COVID-19 που σχετίζονται με χρόνια υποστελέχωση νοσοκομείων

Η θέσπιση ελάχιστων προτύπων στελέχωσης νοσηλευτών νοσοκομείων είναι προς το συμφέρον του κοινού. Το φτωχό περιβάλλον εργασίας των νοσηλευτών νοσοκομείων προϋπήρχε της πανδημίας και συνδέθηκε έντονα με την εξουθένωση των νοσηλευτών και την πρόθεση να εγκαταλείψουν τον εργοδότη τους.

Πώς η αντιλαμβανόμενη ηλικία επηρεάζει τους φροντιστές άνοιας και τους αγαπημένους τους

«Με την ενθάρρυνση των θετικών αλληλεπιδράσεων και της αμοιβαίας κατανόησης, μπορούμε ενδεχομένως να βελτιώσουμε την ψυχική και συναισθηματική υγεία τόσο των φροντιστών όσο και των ατόμων με άνοια».

Close Icon