Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

Ο ΠΟΥ εκδίδει οδηγό διακυβέρνησης για την γενετική τεχνητή νοημοσύνη

Ο ΠΟΥ εκδίδει οδηγό διακυβέρνησης για την γενετική τεχνητή νοημοσύνη

ΠΟΥ: «Οι γενετικές τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την υγειονομική περίθαλψη, αλλά μόνο εάν αυτοί που αναπτύσσουν, ρυθμίζουν και χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνολογίες εντοπίσουν τους σχετικούς κινδύνους».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσιεύει νέες οδηγίες σχετικά με την ηθική και τη διακυβέρνηση μεγάλων πολυτροπικών μοντέλων (LMM) – έναν τύπο ταχέως αναπτυσσόμενης τεχνολογίας γενετικής τεχνητής νοημοσύνης (AI) με εφαρμογές σε όλη την υγειονομική περίθαλψη. Η καθοδήγηση περιγράφει περισσότερες από 40 συστάσεις προς εξέταση από τις κυβερνήσεις, τις εταιρείες τεχνολογίας και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για να διασφαλιστεί η κατάλληλη χρήση των LMM για την προώθηση και την προστασία της υγείας των πληθυσμών.

Τα LMM μπορούν να δέχονται έναν ή περισσότερους τύπους εισαγωγών δεδομένων, όπως κείμενο, βίντεο και εικόνες, και να δημιουργούν διαφορετικές εξόδους που δεν περιορίζονται στον τύπο των δεδομένων που εισάγονται. Τα LMM είναι μοναδικά ως προς τον μιμητισμό της ανθρώπινης επικοινωνίας και την ικανότητά τους να εκτελούν εργασίες που δεν είχαν προγραμματιστεί ρητά να εκτελούν. Τα LMM έχουν υιοθετηθεί ταχύτερα από οποιαδήποτε εφαρμογή καταναλωτών στην ιστορία, με πολλές πλατφόρμες – όπως οι ChatGPT, Bard και Bert – να εισέρχονται στη συνείδηση του κοινού το 2023.

«Οι γενετικές τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την υγειονομική περίθαλψη, αλλά μόνο εάν αυτοί που αναπτύσσουν, ρυθμίζουν και χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνολογίες εντοπίσουν και λογοδοτήσουν πλήρως τους σχετικούς κινδύνους», δήλωσε ο Δρ Τζέρεμι Φάραρ, επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ. «Χρειαζόμαστε διαφανείς πληροφορίες και πολιτικές για τη διαχείριση του σχεδιασμού, της ανάπτυξης και της χρήσης των LMM για να επιτύχουμε καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία και να ξεπεράσουμε τις συνεχιζόμενες ανισότητες στον τομέα της υγείας».

Πιθανά οφέλη και κίνδυνοι

Η νέα καθοδήγηση του ΠΟΥ περιγράφει πέντε ευρείες εφαρμογές των LMM για την υγεία:

  • Διάγνωση και κλινική φροντίδα, όπως απάντηση σε γραπτά ερωτήματα των ασθενών.
  • Χρήση καθοδηγούμενη από τον ασθενή, όπως για τη διερεύνηση συμπτωμάτων και θεραπεία.
  • Γραφεία και διοικητικά καθήκοντα, όπως η τεκμηρίωση και η περίληψη των επισκέψεων ασθενών στα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας.
  • Ιατρική και νοσηλευτική εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένης της παροχής προσομοιωμένων συναντήσεων ασθενών στους εκπαιδευόμενους, και
  • Επιστημονική έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης νέων ενώσεων.

 

Ενώ τα LMM αρχίζουν να χρησιμοποιούνται για συγκεκριμένους σκοπούς που σχετίζονται με την υγεία, υπάρχουν επίσης τεκμηριωμένοι κίνδυνοι δημιουργίας ψευδών, ανακριβών, μεροληπτικών ή ελλιπών δηλώσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να βλάψουν άτομα που χρησιμοποιούν τέτοιες πληροφορίες στη λήψη αποφάσεων υγείας. Επιπλέον, οι LMM μπορεί να εκπαιδεύονται σε δεδομένα που είναι κακής ποιότητας ή μεροληπτικά, είτε κατά φυλή, εθνικότητα, καταγωγή, φύλο, ταυτότητα φύλου ή ηλικία.

Η καθοδήγηση περιγράφει επίσης ευρύτερους κινδύνους για τα συστήματα υγείας, όπως η προσβασιμότητα και η οικονομική προσιτότητα των LMM με τις καλύτερες επιδόσεις. Το LMMS μπορεί επίσης να ενθαρρύνει την «προκατάληψη αυτοματισμού» από επαγγελματίες υγείας και ασθενείς, με την οποία παραβλέπονται σφάλματα που διαφορετικά θα είχαν εντοπιστεί ή δύσκολες επιλογές ανατίθενται ακατάλληλα σε ένα LMM. Τα LMM, όπως και άλλες μορφές τεχνητής νοημοσύνης, είναι επίσης ευάλωτα σε κινδύνους κυβερνοασφάλειας που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις πληροφορίες των ασθενών ή την αξιοπιστία αυτών των αλγορίθμων και την παροχή υγειονομικής περίθαλψης ευρύτερα.

Για τη δημιουργία ασφαλών και αποτελεσματικών LMM, ο ΠΟΥ υπογραμμίζει την ανάγκη για δέσμευση διαφόρων ενδιαφερομένων: κυβερνήσεων, εταιρειών τεχνολογίας, παρόχων υγειονομικής περίθαλψης, ασθενών και κοινωνίας των πολιτών, σε όλα τα στάδια ανάπτυξης και ανάπτυξης τέτοιων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της επίβλεψης και της ρύθμισής τους. «Οι κυβερνήσεις από όλες τις χώρες πρέπει να καθοδηγήσουν από κοινού τις προσπάθειες για να ρυθμίσουν αποτελεσματικά την ανάπτυξη και τη χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, όπως τα LMM», δήλωσε ο Δρ Alain Labrique, Διευθυντής Ψηφιακής Υγείας και Καινοτομίας του ΠΟΥ στο Επιστημονικό Τμήμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΠΟΥ: Πιστοποιεί ότι το Cabo Verde είναι πια απαλλαγμένο από την ελονοσία

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι ο COVID εξακολουθεί να αποτελεί απειλή

Πολιομυελίτιδα: Ο ΠΟΥ επισημαίνει τον ελλιπή εμβολιασμό σε Αφγανιστάν - Πακιστάν

Δάγκειος πυρετός: Ο ΠΟΥ ανησυχεί για απειλή της δημόσιας υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας: Τελετή Εγκαινίων του έργου επέκτασης και αναδιαρρύθμισης

Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας: Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης παρευρέθηκε σήμερα, Τετάρτη 29 Μαΐου 2024, στην τελετή εγκαινίων του έργου επέκτασης και αναδιαρρύθμισης του Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας.

Γεωργιάδης: "Οι συνδικαλιστές επιμένουν να μην πειθαρχούν σε κανέναν απολύτως"

Γεωργιάδης: Οι συνδικαλιστές επιμένουν να μην πειθαρχούν σε κανέναν απολύτως, εσείς τώρα τί πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει το Υπουργείο Υγείας και εγώ προσωπικά σε όλο αυτό, που κρατά ομήρους τα παιδιά;

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ προτρέπει τις χώρες να κλείσουν γρήγορα τη συμφωνία για την πανδημία

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις στον Διεθνή Κανονισμό Υγείας ΔΚΥ, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης περισσότερων αποχρώσεων σε ένα σύστημα που προορίζεται να προειδοποιεί τις χώρες για πιθανές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία παγκόσμιας ανησυχίας, ενδέχεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εγκριθούν κατά τη διάρκεια της συνέλευσης αυτής της εβδομάδας, είπαν οι παρατηρητές.

Άδωνις Γεωργιάδης: Στα Γρεβενά και στην Κοζάνη ο Υπουργός Υγείας

Άδωνις Γεωργιάδης: Στο πλαίσιο της περιοδείας του στα Γρεβενά, ο Άδωνις Γεωργιάδης επισκέφθηκε την Κιβωτό, όπου δεσμεύτηκε για την περαιτέρω αναβάθμιση των υγειονομικών δομών της περιοχής.

Αγαπηδάκη: Αλλάζουμε το μοντέλο με το οποίο λειτουργεί το ΕΣΥ

Αγαπηδάκη: Στόχος μας με αυτές τις δράσεις, αλλά και με τις προληπτικές εξετάσεις, είναι να αλλάξουμε το μοντέλο με το οποίο λειτουργεί το ΕΣΥ: από το να περιμένουμε να έρθει ο πολίτης στο γιατρό, πάμε εμείς στον πολίτη.

Close Icon