Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Τεχνητή νοημοσύνη: Τα δακτυλικά αποτυπώματα είναι μοναδικά

Τεχνητή νοημοσύνη: Τα δακτυλικά αποτυπώματα είναι μοναδικά

Αναδείχθηκε έτσι ότι οι γωνίες και οι καμπυλότητες των στροβίλων και των βρόχων στο κέντρο των δακτυλικών αποτυπωμάτων ευθύνονται για μεγάλο μέρος αυτής της ομοιότητας και το μοτίβο αυτό ισχύει για όλα τα ζεύγη δακτύλων του ίδιου ατόμου.

Η ανακάλυψη της τεχνητής νοημοσύνης καταρρίπτει τη μακροχρόνια πεποίθηση στην Εγκληματολογία, ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα από διαφορετικά δάχτυλα του ίδιου ατόμου είναι μοναδικά. Το σύστημα ανέπτυξαν μηχανικοί του Πανεπιστημίου Κολούμπια σε συνεργασία με ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στο Μπάφαλο. Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι συγγραφείς της μελέτης, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Science Advances», αποδεικνύουν με βεβαιότητα 99,99% ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα από δύο οποιαδήποτε δάκτυλα του ίδιου ατόμου είναι πολύ πιο όμοια από ό,τι θεωρούνταν προηγουμένως, απλώς οι εγκληματολόγοι μέχρι τώρα τα σύγκριναν με λάθος τρόπο. Οι περισσότερες τεχνολογίες δακτυλικών αποτυπωμάτων βασίζονται στην παραδοχή ότι δεν υπάρχουν ποτέ δύο ίδια δακτυλικά αποτυπώματα και η συγκεκριμένη ανακάλυψη, επισημαίνουν οι ερευνητές, θα μπορούσε να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των εγκληματολογικών ερευνών.

 

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον προπτυχιακό φοιτητή του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Γκέιμπ Γκούο, ανέλυσε χαρακτηριστικά περίπου 60.000 δακτυλικών αποτυπωμάτων μιας δημόσιας κυβερνητικής βάσης δεδομένων των ΗΠΑ και τα τροφοδότησε ανά ζεύγη σε ένα σύστημα βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη, γνωστό ως βαθύ αντιθετικό δίκτυο. Όπως διαπίστωσε, η τεχνητή νοημοσύνη δεν χρησιμοποιούσε τα ίδια μοτίβα με την παραδοσιακή σύγκριση δακτυλικών αποτυπωμάτων, αλλά έναν διαφορετικό δείκτη. Αναδείχθηκε έτσι ότι οι γωνίες και οι καμπυλότητες των στροβίλων και των βρόχων στο κέντρο των δακτυλικών αποτυπωμάτων ευθύνονται για μεγάλο μέρος αυτής της ομοιότητας και το μοτίβο αυτό ισχύει για όλα τα ζεύγη δακτύλων του ίδιου ατόμου. Οι ερευνητές επανεκπαίδευσαν επίσης το μοντέλο τους με διαφορετικά φύλα και φυλετικές ομάδες και παρατήρησαν ότι είχε την καλύτερη απόδοση όταν εκπαιδεύτηκε με δακτυλικά αποτυπώματα που είχαν συγκεντρωθεί από όλες τις ομάδες.

Η φωτογραφία αναδεικνύει τις περιοχές που συμβάλλουν στην ομοιότητα μεταξύ των δύο δακτυλικών αποτυπωμάτων του ίδιου ατόμου. Όταν η ομάδα επαλήθευσε τα αποτελέσματά της, έστειλε τα ευρήματά της σε περιοδικό Εγκληματολογίας για να λάβει απόρριψη λίγους μήνες αργότερα με την αιτιολογία ότι «είναι γνωστό ότι κάθε δακτυλικό αποτύπωμα είναι μοναδικό». Οι ερευνητές δεν σταμάτησαν εκεί. Τροφοδότησαν το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης με ακόμη περισσότερα δεδομένα και αυτό συνέχισε να βελτιώνεται. Η εργασία απορρίφθηκε και πάλι, αλλά άσκησαν έφεση.

«Αυτή η ανακάλυψη είναι ένα παράδειγμα για τα πιο εκπληκτικά πράγματα που θα έρθουν από την τεχνητή νοημοσύνη. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί πραγματικά να κάνει νέες ανακαλύψεις, ότι απλώς αναμασά τη γνώση. Αλλά αυτή η έρευνα είναι ένα παράδειγμα για το πώς ακόμη και μια αρκετά απλή τεχνητή νοημοσύνη που τροφοδοτείται με ένα αρκετά απλό σύνολο δεδομένων που η ερευνητική κοινότητα δεν χρησιμοποιούσε για χρόνια, μπορεί να προσφέρει γνώσεις που διέφευγαν από τους ειδικούς για δεκαετίες», σημειώνει ο Χοντ Λίπσον, καθηγητής Καινοτομίας στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης σε ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια με την κατάθλιψη

Η τεχνητή νοημοσύνη επιταχύνει τη διάγνωση ουρολοιμώξεων

Βιορομποτική καρδιά στοχεύει στην καλύτερη προσομοίωση των βαλβίδων

Πώς η τεχνολογία επηρεάζει την μάθηση;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα εφεύρεση που θα μπορούσε να χαρτογραφήσει τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου

Ο Δρ. Rashad Richey, καθηγητής Φυσικής στο Παρίσι, έλαβε πρόσφατα προσωρινό καθεστώς διπλώματος ευρεσιτεχνίας για τη νέα του εφεύρεση, τη Συσκευή Νευρολογικής Εγκεφαλικής Παραγωγής.

Αισθητήρες ανιχνεύουν πρώιμα στοιχεία απόρριψης μοσχευμάτων οργάνων

Αυτοί οι αισθητήρες εμφυτεύματος μπορούν να αναγνωρίσουν πολύ πρώιμες διαδικασίες απόρριψης, το πρώτο βήμα προς ένα εργαλείο για την εξατομίκευση της φροντίδας μετά τη μεταμόσχευση.

Νέο λογισμικό απεικόνισης βελτιώνει τη διάγνωση των πνευμόνων κατά 30%

Το πρόγραμμα λογισμικού βοηθά τους γιατρούς και τους ερευνητές να λαμβάνουν συνεπή δεδομένα ασθενών, οδηγώντας σε καλύτερες διαγνώσεις και λεπτομέρειες σχετικά με το πού να στοχεύσουν πιθανές θεραπείες—όλα χωρίς σκιαγραφική βαφή.

Νέα τεχνική για την κατάψυξη του εγκεφαλικού ιστού χωρίς βλάβη

Η νέα τεχνική θα επιτρέπει στους ερευνητές να αποθηκεύουν δείγματα εγκεφαλικού ιστού σε μια κλίμακα αρκετά μεγάλη ώστε να επιτρέπει νέους τύπους έρευνας του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Πρωτοποριακή τεχνική επιτρέπει την κατασκευή εξατομικευμένων φαρμακευτικών δισκίων

Η ικανότητα εκτύπωσης μεγάλων παρτίδων (που αποδείχθηκε με τη δημιουργία 56 χαπιών σε μία μόνο εκτέλεση) ενισχύει περαιτέρω την περίπτωση της MM-IJ3DP ως βιώσιμης μεθόδου για την παραγωγή εξατομικευμένων φαρμάκων σε μεγάλη κλίμακα.

Close Icon