Επιστημονικά Νέα

Τα δακτυλικά αποτυπώματα της ανθρώπινης συνείδησης

Τα δακτυλικά αποτυπώματα της ανθρώπινης συνείδησης

Οι δυτικοί ερευνητές έχουν προχωρήσει ένα βήμα πιο κοντά στον εντοπισμό ενός «δακτυλικού αποτυπώματος» εγκεφάλου για τη συνείδηση ​​- μια ανακάλυψη που θα ξεκλειδώσει την περαιτέρω κατανόηση του γιατί ορισμένοι ασθενείς, που υποτίθεται ότι είναι βλαστικοί, εξακολουθούν να γνωρίζουν τον κόσμο τους.

Στη μελέτη του ορόσημο του 2006, ο δυτικός νευροεπιστήμονας Adrian Owen και οι συνεργάτες του έδειξαν για πρώτη φορά ότι η λειτουργική νευροαπεικόνιση μπορεί να αποκαλύψει συνειδητή συνειδητοποίηση σε μερικούς ασθενείς που φαίνεται να είναι εντελώς βλαστικοί. Η τεχνική αυτή επέτρεψε σε μερικά από αυτά τα άτομα να γνωστοποιήσουν τις σκέψεις τους και τις επιθυμίες τους στον έξω κόσμο. Αλλά μια σημαντική ερώτηση για τον Owen παρέμεινε: Γιατί μπορεί κάποιοι ασθενείς να επικοινωνούν και όχι άλλοι; Σε μια νέα μελέτη  ο Owen και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Cambridge ίσως βρήκαν απάντηση.

Η διεθνής ερευνητική ομάδα συνέκρινε τις καταστάσεις εγκεφάλου των ασθενών σε φυτική ή ελάχιστα συνειδητή κατάσταση με εκείνες υγιείς συμμετέχοντες αναισθητοποιημένους με προποφόλη, που χρησιμοποιούνται συνήθως για να καταπραΰνουν αλλιώς υγιείς ανθρώπους όταν πηγαίνουν για χειρουργική επέμβαση ρουτίνας.

«Πρέπει να καταλάβουμε περισσότερα για τη συνείδηση και τον εγκέφαλο και για αυτή τη μελέτη, έπρεπε να εντοπίσουμε μια συγκεκριμένη κατάσταση εγκεφάλου που σχετίζεται με τη συνείδηση ​​και, αντίστροφα, μια συγκεκριμένη κατάσταση εγκεφάλου ενδεικτική της απώλειας των αισθήσεων», δήλωσε ο γνωστικός καθηγητής νευροεπιστήμης και απεικόνισης. “Προφανώς, δεν μπορούμε να« ελέγξουμε »τη συνείδηση ​​σε βλαστικούς ασθενείς, αλλά μπορούμε σε υγιείς συμμετέχοντες στη μελέτη αν χρησιμοποιήσουμε ένα αναισθητικό φάρμακο όπως η προποφόλη».

Ο ρόλος της Δύσης σε αυτή τη διεθνή συνεργασία ήταν να σαρώσει μια ομάδα συμμετεχόντων στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Robarts της Ιατρικής Σχολής της Σχολής Ιατρικής & Οδοντιατρικής Schulich χρησιμοποιώντας τη λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (fMRI), ενώ σταδιακά καταστάλθηκαν χρησιμοποιώντας την προποφόλη ναρκωτικών. Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με αυτά μιας ομάδας ασθενών, είτε σε φυτική είτε σε ελάχιστα συνειδητή κατάσταση, τα οποία σαρώθηκαν από ερευνητές στο Cambridge.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα των δύο ομάδων συμμετεχόντων που εξετάστηκαν στις απέναντι πλευρές του Ατλαντικού, ήταν ιδιαίτερα παρόμοια: η απώλεια συνείδησης – είτε λόγω αναισθησίας στην προποφόλη είτε εγκεφαλικού τραύματος – συνοδεύτηκε από μειωμένη λειτουργική ποικιλομορφία και ικανότητα ολοκλήρωσης σε παρόμοια δίκτυα εγκεφάλου, η οποία μπορεί να αντιπροσωπεύει έναν νευροβιολογικό δείκτη ή «δακτυλικό αποτύπωμα» για συνείδηση ​​», δήλωσε ο Owen.

Με απλά λόγια, η λειτουργική πολυμορφία και η ικανότητα ολοκλήρωσης είναι ιδιότητες του εγκεφάλου που αποκαλύπτουν πόση πληροφορία ανταλλάσσονται και ενσωματώνονται μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου. “Είναι ακόμα πρώτες μέρες, αλλά αυτά τα αποτελέσματα αρχίζουν να αποκαλύπτουν πώς οι εγκέφαλοί μας δημιουργούν τη συνειδητή εμπειρία μας στον κόσμο και τι συμβαίνει όταν η συνείδηση ​​αποτύχει”, δήλωσε ο Owen. “Αυτό είναι ένα σημαντικό κομμάτι στην προσπάθειά μας να καταλάβουμε γιατί ορισμένοι ασθενείς, θεωρούμενοι ως βλαστικοί, είναι στην πραγματικότητα συνειδητοί και γνωρίζουν τα πάντα που συμβαίνουν γύρω τους”. Η μελέτη, συγκεκριμένες δυναμικές αλληλεπιδράσεις της εγκεφαλικής ολοκλήρωσης και της λειτουργικής ποικιλομορφίας, δημοσιεύθηκε σήμερα στο περιοδικό Nature Communications .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Αιτία αποκλεισμού για τις γυναίκες αθλήτριες τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης;

Θαλασσινό νερό: Ένας ισχυρός σύμμαχος για την υγεία του αναπνευστικού συστήματος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έρευνα αναθεωρεί τις φυσιολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης στις γυναίκες

Αρτηριακή πίεση Γυναίκα: Εάν είστε γυναίκα, οι γιατροί μπορεί να χρησιμοποιούν λάθος τρόπο μέτρησης της αρτηριακής σας πίεσης, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 15 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Circulation. Η έρευνα εξετάζει τον πρώτο αριθμό, τη συστολική αρτηριακή πίεση, η οποία δείχνει πόση πίεση δημιουργεί το αίμα σας στα τοιχώματα της αρτηρίας σας όταν χτυπά η καρδιά. "Σκεφτόμαστε για την κανονική αρτηριακή πίεση σε άτομα με την υπόθεση ότι οι άνδρες και οι γυναίκες είναι ίδιοι, όταν στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο διαφορετικοί από ό, τι συνειδητοποιούσαμε ως τώρα", δήλωσε η Dr. Susan Cheng, συντάκτρια της μελέτης.

Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Νέες συνθήκες και εξελίξεις στη φροντίδα των ασθενών

Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο. Όμως, αυτό ενδεχομένως να αλλάξει στο κοντινό μέλλον, χάρη σε μια κατηγορία ογκολογικών θεραπειών που τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση των ασθενών με αρκετές μορφές προχωρημένου ή μεταστατικού καρκίνου: την Ανοσο-Ογκολογία.

Το μακροχρόνιο στρες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Καρδιά και άγχος: Μπορεί το μακροχρόνιο στρες να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή; Οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα θα απαντούσαν καταφατικά, αλλά τα επιστημονικά στοιχεία γι’ αυτό είναι λιγοστά.

Κορωνοϊός Μελέτη ΗΠΑ: Τα αντισώματα έναντι του κορωνοϊού συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο νέας μόλυνσης

Κορωνοϊός Μελέτη ΗΠΑ: Νέα στοιχεία από τις ΗΠΑ συνδέουν την ανεύρεση αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού (από προηγούμενη λοίμωξη) με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εκ νέου μόλυνσης στο μέλλον. Συγκεκριμένα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine την Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, διαπίστωσε ότι τα άτομα που ήταν θετικά σε αντισώματα έναντι του Covid-19 είχαν μειωμένο κίνδυνο λοίμωξης από κορωνοϊό μελλοντικά σε σύγκριση με εκείνα που βγήκαν αρνητικά στο τεστ αντισωμάτων.

Μπορούν τα αρνητικά ιόντα να λειτουργήσουν ως αντικαταθληπτικά

Θάλασσα: Τα αρνητικά ιόντα είναι άοσμα, άγευστα και αόρατα μόρια που εισπνέουμε σε αφθονία σε ορισμένα περιβάλλοντα, όπως η θάλασσα. Μόλις φτάσουν στην κυκλοφορία του αίματός μας, τα αρνητικά ιόντα πιστεύεται ότι προκαλούν βιοχημικές αντιδράσεις που αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, ορμόνης της διάθεσης, βοηθώντας στην ανακούφιση της κατάθλιψης, την διαχείριση του άγχους και την ενίσχυση της ψυχικής μας υγείας.

Έρευνα ενοχοποιεί τη φρουκτόζη για βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα

Ανοσοποιητικό σύστημα: Νέα έρευνα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Swansea σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και του Francis Crick Institute στο Λονδίνο έδειξε ότι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη σακχάρου μπορεί να αποτρέψει την ορθή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος των ανθρώπων με τρόπους που, μέχρι τώρα, σε μεγάλο βαθμό ήταν άγνωστοι.

Αποκωδικοποιήθηκε το... κρυφό μήνυμα στο αλεξίπτωτο του Perseverance

NASA Perseverance: Το «κρυφό μήνυμα» της NASA στο αλεξίπτωτο με το οποίο το ρομπότ Perseveranceκατέβηκε στην επιφάνεια του Άρη τράβηξε την προσοχή χρηστών του Διαδικτύου, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το αποκρυπτογράφησαν.