Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Τα δακτυλικά αποτυπώματα της ανθρώπινης συνείδησης

Τα δακτυλικά αποτυπώματα της ανθρώπινης συνείδησης

Οι δυτικοί ερευνητές έχουν προχωρήσει ένα βήμα πιο κοντά στον εντοπισμό ενός «δακτυλικού αποτυπώματος» εγκεφάλου για τη συνείδηση ​​- μια ανακάλυψη που θα ξεκλειδώσει την περαιτέρω κατανόηση του γιατί ορισμένοι ασθενείς, που υποτίθεται ότι είναι βλαστικοί, εξακολουθούν να γνωρίζουν τον κόσμο τους.

Στη μελέτη του ορόσημο του 2006, ο δυτικός νευροεπιστήμονας Adrian Owen και οι συνεργάτες του έδειξαν για πρώτη φορά ότι η λειτουργική νευροαπεικόνιση μπορεί να αποκαλύψει συνειδητή συνειδητοποίηση σε μερικούς ασθενείς που φαίνεται να είναι εντελώς βλαστικοί. Η τεχνική αυτή επέτρεψε σε μερικά από αυτά τα άτομα να γνωστοποιήσουν τις σκέψεις τους και τις επιθυμίες τους στον έξω κόσμο. Αλλά μια σημαντική ερώτηση για τον Owen παρέμεινε: Γιατί μπορεί κάποιοι ασθενείς να επικοινωνούν και όχι άλλοι; Σε μια νέα μελέτη  ο Owen και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Cambridge ίσως βρήκαν απάντηση.

Η διεθνής ερευνητική ομάδα συνέκρινε τις καταστάσεις εγκεφάλου των ασθενών σε φυτική ή ελάχιστα συνειδητή κατάσταση με εκείνες υγιείς συμμετέχοντες αναισθητοποιημένους με προποφόλη, που χρησιμοποιούνται συνήθως για να καταπραΰνουν αλλιώς υγιείς ανθρώπους όταν πηγαίνουν για χειρουργική επέμβαση ρουτίνας.

«Πρέπει να καταλάβουμε περισσότερα για τη συνείδηση και τον εγκέφαλο και για αυτή τη μελέτη, έπρεπε να εντοπίσουμε μια συγκεκριμένη κατάσταση εγκεφάλου που σχετίζεται με τη συνείδηση ​​και, αντίστροφα, μια συγκεκριμένη κατάσταση εγκεφάλου ενδεικτική της απώλειας των αισθήσεων», δήλωσε ο γνωστικός καθηγητής νευροεπιστήμης και απεικόνισης. “Προφανώς, δεν μπορούμε να« ελέγξουμε »τη συνείδηση ​​σε βλαστικούς ασθενείς, αλλά μπορούμε σε υγιείς συμμετέχοντες στη μελέτη αν χρησιμοποιήσουμε ένα αναισθητικό φάρμακο όπως η προποφόλη».

Ο ρόλος της Δύσης σε αυτή τη διεθνή συνεργασία ήταν να σαρώσει μια ομάδα συμμετεχόντων στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Robarts της Ιατρικής Σχολής της Σχολής Ιατρικής & Οδοντιατρικής Schulich χρησιμοποιώντας τη λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (fMRI), ενώ σταδιακά καταστάλθηκαν χρησιμοποιώντας την προποφόλη ναρκωτικών. Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με αυτά μιας ομάδας ασθενών, είτε σε φυτική είτε σε ελάχιστα συνειδητή κατάσταση, τα οποία σαρώθηκαν από ερευνητές στο Cambridge.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα των δύο ομάδων συμμετεχόντων που εξετάστηκαν στις απέναντι πλευρές του Ατλαντικού, ήταν ιδιαίτερα παρόμοια: η απώλεια συνείδησης – είτε λόγω αναισθησίας στην προποφόλη είτε εγκεφαλικού τραύματος – συνοδεύτηκε από μειωμένη λειτουργική ποικιλομορφία και ικανότητα ολοκλήρωσης σε παρόμοια δίκτυα εγκεφάλου, η οποία μπορεί να αντιπροσωπεύει έναν νευροβιολογικό δείκτη ή «δακτυλικό αποτύπωμα» για συνείδηση ​​», δήλωσε ο Owen.

Με απλά λόγια, η λειτουργική πολυμορφία και η ικανότητα ολοκλήρωσης είναι ιδιότητες του εγκεφάλου που αποκαλύπτουν πόση πληροφορία ανταλλάσσονται και ενσωματώνονται μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου. “Είναι ακόμα πρώτες μέρες, αλλά αυτά τα αποτελέσματα αρχίζουν να αποκαλύπτουν πώς οι εγκέφαλοί μας δημιουργούν τη συνειδητή εμπειρία μας στον κόσμο και τι συμβαίνει όταν η συνείδηση ​​αποτύχει”, δήλωσε ο Owen. “Αυτό είναι ένα σημαντικό κομμάτι στην προσπάθειά μας να καταλάβουμε γιατί ορισμένοι ασθενείς, θεωρούμενοι ως βλαστικοί, είναι στην πραγματικότητα συνειδητοί και γνωρίζουν τα πάντα που συμβαίνουν γύρω τους”. Η μελέτη, συγκεκριμένες δυναμικές αλληλεπιδράσεις της εγκεφαλικής ολοκλήρωσης και της λειτουργικής ποικιλομορφίας, δημοσιεύθηκε σήμερα στο περιοδικό Nature Communications .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μελέτη ψωρίασης δείχνει υψηλό επίπεδο συμπτωμάτων αρθρίτιδας

Επίδραση της υπέρτασης σε νεαρούς άνδρες και γυναίκες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μικρορομπότ από φύκια παραδίδουν φάρμακα απευθείας σε καρκινικούς όγκους

Μετά από μια σειρά επιτυχημένων δοκιμών, η καινοτόμος αυτή θεραπεία θα δοκιμαστεί στη συνέχεια σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Εάν αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά της, θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο και στην αποτροπή της εξάπλωσης ασθενειών.

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε για τις Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές

Οι νευροαναπτυξιακές διαταραχές (ΝΔΔ) περιλαμβάνουν μια σειρά καταστάσεων που επηρεάζουν τη λειτουργία και την ανάπτυξη του εγκεφάλου, οδηγώντας σε βλάβες στην προσωπική, κοινωνική, ακαδημαϊκή ή επαγγελματική λειτουργία.

Η σπουδαιότητα της μετεγχειρητικής νευροαποκατάστασης για ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο;

Μετεγχειρητική νευροαποκατάσταση: Η μετεγχειρητική νευροαποκατάσταση είναι ζωτικής σημασίας για ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο λόγω της πολύπλοκης και λεπτής φύσης της χειρουργικής επέμβασης στον εγκέφαλο και της επακόλουθης διαδικασίας ανάρρωσης.

Νέες, δύσκολες στη θεραπεία μυκητιασικές λοιμώξεις του δέρματος

Δέρμα λοιμώξεις: Οι νέες και αναδυόμενες μυκητιασικές δερματικές λοιμώξεις είναι εξαιρετικά μεταδοτικές και δύσκολο να αντιμετωπιστούν, αν και τα τρέχοντα ποσοστά στις ΗΠΑ παραμένουν χαμηλά.

Close Icon