ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΟΥ μετάλλαξη Όμικρον: Για πολύ υψηλό κίνδυνο προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με την παραλλαγή B.1.1.529

ΠΟΥ μετάλλαξη Όμικρον: Για πολύ υψηλό κίνδυνο προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με την παραλλαγή B.1.1.529

ΠΟΥ μετάλλαξη Όμικρον: Για πολύ υψηλό κίνδυνο προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ως εκ τούτου, οι κυβερνήσεις σπεύδουν να προστατεύσουν τους πολίτες τους άμεσα, θέτοντας σε ισχύ ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Στις 26 Νοεμβρίου 2021, ο ΠΟΥ όρισε την παραλλαγή B.1.1.529 ως παραλλαγή ανησυχίας. Την ονόμασε Omicron, κατόπιν συμβουλής της Τεχνικής Συμβουλευτικής Ομάδας του ΠΟΥ για την Εξέλιξη των Ιών (TAG-VE). Αυτή η απόφαση βασίστηκε στα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ότι η παραλλαγή Omicron από την Μποτσουάνα έχει πολλές μεταλλάξεις που μπορεί να έχουν αντίκτυπο στον τρόπο συμπεριφοράς του. Για παράδειγμα, στο πόσο εύκολα εξαπλώνεται ή στη σοβαρότητα της ασθένειας που προκαλεί. Για πολύ υψηλό κίνδυνο προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ως εκ τούτου, οι κυβερνήσεις σπεύδουν να προστατεύσουν τους πολίτες τους άμεσα, θέτοντας σε ισχύ ταξιδιωτικούς περιορισμούς και ωθώντας τον κόσμο ακόμη περισσότερο στον εμβολιασμό.

Τι γνωρίζουμε έως τώρα για την μετάλλαξη Όμικρον;

Ερευνητές στη Νότια Αφρική και σε όλο τον κόσμο διεξάγουν μελέτες για να κατανοήσουν καλύτερα πολλές πτυχές της μετάλλαξης Omicron και θα συνεχίσουν να μοιράζονται τα ευρήματα αυτών των μελετών μόλις γίνονται διαθέσιμα.

  • Μεταδοτικότητα: Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η παραλλαγή Όμικρον είναι πιο μεταδοτική σε σύγκριση με τη Δέλτα. Ο αριθμός των ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί έχει αυξηθεί σε περιοχές της Νότιας Αφρικής που επηρεάζονται από αυτήν την παραλλαγή. Ωστόσο, βρίσκονται σε εξέλιξη επιδημιολογικές μελέτες για να καταλάβουμε αν οφείλεται στην Omicron ή σε άλλους παράγοντες.
  • Σοβαρότητα της νόσου: Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η μόλυνση με την μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί πιο σοβαρή νόσο σε σύγκριση με λοιμώξεις από άλλες παραλλαγές, όπως η Δέλτα. Τα προκαταρκτικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι υπάρχουν αυξανόμενα ποσοστά νοσηλείας στη Νότια Αφρική, αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται στον αυξανόμενο συνολικό αριθμό ατόμων που μολύνονται και όχι σε αποτέλεσμα συγκεκριμένης μόλυνσης με το Omicron.

Επιμόλυνση όσων έχουν ήδη νοσήσει με Covid-19

Τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης εκ νέου με την μετάλλαξη Omicron. Δηλαδή, άτομα που είχαν προηγουμένως νοσήσει από την COVID-19 θα μπορούσαν να επαναμολυνθούν ευκολότερα με την Omicron, σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές που προκαλούν ανησυχία. Ωστόσο, οι πληροφορίες είναι περιορισμένες και θα είναι διαθέσιμες τις επόμενες ημέρες.

  • Αποτελεσματικότητα των εμβολίων: Ο ΠΟΥ συνεργάζεται με τεχνικούς εταίρους για να κατανοήσει τον πιθανό αντίκτυπο αυτής της παραλλαγής στα υπάρχοντα αντίμετρα, όπως ο εμβολιασμός. Τα εμβόλια παραμένουν κρίσιμα για τη μείωση σοβαρών ασθενειών και θανάτων. Όμως η αποτελεσματικότητά τους στην μετάλλαξη Όμικρον ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί.
  • Αποτελεσματικότητα των τεστ: Τα ευρέως χρησιμοποιούμενα PCR tests συνεχίζουν να ανιχνεύουν τη λοίμωξη, όπως έχουμε δει και με άλλες παραλλαγές. Μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει οποιαδήποτε επίδραση σε άλλους τύπους τεστ, όπως για παράδειγμα τα rapid tests.
  • Αποτελεσματικότητα των θεραπειών: Τα κορτικοστεροειδή και οι αναστολείς υποδοχέων IL6 εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά για τη διαχείριση ασθενών με σοβαρή νόσηση COVID-19. Άλλες θεραπείες θα αξιολογηθούν για να διαπιστωθεί εάν εξακολουθούν να είναι εξίσου αποτελεσματικές δεδομένων των αλλαγών σε μέρη του ιού στην παραλλαγή Omicron.

Τι προτείνει ο ΠΟΥ στις χώρες

Καθώς η Omicron έχει χαρακτηριστεί ως παραλλαγή ανησυχίας, υπάρχουν διάφορες ενέργειες που συνιστά ο ΠΟΥ στις χώρες να αναλάβουν:

  • ενίσχυση της επιτήρησης και της αλληλουχίας των κρουσμάτων
  • κοινή χρήση αλληλουχιών γονιδιώματος σε δημόσια διαθέσιμες βάσεις δεδομένων
  • αναφορά αρχικών κρουσμάτων στον ΠΟΥ
  • διεξαγωγή επιτόπιων ερευνών και εργαστηριακών αξιολογήσεων για να κατανοηθεί καλύτερα εάν η παραλλαγή Omicron έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά μετάδοσης ή ασθένειας ή επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, των θεραπευτικών, των διαγνωστικών ή των μέτρων δημόσιας υγείας και κοινωνικών μέτρων

Οι χώρες θα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν αποτελεσματικά μέτρα δημόσιας υγείας για τη μείωση της εξάπλωσης της COVID-19 συνολικά, χρησιμοποιώντας ανάλυση κινδύνου και επιστημονική προσέγγιση. Θα πρέπει να αυξήσουν ορισμένες εγκαταστάσεις δημόσιας υγείας για τη διαχείριση μιας αύξησης των κρουσμάτων, ενώ θα πρέπει κατά το δοκούν να επιβάλλουν ταξιδιωτικούς και άλλους περιορισμούς για την προστασία των πολιτών τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιάννης Οικονόμου: Δεν υπάρχει περίπτωση για νέο lockdown, παρακολουθούμε τις εξελίξεις για την μετάλλαξη Όμικρον

Συνεδριάζει η G7 εκτάκτως για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον

Το Ηνωμένο Βασίλειο σκληραίνει τους κανόνες Covid καθώς έρχεται το νέο στέλεχος "όμικρον"

Η Νοτιοαφρικανή γιατρός που πρώτη ειδοποίησε τις αρχές για την παρουσία της παραλλαγής όμικρον ανέφερε ότι παρουσιάζει «ασυνήθιστα αλλά ήπια» συμπτώματα. 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αυξάνονται τα επίπεδα κατάθλιψης σε ασθενείς με καρκίνο προστάτη

Καρκίνος προστάτη κατάθλιψη: Η κατάθλιψη σε ασθενείς με καρκίνο είναι ιδιαίτερα κακή καθώς σχετίζεται με ασθενείς που έχουν χειρότερα αποτελέσματα καρκίνου, συμπεριλαμβανομένης της χειρότερης συνολικής επιβίωσης.

Πώς λειτουργεί η τάση προς την ανθυγιεινή διατροφή και πώς να τη σταματήσουμε

Κάποια στιγμή, ένας γιατρός μου εξήγησε ότι η κατανάλωση μεγάλων δόσεων αλατιού αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού ανεξαρτήτως της αρτηριακής πίεσης. Με άλλα λόγια, η χαμηλή μου πίεση δεν με προστατεύει από τον κίνδυνο, ενώ εγώ δεν το γνώριζα καν αυτό.

Κίνδυνοι για το αναπνευστικό από την ηφαιστειακή αιθαλομίχλη στην Τόνγκα

Τόνγκα ηφαίστειο: Λίγες ημέρες μετά την έκρηξη του ηφαιστείου στην Τόνγκα, οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα λόγω της έντονης ηφαιστειακής αιθαλομίχλης.

Ποια παιδιά είναι πιο ευάλωτα σε σοβαρότερη επιπλοκή της COVID

Κορωνοϊός παιδιά: Στη νέα μελέτη, τα παιδιά με χρόνιες παθήσεις είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να είχαν σοβαρή επιπλοκή συγκριτικά με τα παιδιά που δεν είχαν χρόνια προβλήματα υγείας. Αυτές οι χρόνιες παθήσεις περιελάμβαναν καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, γαστρεντερικές διαταραχές και νευρολογικές παθήσεις, μεταξύ άλλων.

Τα νευροφυσιολογικά οφέλη της κολύμβησης

Κολύμπι: Το τακτικό κολύμπι έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη μνήμη, τη γνωστική λειτουργία, την ανοσολογική απόκριση και τη διάθεση. Η κολύμβηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποκατάσταση της βλάβης από το στρες και στη δημιουργία νέων νευρικών συνδέσεων στον εγκέφαλο. 

Οι στάσεις μας απέναντι στη γήρανση, μπορεί να επηρεάσουν το πώς μεγαλώνουμε

Γήρανση: Οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι το σώμα και το μυαλό τους θα τους προδώσει με την πάροδο των χρόνων μπορεί να δημιουργούν μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία, προτείνει μια πρόσφατη μελέτη.

Γιατί εάν αναμένετε παρενέργειες από το εμβόλιο Covid μπορεί και να έχετε

Κορωνοϊός Εμβόλιο «Nocebo»: Πριν κάνουν την πρώτη τους δόση εμβολίου για τον COVID, πολλοί Αμερικανοί ήταν νευρικοί σχετικά με το πώς θα αντιδρούσει ο οργανισμός τους στο εμβόλιο, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι οι φόβοι για παρενέργειες μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες.