ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΟΥ μετάλλαξη Όμικρον: Για πολύ υψηλό κίνδυνο προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με την παραλλαγή B.1.1.529

ΠΟΥ μετάλλαξη Όμικρον: Για πολύ υψηλό κίνδυνο προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με την παραλλαγή B.1.1.529

ΠΟΥ μετάλλαξη Όμικρον: Για πολύ υψηλό κίνδυνο προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ως εκ τούτου, οι κυβερνήσεις σπεύδουν να προστατεύσουν τους πολίτες τους άμεσα, θέτοντας σε ισχύ ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Στις 26 Νοεμβρίου 2021, ο ΠΟΥ όρισε την παραλλαγή B.1.1.529 ως παραλλαγή ανησυχίας. Την ονόμασε Omicron, κατόπιν συμβουλής της Τεχνικής Συμβουλευτικής Ομάδας του ΠΟΥ για την Εξέλιξη των Ιών (TAG-VE). Αυτή η απόφαση βασίστηκε στα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ότι η παραλλαγή Omicron από την Μποτσουάνα έχει πολλές μεταλλάξεις που μπορεί να έχουν αντίκτυπο στον τρόπο συμπεριφοράς του. Για παράδειγμα, στο πόσο εύκολα εξαπλώνεται ή στη σοβαρότητα της ασθένειας που προκαλεί. Για πολύ υψηλό κίνδυνο προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ως εκ τούτου, οι κυβερνήσεις σπεύδουν να προστατεύσουν τους πολίτες τους άμεσα, θέτοντας σε ισχύ ταξιδιωτικούς περιορισμούς και ωθώντας τον κόσμο ακόμη περισσότερο στον εμβολιασμό.

Τι γνωρίζουμε έως τώρα για την μετάλλαξη Όμικρον;

Ερευνητές στη Νότια Αφρική και σε όλο τον κόσμο διεξάγουν μελέτες για να κατανοήσουν καλύτερα πολλές πτυχές της μετάλλαξης Omicron και θα συνεχίσουν να μοιράζονται τα ευρήματα αυτών των μελετών μόλις γίνονται διαθέσιμα.

  • Μεταδοτικότητα: Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η παραλλαγή Όμικρον είναι πιο μεταδοτική σε σύγκριση με τη Δέλτα. Ο αριθμός των ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί έχει αυξηθεί σε περιοχές της Νότιας Αφρικής που επηρεάζονται από αυτήν την παραλλαγή. Ωστόσο, βρίσκονται σε εξέλιξη επιδημιολογικές μελέτες για να καταλάβουμε αν οφείλεται στην Omicron ή σε άλλους παράγοντες.
  • Σοβαρότητα της νόσου: Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η μόλυνση με την μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί πιο σοβαρή νόσο σε σύγκριση με λοιμώξεις από άλλες παραλλαγές, όπως η Δέλτα. Τα προκαταρκτικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι υπάρχουν αυξανόμενα ποσοστά νοσηλείας στη Νότια Αφρική, αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται στον αυξανόμενο συνολικό αριθμό ατόμων που μολύνονται και όχι σε αποτέλεσμα συγκεκριμένης μόλυνσης με το Omicron.

Επιμόλυνση όσων έχουν ήδη νοσήσει με Covid-19

Τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης εκ νέου με την μετάλλαξη Omicron. Δηλαδή, άτομα που είχαν προηγουμένως νοσήσει από την COVID-19 θα μπορούσαν να επαναμολυνθούν ευκολότερα με την Omicron, σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές που προκαλούν ανησυχία. Ωστόσο, οι πληροφορίες είναι περιορισμένες και θα είναι διαθέσιμες τις επόμενες ημέρες.

  • Αποτελεσματικότητα των εμβολίων: Ο ΠΟΥ συνεργάζεται με τεχνικούς εταίρους για να κατανοήσει τον πιθανό αντίκτυπο αυτής της παραλλαγής στα υπάρχοντα αντίμετρα, όπως ο εμβολιασμός. Τα εμβόλια παραμένουν κρίσιμα για τη μείωση σοβαρών ασθενειών και θανάτων. Όμως η αποτελεσματικότητά τους στην μετάλλαξη Όμικρον ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί.
  • Αποτελεσματικότητα των τεστ: Τα ευρέως χρησιμοποιούμενα PCR tests συνεχίζουν να ανιχνεύουν τη λοίμωξη, όπως έχουμε δει και με άλλες παραλλαγές. Μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει οποιαδήποτε επίδραση σε άλλους τύπους τεστ, όπως για παράδειγμα τα rapid tests.
  • Αποτελεσματικότητα των θεραπειών: Τα κορτικοστεροειδή και οι αναστολείς υποδοχέων IL6 εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά για τη διαχείριση ασθενών με σοβαρή νόσηση COVID-19. Άλλες θεραπείες θα αξιολογηθούν για να διαπιστωθεί εάν εξακολουθούν να είναι εξίσου αποτελεσματικές δεδομένων των αλλαγών σε μέρη του ιού στην παραλλαγή Omicron.

Τι προτείνει ο ΠΟΥ στις χώρες

Καθώς η Omicron έχει χαρακτηριστεί ως παραλλαγή ανησυχίας, υπάρχουν διάφορες ενέργειες που συνιστά ο ΠΟΥ στις χώρες να αναλάβουν:

  • ενίσχυση της επιτήρησης και της αλληλουχίας των κρουσμάτων
  • κοινή χρήση αλληλουχιών γονιδιώματος σε δημόσια διαθέσιμες βάσεις δεδομένων
  • αναφορά αρχικών κρουσμάτων στον ΠΟΥ
  • διεξαγωγή επιτόπιων ερευνών και εργαστηριακών αξιολογήσεων για να κατανοηθεί καλύτερα εάν η παραλλαγή Omicron έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά μετάδοσης ή ασθένειας ή επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, των θεραπευτικών, των διαγνωστικών ή των μέτρων δημόσιας υγείας και κοινωνικών μέτρων

Οι χώρες θα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν αποτελεσματικά μέτρα δημόσιας υγείας για τη μείωση της εξάπλωσης της COVID-19 συνολικά, χρησιμοποιώντας ανάλυση κινδύνου και επιστημονική προσέγγιση. Θα πρέπει να αυξήσουν ορισμένες εγκαταστάσεις δημόσιας υγείας για τη διαχείριση μιας αύξησης των κρουσμάτων, ενώ θα πρέπει κατά το δοκούν να επιβάλλουν ταξιδιωτικούς και άλλους περιορισμούς για την προστασία των πολιτών τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιάννης Οικονόμου: Δεν υπάρχει περίπτωση για νέο lockdown, παρακολουθούμε τις εξελίξεις για την μετάλλαξη Όμικρον

Συνεδριάζει η G7 εκτάκτως για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον

Το Ηνωμένο Βασίλειο σκληραίνει τους κανόνες Covid καθώς έρχεται το νέο στέλεχος "όμικρον"

Η Νοτιοαφρικανή γιατρός που πρώτη ειδοποίησε τις αρχές για την παρουσία της παραλλαγής όμικρον ανέφερε ότι παρουσιάζει «ασυνήθιστα αλλά ήπια» συμπτώματα. 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Καινούργιος μηχανισμός για τον έλεγχο της ακουστικής ευαισθησίας

Ακοή: Προηγούμενες εργασίες στο ακουστικό πεδίο είχαν επικεντρωθεί κυρίως στην κατανόηση μηχανισμών που στοχεύουν το κανάλι ιόντων. Αυτή η μελέτη παρέχει τις πρώτες ενδείξεις ότι το ίδιο το ελατήριο πύλης έχει την ικανότητα να ρυθμίζει την ευαισθησία του καναλιού.

Έρευνα αποδεικνύει την αναγνώριση των εκφράσεων των συναισθημάτων του προσώπου και τη συμβολή στην κατανόηση του αυτισμού

Αυτισμός: Οι κοινωνικές δυσκολίες που σχετίζονται με τον αυτισμό μπορεί να αντικατοπτρίζουν διαφορές που γίνονται εμφανείς μόνο σε σενάρια υψηλής πίεσης και ορισμένες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Τα ευρήματα αμφισβητούν την πεποίθηση ότι τα άτομα με αυτισμό δεν μπορούν να διαβάσουν επαρκώς τις συναισθηματικές εκφράσεις του προσώπου.

Πόσο καλό κάνουν τα ροδάκινα στην υγεία μας;

Ροδάκινα: Τα ροδάκινα είναι ένα είδος πυρηνόκαρπου, μαζί με τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα, τα κεράσια και τα νεκταρίνια. Όπως υποδηλώνει το όνομα, τα πυρηνόκαρπα έχουν ένα κεντρικό κουκούτσι που μοιάζει με κουκούτσι. Τα ροδάκινα έρχονται σε λευκές και κίτρινες ποικιλίες και προσφέρουν αρκετές διατροφικές απολαβές.

Νέος ρόλος για τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό στη λειτουργία και τη βλάβη των νευρώνων

Νευροεπιστήμη: Η κατάρρευση του αιματοεγκεφαλικού φραγμού συνοδεύει πολλές νευρολογικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της επιληψίας και της σκλήρυνσης κατά πλάκας, και νευροεκφυλιστικών ασθενειών της γήρανσης, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον.

Νευροεπιστήμονες ανακάλυψαν πώς ο τραυματισμός του εγκεφάλου αλλάζει τα νευρικά κύτταρα

Εγκεφαλική βλάβη: Μια νέα μελέτη χαρτογράφησης εγκεφάλου διαπιστώνει ότι η βλάβη σε ένα μέρος του εγκεφάλου αλλάζει τις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων σε ολόκληρο τον εγκέφαλο.

Οι μητέρες με διαταραχές προσωπικότητας επηρεάζουν τη συμπεριφορά των παιδιών τους

Ψυχολογία: Όταν οι μητέρες αγωνίζονται στις δικές τους διαπροσωπικές σχέσεις, φαίνεται να εμποδίζεται η μετάδοση της ασφαλούς προσκόλλησης και της υγιούς σχέσης στους εφήβους.