ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κορωνοϊός παραλλαγή B.1.1.529: Η νέα μετάλλαξη από τη Νότια Αφρική προκαλεί παγκόσμια ανησυχία με τον ΠΟΥ να συνεδριάζει εκτάκτως

Κορωνοϊός παραλλαγή B.1.1.529: Η νέα μετάλλαξη από τη Νότια Αφρική προκαλεί παγκόσμια ανησυχία με τον ΠΟΥ να συνεδριάζει εκτάκτως

Κορωνοϊός παραλλαγή B.1.1.529: Η συνεδρίαση του ΠΟΥ θα καθορίσει εάν η παραλλαγή B.1.1.529 θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως παραλλαγή ενδιαφέροντος ή ανησυχίας. Η παραλλαγή, η οποία αναγνωρίστηκε την Τρίτη, αρχικά τράβηξε την προσοχή επειδή φέρει έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεδριάζει την Παρασκευή για να αξιολογήσει μια νέα παραλλαγή που ανιχνεύθηκε στη Νότια Αφρική. Εκφράζεται φόβος ότι είναι η χειρότερη παραλλαγή της Covid-19 που έχει εντοπιστεί ακόμη. Πρόκειται για την πιο βαριά μεταλλαγμένη έκδοση που έχει ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής. Είναι νωρίς και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα εξακολουθούν να είναι κυρίως συγκεντρωμένα σε μια επαρχία της Νότιας Αφρικής, στην Μποτσουάνα. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να έχει εξαπλωθεί περαιτέρω. Αν και υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το πόσο γρήγορα εξαπλώνεται η νέα παραλλαγή, την ικανότητά της να παρακάμπτει μέρος της προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια και τι πρέπει να γίνει για αυτό, πολύ λίγες σαφείς απαντήσεις έχουν υπάρξει έως τώρα. Η συνεδρίαση θα καθορίσει εάν η παραλλαγή B.1.1.529 θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως παραλλαγή ενδιαφέροντος ή ανησυχίας. Η παραλλαγή, η οποία αναγνωρίστηκε την Τρίτη, αρχικά τράβηξε την προσοχή επειδή φέρει έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων.

Τι ξέρουμε για τη νέα παραλλαγή Covid;

Η παραλλαγή ονομάζεται B.1.1.529 και είναι πιθανό να της δοθεί μια ελληνική κωδική ονομασία (όπως οι παραλλαγές Alpha και Delta) από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας την Παρασκευή. Είναι επίσης απίστευτα βαριά μεταλλαγμένη. Ο καθηγητής Tulio de Oliveira, διευθυντής του Κέντρου Αντιμετώπισης Επιδημιών και Καινοτομίας στη Νότια Αφρική, είπε ότι υπήρχε ένας ασυνήθιστος αστερισμός μεταλλάξεων και ότι ήταν πολύ διαφορετική από άλλες παραλλαγές που έχουν κυκλοφορήσει. “Αυτή η παραλλαγή μας εξέπληξε, έχει ένα μεγάλο άλμα στην εξέλιξη [και] πολλές άλλες μεταλλάξεις που περιμέναμε”, είπε. Υπάρχουν συνολικά 50 μεταλλάξεις και περισσότερες από 30 στην πρωτεΐνη ακίδας, η οποία είναι ο στόχος των περισσότερων εμβολίων και το κλειδί που χρησιμοποιεί ο ιός για να ξεκλειδώσει την πόρτα στα κύτταρα του σώματός μας.

Αυτό το επίπεδο μετάλλαξης πιθανότατα προήλθε από έναν μόνο ασθενή που δεν μπόρεσε να νικήσει τον ιό. Αλλά η ανησυχία είναι ότι αυτός ο ιός είναι τώρα ριζικά διαφορετικός από τον αρχικό που εμφανίστηκε στο Wuhan της Κίνας. Αυτό σημαίνει ότι τα εμβόλια, τα οποία σχεδιάστηκαν χρησιμοποιώντας το αρχικό στέλεχος, μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικά. Μερικές από τις μεταλλάξεις έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν σε άλλες παραλλαγές, γεγονός που δίνει κάποιες πληροφορίες για τον πιθανό ρόλο τους σε αυτήν την παραλλαγή. Για παράδειγμα, το N501Y φαίνεται να διευκολύνει την εξάπλωση ενός κορωνοϊού. Υπάρχουν άλλα εκεί μέσα που δυσκολεύουν τα αντισώματα να αναγνωρίσουν τον ιό και μπορεί να κάνουν τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά, αλλά υπάρχουν άλλα που είναι εντελώς νέα. Η ανησυχία έγκειται στο ότι αυτός ο ιός μπορεί να έχει ενισχυμένη μεταδοτικότητα, ενισχυμένη ικανότητα μετάδοσης από άτομο σε άτομο, αλλά μπορεί επίσης να είναι σε θέση να ξεπεράσει μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι γνωρίζουμε για τη νέα παραλλαγή δέλτα ΑΥ.4.2 και πόσο επικίνδυνη είναι;

Ποια Ευρωπαϊκά κράτη έχουν lockdown και ποια μπορεί να μην το αποφύγουν τελικα

Το Ισραήλ άρχισε να κυκλοφορεί εμβόλια Covid-19 για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών τη Δευτέρα

Το ECDC καλεί σε αύξηση του γενικού επιπέδου του εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως στις πιο καθυστερημένες χώρες.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μαγειρέψτε πάπια με μήλο και καταπλήξτε τα πλήθη

Πάπια με μήλο: Η πάπια είναι ένα από τα πιο νόστιμα κρέατα. Το κρέας της είναι ελαφρώς λιπαρό και κοκκινωπό, αλλά πάρα πολύ γευστικό, ενώ σε συνδυασμό με φρούτα, η γεύση της απογειώνεται.

Η τακτική άσκηση είναι ευεργετική κατά της πνευμονίας

Πνευμονία άσκηση: Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ασκούνταν τακτικά είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν πνευμονία και να πεθάνουν από αυτήν, σε σύγκριση με όσους ήταν λιγότερο δραστήριοι.

Η νέα παραλλαγή Όμικρον φέρνει κατάθλιψη και αίσθημα απόγνωσης σε όλους

Όμικρον ψυχική υγεία: Αν και τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού έδωσαν την υπόσχεση μιας ανάκαμψης, η παραλλαγή Όμικρον από την Μποτσουάνα επηρεάζει και πάλι ολόκληρο τον κόσμο σε σχέση με την ψυχική υγεία,

20% περισσότερες γυναίκες στις ΗΠΑ επέλεξαν τον τοκετό στο σπίτι το 2020

ΗΠΑ τοκετός στο σπίτι: Ο αριθμός των γεννήσεων στο σπίτι αυξήθηκε κατά σχεδόν 20% από 38.000 το 2019 σε περισσότερες από 45.000 το 2020, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας ανάλυσης που δημοσιεύθηκε από το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Μύθοι γύρω από τα σνακ, οι οποίοι μπορεί να σας μπερδεύουν και να σας οδηγούν σε λάθος διατροφικές επιλογές

Προτιμήστε ανάλατους ξηρούς καρπούς, έτσι ώστε να μην επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με νάτριο, που αυξάνει την πίεση, και μην ξεχνάτε να περιορίζεστε στην ποσότητα της μιας χούφτας.

Το Viagra μπορεί να είναι πολλά υποσχόμενο φάρμακο για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μελέτη

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ερευνητές προβλέπουν ότι η προσέγγισή τους θα εφαρμοστεί για να βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας ανακάλυψης φαρμάκων σε άλλες εκφυλιστικές νευρολογικές ασθένειες όπως η νόσος του Πάρκινσον και η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), γνωστή και ως νόσος του Lou Gehrig.

Οι δείκτες λιπιδίων στο αίμα προβλέπουν καρδιαγγειακά επεισόδια 20 χρόνια πριν

Υγεία καρδιάς: Οι ερευνητές εξέτασαν πρόσφατα εάν οι αναλογίες δύο μεταφορέων λιπιδίων στο αίμα μπορούν να προβλέψουν καρδιαγγειακά συμβάντα. Οι μεταφορείς λιπιδίων που μας ενδιαφέρουν ονομάζονται απολιποπρωτεΐνη Β (apoB) και απολιποπρωτεΐνη Α-1 (apoB1). Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι έχουν τα υψηλότερα επίπεδα apoB και τα χαμηλότερα επίπεδα apoA-1 έχουν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα από εκείνους με χαμηλότερες αναλογίες apoB προς apoA-1. Οι ερευνητές λένε ότι οι μελλοντικές κατευθυντήριες γραμμές που υπογραμμίζουν τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους λόγους apoB/apoA-1.

Τα κοχλιακά εμφυτεύματα οδηγούν σε περαιτέρω απώλεια ακοής;

Κοχλιακά εμφυτεύματα: Το κοχλιακό εμφύτευμα επιτρέπει στους περισσότερους υποψηφίους να βελτιώσουν τρομερά την αντίληψη της ομιλίας σε σύγκριση με την ακοή τους (πριν), παρά την πιθανή παρουσία νέου σχηματισμού οστού.