ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κορωνοϊός παραλλαγή B.1.1.529: Η νέα μετάλλαξη από τη Νότια Αφρική προκαλεί παγκόσμια ανησυχία με τον ΠΟΥ να συνεδριάζει εκτάκτως

Κορωνοϊός παραλλαγή B.1.1.529: Η νέα μετάλλαξη από τη Νότια Αφρική προκαλεί παγκόσμια ανησυχία με τον ΠΟΥ να συνεδριάζει εκτάκτως

Κορωνοϊός παραλλαγή B.1.1.529: Η συνεδρίαση του ΠΟΥ θα καθορίσει εάν η παραλλαγή B.1.1.529 θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως παραλλαγή ενδιαφέροντος ή ανησυχίας. Η παραλλαγή, η οποία αναγνωρίστηκε την Τρίτη, αρχικά τράβηξε την προσοχή επειδή φέρει έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεδριάζει την Παρασκευή για να αξιολογήσει μια νέα παραλλαγή που ανιχνεύθηκε στη Νότια Αφρική. Εκφράζεται φόβος ότι είναι η χειρότερη παραλλαγή της Covid-19 που έχει εντοπιστεί ακόμη. Πρόκειται για την πιο βαριά μεταλλαγμένη έκδοση που έχει ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής. Είναι νωρίς και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα εξακολουθούν να είναι κυρίως συγκεντρωμένα σε μια επαρχία της Νότιας Αφρικής, στην Μποτσουάνα. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να έχει εξαπλωθεί περαιτέρω. Αν και υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το πόσο γρήγορα εξαπλώνεται η νέα παραλλαγή, την ικανότητά της να παρακάμπτει μέρος της προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια και τι πρέπει να γίνει για αυτό, πολύ λίγες σαφείς απαντήσεις έχουν υπάρξει έως τώρα. Η συνεδρίαση θα καθορίσει εάν η παραλλαγή B.1.1.529 θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως παραλλαγή ενδιαφέροντος ή ανησυχίας. Η παραλλαγή, η οποία αναγνωρίστηκε την Τρίτη, αρχικά τράβηξε την προσοχή επειδή φέρει έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων.

Τι ξέρουμε για τη νέα παραλλαγή Covid;

Η παραλλαγή ονομάζεται B.1.1.529 και είναι πιθανό να της δοθεί μια ελληνική κωδική ονομασία (όπως οι παραλλαγές Alpha και Delta) από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας την Παρασκευή. Είναι επίσης απίστευτα βαριά μεταλλαγμένη. Ο καθηγητής Tulio de Oliveira, διευθυντής του Κέντρου Αντιμετώπισης Επιδημιών και Καινοτομίας στη Νότια Αφρική, είπε ότι υπήρχε ένας ασυνήθιστος αστερισμός μεταλλάξεων και ότι ήταν πολύ διαφορετική από άλλες παραλλαγές που έχουν κυκλοφορήσει. “Αυτή η παραλλαγή μας εξέπληξε, έχει ένα μεγάλο άλμα στην εξέλιξη [και] πολλές άλλες μεταλλάξεις που περιμέναμε”, είπε. Υπάρχουν συνολικά 50 μεταλλάξεις και περισσότερες από 30 στην πρωτεΐνη ακίδας, η οποία είναι ο στόχος των περισσότερων εμβολίων και το κλειδί που χρησιμοποιεί ο ιός για να ξεκλειδώσει την πόρτα στα κύτταρα του σώματός μας.

Αυτό το επίπεδο μετάλλαξης πιθανότατα προήλθε από έναν μόνο ασθενή που δεν μπόρεσε να νικήσει τον ιό. Αλλά η ανησυχία είναι ότι αυτός ο ιός είναι τώρα ριζικά διαφορετικός από τον αρχικό που εμφανίστηκε στο Wuhan της Κίνας. Αυτό σημαίνει ότι τα εμβόλια, τα οποία σχεδιάστηκαν χρησιμοποιώντας το αρχικό στέλεχος, μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικά. Μερικές από τις μεταλλάξεις έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν σε άλλες παραλλαγές, γεγονός που δίνει κάποιες πληροφορίες για τον πιθανό ρόλο τους σε αυτήν την παραλλαγή. Για παράδειγμα, το N501Y φαίνεται να διευκολύνει την εξάπλωση ενός κορωνοϊού. Υπάρχουν άλλα εκεί μέσα που δυσκολεύουν τα αντισώματα να αναγνωρίσουν τον ιό και μπορεί να κάνουν τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά, αλλά υπάρχουν άλλα που είναι εντελώς νέα. Η ανησυχία έγκειται στο ότι αυτός ο ιός μπορεί να έχει ενισχυμένη μεταδοτικότητα, ενισχυμένη ικανότητα μετάδοσης από άτομο σε άτομο, αλλά μπορεί επίσης να είναι σε θέση να ξεπεράσει μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι γνωρίζουμε για τη νέα παραλλαγή δέλτα ΑΥ.4.2 και πόσο επικίνδυνη είναι;

Ποια Ευρωπαϊκά κράτη έχουν lockdown και ποια μπορεί να μην το αποφύγουν τελικα

Το Ισραήλ άρχισε να κυκλοφορεί εμβόλια Covid-19 για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών τη Δευτέρα

Το ECDC καλεί σε αύξηση του γενικού επιπέδου του εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως στις πιο καθυστερημένες χώρες.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πρόβλεψη της εξέλιξης της σκλήρυνσης κατά πλάκας από πειραματικό εργαλείο βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια αναπηρική, ανίατη, αυτοάνοση ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφει το προστατευτικό κάλυμμα των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο, το οπτικό νεύρο και τον νωτιαίο μυελό. Στην Καταλονία ο επιπολασμός είναι μεταξύ 123 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους

Ψυχική Υγεία Maryland: Χρηματοδότηση 111 εκ. δολαρίων για οργανισμούς που εξυπηρετούν παιδιά

Ενώ η πανδημία επιδείνωσε τις προκλήσεις ψυχικής υγείας που αντιμετώπιζαν οι μαθητές, αγωνίζονταν ακόμη και πριν από αυτό. Το ποσοστό αυτοκτονιών μεταξύ των εφήβων αγοριών έχει διπλασιαστεί από το 2010 και μεταξύ των κοριτσιών έχει τριπλασιαστεί, είπε η Hester στη συνέντευξη Τύπου.

Τροφές που πρέπει να τρώμε όταν είμαστε άρρωστοι για ταχύτερη ανάρρωση

Τροφές ανάρρωση: Είτε πρόκειται για κρυολόγημα είτε βήχα, στομαχικές διαταραχές ή πυρετό, το φαγητό είναι γενικά το τελευταίο πράγμα στο οποίο τείνουμε να εστιάζουμε όταν είμαστε άρρωστοι.

Ποιοι οι κίνδυνοι που υπάρχουν αν κάνετε πρωκτικό σεξ χωρίς προφυλακτικό;

Πρωκτικό σεξ: Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν προφυλακτικά για να αποφύγουν την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή λοιμώξεις ή ασθένειες που μπορούν να μεταδοθούν κατά τη διάρκεια του σεξ.