Ρεπορτάζ Υγείας

Παραλλαγή δέλτα κορωνοϊός: Αντιπροσωπεύει το 99% των περιπτώσεων Covid-19 παγκοσμίως

Παραλλαγή δέλτα κορωνοϊός: Αντιπροσωπεύει το 99% των περιπτώσεων Covid-19 παγκοσμίως

Παραλλαγή δέλτα κορωνοϊός: Ενδεικτικά, από τις 900.000 περιπτώσεις Covid τις τελευταίες 60 ημέρες που προσδιορίστηκαν ως προς την αλληλουχία τους, σχεδόν όλες προέρχονταν από το στέλεχος δέλτα.

Η παραλλαγή δέλτα αντιπροσωπεύει πλέον το 99% των περιπτώσεων Covid-19 παγκοσμίως. Αυτό την καθιστά το πιο διαδεδομένο στέλεχος, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την Τρίτη. Ενδεικτικά, από τις 900.000 περιπτώσεις Covid τις τελευταίες 60 ημέρες που προσδιορίστηκαν ως προς την αλληλουχία τους, σχεδόν όλες προέρχονταν από το στέλεχος δέλτα. Στην συγκεκριμένη δήλωση προέβη η Maria Van Kerkhove, τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για την Covid, εν μέσω μιας ανησυχητικής αύξησης κρουσμάτων στην Ευρώπη. Περίπου το 60% των περισσότερων από 3,3 εκατομμυρίων νέων κρουσμάτων στον κόσμο την περασμένη εβδομάδα προέρχεται από την Γηραιά Ήπειρο.

 

Η αδιαμφισβήτητη κυριαρχία της παραλλαγής δέλτα

Αν και υπάρχουν δύο επιπλέον παραλλαγές που προκαλούν το ενδιαφέρον, η Μι και η Λάμδα, η Δέλτα πράγματι κυριαρχεί. Η Van Kerkhove ανέφερε ότι στην Ευρώπη σημειώθηκαν περισσότερο από τους μισούς θανάτους Covid παγκοσμίως, σε σύνολο 50.000 την τελευταία εβδομάδα. Πρόκειται για μια αύξηση 5% στους θανάτους σε ολόκληρη την ήπειρο. Τα κρούσματα Covid παγκοσμίως αυξάνονται τις τελευταίες τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες, πρόσθεσε. “Η πανδημία οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση αυτή τη στιγμή”. Ως αίτια για την αύξηση αναφέρθηκαν η μειωμένη χρήση μασκών και η κοινωνική απόσταση. Ταυτόχρονα, προειδοποίησε πως οι χώρες που ανοίγουν ξανά σε όλο το βόρειο ημισφαίριο αυτό το χειμώνα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των αναπνευστικών ασθενειών τους επόμενους μήνες.

Ποιες ευρωπαϊκές χώρες ευθύνονται για την αύξηση κρουσμάτων;

Συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες φέρουν το κύριο βάρος της αύξησης. Η Γερμανία κατέγραψε μέσο όρο ρεκόρ επτά ημερών με σχεδόν 39.300 νέα κρούσματα τη Δευτέρα, με αύξηση σχεδόν 40% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε εβδομαδιαίο μέσο όρο περισσότερων από 38.500 νέων κρουσμάτων τη Δευτέρα, με αύξηση 13% από την προηγούμενη εβδομάδα. Οι μέσοι όροι των επτά ημερών στη Γαλλία και την Ιταλία αυξήθηκαν κατά σχεδόν 40%. Η Ρωσία σημείωσε επίσης υψηλό μέσο όρο επτά ημερών πανδημίας με περίπου 1.199 θανάτους τη Δευτέρα. Αλλά ο μέσος όρος των κρουσμάτων των επτά ημερών, πάνω από 38.000 μολύνσεις, μειώθηκε κατά περισσότερο από 2%.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κίνδυνος για έξαρση ιλαράς παγκοσμίως εν μέσω πανδημίας εξαιτίας του ελλιπούς εμβολιασμού

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για έλλειψη σε σύριγγες το 2022

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε 26 προτεινόμενα μέλη σε μια συμβουλευτική επιτροπή με στόχο την καθοδήγηση μελετών σχετικά με την προέλευση της πανδημίας της COVID-19

Ο ΠΟΥ τιμά την Henrietta Lacks διορθώνοντας μια αδικία χρόνων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΜΙΝΩΑΣ 2024: Με συμμετοχή του ΕΚΑΒ ολοκληρώθηκε η πλήρους ανάπτυξης άσκηση πεδίου στην Κρήτη

ΜΙΝΩΑΣ 2024: Όλες οι προαναφερόμενες δυνάμεις του ΕΚΑΒ που συμμετείχαν στην άσκηση στις 22 και 23 Απριλίου 2024, ήταν εκτός υπηρεσίας και κατά συνέπεια δεν επηρεάστηκε η εύρυθμη επιχειρησιακή λειτουργία των πραγματικών ημερήσιων δυνάμεων του ΕΚΑΒ Κρήτης.

Ιός της γρίπης των πτηνών βρέθηκε σε παστεριωμένο γάλα στις ΗΠΑ

Ένα ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI) εξαπλώθηκε σε κοπάδια βοοειδών γαλακτοπαραγωγής σε όλη τη χώρα και μολύνθηκε ένας άνθρωπος, ο οποίος είχε ήπια συμπτώματα.

Καλλιάνος: Η συγκλονιστική αποκάλυψη για την υγεία του πατέρα του - Τι απαντά το Αττικόν

Καλλιάνος: Ο γνωστός μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος συγκλόνισε χτες το βράδυ με μια συναισθηματικά φορτισμένη ανάρτησή του στα social media. Τι απαντά το Αττικόν νοσοκομείο;

Οι θάνατοι στα νοσοκομεία και τα ποσοστά επιπλοκών είναι χαμηλότερα με τις γυναίκες γιατρούς

«Οι γυναίκες γιατροί ήταν πιθανότατα πιο προσεκτικές σε μη ιατρικούς παράγοντες, όπως η πρόσβαση στην κοινωνική υποστήριξη και στις κοινωνικές υπηρεσίες και άκουγαν περισσότερο για να εντοπίσουν παράγοντες πρόβλεψης δυσμενών εκβάσεων, όπως η κοινωνική απομόνωση, η αδυναμία πρόσβασης σε υπηρεσίες και τα προβλήματα που οδηγούν στην τήρηση των ιατρικών θεραπειών».

Η Δυτική Βιρτζίνια επιβεβαιώνει το πρώτο κρούσμα ιλαράς από το 2009

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ κατέγραψαν 113 περιπτώσεις έως τις 5 Απριλίου. Έχουν σημειωθεί επτά κρούσματα και τα περισσότερα κρούσματα στις ΗΠΑ —73%— συνδέονται με αυτές τις εξάρσεις.