Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

Πολιομυελίτιδα: Ο ΠΟΥ επισημαίνει τον ελλιπή εμβολιασμό σε Αφγανιστάν – Πακιστάν

Πολιομυελίτιδα: Ο ΠΟΥ επισημαίνει τον ελλιπή εμβολιασμό σε Αφγανιστάν – Πακιστάν

Πολιομυελίτιδα: Μόνο 12 παιδιά σε όλο τον κόσμο έχουν παραλύσει από την άγρια πολιομυελίτιδα μέχρι στιγμής φέτος, όλα στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν — με έξι να έχουν αναφερθεί σε κάθε χώρα.

Μόνο 12 παιδιά σε όλο τον κόσμο έχουν παραλύσει από την άγρια πολιομυελίτιδα μέχρι στιγμής φέτος, όλα στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν — με έξι να έχουν αναφερθεί σε κάθε χώρα. Είναι οι δύο τελευταίες χώρες στις οποίες εξακολουθεί να υπάρχει η άκρως μεταδοτική ασθένεια. Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει ότι τα προγράμματα εμβολιασμού των χωρών συνεχίζουν να χάνουν μεγάλο αριθμό παιδιών, θέτοντας σημαντικό κίνδυνο για τα οφέλη που προκύπτουν κατά του ακρωτηριασμού της άγριας πολιομυελίτιδας Τύπου 1.

Επιπλέον, η εκστρατεία του Πακιστάν για τον επαναπατρισμό Αφγανών χωρίς έγγραφα έχει αυξήσει τον κίνδυνο διασυνοριακής εξάπλωσης και εξάπλωσης του ιού της πολιομυελίτιδας στις δύο χώρες, ανέφερε ο ΠΟΥ σε δήλωση την Παρασκευή. Από τα μέσα Σεπτεμβρίου, σχεδόν μισό εκατομμύριο Αφγανοί επέστρεψαν στο Αφγανιστάν, ξεφεύγοντας από την καταστολή των αλλοδαπών που ζουν παράνομα στο Πακιστάν. Ο αριθμός των Αφγανών που επιστρέφουν αναμένεται να φτάσει τα 1,7 εκατομμύρια.

Πακιστανοί αξιωματούχοι ανέφεραν μια απότομη αύξηση των περιβαλλοντικών ανιχνεύσεων τον τελευταίο καιρό, τεκμηριώνοντας 60 θετικά δείγματα από τον Σεπτέμβριο και ανεβάζοντας το σύνολο του έτους σε 82. Δείγματα έχουν βρεθεί σε μεγάλες πόλεις, όπως η Κουέτα, το Καράτσι, η Πεσαβάρ, το Ραβαλπίντι και η εθνική πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ, ανέφερε ο ΠΟΥ.

Ανέφερε ότι η πολιτική αστάθεια, η ανασφάλεια σε ορισμένες περιοχές και τα μποϊκοτάζ εμβολιασμού συνεχίζουν να εμποδίζουν τις προσπάθειες κατά της πολιομυελίτιδας στην επαρχία Khyber Pakhtunkhwa, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Πεσαβάρ. Η επαρχία συνορεύει με το Αφγανιστάν και τέσσερις από τις έξι αναφερόμενες λοιμώξεις από πολιομυελίτιδα φέτος ήταν στο Khyber Pakhtunkhwa.

Τα υπόλοιπα εντοπίστηκαν στο Καράτσι, το πιο πυκνοκατοικημένο νότιο λιμάνι της χώρας, το οποίο είχε μηδενικά κρούσματα τα τελευταία δύο χρόνια. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι και οι δύο περιπτώσεις πολιομυελίτιδας είναι παιδιά από οικογένειες Αφγανών προσφύγων. Το Πακιστάν, με πληθυσμό περίπου 241 εκατομμυρίων, έφτασε κοντά στην εξάλειψη της πολιομυελίτιδας το 2021, όταν ανέφερε μόνο ένα κρούσμα παράλυσης από τον ιό. Ωστόσο, η χώρα σημείωσε άνοδο το 2022, με 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης.

Το Αφγανιστάν δεν έχει αναφέρει νέα κρούσματα πολιομυελίτιδας από τον Αύγουστο και ο ιός έχει παγιδευτεί στην ανατολική συνοριακή του επαρχία Νανγκαρχάρ, η οποία ανέφερε και τις έξι μολύνσεις φέτος. Ο ΠΟΥ ανέφερε μια βελτίωση στην ποιότητα της εκστρατείας εμβολιασμού στις ανατολικές περιοχές του Αφγανιστάν.

Σημείωσε στη δήλωσή της την Παρασκευή, ωστόσο, ότι εξακολουθούν να υπάρχουν δυσκολίες σε διάφορες νότιες επαρχίες, όπου δεν έχουν φτάσει ακόμη σχεδόν 200.000 παιδιά κατά τη διάρκεια της εκστρατείας εμβολιασμού. «Οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση στο Αφγανιστάν ενέχει κίνδυνο για το πρόγραμμα στο Πακιστάν λόγω της μεγάλης μετακίνησης πληθυσμού», ανέφερε η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι απαλλαγές από τον παιδικό εμβολιασμό στις ΗΠΑ φτάνουν στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών

Παγκόσμιες προσπάθειες και θρίαμβοι για έναν κόσμο χωρίς πολυομυελίτιδα

Εμβόλια κατά της πολιομυελίτιδας σε 370 εκατ. παιδιά

Η εμπιστοσύνη στα εμβόλια ρουτίνας έχει πέσει κατακόρυφα στην Αφρική μετά την πανδημία, δείχνει μελέτη οκτώ χωρών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κακώς ο χειρουργικός τομέας στο Παίδων εμμένει σε αναστολή

Άδωνις Γεωργιάδης: "Συνεχώς προκηρύσσουμε θέσεις αναισθησιολόγων και στα δύο αυτά νοσοκομεία - Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού. Αν θυμάμαι καλά από τις 8 θέσεις πληρώθηκαν οι 3 γιατί δεν πήγαν άλλοι."

Δ. Βαρτζόπουλος: Συμμετείχε σε ημερίδες ευαισθητοποίησης για τις εξαρτήσεις και τη νεανική παραβατικότητα

Δ. Βαρτζόπουλος: Ο υφυπουργός Υγείας εξήρε την πρωτοβουλία του ΟΚΑΝΑ που έθεσε σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης για τη διαχείριση της κρίσης στο σχολικό περιβάλλον και στους γονείς των παιδιών.

Ειρήνη Αγαπηδάκη: «Στον αγώνα για την αναμόρφωση της πρόληψης στη χώρα μας είμαστε μαζί»

Ειρήνη Αγαπηδάκη: Θα υλοποιηθούν έργα που αφορούν σε επισκευαστικές εργασίες σε κτίρια του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας συνολικής αξίας 1.045.240 ευρώ και στα Κέντρα Υγείας του νησιού.

Τεράστια μείωση βλέπει το Ηνωμένο Βασίλειο στις αιτήσεις για βίζα υγειονομικής περίθαλψης

Ηνωμένο Βασίλειο: Ο αριθμός των μεταναστών που υποβάλλουν αίτηση για εργασία στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής περίθαλψης στη Βρετανία έχει πέσει κατακόρυφα μετά την αυστηροποίηση των κανονισμών για τις βίζες.

Close Icon