Πολιτική Υγείας

Πολιομυελίτιδα: 33 εκατ. παιδιά εμβολιάστηκαν στη Νότια Αφρική

Πολιομυελίτιδα: 33 εκατ. παιδιά εμβολιάστηκαν στη Νότια Αφρική

Πολιομυελίτιδα: Περίπου 80 εκατομμύρια σταγόνες του εμβολιασμού έχουν τοποθετηθεί στο στόμα παιδιών στο Μαλάουι, τη Μοζαμβίκη, τη Ζάμπια, την Τανζανία και τη Ζιμπάμπουε από τον Μάρτιο 2022.

Περισσότερα από 33 εκατομμύρια παιδιά σε πολλές χώρες της Νότιας Αφρικής έχουν εμβολιαστεί κατά της πολιομυελίτιδας, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών για την εξάλειψη της λοιμώδους παραλυτικής νόσου που έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό σε μεγάλο μέρος του κόσμου, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Περίπου 80 εκατομμύρια σταγόνες του εμβολιασμού έχουν τοποθετηθεί στο στόμα παιδιών στο Μαλάουι, τη Μοζαμβίκη, τη Ζάμπια, την Τανζανία και τη Ζιμπάμπουε από την έναρξη της αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης τον Μάρτιο του περασμένου έτους, ανέφερε ο ΠΟΥ σε δήλωση.

Το Μαλάουι ανίχνευσε την άγρια ασθένεια του ιού της πολιομυελίτιδας σε ένα μικρό παιδί στην πρωτεύουσά του, Λιλόνγκουε, τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους – η πρώτη φορά που αναφέρθηκε το στέλεχος στην Αφρική εδώ και πέντε χρόνια. Ο ιός εξαπλώθηκε στη γειτονική Μοζαμβίκη, με αποτέλεσμα άλλες χώρες της περιοχής να βρίσκονται σε επιφυλακή. Η Αφρική πιστοποιήθηκε ως απαλλαγμένη από αυτόχθονη άγρια πολιομυελίτιδα το 2020, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο οποίος λέει ότι το πρόσφατο στέλεχος προήλθε από το Πακιστάν. Η χώρα της Νότιας Ασίας και ο γείτονάς της, το Αφγανιστάν, είναι οι μόνες χώρες όπου ο ιός εξακολουθεί να είναι εδραιωμένος.

Στο τελευταίο ξέσπασμα, το Μαλάουι ανέφερε ένα κρούσμα ενώ η Μοζαμβίκη έχει καταγράψει οκτώ. Η Μοζαμβίκη κατέγραψε το τελευταίο επιβεβαιωμένο κρούσμα τον Αύγουστο του 2022, δήλωσε ο ΠΟΥ. Αν και η πολιομυελίτιδα έχει εξαπλωθεί σε πολλές αφρικανικές χώρες τα τελευταία χρόνια, αυτές οι εστίες συνδέθηκαν με ιούς που περιέχονταν αρχικά σε εμβόλια και όχι με τον άγριο ιό. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, ο ζωντανός ιός στο από του στόματος εμβόλιο πολιομυελίτιδας μπορεί να μεταλλαχθεί σε μια εκδοχή ικανή να προκαλέσει επιδημίες, ιδιαίτερα σε πληθυσμούς που δεν έχουν ανοσοποιηθεί.

Η πολιομυελίτιδα μεταδίδεται κυρίως από άτομο σε άτομο ή μέσω μολυσμένου νερού. Επιτίθεται στο νευρικό σύστημα και μερικές φορές μπορεί να παραλύσει τους ανθρώπους μέσα σε λίγες ώρες. Η ασθένεια επηρεάζει κυρίως παιδιά κάτω των πέντε ετών. Οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν στη νότια Αφρική «ώστε κάθε παιδί να λάβει την προστασία που χρειάζεται», δήλωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Αφρική, Matshidiso Moeti. Τουλάχιστον πέντε γύρους εμβολιασμού έχουν προγραμματιστεί για φέτος μετά τους 19 που έγιναν πέρυσι, είπε, προσθέτοντας ότι η περιοχή έχει «καταβάλει τεράστιες προσπάθειες» για την ενίσχυση της ανίχνευσης της πολιομυελίτιδας και τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Να γιατί το εμβόλιο COVID ανήκει στον κατάλογο του CDC με τα προγραμματισμένα εμβόλια των παιδιών

Περισσότερη πολιομυελίτιδα βρέθηκε στα λύματα της Νέας Υόρκης, λένε οι αξιωματούχοι υγείας

Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την πολιομυελίτιδα, καθώς ο ιός εντοπίστηκε και σε άλλες περιοχές της πολιτείας

Πολιομυελίτιδα: Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης κήρυξε "έκτακτη ανάγκη καταστροφής"

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο εργασίας τους αναμένεται να δουν οι γιατροί στο νέο ΕΣΥ

Ταυτόχρονα, εάν η ΝΔ μετατρέψει όλα τα δημόσια νοσοκομεία σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, όπως ήδη έχει προαναγγείλει, τότε οι γιατροί που θα προσλαμβάνονται δεν θα έχουν μονιμότητα στο ΕΣΥ, αλλά θα υπογράφουν συμβάσεις, επίσης, με συγκεκριμένο χρόνο εργασίας. Οι συμβάσεις έργου αυτές θα αμείβονται βέβαια με πολύ υψηλότερες αποδοχές από ό,τι λαμβάνουν σήμερα οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων με σχέση μονιμότητας με το σύστημα.

Επίκειται πρόγραμμα τηλεσυμβουλευτικής για ασθενείς με χρόνια νοσήματα μετά τις εκλογές από το Υπουργείο Υγείας

Στόχος είναι να μπορούν όσοι έχουν χρόνια νοσήματα, να απευθύνονται άμεσα σε γιατρούς για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίζουν. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να αποσυμφορηθούν οι Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) αλλά και τα νοσοκομεία από τις συνεχείς επισκέψεις των ασθενών με χρόνια προβλήματα, όταν οι δυσκολίες αυτές θα μπορούσαν να λύνονται και μέσω τηλεσυμβουλευτικής από το σπίτι.

Ο FDA ενέκρινε τελικά το τσιπ Neuralinkτου Έλον Μασκ για δοκιμές σε ανθρώπους. Έχουν αντιμετωπιστεί όλες οι ανησυχίες;

Ισχυρίστηκε ότι το Neuralink θα μπορούσε να αυξήσει την ανθρώπινη νοημοσύνη δημιουργώντας μια σύνδεση κατ' απαίτηση με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης - επιτρέποντας, για παράδειγμα, βελτιωμένη γνώση μέσω ενισχυμένης μνήμης και βελτιωμένες δεξιότητες μάθησης και επίλυσης προβλημάτων.

ΕΣΥ Νέα Κατάσταση - Αλλαγές στα νοσοκομεία με πράσινο φως Μητσοτάκη

Ριζικές αλλαγές αναμένεται να φέρει ο νέος Χάρτης Υγείας και στις κλινικές αλλά και γενικότερα στις δομές του ΕΣΥ. Πράγμα που σημαίνει στην πράξη ότι με τον νέο Χάρτη Υγείας θα υπάρξουν τόσο συγχωνεύσεις νοσοκομείων, όσο και αλλαγή χρήσης σε αρκετές δομές Υγείας.

Δρομολογούνται από το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης», νέα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου τους επόμενους μήνες.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται πως θα ξεκινήσουν οι δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις για λιπιδαιμικό και μεταβολικό προφίλ σε 5.706.125 άτομα (30-70 ετών). Σημειώνεται πως η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την κύρια αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως, καθώς ένας στους τρεις θανάτους οφείλεται σε καρδιακή νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές στην Τουρκία με 52%

Εκλογές Τουρκία: Μεγάλος νικητής για 11η φορά αναδείχθηκε στον β΄γύρο των τουρκικών προεδρικών εκλογών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος πήρε άνετη νίκη έναντι του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.