Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

Πολιομυελίτιδα: 33 εκατ. παιδιά εμβολιάστηκαν στη Νότια Αφρική

Πολιομυελίτιδα: 33 εκατ. παιδιά εμβολιάστηκαν στη Νότια Αφρική

Πολιομυελίτιδα: Περίπου 80 εκατομμύρια σταγόνες του εμβολιασμού έχουν τοποθετηθεί στο στόμα παιδιών στο Μαλάουι, τη Μοζαμβίκη, τη Ζάμπια, την Τανζανία και τη Ζιμπάμπουε από τον Μάρτιο 2022.

Περισσότερα από 33 εκατομμύρια παιδιά σε πολλές χώρες της Νότιας Αφρικής έχουν εμβολιαστεί κατά της πολιομυελίτιδας, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών για την εξάλειψη της λοιμώδους παραλυτικής νόσου που έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό σε μεγάλο μέρος του κόσμου, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Περίπου 80 εκατομμύρια σταγόνες του εμβολιασμού έχουν τοποθετηθεί στο στόμα παιδιών στο Μαλάουι, τη Μοζαμβίκη, τη Ζάμπια, την Τανζανία και τη Ζιμπάμπουε από την έναρξη της αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης τον Μάρτιο του περασμένου έτους, ανέφερε ο ΠΟΥ σε δήλωση.

Το Μαλάουι ανίχνευσε την άγρια ασθένεια του ιού της πολιομυελίτιδας σε ένα μικρό παιδί στην πρωτεύουσά του, Λιλόνγκουε, τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους – η πρώτη φορά που αναφέρθηκε το στέλεχος στην Αφρική εδώ και πέντε χρόνια. Ο ιός εξαπλώθηκε στη γειτονική Μοζαμβίκη, με αποτέλεσμα άλλες χώρες της περιοχής να βρίσκονται σε επιφυλακή. Η Αφρική πιστοποιήθηκε ως απαλλαγμένη από αυτόχθονη άγρια πολιομυελίτιδα το 2020, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο οποίος λέει ότι το πρόσφατο στέλεχος προήλθε από το Πακιστάν. Η χώρα της Νότιας Ασίας και ο γείτονάς της, το Αφγανιστάν, είναι οι μόνες χώρες όπου ο ιός εξακολουθεί να είναι εδραιωμένος.

Στο τελευταίο ξέσπασμα, το Μαλάουι ανέφερε ένα κρούσμα ενώ η Μοζαμβίκη έχει καταγράψει οκτώ. Η Μοζαμβίκη κατέγραψε το τελευταίο επιβεβαιωμένο κρούσμα τον Αύγουστο του 2022, δήλωσε ο ΠΟΥ. Αν και η πολιομυελίτιδα έχει εξαπλωθεί σε πολλές αφρικανικές χώρες τα τελευταία χρόνια, αυτές οι εστίες συνδέθηκαν με ιούς που περιέχονταν αρχικά σε εμβόλια και όχι με τον άγριο ιό. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, ο ζωντανός ιός στο από του στόματος εμβόλιο πολιομυελίτιδας μπορεί να μεταλλαχθεί σε μια εκδοχή ικανή να προκαλέσει επιδημίες, ιδιαίτερα σε πληθυσμούς που δεν έχουν ανοσοποιηθεί.

Η πολιομυελίτιδα μεταδίδεται κυρίως από άτομο σε άτομο ή μέσω μολυσμένου νερού. Επιτίθεται στο νευρικό σύστημα και μερικές φορές μπορεί να παραλύσει τους ανθρώπους μέσα σε λίγες ώρες. Η ασθένεια επηρεάζει κυρίως παιδιά κάτω των πέντε ετών. Οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν στη νότια Αφρική «ώστε κάθε παιδί να λάβει την προστασία που χρειάζεται», δήλωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Αφρική, Matshidiso Moeti. Τουλάχιστον πέντε γύρους εμβολιασμού έχουν προγραμματιστεί για φέτος μετά τους 19 που έγιναν πέρυσι, είπε, προσθέτοντας ότι η περιοχή έχει «καταβάλει τεράστιες προσπάθειες» για την ενίσχυση της ανίχνευσης της πολιομυελίτιδας και τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Να γιατί το εμβόλιο COVID ανήκει στον κατάλογο του CDC με τα προγραμματισμένα εμβόλια των παιδιών

Περισσότερη πολιομυελίτιδα βρέθηκε στα λύματα της Νέας Υόρκης, λένε οι αξιωματούχοι υγείας

Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την πολιομυελίτιδα, καθώς ο ιός εντοπίστηκε και σε άλλες περιοχές της πολιτείας

Πολιομυελίτιδα: Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης κήρυξε "έκτακτη ανάγκη καταστροφής"

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αγαπηδάκη Κάρπαθος: Να αναπτύξουμε τις υποδομές για ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό σύστημα πρόληψης

Αγαπηδάκη Κάρπαθος: "Το μεγάλο στοίχημα για εμάς είναι να σταματήσουμε να μιλάμε για το πως θα μειώσουμε τις επιπτώσεις της νόσου και να χτίσουμε έναν υγιή πληθυσμό".

Κικίλιας: "Με τους εμπρηστές θα είμαστε αμείλικτοι"

Κικίλιας: Σήμερα συνελήφθη ο υπαίτιος εμπρηστής, Τούρκος υπήκοος, που ομολόγησε την εγκληματική του πράξη. Θα οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη βάσει του νέου νόμου. Το έχουμε πει πολλές φορές: Με τους εμπρηστές θα είμαστε αμείλικτοι.

Μητσοτάκης: Ο αγώνας μας για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας είναι διαρκής

Μητσοτάκης: Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει εξασφαλίσει και τα ειδικά διαμορφωμένα safe houses για τη φιλοξενία θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, άλλη μια παρέμβαση που μπορεί να σώσει ζωές.

Οι συνομιλίες για τη συμφωνία πανδημίας τελειώνουν χωρίς συμφωνία

Το αποτέλεσμα των συνομιλιών για τους διεθνείς κανονισμούς για την υγεία θα παρουσιαστούν επίσης στη συνέλευση της επόμενης εβδομάδας. Οι κανονισμοί παρέχουν ένα νομικό πλαίσιο που καθορίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των χωρών στον χειρισμό συμβάντων δημόσιας υγείας και έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσαν να διασχίσουν τα σύνορα.

Μητσοτάκης: Η πορεία προς την Ευρώπη περνά από την Ελλάδα και από την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου

Μητσοτάκης: Η ακρίβεια είναι η πρώτη μας προτεραιότητα, κάτι που μας το ορίζει η πραγματικότητα που βιώνουν οι ίδιοι οι πολίτες. Είναι, όμως, ζήτημα σύνθετο που δεν αντιμετωπίζεται με λόγια και απλοϊκές λύσεις. Όσο επιμένει, θα επιμένουμε κι εμείς.

Η Σουηδία διατάσσει επανεξέταση μετά την «έκρηξη» των περιπτώσεων ΔΕΠΥ

«Φαίνεται επίσης να υπάρχει η πεποίθηση ότι η διάγνωση ήταν μια επίσημη ή άτυπη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να λάβουμε επιπλέον βοήθεια στο σχολείο». Είπε ότι η αναθεώρηση ήταν μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης για την προώθηση της ψυχικής υγείας και την πρόληψη της αυτοκτονίας μεταξύ παιδιών και νέων.

Κακώς ο χειρουργικός τομέας στο Παίδων εμμένει σε αναστολή

Άδωνις Γεωργιάδης: "Συνεχώς προκηρύσσουμε θέσεις αναισθησιολόγων και στα δύο αυτά νοσοκομεία - Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού. Αν θυμάμαι καλά από τις 8 θέσεις πληρώθηκαν οι 3 γιατί δεν πήγαν άλλοι."

Close Icon