Τεχνολογία

Υπηρεσίες υγείας: Απρόθυμοι οι χρήστες να μοιραστούν τα προσωπικά τους στοιχεία

Υπηρεσίες υγείας: Απρόθυμοι οι χρήστες να μοιραστούν τα προσωπικά τους στοιχεία

Υπηρεσίες υγείας: Οι ηλικιωμένοι που συμμετείχαν στην έρευνα και εκείνοι με λιγότερη εκπαίδευση είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να μοιραστούν προσωπικά δεδομένα για τη βελτίωση της φροντίδας τους. 

Οι καταναλωτές είναι απρόθυμοι να παραδώσουν προσωπικά δεδομένα σχετικά με την τοποθεσία τους, τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τα οικονομικά τους για χρήση που σχετίζεται με την υγεία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA. Η έρευνα, η οποία συνέκρινε την προθυμία των καταναλωτών να μοιραστούν προσωπικά δεδομένα με την προθυμία τους να μοιραστούν πληροφορίες από το ηλεκτρονικό τους αρχείο υγείας, διαπίστωσε ότι οι ασθενείς ήταν πιο ανοιχτοί στο να μοιράζονται βήματα από μια εφαρμογή παρακολούθησης δραστηριότητας. Οι καταναλωτές δίνουν μεγάλο βάρος στην πηγή των πληροφοριών. “Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι παρόλο που η προθυμία των καταναλωτών να μοιράζονται προσωπικές ψηφιακές πληροφορίες για λόγους υγείας συνδέεται με το πλαίσιο χρήσης, πολλοί έχουν ισχυρές υποκείμενες απόψεις περί απορρήτου που επηρεάζουν την προθυμία τους να μοιραστούν. Μπορεί να χρειαστούν νέες προστασίες για να δώσουν στους καταναλωτές εμπιστοσύνη ώστε να ανταλλάσσουν άνετα τις προσωπικές τους πληροφορίες”.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Ζητήθηκε από τους χρήστες να βαθμολογήσουν την προθυμία τους να μοιραστούν προσωπικές ψηφιακές πληροφορίες από ένα έως πέντε, με πέντε να αντιπροσωπεύουν μια σίγουρη προθυμία για κοινή χρήση. Οι καταναλωτές ήταν λιγότερο πιθανό να μοιράζονται τα δεδομένα τους από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με συντελεστή -0,56 σε σύγκριση με τα δεδομένα EHR. Οι συμμετέχοντες ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να μοιραστούν τα μέρη που επισκέφτηκαν (συντελεστής -0,28), την επικοινωνία με άτομα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (συντελεστής -0,20) και το ιστορικό αναζήτησής τους στο διαδίκτυο (συντελεστής -0,20).

Οι χρήστες ήταν πρόθυμοι να μοιραστούν τα δεδομένα πεζοπορίας τους (συντελεστής 0,22) και δεν είχαν διαφορά στην προθυμία να μοιραστούν τα γενετικά τους δεδομένα. Σε μια κλίμακα σταθμισμένης σημασίας από 0% έως 100%, οι χρήστες ανέφεραν ότι ο τύπος πληροφοριών ήταν ο πιο σημαντικός παράγοντας (59,1%), με τον τελικό χρήστη (17,3%) και τη χρήση (12,3%) να ακολουθούν. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 55% των καταναλωτών είπε ότι η προθυμία τους να μοιραστούν πληροφορίες ήταν «σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητη από το πλαίσιο». Μόνο το 13% των χρηστών ήταν υπέρ του υψηλότερου επιπέδου κοινής χρήσης δεδομένων και το 33% ήταν αντίθετο. Εν τω μεταξύ, το 10% ήταν γενικά αντίθετο σε κάθε κοινή χρήση δεδομένων.

Ποιοι έλαβαν μέρος;

Η έρευνα περιελάμβανε απαντήσεις από 3.543 συμμετέχοντες. Οι γυναίκες αποτελούσαν το 53% του συνόλου των συμμετεχόντων. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι το 21% των συμμετεχόντων στην έρευνα ταυτίστηκαν ως Μαύροι και το 24% ως Ισπανόφωνοι. Τα άτομα άνω των 60 αντιπροσώπευαν το 36% της συνολικής μελέτης. Οι καταναλωτές προσλήφθηκαν από τον διαδικτυακό πόρο Ipsos KnowledgePanel, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να περιλαμβάνει ένα αντιπροσωπευτικό πάνελ του πληθυσμού των ΗΠΑ. Η μελέτη διεξήχθη μεταξύ 10 Ιουλίου και 31 Ιουλίου 2020.

Σημασία ευρημάτων

Καθώς τα δεδομένα για την υγεία των καταναλωτών έχουν γίνει πιο άφθονα, γίνονται περισσότερες συζητήσεις σχετικά με την ενσωμάτωση αυτών των δεδομένων στη φροντίδα. Μια δημοσκόπηση του 2020 από την εταιρεία πληροφοριών υγείας W2O βρήκε ότι οι καταναλωτές των ΗΠΑ ήθελαν να καταλάβουν πώς και γιατί τα προσωπικά τους δεδομένα χρησιμοποιούνται από οργανισμούς. Η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι που συμμετείχαν στην έρευνα και εκείνοι με λιγότερη εκπαίδευση είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να μοιραστούν προσωπικά δεδομένα. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19, έχουν γίνει πολλές προσπάθειες σχετικά με τη χρήση δεδομένων καταναλωτών για τον εντοπισμό επαφών. Ωστόσο, η προσπάθεια συλλογής προσωπικών δεδομένων υγείας για την καταπολέμηση της COVID-19 είχαν πολλούς επικριτές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καινοτομία και τεχνητή νοημοσύνη στην υγεία

Η ελβετική startup biped κατασκευάζει τον πρώτο στον κόσμο συμπιλότο τεχνητής νοημοσύνης για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης

Απολαμβάνοντας τα πλεονεκτήματα της νανοεπιστήμης

Μικρά τεχνολογικά επιτεύγματα που δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αλγόριθμος ΤΝ για την αξιολόγηση data ψηφιακής παθολογίας

Ψηφιακή παθολογία: Eρευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (BUSM) ανέπτυξαν έναν νέο αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης (AI) που βασίζεται σε ένα πλαίσιο που ονομάζεται εκμάθηση αναπαράστασης για την ταξινόμηση του υποτύπου καρκίνου του πνεύμονα με βάση εικόνες ιστού πνεύμονα από όγκους που έχουν αφαιρεθεί.

Ακριβέστερο το app ελέγχου κοπράνων από την κρίση του ασθενούς

Εφαρμογή: Εκτός από τη βελτίωση της ικανότητας του γιατρού να αξιολογεί την πεπτική υγεία των ασθενών του, αυτή η εφαρμογή θα μπορούσε να είναι επωφελής για κλινικές δοκιμές μειώνοντας τη μεταβλητότητα των μέτρα έκβασης των κοπράνων.

Facebook: Αναρτήσεις αποκαλύπτουν όσους κινδυνεύουν από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Facebook: Τα δεδομένα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης χρησιμεύουν ως μια άμεσα διαθέσιμη, πλούσια και υποεκμετάλλευτη πηγή για την κατανόηση σημαντικών προβλημάτων δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής χρήσης αλκοόλ.

Τεχνολογία: Η Ion Beam Applications αποκτά τη Modus QA

Τεχνολογία: Η IBA (Ion Beam Applications), μια εταιρεία τεχνολογίας επιταχυντών σωματιδίων και λύσεων διασφάλισης ποιότητας δοσιμετρίας, εξαγόρασε την Modus Medical Devices (Modus QA), μια καναδική εταιρεία με έδρα το Λονδίνο του Οντάριο, που ειδικεύεται στα προσομοιώματα για τη διασφάλιση ποιότητας για ακτινοθεραπεία.

Aξιόπιστη τεχνική για διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα

Η επεμβατική πνευμονολογία αποτελεί εξειδίκευση της πνευμονολογίας και παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διάγνωση και την αντιμετώπιση νοσημάτων του αναπνευστικού καθώς και άλλων πολυσυστηματικών νοσημάτων, μέσω εξελιγμένων βρογχοσκοπικών τεχνικών.