Tεχνολογία

«Έξυπνος» Ιμάντας: Βοηθά τυφλά άτομα να βαδίζουν με ασφάλεια και να αποφεύγουν εμπόδια μέσω του ήχου

«Έξυπνος» Ιμάντας: Βοηθά τυφλά άτομα να βαδίζουν με ασφάλεια και να αποφεύγουν εμπόδια μέσω του ήχου

Το biped χρησιμοποιεί τους ήχους του χώρου για να επιτρέπει στον χρήστη να αισθανθεί τη θέση των σημαντικών στοιχείων γύρω του. Αποτελούμενο από ένα άνετο και ελαφρύ κολάρο εξοπλισμένο με τρισδιάστατες κάμερες, το biped παρακολουθεί συνεχώς ένα οπτικό πεδίο 170° για τον χρήστη. Στη συνέχεια φιλτράρει τις σχετικές πληροφορίες και προειδοποιεί τον χρήστη μέσω 3D ήχων.

«Έξυπνος» Ιμάντας: 40 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο είναι τυφλοί και σχεδόν 300 εκατομμύρια πάσχουν από προβλήματα όρασης. Η αποφυγή των εμποδίων, η εύρεση σημαντικών αντικειμένων και η εξερεύνηση νέων τόπων αναφέρονται συχνά ως τα μεγαλύτερα προβλήματα των ατόμων με προβλήματα όρασης. Αυτό δημιουργεί αγχωτικές καταστάσεις και μπορεί να περιορίσει την ανεξαρτησία τους.

Για την επίλυση αυτού του προβλήματος, η ελβετική startup biped κατασκευάζει τον πρώτο στον κόσμο συμπιλότο τεχνητής νοημοσύνης για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης. Η συσκευή είναι ένας μικρός ιμάντας που φοριέται στους ώμους και προσομοιάζει στην τεχνολογία των αυτόνομων οχημάτων, αλλά για ανθρώπους. Η τεχνολογία καταγράφει το περιβάλλον χρησιμοποιώντας τρισδιάστατες κάμερες – αναγνωρίζει και προβλέπει την πορεία όλων των γύρω αντικειμένων σε πραγματικό χρόνο, ώστε να εστιάζει μόνο σε ό,τι έχει μεγαλύτερη σημασία – τέλος, καθοδηγεί τον χρήστη χρησιμοποιώντας 3D ήχους.

Η συσκευή αναπτύχθηκε με τη συνεργασία ιδρυμάτων, νοσοκομείων και τελικών χρηστών από την αρχή. Το biped είναι το αποτέλεσμα πέντε κύκλων δοκιμών με περισσότερους από 65 χρήστες να συμμετέχουν σε αυτούς. Οι δημιουργοί του ελπίζουν ότι το biped θα φέρει περιβαλλοντική επίγνωση στους τυφλούς και τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης και θα γίνει το τέλειο συμπλήρωμα των λευκών μπαστουνιών και των σκύλων-οδηγών.

Το ανεξάρτητο βάδισμα για ένα τυφλό άτομο ή άτομο με προβλήματα όρασης συνεπάγεται πολλές προκλήσεις. Η αποφυγή εμποδίων που δεν γίνονται αντιληπτά με το λευκό μπαστούνι, η εύρεση διαβάσεων είναι δύσκολη και ακόμη και ένας απλός περίπατος σε ένα πάρκο μπορεί να είναι αγχωτικός.

– Επικίνδυνα εμπόδια: Το περπάτημα με λευκό μπαστούνι εκθέτει τους χρήστες σε κίνδυνο σύγκρουσης με το περιβάλλον τους.

– Αγχωτικές καταστάσεις: Παραμένει πολύ δύσκολο να βρει κανείς διαβάσεις πεζών ή να περπατήσει σε ένα πολυσύχναστο μέρος.

– Έλλειψη ανεξαρτησίας: Η ανακάλυψη νέων περιβαλλόντων απαιτεί συχνά εξωτερική βοήθεια ή ειδική εκπαίδευση.

Το biped είναι μια συσκευή τεχνητής νοημοσύνης που προσφέρει δυνατότητες αυτόνομης πλοήγησης στον άνθρωπο. Ο χρήστης μπορεί να το φορέσει στους ώμους και θα αρχίσει να ακούει μέσω ακουστικών οστικής αγωγιμότητας. Χρησιμοποιώντας τρισδιάστατες κάμερες, το biped αναγνωρίζει και προβλέπει τις τροχιές των γύρω στοιχείων για να φιλτράρει τις πιο σημαντικές πληροφορίες, μερικά δευτερόλεπτα νωρίτερα.

Το biped χρησιμοποιεί τους ήχους του χώρου για να επιτρέπει στον χρήστη να αισθανθεί τη θέση των σημαντικών στοιχείων γύρω του. Αποτελούμενο από ένα άνετο και ελαφρύ κολάρο εξοπλισμένο με τρισδιάστατες κάμερες, το biped παρακολουθεί συνεχώς ένα οπτικό πεδίο 170° για τον χρήστη. Στη συνέχεια φιλτράρει τις σχετικές πληροφορίες και προειδοποιεί τον χρήστη μέσω 3D ήχων.

Ο ξεχωριστός αυτός ιμάντας θα προειδοποιήσει, για παράδειγμα, έναν χρήστη για ένα ποδήλατο 12 μέτρα μπροστά στην πορεία του χρήστη, αλλά θα αγνοήσει ένα αντικείμενο που βρίσκεται πιο κοντά αλλά χωρίς κίνδυνο σύγκρουσης. Η συσκευή μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και τη νύχτα, χάρη στη χρήση υπέρυθρων καμερών. Τέλος, σε περίπτωση που ο χρήστης θέλει να φτάσει σε έναν νέο προορισμό, μπορεί να συνδέσει τον ιμάντα με το GPS του κινητού του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βαρδακαστάνης: Τα άτομα με αναπηρία δεν έχουν ίση πρόσβαση στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης

Πρωτοποριακό μοντέλο νοσοκομείου επαναφέρει την όραση σε εκατομμύρια Ινδούς

Το Δείπνο στο Σκοτάδι σε βάζει στα ‘παπούτσια’ των τυφλών

Νέα έρευνα εξηγεί πώς μερικοί τυφλοί βιώνουν ψευδαισθήσεις – Το σύνδρομο Charles Bonnet

Τύφλωση Λέμπερ: Για πρώτη φορά γονιδιακή θεραπεία βελτιώνει την όραση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η εξάρτηση μόνον από τους κωδικούς πρόσβασης αποδοκιμάζεται ως σημαντικό ελάττωμα ασφαλείας στο Διαδίκτυο

Η κατάργηση των κωδικών πρόσβασης χρεώθηκε ως πιο ασφαλής από τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων που περιλαμβάνει τη λήψη κωδικών πρόσβασης μίας χρήσης μέσω μηνύματος κειμένου ή μέσω email ως δευτερεύουσας επιβεβαίωσης κατά τη σύνδεση σε ιστότοπους ή υπηρεσίες.

H covid οδήγησε την Τηλευγεία σε Υψηλό εξοπλισμό: Τώρα τι;

Ενώ η άνοδος των επενδύσεων και της χρήσης στην τηλεϋγεία δεν αναμένεται να συνεχιστεί με τόσο τρομακτικούς ρυθμούς στο μέλλον, οι συμμετέχοντες στην επιτροπή επεσήμαναν ότι η καινοτομία θα προχωρήσει, αλλά ίσως με διαφορετικό ρυθμό.

Ιατρικά επιτεύγματα του 2021 και του 2022 που θα αφήσουν το στίγμα τους

Ιατρική τεχνολογία: Το 2020 και το 2021, η πανδημία του Covid-19 ανάγκασε την υγειονομική περίθαλψη να αλλάξει και ως εκ τούτου, πολλές υποσχόμενες ιατρικές τεχνολογίες δοκιμάστηκαν σε μαζική κλίμακα. Το 2022, το ερώτημα είναι πώς αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί σε έναν κόσμο μετά την πανδημία.

Χιλιάδες ρομπότ πακετάρουν προϊόντα σε αποθήκες online πωλήσεων προϊόντων σούπερ μάρκετ

Παράλληλα, είναι σημαντικό ότι έχει δοθεί σημασία στη λεπτομέρεια, καθώς τα ρομποτάκια δεν χρησιμοποιούν κάποιο βραχίονα για να εγκλωβίζει τα προϊόντα και τα τρόφιμα πολλά εκ των οποίων είναι εύθραυστα και μπορεί να καταστραφούν με τέτοιους μηχανισμούς.

Ακριβές τρισδιάστατο μοντέλο γυναικείας ανατομίας μπορεί να βελτιώσει την εκπαίδευση των μελλοντικών γιατρών και τα αποτελέσματα για τις γυναίκες ασθενείς

Ο ΜακΓουίλιαμς είπε στο Fox News ότι η χρήση τρισδιάστατων μοντέλων ανατομίας γεφυρώνει τη θεωρία με την πράξη και είπε ότι όσο πιο ρεαλιστής μπορείς να είσαι, τόσο το καλύτερο.

Η ζωή με διαβήτη αλλάζει χάρη στην ανάπτυξη της τεχνολογίας

Διαβήτης: Οι καινοτομίες για τη διαχείριση των επιπλοκών του διαβήτη και άλλες προηγμένες θεραπείες. Αυτή η έκθεση αναλύει τα τεχνολογικά και ανταγωνιστικά τοπία, προσδιορίζοντας και αναθεωρώντας περισσότερες από 100 εταιρείες και ερευνητικά ιδρύματα που κυμαίνονται από κορυφαίους κλάδους έως νεοφυείς επιχειρήσεις.

Πώς χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί την τηλεϋγεία;

Ψηφιακή Υγεία: Η τηλεϋγεία έχει γίνει ένα σημαντικό συστατικό του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης της Αμερικής, όσον αφορά την ψυχική υγεία. Από τότε που ξεκίνησε ο Covid-19, τα διαδικτυακά ιατρικά ραντεβού έχουν αυξηθεί κατά πολύ.