Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Tεχνολογία

«Έξυπνος» Ιμάντας: Βοηθά τυφλά άτομα να βαδίζουν με ασφάλεια και να αποφεύγουν εμπόδια μέσω του ήχου

«Έξυπνος» Ιμάντας: Βοηθά τυφλά άτομα να βαδίζουν με ασφάλεια και να αποφεύγουν εμπόδια μέσω του ήχου

Το biped χρησιμοποιεί τους ήχους του χώρου για να επιτρέπει στον χρήστη να αισθανθεί τη θέση των σημαντικών στοιχείων γύρω του. Αποτελούμενο από ένα άνετο και ελαφρύ κολάρο εξοπλισμένο με τρισδιάστατες κάμερες, το biped παρακολουθεί συνεχώς ένα οπτικό πεδίο 170° για τον χρήστη. Στη συνέχεια φιλτράρει τις σχετικές πληροφορίες και προειδοποιεί τον χρήστη μέσω 3D ήχων.

«Έξυπνος» Ιμάντας: 40 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο είναι τυφλοί και σχεδόν 300 εκατομμύρια πάσχουν από προβλήματα όρασης. Η αποφυγή των εμποδίων, η εύρεση σημαντικών αντικειμένων και η εξερεύνηση νέων τόπων αναφέρονται συχνά ως τα μεγαλύτερα προβλήματα των ατόμων με προβλήματα όρασης. Αυτό δημιουργεί αγχωτικές καταστάσεις και μπορεί να περιορίσει την ανεξαρτησία τους.

Για την επίλυση αυτού του προβλήματος, η ελβετική startup biped κατασκευάζει τον πρώτο στον κόσμο συμπιλότο τεχνητής νοημοσύνης για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης. Η συσκευή είναι ένας μικρός ιμάντας που φοριέται στους ώμους και προσομοιάζει στην τεχνολογία των αυτόνομων οχημάτων, αλλά για ανθρώπους. Η τεχνολογία καταγράφει το περιβάλλον χρησιμοποιώντας τρισδιάστατες κάμερες – αναγνωρίζει και προβλέπει την πορεία όλων των γύρω αντικειμένων σε πραγματικό χρόνο, ώστε να εστιάζει μόνο σε ό,τι έχει μεγαλύτερη σημασία – τέλος, καθοδηγεί τον χρήστη χρησιμοποιώντας 3D ήχους.

Η συσκευή αναπτύχθηκε με τη συνεργασία ιδρυμάτων, νοσοκομείων και τελικών χρηστών από την αρχή. Το biped είναι το αποτέλεσμα πέντε κύκλων δοκιμών με περισσότερους από 65 χρήστες να συμμετέχουν σε αυτούς. Οι δημιουργοί του ελπίζουν ότι το biped θα φέρει περιβαλλοντική επίγνωση στους τυφλούς και τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης και θα γίνει το τέλειο συμπλήρωμα των λευκών μπαστουνιών και των σκύλων-οδηγών.

Το ανεξάρτητο βάδισμα για ένα τυφλό άτομο ή άτομο με προβλήματα όρασης συνεπάγεται πολλές προκλήσεις. Η αποφυγή εμποδίων που δεν γίνονται αντιληπτά με το λευκό μπαστούνι, η εύρεση διαβάσεων είναι δύσκολη και ακόμη και ένας απλός περίπατος σε ένα πάρκο μπορεί να είναι αγχωτικός.

– Επικίνδυνα εμπόδια: Το περπάτημα με λευκό μπαστούνι εκθέτει τους χρήστες σε κίνδυνο σύγκρουσης με το περιβάλλον τους.

– Αγχωτικές καταστάσεις: Παραμένει πολύ δύσκολο να βρει κανείς διαβάσεις πεζών ή να περπατήσει σε ένα πολυσύχναστο μέρος.

– Έλλειψη ανεξαρτησίας: Η ανακάλυψη νέων περιβαλλόντων απαιτεί συχνά εξωτερική βοήθεια ή ειδική εκπαίδευση.

Το biped είναι μια συσκευή τεχνητής νοημοσύνης που προσφέρει δυνατότητες αυτόνομης πλοήγησης στον άνθρωπο. Ο χρήστης μπορεί να το φορέσει στους ώμους και θα αρχίσει να ακούει μέσω ακουστικών οστικής αγωγιμότητας. Χρησιμοποιώντας τρισδιάστατες κάμερες, το biped αναγνωρίζει και προβλέπει τις τροχιές των γύρω στοιχείων για να φιλτράρει τις πιο σημαντικές πληροφορίες, μερικά δευτερόλεπτα νωρίτερα.

Το biped χρησιμοποιεί τους ήχους του χώρου για να επιτρέπει στον χρήστη να αισθανθεί τη θέση των σημαντικών στοιχείων γύρω του. Αποτελούμενο από ένα άνετο και ελαφρύ κολάρο εξοπλισμένο με τρισδιάστατες κάμερες, το biped παρακολουθεί συνεχώς ένα οπτικό πεδίο 170° για τον χρήστη. Στη συνέχεια φιλτράρει τις σχετικές πληροφορίες και προειδοποιεί τον χρήστη μέσω 3D ήχων.

Ο ξεχωριστός αυτός ιμάντας θα προειδοποιήσει, για παράδειγμα, έναν χρήστη για ένα ποδήλατο 12 μέτρα μπροστά στην πορεία του χρήστη, αλλά θα αγνοήσει ένα αντικείμενο που βρίσκεται πιο κοντά αλλά χωρίς κίνδυνο σύγκρουσης. Η συσκευή μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και τη νύχτα, χάρη στη χρήση υπέρυθρων καμερών. Τέλος, σε περίπτωση που ο χρήστης θέλει να φτάσει σε έναν νέο προορισμό, μπορεί να συνδέσει τον ιμάντα με το GPS του κινητού του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βαρδακαστάνης: Τα άτομα με αναπηρία δεν έχουν ίση πρόσβαση στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης

Πρωτοποριακό μοντέλο νοσοκομείου επαναφέρει την όραση σε εκατομμύρια Ινδούς

Το Δείπνο στο Σκοτάδι σε βάζει στα ‘παπούτσια’ των τυφλών

Νέα έρευνα εξηγεί πώς μερικοί τυφλοί βιώνουν ψευδαισθήσεις – Το σύνδρομο Charles Bonnet

Τύφλωση Λέμπερ: Για πρώτη φορά γονιδιακή θεραπεία βελτιώνει την όραση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η τηλεϊατρική πρωτοβάθμιας περίθαλψης συνδέεται με λιγότερα αντιβιοτικά για τα παιδιά

"Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι πάροχοι πρωτοβάθμιας περίθαλψης PCP μπορούν να παρέχουν φροντίδα υψηλής ποιότητας με αυτήν την τεχνολογία και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι πληρωτές δομούν προσεκτικά τα προγράμματα τηλεϋγείας και τις πληρωμές, έτσι ώστε η τηλεϋγεία ενσωματωμένη στην πρωτοβάθμια περίθαλψη να παραμένει βιώσιμη επιλογή για πρακτικές και οικογένειες."

ΣΕΙΒ: Άνω των 2,3 δισ. ευρώ ο κύκλος εργασιών των εταιρειών με Ιατροτεχνολογικά  προϊόντα 

Κλαδική Μελέτη ΣΕΙΒ: Πολλαπλή και διαχρονική η προσφορά του κλάδου των Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων (Ι/Π) στην υγεία, την επιχειρηματικότητα  και την οικονομία.Οι εταιρείες του κλάδου απασχολούν πάνω από 11.000 εργαζόμενους. Στα 1,3 δισ. ευρώ οι απαιτήσεις των εταιρειών από τα νοσοκομεία.

Νέο μαθηματικό μοντέλο προβλέπει κατολισθήσεις μετά από πυρκαγιά

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Northwestern έχουν καταλήξει σε ένα μαθηματικό μοντέλο βασισμένο στη φυσική για να διερευνήσουν και να προβλέψουν περιοχές που είναι επιρρεπείς σε κατολισθήσεις σε περίπτωση πυρκαγιών.

Κρυφή κάμερα σε τουριστικό κατάλυμα στη Χαλκιδική καταγγέλθηκε από ζευγάρι νεαρής ηλικίας

Για την υπόθεση σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού άνδρα, ιδιοκτήτη τουριστικού καταλύματος, για παράβαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων και παραβίαση του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας και της προφορικής συνομιλίας.

Ο αντίκτυπος της μεταβαλλόμενης ευθύνης στην εμπειρία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Αν και είναι αδύνατο να γνωρίζουμε το ακριβές αποτέλεσμα μιας απόφασης πριν αυτή ληφθεί, ο Mackey εξήγησε ότι η ευθύνη για το περιεχόμενο μπορεί να βαρύνει τους συντονιστές συγκεκριμένων ομάδων σε ιστότοπους όπως το Reddit και το Mastodon.

Μπορούν τα εργαλεία εικονικής πραγματικότητας να βοηθήσουν στη διδασκαλία θεμάτων μαιευτικής και γυναικολογίας σε φοιτητές ιατρικής;

Οι γνώσεις αυξήθηκαν μετά και από τις δύο μαθησιακές εμπειρίες, αλλά διατηρήθηκαν μόνο στην ομάδα περιβάλλοντος μάθησης εικονικής πραγματικότητας VRLE κατά την παρακολούθηση μιας εβδομάδας. Τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι συμμετέχοντες αντανακλούσαν υψηλό βαθμό ικανοποίησης από το εργαλείο περιβάλλοντος μάθησης εικονικής πραγματικότητας VRLE σε σύγκριση με το παραδοσιακό φροντιστήριο.

Close Icon