Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Tεχνολογία

Ο αντίκτυπος της μεταβαλλόμενης ευθύνης στην εμπειρία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Ο αντίκτυπος της μεταβαλλόμενης ευθύνης στην εμπειρία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Αν και είναι αδύνατο να γνωρίζουμε το ακριβές αποτέλεσμα μιας απόφασης πριν αυτή ληφθεί, ο Mackey εξήγησε ότι η ευθύνη για το περιεχόμενο μπορεί να βαρύνει τους συντονιστές συγκεκριμένων ομάδων σε ιστότοπους όπως το Reddit και το Mastodon.

Τον Φεβρουάριο του 2023, ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου συζητήθηκαν δύο υποθέσεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν για πάντα τον τρόπο χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η πρώτη υπόθεση ήταν η υπόθεση Twitter κατά Taamneh, στην οποία το SCOTUS καλείται να αποφασίσει αν η γενική γνώση μιας εταιρείας μέσων κοινωνικής δικτύωσης ότι στον ιστότοπό της υπάρχει τρομοκρατικό περιεχόμενο είναι αρκετή για να προσδιοριστεί αν η εταιρεία βοήθησε και υποκίνησε τρομοκρατικές ενέργειες. Η υπόθεση αυτή αμφισβητεί τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύεται επί του παρόντος το άρθρο 2333 του αντιτρομοκρατικού νόμου.

Η δεύτερη υπόθεση, Gonzalez v. Google, αμφισβητεί την προστασία που παρέχει το άρθρο 230 του νόμου περί αξιοπρέπειας των επικοινωνιών, έναν από τους λίγους νόμους που αφορούν άμεσα την ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο. Η υπόθεση διερωτάται αν οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες για τις πληροφορίες που φιλοξενούνται στους ιστότοπούς τους και, πιο συγκεκριμένα, για τις πληροφορίες που οι αλγόριθμοί τους προτείνουν στους χρήστες. Οι αποφάσεις και για τις δύο υποθέσεις αναμένεται να εκδοθούν κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2023. Πριν από αυτές τις ανακοινώσεις, ο Stacker μίλησε με τον εμπειρογνώμονα Aaron Mackey του Electronic Frontier Foundation και, συμβουλευόμενος κυβερνητικές πηγές, διερεύνησε πώς οι αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου και οι αλλαγές στο άρθρο 230 ενδέχεται να επηρεάσουν τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τους χρήστες τους και τη δυνατότητα των ανθρώπων να διαδίδουν ευαίσθητες πληροφορίες.

Τι είναι το τμήμα 230;

“Κανένας πάροχος ή χρήστης μιας διαδραστικής υπηρεσίας υπολογιστή δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εκδότης ή ομιλητής οποιασδήποτε πληροφορίας που παρέχεται από άλλον πάροχο περιεχομένου πληροφοριών”. Αυτή η φράση από το άρθρο 230 συνοψίζει την ουσία του νόμου, ο οποίος ψηφίστηκε το 1996. Ουσιαστικά, ο οικοδεσπότης ενός δικτυακού τόπου στο διαδίκτυο -είτε πρόκειται για ένα μικρό ιστολόγιο είτε για έναν τεχνολογικό γίγαντα- δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για το περιεχόμενο που δημοσιεύεται στον εν λόγω δικτυακό τόπο από άλλα άτομα ή οντότητες. Για παράδειγμα, εάν ένα άτομο δημοσιεύσει ένα συκοφαντικό σχόλιο στο Facebook, το άτομο αυτό μπορεί να μηνυθεί για συκοφαντική δυσφήμιση, αλλά η μητρική εταιρεία του Facebook, η Meta, όχι. Επί του παρόντος, αυτή η προστασία των υποδοχέων πληροφοριών επιτρέπει αυξημένη ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο. Οι οικοδεσπότες ιστοτόπων, όπως οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δεν χρειάζεται να ανησυχούν ότι θα είναι νομικά υπεύθυνες για τις πράξεις των χρηστών τους, δίνοντας στους χρήστες μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων όσον αφορά το είδος του περιεχομένου που μπορούν να δημοσιεύουν. Αυτό προστατεύει όχι μόνο τη δυνατότητα των ανθρώπων να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως επιθυμούν, αλλά, κατά συνέπεια, ενθαρρύνει την ευρεία κοινοποίηση σημαντικών πληροφοριών που μπορεί να είναι ευαίσθητες. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει αφηγήσεις από πρώτο πρόσωπο για διαδηλώσεις, αναφορές για τρομοκρατικές ενέργειες, συζητήσεις για την αστυνομική βία και πολλά άλλα.

Πώς θα αλλάξουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τους χρήστες εάν συρρικνωθούν οι προστασίες;

Ο Aaron Mackey της EFF δεν μάσησε τα λόγια του σχετικά με την ταχύτητα και τη σιγουριά των άμεσων επιπτώσεων, λέγοντας στο Stacker: “Οι κανόνες του διαδικτύου θα γραφτούν από δικηγόρους που ανησυχούν για την ευθύνη και όχι από τις πλατφόρμες που προσπαθούν να παρέχουν ποικίλους και νέους τρόπους για να επιτρέπουν στους χρήστες να δημιουργούν περιεχόμενο”. Αυτή η αλλαγή προοπτικής, καθώς και η νομική αντιμετώπιση, όσον αφορά την επιμέλεια περιεχομένου θα μπορούσε να έχει ευρείες επιπτώσεις στην εμπειρία του τελικού χρήστη. Σύμφωνα με τον Mackey, αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει περισσότερες αναρτήσεις που καταργούνται, αυξημένες προειδοποιήσεις ή σημαίες περιεχομένου, καθυστερήσεις στις αναρτήσεις που δημοσιοποιούνται ώστε να μπορούν να εξεταστούν σε βάθος και ένα μεγάλο μέρος του τύπου περιεχομένου που σήμερα ζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να μην επιτρέπεται καθόλου.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ανταλλαγή πληροφοριών;

Εάν η προστασία για τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης μειωθεί, είναι πιθανό να αλλάξουν την τακτική της μετριοπάθειάς τους για να φιλτράρουν κάθε πληροφορία που μπορεί να προκαλέσει αγωγή. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να γίνει πιο δύσκολο να μοιράζονται πληροφορίες για ευαίσθητα θέματα. Όπως εξήγησε ο Mackey: “[Μιλάμε] συγκεκριμένα για ειδησεογραφικά γεγονότα, για δημοσιογραφία, για βασικό διαμοιρασμό πραγματικών, φρικτών πραγμάτων που έχουν συμβεί. Μιλάμε για τη δυνατότητα των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταγράφουν φρικαλεότητες, διότι όλα αυτά θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως … διανομή του λόγου μιας τρομοκρατικής οργάνωσης ή με άλλο τρόπο ως υποβοήθηση και υποκίνηση [αντί] να περάσει το μήνυμά τους ότι κάποιος αντανακλά και καταγράφει την πραγματικότητα του γεγονότος ότι υπάρχουν τρομοκρατικές οργανώσεις στον κόσμο μας και ότι διαπράττουν φρικτές τρομοκρατικές πράξεις”.

Πώς θα μπορούσε αυτό να επηρεάσει τις αποκεντρωμένες μορφές κοινωνικών μέσων;

Αν και είναι αδύνατο να γνωρίζουμε το ακριβές αποτέλεσμα μιας απόφασης πριν αυτή ληφθεί, ο Mackey εξήγησε ότι η ευθύνη για το περιεχόμενο μπορεί να βαρύνει τους συντονιστές συγκεκριμένων ομάδων σε ιστότοπους όπως το Reddit και το Mastodon. Ως απάντηση στην αγορά του Twitter από τον Elon Musk, πολλοί χρήστες έχουν μεταναστεύσει σε τέτοιες πλατφόρμες για να δημιουργήσουν τις κοινότητές τους εκτός της αστάθειας του Twitter, προκαλώντας μια απροσδόκητη έκρηξη ανάπτυξης. Ωστόσο, επειδή αυτές οι πλατφόρμες δεν είναι κεντρικές, οι συντονιστές δεν λαμβάνουν καμία εκπαίδευση ή αποζημίωση για το έργο τους. Επιπλέον, στον απόηχο της μειωμένης προστασίας, αυτοί οι συντονιστές θα μπορούσαν να μηνυθούν αν βρεθεί ακατάλληλο ή δυνητικά επικίνδυνο περιεχόμενο στους διακομιστές τους. “Ποια είναι τα κίνητρα ακόμη και για να συνεχίσετε να είστε συντονιστής στο Reddit ή να δημιουργήσετε έναν διακομιστή στο Mastodon;” Mackey. “Νομίζω ότι υπάρχουν εύλογα ερωτήματα σχετικά με το αν κάποιος θα νιώσει ότι αξίζει το ρίσκο του να το κάνει αυτό χωρίς να λάβει μέτρα και να έχει πόρους που θα κάνουν [τις πλατφόρμες] να μοιάζουν περισσότερο με μια κεντρική, μεγάλης κλίμακας πλατφόρμα”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η ανθρώπινη επαφή και η επιστημονική ακρίβεια λείπουν από την τεχνολογία υγείας

Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης απειλούν τη ψυχική υγεία των παιδιών

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην υπηρεσία της διασφάλισης του διαδικτύου εν καιρώ καραντίνας

Τα social media προκαλούν επιπρόσθετο άγχος στα νέα παιδιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η τηλεϊατρική πρωτοβάθμιας περίθαλψης συνδέεται με λιγότερα αντιβιοτικά για τα παιδιά

"Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι πάροχοι πρωτοβάθμιας περίθαλψης PCP μπορούν να παρέχουν φροντίδα υψηλής ποιότητας με αυτήν την τεχνολογία και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι πληρωτές δομούν προσεκτικά τα προγράμματα τηλεϋγείας και τις πληρωμές, έτσι ώστε η τηλεϋγεία ενσωματωμένη στην πρωτοβάθμια περίθαλψη να παραμένει βιώσιμη επιλογή για πρακτικές και οικογένειες."

ΣΕΙΒ: Άνω των 2,3 δισ. ευρώ ο κύκλος εργασιών των εταιρειών με Ιατροτεχνολογικά  προϊόντα 

Κλαδική Μελέτη ΣΕΙΒ: Πολλαπλή και διαχρονική η προσφορά του κλάδου των Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων (Ι/Π) στην υγεία, την επιχειρηματικότητα  και την οικονομία.Οι εταιρείες του κλάδου απασχολούν πάνω από 11.000 εργαζόμενους. Στα 1,3 δισ. ευρώ οι απαιτήσεις των εταιρειών από τα νοσοκομεία.

Νέο μαθηματικό μοντέλο προβλέπει κατολισθήσεις μετά από πυρκαγιά

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Northwestern έχουν καταλήξει σε ένα μαθηματικό μοντέλο βασισμένο στη φυσική για να διερευνήσουν και να προβλέψουν περιοχές που είναι επιρρεπείς σε κατολισθήσεις σε περίπτωση πυρκαγιών.

Κρυφή κάμερα σε τουριστικό κατάλυμα στη Χαλκιδική καταγγέλθηκε από ζευγάρι νεαρής ηλικίας

Για την υπόθεση σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού άνδρα, ιδιοκτήτη τουριστικού καταλύματος, για παράβαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων και παραβίαση του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας και της προφορικής συνομιλίας.

Μπορούν τα εργαλεία εικονικής πραγματικότητας να βοηθήσουν στη διδασκαλία θεμάτων μαιευτικής και γυναικολογίας σε φοιτητές ιατρικής;

Οι γνώσεις αυξήθηκαν μετά και από τις δύο μαθησιακές εμπειρίες, αλλά διατηρήθηκαν μόνο στην ομάδα περιβάλλοντος μάθησης εικονικής πραγματικότητας VRLE κατά την παρακολούθηση μιας εβδομάδας. Τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι συμμετέχοντες αντανακλούσαν υψηλό βαθμό ικανοποίησης από το εργαλείο περιβάλλοντος μάθησης εικονικής πραγματικότητας VRLE σε σύγκριση με το παραδοσιακό φροντιστήριο.

Μοντέλα προβλέπουν τον κίνδυνο τραυματισμών που σχετίζονται με πτώση ενοίκων γηροκομείων

"Αυτά τα μοντέλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ερευνητές και κλινικούς ιατρούς για τον ακριβή προσδιορισμό του κινδύνου των ασθενών για τραυματισμούς που σχετίζονται με πτώση, χρησιμοποιώντας δεδομένα κλινικής αξιολόγησης που συλλέγονται συνήθως", έγραψαν οι συγγραφείς. "Στα γηροκομεία, τα μοντέλα αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη στόχευση προληπτικών στρατηγικών".

Close Icon