Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Tεχνολογία

Telemedicine: Η τηλεϊατρική πρωτοβάθμιας περίθαλψης συνδέεται με λιγότερα αντιβιοτικά για τα παιδιά

Telemedicine: Η τηλεϊατρική πρωτοβάθμιας περίθαλψης συνδέεται με λιγότερα αντιβιοτικά για τα παιδιά

"Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι πάροχοι πρωτοβάθμιας περίθαλψης PCP μπορούν να παρέχουν φροντίδα υψηλής ποιότητας με αυτήν την τεχνολογία και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι πληρωτές δομούν προσεκτικά τα προγράμματα τηλεϋγείας και τις πληρωμές, έτσι ώστε η τηλεϋγεία ενσωματωμένη στην πρωτοβάθμια περίθαλψη να παραμένει βιώσιμη επιλογή για πρακτικές και οικογένειες."

Telemedicine: Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ και το UPMC δείχνει ότι οι επισκέψεις τηλεϊατρικής που πραγματοποιούνται για παιδιά με παρόχους πρωτοβάθμιας περίθαλψης (PCPs) σχετίζονται με λιγότερες συνταγές αντιβιοτικών από τις επισκέψεις τηλεϊατρικής με εταιρείες που απευθύνονται μόνο σε εικονικούς καταναλωτές (DTC). Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο JAMA Network Open, υπογραμμίζουν τη σημασία της υποστήριξης της ολοκληρωμένης τηλεϊατρικής στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και τις πιθανές προκλήσεις και περιορισμούς της παροχής μόνο εικονικής οξείας φροντίδας στα παιδιά.

«Οι λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους τα παιδιά λαμβάνουν αντιβιοτικά, αλλά αυτά τα φάρμακα είναι αποτελεσματικά μόνο όταν οι λοιμώξεις προκαλούνται από βακτήρια, όχι από ιούς», δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας Kristin Ray, M.D., M.S., αναπληρώτρια καθηγήτρια παιδιατρικής Ιατρικής Σχολής στο Pitt και παιδίατρος στο UPMC. “Το να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά παίρνουν αντιβιοτικά όταν τα χρειάζονται και ότι δεν τα παίρνουν άσκοπα είναι σημαντικό για τα παιδιά και τις οικογένειες. Σε επίπεδο δημόσιας υγείας, η μικροβιακή αντοχή είναι ένα αυξανόμενο ζήτημα, επομένως πρέπει να είμαστε συνετοί στη χρήση αντιβιοτικών και να διατηρούμε το οπλοστάσιο των αντιβιοτικών μας για όταν τα χρειαζόμαστε πραγματικά». Σε μια μελέτη του 2019, η Ray και η ομάδα της διαπίστωσαν ότι τα αντιβιοτικά συνταγογραφούνταν πιο συχνά κατά τη διάρκεια επισκέψεων τηλεϊατρικής εταιρειών που απευθύνονται μόνο σε εικονικούς καταναλωτές DTC παρά κατά τη διάρκεια προσωπικών ραντεβού με παρόχους πρωτοβάθμιας περίθαλψης PCP.

Πάροχοι πρωτοβάθμιας περίθαλψης PCP

Ωστόσο, λίγοι πάροχοι πρωτοβάθμιας περίθαλψης PCP πρόσφεραν εικονικές επισκέψεις εκείνη την εποχή, αφήνοντας αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το πώς θα ήταν η διαχείριση των αντιβιοτικών κατά τις επισκέψεις τηλεϊατρικής που βασίζονται σε παρόχους πρωτοβάθμιας περίθαλψης PCP. Από την πανδημία του COVID-19, η χρήση τηλεϋγείας στις εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιας περίθαλψης έχει εκτοξευθεί στα ύψη και πολλοί πάροχοι πρωτοβάθμιας περίθαλψης PCP προσφέρουν πλέον τόσο εικονικά όσο και προσωπικά ραντεβού στους ασθενείς τους. Αυτή η αλλαγή στο τοπίο της τηλεϋγείας επέτρεψε στους ερευνητές να συγκρίνουν τη συνταγογράφηση αντιβιοτικών μέσω τηλεϊατρικής με παρόχους πρωτοβάθμιας περίθαλψης PCP σε σύγκριση με τις εταιρείες παρόχους σε εικονικούς καταναλωτές DTC. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα αξιώσεων από μια μεγάλη βάση δεδομένων εμπορικών ασφαλιστικών εταιρειών, εστιάζοντας σε παιδιά ηλικίας έως 17 ετών που είχαν επίσκεψη τηλεϊατρικής το 2022 για οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος (ARTI), μια ευρεία ομάδα βακτηριακών και ιογενών λοιμώξεων όπως η ιγμορίτιδα, λοιμώξεις του το ανώτερου αναπνευστικού, βρογχίτιδα και ωτίτιδες.

  • Σε αυτήν την ανάλυση σχεδόν 28.000 παιδιών με εικονικές επισκέψεις για οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος ARTIs, οι ερευνητές βρήκαν ότι λιγότερα παιδιά έλαβαν διάγνωση που δικαιολογούσε αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια επίσκεψης τηλεϋγείας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (19%) σε σύγκριση με μια επίσκεψη τηλεϋγείας εταιρειών που απευθύνονται μόνο σε εικονικούς καταναλωτές DTC (28%). Ομοίως, λιγότεροι ασθενείς έλαβαν συνταγή αντιβιοτικού από παρόχους πρωτοβάθμιας περίθαλψης PCP (29%) από ό,τι μια εταιρεία πάροχος DTC (37%). Συγκεκριμένα, το ποσοστό των ραντεβού παρακολούθησης εντός μιας έως δύο ημερών από την πρώτη επίσκεψη ήταν χαμηλότερο για τις επισκέψεις τηλεϋγείας με παρόχους πρωτοβάθμιας περίθαλψης PCP (5%) σε σύγκριση με τις εταιρείες παρόχους που απευθύνονται μόνο σε εικονικούς καταναλωτές DTC (7%). «Εξετάσαμε τις επανεπισκέψεις ως ένα πιθανό σημάδι υποθεραπείας, όπως μια χαμένη διάγνωση ή μια επιπλοκή» εξήγησε ο πρώτος συγγραφέας Samuel Wittman, M.S., αναλυτής ερευνητικών δεδομένων στην Ιατρική Σχολή στο Pitt.

“Εάν λιγότερη χρήση αντιβιοτικών από παρόχους πρωτοβάθμιας περίθαλψης PCP οφείλεται σε υποθεραπεία, θα περιμέναμε να δούμε υψηλότερο ποσοστό παρακολούθησης. Αντίθετα, είδαμε χαμηλότερη παρακολούθηση σε αυτήν την ομάδα.” Η χαμηλότερη χρήση αντιβιοτικών στο πλαίσιο τηλεϋγείας πρωτοβάθμιας περίθαλψης μπορεί να οφείλεται στο ότι λιγότερα παιδιά με παθήσεις που δικαιολογούν τη χρήση αντιβιοτικών επισκέφτηκαν αυτούς τους παρόχους, αλλά ο Ray πιστεύει  ότι άλλοι παράγοντες είναι πιθανό να παίζουν ρόλο. «Η τηλεϋγεία πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι ενσωματωμένη με τη συνεχή προσωπική φροντίδα του ασθενούς, έτσι οι πάροχοι πρωτοβάθμιας περίθαλψης PCP που παρέχουν επισκέψεις τηλεϋγείας έχουν πρόσβαση στα προηγούμενα αρχεία των ασθενών, έχουν συνεχείς σχέσεις ασθενούς και παρόχου και έχουν τη δυνατότητα να φέρνουν τον ασθενή στο γραφείο εάν το παιδί χρειάζεται δοκιμή ή να εξεταστεί πιο προσεκτικά» εξήγησε. “Χωρίς αυτές τις επιλογές, οι πάροχοι σε περιβάλλοντα εικονικής μόνο φροντίδας μπορεί να συνταγογραφούν αντιβιοτικά “για κάθε περίπτωση” πιο συχνά και μπορεί να αντιληφθούν μεγαλύτερη πίεση από τους γονείς να συνταγογραφήσουν αντιβιοτικά μόνο σε εικονικά περιβάλλοντα.”

Σύμφωνα με τον Ray, η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία των ρυθμιστικών πολιτικών και των πολιτικών πληρωμών που δίνουν κίνητρα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και υποστηρίζουν την πιο απρόσκοπτη ενσωμάτωση εικονικών και προσωπικών ραντεβού. Εάν οι πρακτικές πρωτοβάθμιας περίθαλψης δεν μπορούν να διατηρήσουν την υποδομή τηλεϊατρικής, οι οικογένειες που ενδιαφέρονται για εικονικά ραντεβού ενδέχεται να μην έχουν την επιλογή τηλεϋγείας ενσωματωμένη στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και μπορεί να αναγκαστούν να αναζητήσουν εταιρείες μόνο εικονικής.” Η τηλεϊατρική ανταποκρίνεται σε μια σημαντική ανάγκη για τις οικογένειες – δεν είναι πάντα δυνατό για τους γονείς να φέρουν τα παιδιά τους σε ένα ραντεβού από κοντά” είπε ο Ρέι. “Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι πάροχοι πρωτοβάθμιας περίθαλψης PCP μπορούν να παρέχουν φροντίδα υψηλής ποιότητας με αυτήν την τεχνολογία και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι πληρωτές δομούν προσεκτικά τα προγράμματα τηλεϋγείας και τις πληρωμές, έτσι ώστε η τηλεϋγεία ενσωματωμένη στην πρωτοβάθμια περίθαλψη να παραμένει βιώσιμη επιλογή για πρακτικές και οικογένειες.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι ομοσπονδιακοί επιδιώκουν να περιορίσουν τις συνταγές τηλεϋγείας για ορισμένα φάρμακα

Τεχνολογία και το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης

Η υπόσχεση και ο κίνδυνος της εικονικής υγειονομικής περίθαλψης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΣΕΙΒ: Άνω των 2,3 δισ. ευρώ ο κύκλος εργασιών των εταιρειών με Ιατροτεχνολογικά  προϊόντα 

Κλαδική Μελέτη ΣΕΙΒ: Πολλαπλή και διαχρονική η προσφορά του κλάδου των Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων (Ι/Π) στην υγεία, την επιχειρηματικότητα  και την οικονομία.Οι εταιρείες του κλάδου απασχολούν πάνω από 11.000 εργαζόμενους. Στα 1,3 δισ. ευρώ οι απαιτήσεις των εταιρειών από τα νοσοκομεία.

Νέο μαθηματικό μοντέλο προβλέπει κατολισθήσεις μετά από πυρκαγιά

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Northwestern έχουν καταλήξει σε ένα μαθηματικό μοντέλο βασισμένο στη φυσική για να διερευνήσουν και να προβλέψουν περιοχές που είναι επιρρεπείς σε κατολισθήσεις σε περίπτωση πυρκαγιών.

Κρυφή κάμερα σε τουριστικό κατάλυμα στη Χαλκιδική καταγγέλθηκε από ζευγάρι νεαρής ηλικίας

Για την υπόθεση σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού άνδρα, ιδιοκτήτη τουριστικού καταλύματος, για παράβαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων και παραβίαση του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας και της προφορικής συνομιλίας.

Ο αντίκτυπος της μεταβαλλόμενης ευθύνης στην εμπειρία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Αν και είναι αδύνατο να γνωρίζουμε το ακριβές αποτέλεσμα μιας απόφασης πριν αυτή ληφθεί, ο Mackey εξήγησε ότι η ευθύνη για το περιεχόμενο μπορεί να βαρύνει τους συντονιστές συγκεκριμένων ομάδων σε ιστότοπους όπως το Reddit και το Mastodon.

Μπορούν τα εργαλεία εικονικής πραγματικότητας να βοηθήσουν στη διδασκαλία θεμάτων μαιευτικής και γυναικολογίας σε φοιτητές ιατρικής;

Οι γνώσεις αυξήθηκαν μετά και από τις δύο μαθησιακές εμπειρίες, αλλά διατηρήθηκαν μόνο στην ομάδα περιβάλλοντος μάθησης εικονικής πραγματικότητας VRLE κατά την παρακολούθηση μιας εβδομάδας. Τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι συμμετέχοντες αντανακλούσαν υψηλό βαθμό ικανοποίησης από το εργαλείο περιβάλλοντος μάθησης εικονικής πραγματικότητας VRLE σε σύγκριση με το παραδοσιακό φροντιστήριο.

Μοντέλα προβλέπουν τον κίνδυνο τραυματισμών που σχετίζονται με πτώση ενοίκων γηροκομείων

"Αυτά τα μοντέλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ερευνητές και κλινικούς ιατρούς για τον ακριβή προσδιορισμό του κινδύνου των ασθενών για τραυματισμούς που σχετίζονται με πτώση, χρησιμοποιώντας δεδομένα κλινικής αξιολόγησης που συλλέγονται συνήθως", έγραψαν οι συγγραφείς. "Στα γηροκομεία, τα μοντέλα αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη στόχευση προληπτικών στρατηγικών".

Close Icon