Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

Βαρδακαστάνης: Τα ΑμεΑ δεν έχουν ίση πρόσβαση στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης

Βαρδακαστάνης: Τα ΑμεΑ δεν έχουν ίση πρόσβαση στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης

Βαρδακαστάνης: «Το μέλλον που θέλουμε για την Ευρώπη είναι χωρίς αποκλεισμούς και, για να το πετύχουμε αυτό, η Διάσκεψη θα πρέπει να γίνει μια πραγματικά συνεργατική διαδικασία που θα διασφαλίζει ενεργά τη συμμετοχή όλων».

“Τα άτομα με αναπηρία δεν έχουν ίση πρόσβαση στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης”, είναι ο τίτλος του άρθρου του προέδρου της ΕΣΑμεΑ, του EDF και της IDA σχετικά με τη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης που δημοσιεύθηκε στη διαδικτυακή πλατφόρμα EURACTIV, ένα ανεξάρτητο πανευρωπαϊκό δίκτυο μέσων ενημέρωσης που ειδικεύεται στις υποθέσεις της ΕΕ.

Ακολουθεί αναλυτικά το άρθρο του κ. Βαρδακαστάνη

«Αυτό το πρόβλημα κάνει τη δημοκρατική άσκηση της Διάσκεψης να μην διαφέρει από άλλες δραστηριότητες της καθημερινής μας ζωής: είναι πιο δύσκολη, όχι ιδιαίτερα προσβάσιμη και παραβλέπει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες μας, για να μην αναφέρουμε την ποικιλομορφία των κοινωνιών μας. Υπάρχουν πολλοί τομείς της ζωής όπου τα άτομα με αναπηρία δεν μπορούν να συμμετέχουν σε ισότιμη βάση με όλο τον πληθυσμό. Δυστυχώς, αυτό ισχύει και για αυτήν την άνευ προηγουμένου δημοκρατική άσκηση, μια πρωτοβουλία που δεν έχει επιτύχει την ένταξη που χρειαζόμαστε για την Ευρώπη.

Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης προοριζόταν να είναι απαλλαγμένη από διακρίσεις και δημοκρατική, με επίκεντρο τις ιδέες των πολιτών. Είμαστε 100 εκατομμύρια πολίτες στην ΕΕ με αναπηρία και έχουμε πολλά να πούμε: ορισμένοι από εμάς στερούνται το δικαίωμα ψήφου (περίπου 400.000 άτομα στις τελευταίες εκλογές της ΕΕ), δεχόμαστε διακρίσεις όσον αφορά την απασχόληση, την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη. Επηρεαζόμαστε περισσότερο από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και συχνά αναγκαζόμαστε να ζούμε σε ιδρύματα χωρίς επιλογή για το πώς θα ζήσουμε τη ζωή μας. Θα μπορούσαμε να θίξουμε αυτά τα ζητήματα και πολλά άλλα, μόνο εάν η Διάσκεψη μας περιλάμβανε και εμάς.

  • Έλλειψη ενσωμάτωσης

Το πρώτο βήμα θα έπρεπε να ήταν η διασφάλιση μιας ευρύτερης και πιο διαφοροποιημένης εκπροσώπησης στα πάνελ των πολιτών. Η Διάσκεψη ισχυρίστηκε ότι τα πάνελ θα είναι αντιπροσωπευτικά της ποικιλομορφίας στην Ευρώπη, η οποία διασφαλίζεται με τυχαία επιλογή πολιτών. Τελικά, η μέθοδος που χρησιμοποίησαν ήταν να επικοινωνούν με άτομα μέσω τηλεφώνου, εξαιρουμένων των κωφών και των βαρήκοων, ατόμων που χρησιμοποιούν γραπτή επικοινωνία ή νοηματική γλώσσα.

Είμαστε το 15% του πληθυσμού της ΕΕ, αλλά στις επιτροπές των πολιτών της Διάσκεψης αυτό δεν αντικατοπτρίζεται. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι γιατί δεν υπάρχουν πραγματικά δεδομένα για το εάν τα πάνελ περιλαμβάνουν άτομα από τις πιο περιθωριοποιημένες κοινότητες. Ωστόσο, τουλάχιστον, γνωρίζουμε ότι δεν έχει γίνει αφοσιωμένη προσπάθεια προσέγγισης αυτών των ομάδων.

  • Εμπόδια

Αυτό που μπορούμε επίσης να είμαστε συγκεκριμένοι, είναι ότι η Διάσκεψη είναι γεμάτη από εμπόδια προσβασιμότητας, μερικά από αυτά μικρά, άλλα αρκετά σημαντικά. Ανεξάρτητα από το μέγεθος των εμποδίων, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όλα έχουν τον ίδιο αντίκτυπο. Τα εμπόδια αποτρέπουν τα άτομα με αναπηρία από να συμμετάσχουν στη Διάσκεψη. Ένα παράδειγμα μικρού φραγμού είναι το μη προσβάσιμο CAPTCHA που πρέπει να συμπληρώσει κάποιος για να εγγραφεί σε μια σύσκεψη. Για όσους από εμάς είμαστε τυφλοί ή με μειωμένη όραση, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ζητήσουμε από κάποιον να μας βοηθήσει να εισάγουμε τον κωδικό. Εξαιτίας αυτού του προβλήματος που επιλύεται εύκολα, δεν μπορούμε να είμαστε ανεξάρτητοι.

  • Η πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα

Μεγαλύτερα εμπόδια προσβασιμότητας βρίσκονται σε ένα από τα πιο δυνατά εργαλεία για τη λειτουργία της Διάσκεψης: στην ιστοσελίδα του, την πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα, στην οποία κάθε πολίτης μπορεί να υποβάλει και να σχολιάσει άλλες ιδέες που συζητούνται στα πάνελ πολιτών και στην ολομέλεια. Παρά το γεγονός ότι η ΕΕ έχει πολιτικές και τεχνικά πρότυπα για την προσβασιμότητα στον ιστό, τα οποία θα έπρεπε να έχουν διασφαλίσει την προσβασιμότητα αυτής της πλατφόρμας από την αρχή, και πάλι πιστεύουμε ότι δεν είμαστε ευπρόσδεκτοι.

Για να βοηθήσει τη γραμματεία της Διάσκεψης και την ομάδα του Διαδικτύου, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF) ανέθεσε έναν έλεγχο προσβασιμότητας σε μια εξειδικευμένη εταιρεία για να αξιολογήσει και να επισημάνει τα προβλήματα με την πλατφόρμα. Το τεστ αποκάλυψε ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν υποστηρικτικές τεχνολογίες, όπως συσκευές ανάγνωσης οθόνης, ή όσοι βασίζονται στην πλοήγηση με πληκτρολόγιο λόγω κινητικής αναπηρίας, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον ιστότοπο. Επιπλέον, οι φόρμες για την προσθήκη περιεχομένου μέσω της πλατφόρμας δεν έχουν σχεδιαστεί σωστά. Επίσης, ορισμένα μηνύματα σφάλματος εμφανίζονται μόνο με χρώματα, κάτι που δυσκολεύει τα άτομα με αχρωματοψία. Για παράδειγμα, ορισμένα κουμπιά δεν έχουν αρκετή αντίθεση για να τα δει ένα άτομο με χαμηλή όραση.

Στείλαμε στους διοργανωτές αυτήν την τεχνική έκθεση, συμπεριλαμβανομένων συστάσεων για τον τρόπο επίλυσης των προβλημάτων τον Σεπτέμβριο, και εκείνοι απάντησαν ότι ενδέχεται να τα διορθώσουν τον Ιανουάριο, τρεις μήνες πριν από το τέλος της Διάσκεψης.

Είναι επίσης δύσκολο να παρακολουθήσετε τις συζητήσεις: οι δημόσιες συναντήσεις δεν έχουν ζωντανούς υπότιτλους ή διερμηνεία νοηματικής γλώσσας. Στην πραγματικότητα, ακόμη και μερικά από τα προηχογραφημένα διαφημιστικά βίντεο δεν περιλαμβάνουν αυτές τις βασικές λειτουργίες προσβασιμότητας.

  • Προσβασιμότητα στο Διαδίκτυο

Ένα άλλο πρόβλημα που επιλύεται εύκολα είναι η παροχή υλικού σε προσβάσιμες μορφές, αντί να χρησιμοποιούνται πολύ μεγάλα, δύσκολα και μη προσβάσιμα PDF. Εάν η Διάσκεψη θέλει πραγματικά να προσεγγίσει ένα ευρύτερο κοινό, θα συνιστούσαμε να ακολουθήσετε το παράδειγμα της αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Οδηγίας για την Προσβασιμότητα στον Παγκόσμιο Ιστό (ένα από τα νομοθετήματα της ΕΕ που ορίζει απαιτήσεις για πρόσβαση σε ιστοτόπους). Σε αυτήν την περίπτωση, η Επιτροπή παρείχε ένα ευανάγνωστο σύνολο ερωτήσεων, χωρίς καμία ορολογία της ΕΕ, και παρουσίασε το όλο θέμα σε κατανοητή γλώσσα και χωρίς να απαιτεί από τους χρήστες να καταγραφούν για να το συμπληρώσουν. Ως αποτέλεσμα, οι περισσότεροι χρήστες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων χωρίς αναπηρίες, επέλεξαν αυτήν τη μορφή όταν απαντούσαν, παρόλο που αρχικά προοριζόταν μόνο για άτομα με διανοητική αναπηρία. Για άλλη μια φορά, όπως δείχνει αυτό το παράδειγμα, η προσβασιμότητα δεν είναι μόνο κρίσιμη για τα άτομα με αναπηρία, αλλά και ωφέλιμη για όλους. Φανταστείτε πόσοι ακόμη πολίτες της ΕΕ θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στη Διάσκεψη εάν μπορούσαν να κατανοήσουν εύκολα όλες τις πληροφορίες και το υλικό.

Παρά όλες τις δυσκολίες, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία θα συνεχίσει να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να φέρει τις φωνές και τις ιδέες των ατόμων με αναπηρία στην καρδιά αυτής της Διάσκεψης. Το μέλλον που θέλουμε για την Ευρώπη είναι χωρίς αποκλεισμούς και, για να το πετύχουμε αυτό, η Διάσκεψη θα πρέπει να γίνει μια πραγματικά συνεργατική διαδικασία που θα διασφαλίζει ενεργά τη συμμετοχή όλων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συνάντηση Βαρδακαστάνη - Διαμαντοπούλου για το κοινωνικό κράτος

Cross4all: Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα "Υγεία και Ισότιμη Πρόσβαση για Όλους" - 15/12

ΕΣΑμεΑ: Παράλογη, άδικη και απάνθρωπη διάταξη κόβει το επίδομα σε τέκνα με βαριά αναπηρία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ετήσια Ημερίδα για την Καρδιακή Ανεπάρκεια [vid]

Καρδιακή Ανεπάρκεια: Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, συνδιοργάνωσαν και φέτος με επιτυχία την ετήσια διαδικτυακή ενημερωτική ημερίδα για την Καρδιακή Ανεπάρκεια, με αφορμή και την Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Αφύπνισης, την Τρίτη 17 Μαΐου 2022.

Σε απόγνωση εκατοντάδες ασθενείς από την έλλειψη Γ΄ Σφαιρίνης

ΕΣΑμεΑ: Όπως σημειώνει η Συνομοσπονδία "το πρόβλημα εδράζεται στο ότι η αρμόδια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Φαρμάκου του Υπουργείου Υγείας, δεν έχει προχωρήσει στη σχετική διαπραγμάτευση εδώ και πάρα πολύ καιρό και οι εταιρείες που εισάγουν τη συγκεκριμένη φαρμακευτική ουσία δηλώνουν ότι υπάρχει έλλειψη (!), «έλλειψη» που οφείλεται στο μεγάλο clawback και κάνει, προφανώς, «ασύμφορη» την προμήθεια και διάθεσή της στον ΕΟΠΥΥ...".

Κ3: Προσωπικός Βοηθός Ογκολογικού Ασθενούς - Κινητή Μονάδα Πρόληψης & Αντιμετώπισης

Κ3: Στόχος των δράσεων του Κέντρου Καθοδήγησης Καρκινοπαθών είναι η υποστήριξη της δυνατότητας πρόσβασης των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας που δικαιούνται και της ισότιμης ένταξής τους στην  κοινωνία.

Θεσμοθετείται η «φωνή των ασθενών» στη Διαδικασία Λήψης Αποφάσεων 

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: To Άρθρο 60 του Νόμου 4931/2022, το οποίο ψηφίστηκε την Τετάρτη 11 Μαΐου 2022, από την Ολομέλεια της Βουλής και αποτέλεσε εισήγηση του Υπουργού Υγείας, κ. Θάνου Πλεύρη θεσμοθετεί τη «φωνή των ασθενών» στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. 

Κινδυνεύει με λουκέτο το Χαμόγελο του Παιδιού με υπουργική απόφαση

Το Χαμόγελο του Παιδιού: O Oργανισμός πραγματοποίησε σήμερα ενημέρωση με στόχο να παρουσιάσει τις ραγδαίες και τραγικές επιπτώσεις που έχει για τα παιδιά που μεγαλώνουν στα Σπίτια του καθώς και σε όλους τους χώρους ποιοτικής φιλοξενίας παιδιών, η εφαρμογή συγκεκριμένων άρθρων - της Υπουργικής Απόφασης αναφορικά με τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας υφιστάμενων και νέων ΜοΠΠ του Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.