Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

Βαρδακαστάνης: Στο τιμόνι της Παγκόσμιας Συμμαχίας Οργανώσεων ΑμεΑ για δεύτερη φορά

Βαρδακαστάνης: Στο τιμόνι της Παγκόσμιας Συμμαχίας Οργανώσεων ΑμεΑ για δεύτερη φορά

Βαρδακαστάνης: "H πανδημία σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή είχαν ήδη δραματικές επιπτώσεις στα άτομα με αναπηρία σε όλες τις χώρες του κόσμου, αλλά ειδικότερα στον παγκόσμιο νότο. Αυτή η κρίσιμη κατάσταση απαιτεί από την IDA να καθορίσει τις προτεραιότητές της  και να σχεδιάσει το  έργο της για να  είναι σε θέση να  αντιμετωπίσει αυτές τις νέες  προκλήσεις", ανέφερε σε δηλώσεις του σχετικά με την εκλογή του στο τιμόνι της ΙDA o πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, Ιωάννης Βαρδακαστάνης.

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του European Disability Forum Ιωάννης Βαρδακαστάνης, εκλέχτηκε ομόφωνα στο τιμόνι της Παγκόσμιας Συμμαχίας Οργανώσεων Ατόμων με Αναπηρία (IDA) την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου.

Για την Παγκόσμια Συμμαχία Οργανώσεων ΑμεΑ – IDA

Η Παγκόσμια Συμμαχία Οργανώσεων για την Αναπηρία είναι μια οργάνωση – ομπρέλα που συγκεντρώνει πάνω από 1.100 οργανώσεις ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους από οκτώ παγκόσμιες οργανώσεις και έξι περιφερειακές. Η IDA προωθεί την ένταξη των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στις παγκόσμιες προσπάθειες για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Υποστηρίζει τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία να ζητούν από τις κυβερνήσεις τους να λογοδοτούν και να υποστηρίζουν την αλλαγή σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Με οργανισμούς-μέλη σε όλο τον κόσμο, η IDA αντιπροσωπεύει περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άτομα με αναπηρία που ζουν σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ανάμεσά τους είναι μερικές από τις μεγαλύτερες και πιο περιθωριοποιημένες ομάδες στον κόσμο. Με τη μοναδική της σύνθεση, συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων διεθνών οργανώσεων για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η IDA θεωρείται από τον ΟΗΕ ως η πλέον έγκυρη οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο ακρογωνιαίος λίθος του έργου της IDA είναι η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (UN CRPD). Η IDA προωθεί την αποτελεσματική υλοποίησή της μέσω συντονισμένης δράσης από τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις ατόμων με αναπηρία, για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Η Ατζέντα 2030 και οι Στόχοι της για τη βιώσιμη ανάπτυξη αποτελούν επίσης αναπόσπαστο μέρος του έργου της IDA για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης που θα συμπεριλαμβάνει τα άτομα με αναπηρία. Συνεργάζεται με συμμάχους και εταίρους για να οικοδομήσει την ικανότητα των ατόμων με αναπηρία και των οργανώσεών τους σε όλο τον κόσμο να υπερασπίζονται τα συλλογικά τους δικαιώματα και να συμμετέχουν στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των πολιτικών και πρακτικών που απαιτούνται για την υλοποίησή τους.

Σχετικά με την εκλογή του ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ δήλωσε: «Ήταν το 2004 όταν ξεκίνησε το ταξίδι μου με την IDA. Κατά την περίοδο αυτή, η IDA  διαδραμάτισε ηγετικό και καθοριστικό ρόλο στην ίδρυση της Διεθνούς Ομάδας για την Αναπηρία  (IDC), στην οποία συμμετείχα ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για την Αναπηρία. Μέσω της IDC ενώσαμε τις δυνάμεις μας για να κάνουμε τη Σύμβαση πραγματικότητα. Η συμμετοχή μου στην IDA εκπροσωπώντας το Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την Αναπηρία από το 2007 αποτελεί μία από τις πιο συναρπαστικές περιόδους της δημόσιας ζωής μου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπηρέτησα την IDA ως  αντιπρόεδρος (2010-2012). Το 2013 εκλέχθηκα πρόεδρος και υπηρέτησα σε αυτή τη θέση  για  ένα  χρόνο. Από το 2014  διατηρούσα τη θέση του  ταμία. Φιλοδοξία μου ως πρόεδρος της IDA είναι να προωθήσω την πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης σε κάθε γωνιά του κόσμου. Πιο συγκεκριμένα,  θα ήθελα να εργαστώ για να ενδυναμώσω όλες τις οργανώσεις-μέλη, διότι  η IDA είναι ισχυρή μόνο εάν τα μέλη της είναι ισχυρά και ταυτόχρονα να φέρω περισσότερη ενότητα με απόλυτο σεβασμό στην ποικιλομορφία που φέρνουν οι οργανώσεις-μέλη. Η ποικιλομορφία μας  είναι η δύναμή μας.

Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο έργο μας στην IDA  σε θέματα που αφορούν  στις γυναίκες, στα κορίτσια και στους  νέους  με αναπηρίες. Τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών με αναπηρία θα πρέπει επίσης να εξακολουθήσουν να αποτελούν προτεραιότητα στο έργο μας. Αναμφίβολα, έχει ήδη γίνει εξαιρετική δουλειά στον παγκόσμιο Νότο, και αυτό πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί. Επιπλέον, η πανδημία σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή είχαν ήδη δραματικές επιπτώσεις στα άτομα με αναπηρία σε όλες τις χώρες του κόσμου, αλλά ειδικότερα στον παγκόσμιο νότο. Αυτή η κρίσιμη κατάσταση απαιτεί από την IDA να καθορίσει τις προτεραιότητές της  και να σχεδιάσει το  έργο της για να  είναι σε θέση να  αντιμετωπίσει αυτές τις νέες  προκλήσεις».

Λίγα λόγια για τον Ιωάννη Βαρδακαστάνη

  • Ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης διετέλεσε πρόεδρος της Παγκόσμιας Συμμαχίας Οργανώσεων των Ατόμων με Αναπηρία από την 1η Ιουλίου 2012 μέχρι την 30η Ιουνίου 2014. Από την 1η Ιουλίου 2010 έως την 30η Ιουνίου 2012 κατείχε τη θέση του αντιπροέδρου, ενώ μέχρι πρόσφατα ήταν ταμίας της Οργάνωσης.
  • Από το 1999, ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (European Disability Forum – EDF), της πιο αντιπροσωπευτικής οργάνωσης του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος, η οποία εκπροσωπεί τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους στον διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
  • Από τον Σεπτέμβριο του 2010, ο κ. Βαρδακαστάνης είναι μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (EESC), εκπροσωπώντας την Ελλάδα στην Ομάδα III, όπου μάλιστα είναι αντιπρόεδρος από το 2015.
  • Επίσης, από το 2011 είναι μέλος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος (ΟΚΕ), εκπροσωπώντας την ΕΣΑμεΑ στην Ομάδα III. 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συνάντηση Βαρδακαστάνη - Διαμαντοπούλου για το κοινωνικό κράτος

ΕΣΑμεΑ: H αναπηρία και η υγειονομική περίθαλψη πρέπει να εξετάζονται από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ι. Βαρδακαστάνης για την εφαρμογή της Σύμβασης ΟΗΕ και της νέας ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την αναπηρία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ετήσια Ημερίδα για την Καρδιακή Ανεπάρκεια [vid]

Καρδιακή Ανεπάρκεια: Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, συνδιοργάνωσαν και φέτος με επιτυχία την ετήσια διαδικτυακή ενημερωτική ημερίδα για την Καρδιακή Ανεπάρκεια, με αφορμή και την Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Αφύπνισης, την Τρίτη 17 Μαΐου 2022.

Σε απόγνωση εκατοντάδες ασθενείς από την έλλειψη Γ΄ Σφαιρίνης

ΕΣΑμεΑ: Όπως σημειώνει η Συνομοσπονδία "το πρόβλημα εδράζεται στο ότι η αρμόδια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Φαρμάκου του Υπουργείου Υγείας, δεν έχει προχωρήσει στη σχετική διαπραγμάτευση εδώ και πάρα πολύ καιρό και οι εταιρείες που εισάγουν τη συγκεκριμένη φαρμακευτική ουσία δηλώνουν ότι υπάρχει έλλειψη (!), «έλλειψη» που οφείλεται στο μεγάλο clawback και κάνει, προφανώς, «ασύμφορη» την προμήθεια και διάθεσή της στον ΕΟΠΥΥ...".

Κ3: Προσωπικός Βοηθός Ογκολογικού Ασθενούς - Κινητή Μονάδα Πρόληψης & Αντιμετώπισης

Κ3: Στόχος των δράσεων του Κέντρου Καθοδήγησης Καρκινοπαθών είναι η υποστήριξη της δυνατότητας πρόσβασης των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας που δικαιούνται και της ισότιμης ένταξής τους στην  κοινωνία.

Θεσμοθετείται η «φωνή των ασθενών» στη Διαδικασία Λήψης Αποφάσεων 

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: To Άρθρο 60 του Νόμου 4931/2022, το οποίο ψηφίστηκε την Τετάρτη 11 Μαΐου 2022, από την Ολομέλεια της Βουλής και αποτέλεσε εισήγηση του Υπουργού Υγείας, κ. Θάνου Πλεύρη θεσμοθετεί τη «φωνή των ασθενών» στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. 

Κινδυνεύει με λουκέτο το Χαμόγελο του Παιδιού με υπουργική απόφαση

Το Χαμόγελο του Παιδιού: O Oργανισμός πραγματοποίησε σήμερα ενημέρωση με στόχο να παρουσιάσει τις ραγδαίες και τραγικές επιπτώσεις που έχει για τα παιδιά που μεγαλώνουν στα Σπίτια του καθώς και σε όλους τους χώρους ποιοτικής φιλοξενίας παιδιών, η εφαρμογή συγκεκριμένων άρθρων - της Υπουργικής Απόφασης αναφορικά με τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας υφιστάμενων και νέων ΜοΠΠ του Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.