Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Tεχνολογία

Μαθηματικό μοντέλο προβλέπει κατολισθήσεις μετά από πυρκαγιά

Μαθηματικό μοντέλο προβλέπει κατολισθήσεις μετά από πυρκαγιά

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Northwestern έχουν καταλήξει σε ένα μαθηματικό μοντέλο βασισμένο στη φυσική για να διερευνήσουν και να προβλέψουν περιοχές που είναι επιρρεπείς σε κατολισθήσεις σε περίπτωση πυρκαγιών.

«Ροή Συντριμμιών»: Εάν μια πυρκαγιά ακολουθείται από έντονη βροχόπτωση, αυτό προκαλεί περαιτέρω οικολογική ζημιά, γιατί χωρίς η βλάστηση να μειώνει τις βροχοπτώσεις, η απορροή του νερού μπορεί να γίνει πολύ γρήγορη, οδηγώντας σε μια εξαιρετικά καταστροφική κατολίσθηση. Τέτοια γεγονότα έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ως συνέπεια των κλιματικών αλλαγών.

Ο όρος για αυτό είναι «ροή συντριμμιών» και μπορεί να είναι επιβλαβής για αυτοκίνητα, σπίτια και δρόμους, ενώ υπάρχει κίνδυνος και για την ανθρώπινη ζωή. Για να βοηθήσουν στην πρόβλεψη εάν αυτές οι επικίνδυνες κατολισθήσεις είναι πιθανό να συμβούν, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Northwestern έχουν καταλήξει σε ένα μαθηματικό μοντέλο βασισμένο στη φυσική για να διερευνήσουν και να προβλέψουν περιοχές που είναι επιρρεπείς σε κατολισθήσεις. Πρόκειται για περιοχές που βασίζονται γύρω από τις λεγόμενες ζώνες «υψηλού κινδύνου».

Το νέο μοντέλο μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τις κατολισθήσεις κατά μήκος των ουλών από εγκαύματα από τις πυρκαγιές. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι οι προσομοιώσεις θα γίνουν ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τους ανθρώπους που ζουν σε περιοχές υψηλού κινδύνου.Για να δοκιμάσουν την αντοχή του μοντέλου επικύρωσαν τις υδρολογικές συνθήκες που προσομοιώθηκαν  χρησιμοποιώντας παρατηρήσεις υγρασίας του εδάφους και της ροής. Για το μοντέλο, οι ερευνητές προσάρμοσαν ένα υδρολογικό μοντέλο για να προσομοιώσουν πώς το νερό της βροχής κινείται πάνω από καμένες περιοχές. και τα αποτελέσματα δείχνουν ποιες περιοχές είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ροές συντριμμιών με βάση τη βλάστηση, τα τοπολογικά χαρακτηριστικά και το πού βρέχει περισσότερο.

Το μοντέλο δείχνει πώς οι περιοχές που καίγονται από πυρκαγιές είναι πιο επιρρεπείς σε ροές συντριμμιών, ένα είδος ταχέως κινούμενης, καταστροφικής κατολίσθησης. Επιπλέον, η προσομοίωση διαπίστωσε ότι οι καμένες περιοχές κάνουν το νερό να ρέει πολύ πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερους όγκους σε σύγκριση με την άκαυστη γη. Για να προστεθεί σε αυτόν τον κίνδυνο ότι σε ορισμένες περιοχές, τα κεριά από την καμένη βλάστηση λιώνουν, εισέρχονται στο έδαφος και στη συνέχεια στερεοποιούνται. Αυτά τα κεριά δημιουργούν ένα φράγμα για τη βροχή, εμποδίζοντάς τη να διεισδύσει στο έδαφος.

Αντίθετα, η βροχή τρέχει πάνω από την κορυφή του εδάφους, μαζεύοντας πέτρες, λάσπη, δέντρα, ακόμη και αυτοκίνητα για να γίνει μια ροή συντριμμιών. Σχολιάζοντας το μοντέλο, ο επικεφαλής ερευνητής Daniel Horton περιγράφει πού βρίσκεται στη διαδικασία ανάπτυξης και τι μπορεί να προσφέρει.«Αν και δεν πληροί ακόμη τα λειτουργικά πρότυπα, αυτό το πλαίσιο μοντελοποίησης θα μπορούσε μια μέρα να είναι αποφασιστικής σημασίας για την πρόβλεψη όπου είναι πιθανό να συμβούν ροές συντριμμιών και για να αποφασιστεί ποια τοποθεσία θα πρέπει να εκκενωθεί» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Και προσθέτει: «Ένα πλεονέκτημα είναι ότι χρησιμοποιεί τη βροχόπτωση όπως θα έπεφτε στον πραγματικό κόσμο… Προσομοιώνουμε χωρικά πολύπλοκη και χρονικά εξελισσόμενη βροχόπτωση και πώς αυτή η βροχόπτωση αλληλεπιδρά με την επιφάνεια της γης». Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Φυσικοί Κίνδυνοι και Επιστήμες Συστημάτων της Γης (Natural Hazards and Earth System Sciences) και τιτλοφορείται Αύξηση WRF-Hydro (Augmentation of WRF-Hydro) για προσομοίωση της ευαισθησίας ροής συντριμμιών που δημιουργείται από χερσαία ροή και ροή ρεύματος σε ουλές εγκαυμάτων”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τι σημαίνει η κλιματική αλλαγή για τη βιωσιμότητα και την υγεία μας;

Οι επιζώντες πυρκαγιάς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου

Ο πλανήτης εκπέμπει SOS για την υγεία μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η τηλεϊατρική πρωτοβάθμιας περίθαλψης συνδέεται με λιγότερα αντιβιοτικά για τα παιδιά

"Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι πάροχοι πρωτοβάθμιας περίθαλψης PCP μπορούν να παρέχουν φροντίδα υψηλής ποιότητας με αυτήν την τεχνολογία και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι πληρωτές δομούν προσεκτικά τα προγράμματα τηλεϋγείας και τις πληρωμές, έτσι ώστε η τηλεϋγεία ενσωματωμένη στην πρωτοβάθμια περίθαλψη να παραμένει βιώσιμη επιλογή για πρακτικές και οικογένειες."

ΣΕΙΒ: Άνω των 2,3 δισ. ευρώ ο κύκλος εργασιών των εταιρειών με Ιατροτεχνολογικά  προϊόντα 

Κλαδική Μελέτη ΣΕΙΒ: Πολλαπλή και διαχρονική η προσφορά του κλάδου των Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων (Ι/Π) στην υγεία, την επιχειρηματικότητα  και την οικονομία.Οι εταιρείες του κλάδου απασχολούν πάνω από 11.000 εργαζόμενους. Στα 1,3 δισ. ευρώ οι απαιτήσεις των εταιρειών από τα νοσοκομεία.

Κρυφή κάμερα σε τουριστικό κατάλυμα στη Χαλκιδική καταγγέλθηκε από ζευγάρι νεαρής ηλικίας

Για την υπόθεση σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού άνδρα, ιδιοκτήτη τουριστικού καταλύματος, για παράβαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων και παραβίαση του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας και της προφορικής συνομιλίας.

Ο αντίκτυπος της μεταβαλλόμενης ευθύνης στην εμπειρία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Αν και είναι αδύνατο να γνωρίζουμε το ακριβές αποτέλεσμα μιας απόφασης πριν αυτή ληφθεί, ο Mackey εξήγησε ότι η ευθύνη για το περιεχόμενο μπορεί να βαρύνει τους συντονιστές συγκεκριμένων ομάδων σε ιστότοπους όπως το Reddit και το Mastodon.

Μπορούν τα εργαλεία εικονικής πραγματικότητας να βοηθήσουν στη διδασκαλία θεμάτων μαιευτικής και γυναικολογίας σε φοιτητές ιατρικής;

Οι γνώσεις αυξήθηκαν μετά και από τις δύο μαθησιακές εμπειρίες, αλλά διατηρήθηκαν μόνο στην ομάδα περιβάλλοντος μάθησης εικονικής πραγματικότητας VRLE κατά την παρακολούθηση μιας εβδομάδας. Τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι συμμετέχοντες αντανακλούσαν υψηλό βαθμό ικανοποίησης από το εργαλείο περιβάλλοντος μάθησης εικονικής πραγματικότητας VRLE σε σύγκριση με το παραδοσιακό φροντιστήριο.

Μοντέλα προβλέπουν τον κίνδυνο τραυματισμών που σχετίζονται με πτώση ενοίκων γηροκομείων

"Αυτά τα μοντέλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ερευνητές και κλινικούς ιατρούς για τον ακριβή προσδιορισμό του κινδύνου των ασθενών για τραυματισμούς που σχετίζονται με πτώση, χρησιμοποιώντας δεδομένα κλινικής αξιολόγησης που συλλέγονται συνήθως", έγραψαν οι συγγραφείς. "Στα γηροκομεία, τα μοντέλα αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη στόχευση προληπτικών στρατηγικών".

Close Icon