Τεχνολογία

Νανοεπιστήμη επιτεύγματα: Απολαμβάνοντας τα πλεονεκτήματα της νανοεπιστήμης

Νανοεπιστήμη επιτεύγματα: Απολαμβάνοντας τα πλεονεκτήματα της νανοεπιστήμης

Νανοεπιστήμη επιτεύγματα: Η νανοεπιστήμη και η νανοτεχνολογία έχουν μπει στη ζωή μας για τα καλά και τα πλεονεκτήματα που μας αποφέρουν είναι τόσο μεγάλα που πολλές φορές δεν μπορεί να τα χωρέσει ο ανθρώπινος νους.

Η νανοεπιστήμη είναι ένας αναδυόμενος τομέας της επιστήμης που περιλαμβάνει τη μελέτη υλικών σε εξαιρετικά μικρή κλίμακα και τις νέες ιδιότητες που επιδεικνύουν αυτά τα υλικά σε μικρό μέγεθος. Η νανοεπιστήμη έχει τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσει τον κόσμο γύρω μας. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε επαναστατικές ανακαλύψεις σε τομείς που κυμαίνονται από τη θεραπεία έως την υγειονομική περίθαλψη. Τι είναι όμως η νανοεπιστήμη, πώς λειτουργεί και πώς θα μπορούσε να βοηθήσει να αλλάξουμε τη ζωή μας;

Η μαγεία της νανοεπιστήμης

Ένα από τα πιο συναρπαστικά στοιχεία της λειτουργίας στον νανόκοσμο είναι ότι τα πράγματα συμπεριφέρονται διαφορετικά όταν όλα είναι εξαιρετικά μικρά. Στην πραγματικότητα όταν όλα είναι πολύ μικρά, οι χημικές και οι φυσικές ιδιότητές τους αλλάζουν. Για παράδειγμα το μέταλλο του χρυσού αν το σπάσουμε σε κομμάτια νανομεγέθους, θα άλλαζε χρώμα ανάλογα με το μέγεθός του θα κυμαινόταν από κόκκινο μέχρι και πράσινο αν μίκραινε ακόμα περισσότερο. Η χημική του σύσταση από την άλλη σε μικροκλίμακα θα ήταν εντελώς αδρανής. Αν δώσουμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας και σκεφτούμε την διάσπαση σε πολλά και διαφορετικά ογκώδη υλικά, θα συνειδητοποιήσουμε ότι αλλάζουν πάρα πολλά πράγματα και στον τρόπο που το βλέπουμε αλλά και στον τρόπο που λειτουργούν και δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός σε αυτόν τον τομέα για να το καταλάβεις.

Η εξελικτική πορεία της νανοτεχνολογίας

Οι ιδιότητες που αλλάζουν στο μεγαλύτερο ποσοστό των υλικών που μπορούν να διασπαστούν σε νανομεγέθη είναι το χρώμα, η ηλεκτρική αγωγιμότητα, η θερμοκρασία τήξης, η σκληρότητα και η αντοχή τους στο να χαλάσουν. Δεκαετίες έρευνας και ανάπτυξης στη συγκεκριμένη επιστήμη έχουν αποφέρει τόσο αναμενόμενα όσο και απροσδόκητα οφέλη για την κοινωνία μας. Η νανοτεχνολογία έχει συμβάλλει στη βελτίωση των προϊόντων σε διάφορους τομείς, όπως η ασφάλεια των τροφίμων, η ιατρική,  η υγειονομική περίθαλψη, η ενέργεια, οι μεταφορές, οι επικοινωνίες, η προστασία του περιβάλλοντος και η κατασκευή. Χρησιμοποιείται στις βιομηχανίες αυτοκινήτων, ηλεκτρονικών και υπολογιστών, καθώς και σε προϊόντα οικιακής χρήσης, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα ακόμα και σε καλλυντικά.

Αυτή η λίστα πρόκειται να συνεχιστεί πολύ σύντομα αφού υπάρχουν πάρα πολλά και καινούργια νανοεπιτεύγματα που περιμένουν να βγουν στην αγορά. Η νανοτεχνολογία χρησιμοποιείται σε μια σειρά ενεργειακών τομέων έτσι ώστε να υπάρξει βελτίωση στην απόδοση και στην οικονομική απόδοσης των ηλιακών συλλεκτών, τη δημιουργία νέων ειδών μπαταριών, τη βελτίωση της απόδοσης της παραγωγής καυσίμου χρησιμοποιώντας καλύτερη κατάλυση και τη δημιουργία καλύτερων συστημάτων φωτισμού. Η νανοεπιστήμη και η νανοτεχνολογία έχουν μπει στη ζωή μας για τα καλά και τα πλεονεκτήματα που μας αποφέρουν είναι τόσο μεγάλα που πολλές φορές δεν μπορεί να τα χωρέσει ο ανθρώπινος νους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σημαντικές αλλαγές στην παγκόσμια βιομηχανία συμπληρωμάτων διατροφής

Καταπολέμηση της νόσου COVID-19 με χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας

Δημιουργήθηκαν τα πρώτα νανορομπότ που εντοπίζουν όγκους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αλγόριθμος ΤΝ για την αξιολόγηση data ψηφιακής παθολογίας

Ψηφιακή παθολογία: Eρευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (BUSM) ανέπτυξαν έναν νέο αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης (AI) που βασίζεται σε ένα πλαίσιο που ονομάζεται εκμάθηση αναπαράστασης για την ταξινόμηση του υποτύπου καρκίνου του πνεύμονα με βάση εικόνες ιστού πνεύμονα από όγκους που έχουν αφαιρεθεί.

Ακριβέστερο το app ελέγχου κοπράνων από την κρίση του ασθενούς

Εφαρμογή: Εκτός από τη βελτίωση της ικανότητας του γιατρού να αξιολογεί την πεπτική υγεία των ασθενών του, αυτή η εφαρμογή θα μπορούσε να είναι επωφελής για κλινικές δοκιμές μειώνοντας τη μεταβλητότητα των μέτρα έκβασης των κοπράνων.

Facebook: Αναρτήσεις αποκαλύπτουν όσους κινδυνεύουν από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Facebook: Τα δεδομένα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης χρησιμεύουν ως μια άμεσα διαθέσιμη, πλούσια και υποεκμετάλλευτη πηγή για την κατανόηση σημαντικών προβλημάτων δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής χρήσης αλκοόλ.

Τεχνολογία: Η Ion Beam Applications αποκτά τη Modus QA

Τεχνολογία: Η IBA (Ion Beam Applications), μια εταιρεία τεχνολογίας επιταχυντών σωματιδίων και λύσεων διασφάλισης ποιότητας δοσιμετρίας, εξαγόρασε την Modus Medical Devices (Modus QA), μια καναδική εταιρεία με έδρα το Λονδίνο του Οντάριο, που ειδικεύεται στα προσομοιώματα για τη διασφάλιση ποιότητας για ακτινοθεραπεία.

Aξιόπιστη τεχνική για διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα

Η επεμβατική πνευμονολογία αποτελεί εξειδίκευση της πνευμονολογίας και παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διάγνωση και την αντιμετώπιση νοσημάτων του αναπνευστικού καθώς και άλλων πολυσυστηματικών νοσημάτων, μέσω εξελιγμένων βρογχοσκοπικών τεχνικών.