Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Νανοεπιστήμη επιτεύγματα: Απολαμβάνοντας τα πλεονεκτήματα της νανοεπιστήμης

Νανοεπιστήμη επιτεύγματα: Απολαμβάνοντας τα πλεονεκτήματα της νανοεπιστήμης

Νανοεπιστήμη επιτεύγματα: Η νανοεπιστήμη και η νανοτεχνολογία έχουν μπει στη ζωή μας για τα καλά και τα πλεονεκτήματα που μας αποφέρουν είναι τόσο μεγάλα που πολλές φορές δεν μπορεί να τα χωρέσει ο ανθρώπινος νους.

Η νανοεπιστήμη είναι ένας αναδυόμενος τομέας της επιστήμης που περιλαμβάνει τη μελέτη υλικών σε εξαιρετικά μικρή κλίμακα και τις νέες ιδιότητες που επιδεικνύουν αυτά τα υλικά σε μικρό μέγεθος. Η νανοεπιστήμη έχει τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσει τον κόσμο γύρω μας. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε επαναστατικές ανακαλύψεις σε τομείς που κυμαίνονται από τη θεραπεία έως την υγειονομική περίθαλψη. Τι είναι όμως η νανοεπιστήμη, πώς λειτουργεί και πώς θα μπορούσε να βοηθήσει να αλλάξουμε τη ζωή μας;

Η μαγεία της νανοεπιστήμης

Ένα από τα πιο συναρπαστικά στοιχεία της λειτουργίας στον νανόκοσμο είναι ότι τα πράγματα συμπεριφέρονται διαφορετικά όταν όλα είναι εξαιρετικά μικρά. Στην πραγματικότητα όταν όλα είναι πολύ μικρά, οι χημικές και οι φυσικές ιδιότητές τους αλλάζουν. Για παράδειγμα το μέταλλο του χρυσού αν το σπάσουμε σε κομμάτια νανομεγέθους, θα άλλαζε χρώμα ανάλογα με το μέγεθός του θα κυμαινόταν από κόκκινο μέχρι και πράσινο αν μίκραινε ακόμα περισσότερο. Η χημική του σύσταση από την άλλη σε μικροκλίμακα θα ήταν εντελώς αδρανής. Αν δώσουμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας και σκεφτούμε την διάσπαση σε πολλά και διαφορετικά ογκώδη υλικά, θα συνειδητοποιήσουμε ότι αλλάζουν πάρα πολλά πράγματα και στον τρόπο που το βλέπουμε αλλά και στον τρόπο που λειτουργούν και δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός σε αυτόν τον τομέα για να το καταλάβεις.

Η εξελικτική πορεία της νανοτεχνολογίας

Οι ιδιότητες που αλλάζουν στο μεγαλύτερο ποσοστό των υλικών που μπορούν να διασπαστούν σε νανομεγέθη είναι το χρώμα, η ηλεκτρική αγωγιμότητα, η θερμοκρασία τήξης, η σκληρότητα και η αντοχή τους στο να χαλάσουν. Δεκαετίες έρευνας και ανάπτυξης στη συγκεκριμένη επιστήμη έχουν αποφέρει τόσο αναμενόμενα όσο και απροσδόκητα οφέλη για την κοινωνία μας. Η νανοτεχνολογία έχει συμβάλλει στη βελτίωση των προϊόντων σε διάφορους τομείς, όπως η ασφάλεια των τροφίμων, η ιατρική,  η υγειονομική περίθαλψη, η ενέργεια, οι μεταφορές, οι επικοινωνίες, η προστασία του περιβάλλοντος και η κατασκευή. Χρησιμοποιείται στις βιομηχανίες αυτοκινήτων, ηλεκτρονικών και υπολογιστών, καθώς και σε προϊόντα οικιακής χρήσης, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα ακόμα και σε καλλυντικά.

Αυτή η λίστα πρόκειται να συνεχιστεί πολύ σύντομα αφού υπάρχουν πάρα πολλά και καινούργια νανοεπιτεύγματα που περιμένουν να βγουν στην αγορά. Η νανοτεχνολογία χρησιμοποιείται σε μια σειρά ενεργειακών τομέων έτσι ώστε να υπάρξει βελτίωση στην απόδοση και στην οικονομική απόδοσης των ηλιακών συλλεκτών, τη δημιουργία νέων ειδών μπαταριών, τη βελτίωση της απόδοσης της παραγωγής καυσίμου χρησιμοποιώντας καλύτερη κατάλυση και τη δημιουργία καλύτερων συστημάτων φωτισμού. Η νανοεπιστήμη και η νανοτεχνολογία έχουν μπει στη ζωή μας για τα καλά και τα πλεονεκτήματα που μας αποφέρουν είναι τόσο μεγάλα που πολλές φορές δεν μπορεί να τα χωρέσει ο ανθρώπινος νους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σημαντικές αλλαγές στην παγκόσμια βιομηχανία συμπληρωμάτων διατροφής

Καταπολέμηση της νόσου COVID-19 με χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας

Δημιουργήθηκαν τα πρώτα νανορομπότ που εντοπίζουν όγκους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ρομπότ: Συσκευή καταγράφει την ηλεκτροφυσιολογική δραστηριότητα του στομάχου

Ρομπότ: Η ικανότητα καταγραφής υψηλής ποιότητας ηλεκτροφυσιολογικών δεδομένων από τη γαστρεντερική οδό και το εντερικό νευρικό σύστημα είναι χρήσιμη για την κατανόηση μιας ποικιλίας διαταραχών.

Νέα τεχνολογία επιτρέπει στους ερευνητές να ρυθμίζουν με ακρίβεια, ευέλικτα τον εγκέφαλο

«Αυτή η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ερευνητική πλατφόρμα για την επιτάχυνση της έρευνας στις νευροεπιστήμες λόγω της ικανότητας να στοχεύει ευέλικτα διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου», είπε ο Hu.

Ποιες είναι μερικές βασικές διαδικασίες όπου η ρομποτική τεχνολογία έχει σημαντικό αντίκτυπο;

Ρομποτική τεχολογία: Η ρομποτική τεχνολογία έχει φέρει επανάσταση σε διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις, βελτιώνοντας σημαντικά την ακρίβεια, μειώνοντας τους χρόνους αποκατάστασης και βελτιώνοντας τα συνολικά αποτελέσματα των ασθενών.

Drone για την καταπολέμηση των κουνουπιών και τον περιορισμό των ασθενειών

Drone κουνούπια: Η κομητεία Broward στη Φλόριντα χρησιμοποιεί τώρα ένα drone για να ψεκάζει τα κουνούπια σε δύσκολες περιοχές όπως πάρκα και υγροτόπους, φέρνοντας επανάσταση στις προσπάθειες ελέγχου των παρασίτων.

Η Κίνα παρουσιάζει φωτονικό τσιπ ικανό να επεξεργαστεί πολλά εικονοστοιχεία σε μόλις 6 νανοδευτερόλεπτα

Ερευνητές στην Κίνα παρουσίασαν ένα έξυπνο τσιπ φωτονικής ανίχνευσης-υπολογισμού ικανό να επεξεργαστεί εκατό δισεκατομμύρια pixel σε μόλις 6 νανοδευτερόλεπτα.

Νέα ταχεία ανίχνευση βακτηρίων σε παιδιατρικά δείγματα αίματος

"Στη συνέχεια, ελπίζουμε να κάνουμε μια προοπτική κλινική δοκιμή σε πολλαπλά κλινικά κέντρα και νοσοκομεία για να δοκιμάσουμε τη μέθοδό μας σε περισσότερους ασθενείς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Ας ελπίσουμε ότι μπορούμε να αναπτύξουμε αυτήν την τεχνολογία σε περισσότερα νοσοκομεία και να έχουμε πιο ευρέως διαγνωστικά για βρέφη και παιδιά." είπε η Αραλάρ.

Close Icon