Επιστημονικά Νέα

Alzheimer: Η νανοτεχνολογία αρωγός στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου

Alzheimer: Η νανοτεχνολογία αρωγός στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου

Alzheimer: Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ έχουν ανακαλύψει προηγουμένως αόρατους βιοδείκτες αίματος που θα μπορούσαν μια μέρα να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο της νόσου του Αλτσχάιμερ, χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματά του.

Η πρωτοποριακή μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ACS Nano, χρησιμοποίησε αιχμή νανοτεχνολογίας που αναπτύχθηκε και κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από το εργαστήριο Nanomedicine στο Μάντσεστερ, για την εξαγωγή σημάτων αίματος νευροεκφυλισμού σε μοντέλο ποντικού της νόσου του Alzheimer. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Ιατρικό Συμβούλιο Έρευνας.

Οι δοκιμές που συλλαμβάνουν πρώιμα σημάδια νευροεκφυλισμού στο αίμα προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλους ασθενείς με άνοια να λάβουν αποτελεσματική θεραπεία ή να διαχειριστούν αποτελεσματικά την προοδευτική τους κατάσταση πριν εμφανιστεί σημαντική εγκεφαλική βλάβη.

Σήμερα, η νόσος του Αλτσχάιμερ μπορεί να διαγνωστεί με τεχνικές απεικόνισης – σάρωση εγκεφάλου – και είναι δυνατή μόνο όταν κάποιος έχει δείξει συμπτώματα συμπεριφοράς, όπως εξασθένηση της μνήμης.

Μέχρι να εμφανιστούν τα συμπτώματα, η παθολογία είναι ήδη εδραιωμένη στον εγκέφαλο – όταν είναι συχνά πολύ αργά για την αποτελεσματική θεραπεία των ασθενών.

Αν και οι πρώτοι δείκτες της νόσου του Αλτσχάιμερ πιστεύεται ότι υπάρχουν στο αίμα, τα ελάχιστα επίπεδα τους καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την ανίχνευσή τους – όπως η αναζήτηση βελόνας σε άχυρα.

Αλλά χάρη στην τεχνολογία που ανέπτυξε η ομάδα του Μάντσεστερ, τα σήματα χαμηλού αίματος που θα μπορούσαν να περιγράψουν μη επεμβατικά την έναρξη της νόσου του Alzheimer μπορούν πλέον να μεγεθυνθούν και να αναλυθούν.

Η Δρ Marilena Hadjidemetriou, επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης και Λέκτορας στο Nano-omics είπε: «Οι κρυμμένες πληροφορίες στο αίμα είναι πιθανό να επαναλαμβάνουν τον περίπλοκο καταρράκτη συμβάντων που συμβαίνουν στον εγκέφαλο των ασθενών με νόσο του Αλτσχάιμερ.

«Θέλαμε να κατασκευάσουμε μια πλατφόρμα εξόρυξης αίματος νανοτεχνολογίας για να αποκαλύψουμε αυτές τις πληροφορίες και να εντοπίσουμε τα πρώτα σημάδια της νόσου του Alzheimer στην κατάσταση πριν από την ασθένεια – πριν από την έναρξη του σχηματισμού αμυλοειδούς πλάκας στον εγκέφαλο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Έρευνα για την αποκάλυψη των μηχανισμών διατήρησης σταθερής δυναμικής στον εγκέφαλο

Ο ρόλος της κληρονομικότητας στο φαινόμενο της γήρανσης

Νέα επιστημονική μέθοδος δίνει απαντήσεις για νευρολογικές και ψυχιατρικές παθήσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η μακρά COVID συνδέεται με δυσλετουργική αναπνοή και σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Μακρά COVID: Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι μια ιατρική κατάσταση που μπορεί συχνά να εμφανιστεί μετά από ιογενή λοίμωξη και να προκαλέσει πυρετό, πόνο και παρατεταμένη κόπωση και κατάθλιψη. Πολλοί ασθενείς με COVID-19, ορισμένοι εκ των οποίων δεν νοσηλεύτηκαν ποτέ, ανέφεραν επίμονα συμπτώματα αφού αναρρώσουν από την αρχική τους διάγνωση COVID-19. Η σοβαρή κόπωση, η γνωστική δυσκολία, ο μη αναζωογονητικός ύπνος και η μυαλγία έχουν όλα θεωρηθεί κύρια συμπτώματα για τους ασθενείς με μακρά Covid». 

Μειώθηκαν οι περιπτώσεις λοιμώδους επιπεφυκίτιδας εν μέσω Covid-19

Λοιμώδης επιπεφυκίτιδα: Υπήρξε μείωση του ποσοστού λοιμώδους επιπεφυκίτιδας σε όλο τον πληθυσμό σε συνδυασμό με παρεμβάσεις δημόσιας υγείας που υιοθετήθηκαν για τον περιορισμό του COVID-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά.

Πώς οι κρεατοελιές μετατρέπονται σε μελάνωμα

Μελάνωμα κρεατοελιές: Οι κρεατοελιές και τα μελανώματα είναι και οι δύο όγκοι του δέρματος που προέρχονται από το ίδιο κύτταρο που ονομάζεται μελανοκύτταρο. Πώς μια κρεατοελιά μπορεί να εξελιχθεί σε μελάνωμα;

Το 30% των ανεμβολίαστων εργαζομένων θα έλεγαν ψέματα για τον εμβολιασμό τους

ΗΠΑ κορωνοϊός εμβόλιο: Σχεδόν το 30% των ανεμβολίαστων εργαζομένων στις ΗΠΑ θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να παραποιήσουν την κατάσταση εμβολιασμού τους ή να κατασκευάσουν έγγραφα για διάφορους λόγους.  

Πρωτοποριακή συσκευή μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης στα κάτω άκρα

Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση: Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση συμβαίνει όταν σχηματίζεται θρόμβος αίματος σε μια φλέβα, συνήθως στο πόδι και μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές όπως η πνευμονική εμβολή. 

Μελέτη δείχνει πώς η βιταμίνη D θα μπορούσε να σταματήσει τη φλεγμονή των πνευμόνων στη νόσο COVID-19

Βιταμίνη D: Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μια μορφή βιταμίνης D θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής των πνευμόνων στον COVID-19, ωστόσο, προειδοποιούν τους ανθρώπους να μην λαμβάνουν περισσότερη από τη συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης D με την ελπίδα να αποτρέψουν τη μόλυνση από τον κορωνοϊό.

Βοηθώντας τους άλλους, κάνετε καλό στην υγεία σας

Βοήθεια υγεία: Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 1.000 Αμερικανούς μεταξύ 34 και 84 ετών. Οι θετικές κοινωνικές σχέσεις συσχετίστηκαν με χαμηλότερη φλεγμονή μόνο μεταξύ των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι ήταν διαθέσιμοι να παρέχουν κοινωνική υποστήριξη στην οικογένεια και τους φίλους.

Μόλις 30% των συμβουλευτικών κέντρων για παιδιά στην Ιαπωνία έχουν σαφείς οδηγίες κατά της κακοποίησης

Ιαπωνία: Υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου που έχουν τεθεί προσωρινά υπό προστασία παιδικών συμβουλευτικών κέντρων έχουν πέσει θύματα σεξουαλικών εγκλημάτων και οι ειδικοί ζητούν τη θέσπιση σαφών κανόνων για να διατηρείται η κατάλληλη απόσταση μεταξύ του προσωπικού και των παιδιών.