Επιστημονικά Νέα

Alzheimer: Η νανοτεχνολογία αρωγός στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου

Alzheimer: Η νανοτεχνολογία αρωγός στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου

Alzheimer: Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ έχουν ανακαλύψει προηγουμένως αόρατους βιοδείκτες αίματος που θα μπορούσαν μια μέρα να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο της νόσου του Αλτσχάιμερ, χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματά του.

Η πρωτοποριακή μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ACS Nano, χρησιμοποίησε αιχμή νανοτεχνολογίας που αναπτύχθηκε και κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από το εργαστήριο Nanomedicine στο Μάντσεστερ, για την εξαγωγή σημάτων αίματος νευροεκφυλισμού σε μοντέλο ποντικού της νόσου του Alzheimer. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Ιατρικό Συμβούλιο Έρευνας.

Οι δοκιμές που συλλαμβάνουν πρώιμα σημάδια νευροεκφυλισμού στο αίμα προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλους ασθενείς με άνοια να λάβουν αποτελεσματική θεραπεία ή να διαχειριστούν αποτελεσματικά την προοδευτική τους κατάσταση πριν εμφανιστεί σημαντική εγκεφαλική βλάβη.

Σήμερα, η νόσος του Αλτσχάιμερ μπορεί να διαγνωστεί με τεχνικές απεικόνισης – σάρωση εγκεφάλου – και είναι δυνατή μόνο όταν κάποιος έχει δείξει συμπτώματα συμπεριφοράς, όπως εξασθένηση της μνήμης.

Μέχρι να εμφανιστούν τα συμπτώματα, η παθολογία είναι ήδη εδραιωμένη στον εγκέφαλο – όταν είναι συχνά πολύ αργά για την αποτελεσματική θεραπεία των ασθενών.

Αν και οι πρώτοι δείκτες της νόσου του Αλτσχάιμερ πιστεύεται ότι υπάρχουν στο αίμα, τα ελάχιστα επίπεδα τους καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την ανίχνευσή τους – όπως η αναζήτηση βελόνας σε άχυρα.

Αλλά χάρη στην τεχνολογία που ανέπτυξε η ομάδα του Μάντσεστερ, τα σήματα χαμηλού αίματος που θα μπορούσαν να περιγράψουν μη επεμβατικά την έναρξη της νόσου του Alzheimer μπορούν πλέον να μεγεθυνθούν και να αναλυθούν.

Η Δρ Marilena Hadjidemetriou, επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης και Λέκτορας στο Nano-omics είπε: «Οι κρυμμένες πληροφορίες στο αίμα είναι πιθανό να επαναλαμβάνουν τον περίπλοκο καταρράκτη συμβάντων που συμβαίνουν στον εγκέφαλο των ασθενών με νόσο του Αλτσχάιμερ.

«Θέλαμε να κατασκευάσουμε μια πλατφόρμα εξόρυξης αίματος νανοτεχνολογίας για να αποκαλύψουμε αυτές τις πληροφορίες και να εντοπίσουμε τα πρώτα σημάδια της νόσου του Alzheimer στην κατάσταση πριν από την ασθένεια – πριν από την έναρξη του σχηματισμού αμυλοειδούς πλάκας στον εγκέφαλο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Έρευνα για την αποκάλυψη των μηχανισμών διατήρησης σταθερής δυναμικής στον εγκέφαλο

Ο ρόλος της κληρονομικότητας στο φαινόμενο της γήρανσης

Νέα επιστημονική μέθοδος δίνει απαντήσεις για νευρολογικές και ψυχιατρικές παθήσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χωρίς προηγούμενο ιατρικό ιστορικό σήψη μετά από αισθητική επέμβαση σε 29χρονη γυναίκα

Ο Quirke είπε ότι ενώ η θεραπεία δεν είναι δύσκολη, είναι σημαντικό οι αισθητικοί ασθενείς και οι επαγγελματίες υγείας να γνωρίζουν τις πιθανότητες μόλυνσης καθώς αυξάνεται το ενδιαφέρον για τα πληρωτικά.

Αξιολόγηση των ανοσολογικών αντιδράσεων που δημιουργούνται από εμβόλια COVID-19 σε έγκυες και μετά τον τοκετό γυναίκες.

Οι έγκυες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από την COVID-19 σε σύγκριση με τις μη έγκυες και σε αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού ή άλλων κακών αποτελεσμάτων εγκυμοσύνης.

Κινέζοι ερευνητές έδωσαν οδηγίες στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ να διαγράψουν τις ακολουθίες γονιδίων των πρώτων περιπτώσεων COVID-19

Η δημοσίευση της εφημερίδας του Δρ. Bloom θα μπορούσε να ενισχύσει τις εκκλήσεις για μεγαλύτερη συνεργασία από την Κίνα στην παγκόσμια προσπάθεια εντοπισμού της πηγής του SARS-CoV-2.

Μπορούν τα αμυλούχα σνακ να βλάψουν την υγεία της καρδιάς;

Διατροφή Καρδιά: Σύμφωνα με νέα έρευνα, η κατανάλωση σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο μετά από οποιοδήποτε γεύμα συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις κι άλλες αιτίες.

Ο Δρ Anthony Fauci προειδοποίησε την Τρίτη ότι η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή της Delta έχει ανέβει τώρα και αντιπροσωπεύει πάνω από το 20% των δειγμάτων αλληλουχίας.

Ωστόσο, τα εγκεκριμένα εμβόλια φαίνεται να παραμένουν αποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής, με το εμβόλιο Pfizer να δείχνει 88% αποτελεσματικότητα κατά της συμπτωματικής νόσου δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.

Όλα τα παιδιά θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο για κίνδυνο καρδιακής ανακοπής, δήλωσε η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής

Εκτός από το οικογενειακό ιστορικό, η ομάδα συνιστά γιατρούς να ρωτήσουν σχετικά με λιποθυμία, εξαφάνιση ή ανεξήγητες επιληπτικές κρίσεις χωρίς προειδοποίηση, ειδικά κατά τη διάρκεια της άσκησης ή σε απάντηση σε δυνατούς θορύβους όπως κουδούνια, ξυπνητήρια και τηλέφωνα ή εάν ένας ασθενής είχε ποτέ άσκηση -σχετιζόμενο πόνο στο στήθος ή δύσπνοια.

Νέα έρευνα συνδέει την κοιλιακή παχυσαρκία με ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη

Καρκίνος Παχυσαρκία: Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου μεταξύ των Καναδών ανδρών και η τρίτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο. Η κοιλιακή παχυσαρκία φαίνεται να σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης επιθετικού καρκίνου του προστάτη σύμφωνα με νέα έρευνα από το INRS (Institut National de la Recherche Scientifique).