ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κενά Μνήμη: Λόγοι άσχετοι με τη νόσο Αλτσχάιμερ

Κενά Μνήμη: Λόγοι άσχετοι με τη νόσο Αλτσχάιμερ

Πολλές φορές, όταν ξεχνάμε κάτι, αστειευόμαστε ότι το Αλτσχάιμερ μας «χτυπά την πόρτα». Όμως, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κι άλλα ζητήματα και φαινόμενα που δημιουργούν θολή μνήμη.

Κενά Μνήμη: Κατά πόσο τα κενά μνήμης που παρουσιάζουμε είναι φυσιολογικά; Μήπως μαρτυρούν την εμφάνιση κάποιας αλλαγής στον οργανισμό μας ή αποτελούν σύμπτωμα κάτι σοβαρότερου; Πολλές φορές, όταν ξεχνάμε κάτι, αστειευόμαστε ότι το Αλτσχάιμερ μας «χτυπά την πόρτα». Όμως, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κι άλλα ζητήματα και φαινόμενα που δημιουργούν θολή μνήμη.

Οι ορμόνες πυροδοτούν τα κενά μνήμης

Κατά την μετάβαση στην εμμηνόπαυση, τα επίπεδα των οιστρογόνων παρουσιάζουν διακυμάνσεις. Αυτές μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα όπως εξάψεις και προβλήματα ύπνου και φαίνεται ότι είναι επίσης υπεύθυνες για ζητήματα απώλειας μνήμης.

Το σημαντικό είναι όμως ότι αυτός ο τύπος μνημονικής απώλειας είναι προσωρινός στις περισσότερες περιπτώσεις. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, καθώς τα ορμονικά επίπεδα έρχονται σε κάποια σταθερότητα, τα συμπτώματα τείνουν να εξαφανίζονται.

Στρες: Κυριεύουν τη σκέψη και την προσοχή

Το αμείωτο στρες μπορεί να θολώσει τη σκέψη και να δυσκολέψει την προσοχή. Μπορεί επίσης να διαταράξει τον ύπνο, κάτι που μπλοκάρει την ικανότητα του εγκεφάλου να οργανώνει τις αναμνήσεις στα σωστά νευρωνικά μονοπάτια. Συνεπώς, δυσκολευόμαστε να ανακαλέσουμε μια μνήμη. Αν το στρες είναι προσωρινό – για παράδειγμα μετά από μια απόλυση – τότε η μνήμη και η εγκεφαλική λειτουργία θα επιστρέψουν στο φυσιολογικό. Αν όμως το στρες παραμείνει χρόνιο, ο ιππόκαμπος μπορεί να εμφανίσει δυσλειτουργίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Οπότε, αν και τα κενά μνήμης λόγω στρες δεν είναι τα ίδια με εκείνα του Αλτσχάιμερ, υπάρχει μια κάποια σύνδεση σε περίπτωση παρατεταμένου, αμείωτου στρες.

Εγκυμοσύνη: Οι επιδράσεις των ορμονικών αλλαγών

Κατά τη διάρκεια των 9 μηνών που το σώμα μιας γυναίκας δημιουργεί ένα μωρό, εμφανίζονται έντονες ορμονικές διακυμάνσεις που μπορεί να επηρεάσουν την καθαρότητα του νου. Η στήριξη των φίλων και της οικογένειας είναι πολύτιμη σε αυτή τη φάση. Είναι αξιοσημείωτο ότι η στιγμή που οι γυναίκες συνήθως ξεχνούν είναι η ίδια η γέννα. Το πιθανότερο είναι ότι εξελίξαμε αυτόν τον βιολογικό μηχανισμό ώστε να μπορούμε να ξεχάσουμε τον πόνο της γέννησης.

Θεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου

Η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλο με τρόπους που δεν μπορούμε πλήρως να κατανοήσουμε ακόμα, με συμπτώματα παρόμοια με εκείνα του Αλτσχάιμερ. Δεν είναι ξεκάθαρο το γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά γνωρίζουμε ότι εμφανίζεται. Για κάποιους ασθενείς, αυτά τα συμπτώματα υποχωρούν μετά τη θεραπεία. Σε άλλους, επιμένουν. Τέλος, είναι σημαντικό να προσθέσουμε ότι υπάρχουν κι άλλα προβλήματα μνήμης που δεν σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ και μπορεί να σχετίζονται με δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, ελλείψεις βιταμινών και μετάλλων, λήψη κάποιων φαρμάκων, έλλειψη ύπνου, αποτέλεσμα τραυματισμού στο κεφάλι και άλλα προβλήματα υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ένδειξη απώλειας μνήμης η βαρηκοΐα

Η απεικόνιση εγκεφάλου μπορεί να προβλέψει την απώλεια μνήμης

Νέα μελέτη για την επίδραση της αφυδάτωσης στη γνωστική λειτουργία

Πως συνδέεται η μείωση χοληστερίνης με την απώλεια μνήμης

Υπάρχει συσχετισμός ανεπάρκειας βιταμίνης D και απώλειας μνήμης;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα μελέτη επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά του Covid

Κορωνοϊός Θεραπεία: Ένα "κοκτέιλ" μονοκλωνικών αντισωμάτων που αναπτύχθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Πανεπιστημίου Vanderbilt (VUMC) στις ΗΠΑ για την εξουδετέρωση του ιού Covid-19 είναι αποτελεσματικό έναντι όλων των γνωστών στελεχών ή παραλλαγών του ιού, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εντοπίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βραζιλία.

Οι επιζώντες Covid μπορεί να υποστούν γνωστικές επιπλοκές

Κορωνοϊός Παρενέργειες: Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε έδειξε ότι το 95% των κλινικά σταθερών ασθενών με Covid-19 είχαν διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) και άλλες μελέτες διαπίστωσαν ότι μεταξύ 17-42% των ασθενών εμφάνισαν συναισθηματικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη.

Νέα παραλλαγή του κορωνοϊού εντοπίστηκε στην Αγγλία

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, δήλωσαν: «Τα δεδομένα που παρουσιάζονται εδώ υποδηλώνουν ότι οι αποκρίσεις των κυττάρων Τ δεν επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις παραλλαγές». Είπαν ότι τα Τ κύτταρα, που επισημαίνονται στον κορωνοϊό και βοηθούν στην καταστροφή του, μπορεί να μην σταματήσουν εντελώς τη μόλυνση, αλλά θα πρέπει να αποτρέπουν τους ανθρώπους να αρρωστήσουν σοβαρά.Νέα παραλλαγή του κορωνοϊού εντοπίστηκε στην Αγγλία

Φως ελπίδας τα νανοσωματίδια για όσους πάσχουν από περιφερική αρτηριακή νόσο

Νανοσωματίδια: Το Πανεπιστημίου του Τέξας στο Arlington σχεδιάζει ένα σύστημα παράδοσης νανοσωματιδίων που θα μεταφέρει τα απαραίτητα πλασμίδια στις αρτηρίες σε ασθενείς που πάσχουν από περιφερική αρτηριακή νόσο (PAD) στα χέρια και τα πόδια τους.

Μειωμένος ο κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη για όσους ακολουθούν φυτοφαγική διατροφή

Χορτοφαγία: Η διατροφή που περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια, πλήρη δημητριακά και ξηρούς καρπούς, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό εντυπο PLoS Medicine.

HPV και καρκίνος: Τί πρέπει να γνωρίζετε;

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα Καρκίνος: Οι τύποι του HPV που προκαλούν καρκίνο μεταδίδονται μέσω της οικείας επαφής με το δέρμα, οπότε κυρίως μέσω σεξουαλικών δραστηριοτήτων. Ο πιο κοινός καρκίνος HPV στις γυναίκες είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Στους άνδρες, ο πιο συνηθισμένος καρκίνος HPV είναι ο καρκίνος του λαιμού, αν και οι γυναίκες μπορούν να τον εμφανίσουν επίσης. Παρουσιάζεται στο στοματοφάρυγγα, που είναι το πίσω μέρος του λαιμού και των αμυγδαλών.

Ανακουφίστε τα συμπτώματα του άγχους σε 5'

Ψυχική Υγεία Άγχος: Χαλαρώστε. Το αξίζετε, είναι καλό για εσάς και το περιβάλλον σας, ενώ παίρνει λιγότερο χρόνο από ό,τι νομίζετε. Δεν χρειάζεστε ένα σαββατοκύριακο στο σπα ή βουνίσια πεζοπορία στο καταφύγιο για να περιορίσετε το άγχος στη ζωη σας. Κάθε μία από τις συμβουλές που ακολουθούν για την ανακούφιση του στρες μπορεί να σας μεταφέρει από την αίσθηση "πανικού" σε κατάσταση ommm σε λιγότερο από 15 λεπτά!

Ζήλια, ευμετάβλητη διάθεση και κίνδυνος Αλτσχάιμερ

Υγεία Γυναίκες Έρευνα: Το χρόνιο άγχος, ο νευρωτισμός στη μέση ηλικία συνδέονται με διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης άνοιας, προτείνουν οι ερευνητές. Συγκεκριμένα, οι μεσήλικες γυναίκες με νευρωτικό στυλ προσωπικότητας και παρατεταμένο στρες μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης νόσου του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια σουηδική έρευνα.