ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κενά Μνήμη: Λόγοι άσχετοι με τη νόσο Αλτσχάιμερ

Κενά Μνήμη: Λόγοι άσχετοι με τη νόσο Αλτσχάιμερ

Πολλές φορές, όταν ξεχνάμε κάτι, αστειευόμαστε ότι το Αλτσχάιμερ μας «χτυπά την πόρτα». Όμως, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κι άλλα ζητήματα και φαινόμενα που δημιουργούν θολή μνήμη.

Κενά Μνήμη: Κατά πόσο τα κενά μνήμης που παρουσιάζουμε είναι φυσιολογικά; Μήπως μαρτυρούν την εμφάνιση κάποιας αλλαγής στον οργανισμό μας ή αποτελούν σύμπτωμα κάτι σοβαρότερου; Πολλές φορές, όταν ξεχνάμε κάτι, αστειευόμαστε ότι το Αλτσχάιμερ μας «χτυπά την πόρτα». Όμως, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κι άλλα ζητήματα και φαινόμενα που δημιουργούν θολή μνήμη.

4 προβλήματα μνήμης που δεν σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ

Περιεμμηνόπαυση: Οι ορμόνες πυροδοτούν τα κενά μνήμης

Κατά την μετάβαση στην εμμηνόπαυση, τα επίπεδα των οιστρογόνων παρουσιάζουν διακυμάνσεις. Αυτές μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα όπως εξάψεις και προβλήματα ύπνου και φαίνεται ότι είναι επίσης υπεύθυνες για ζητήματα απώλειας μνήμης.

Το σημαντικό είναι όμως ότι αυτός ο τύπος μνημονικής απώλειας είναι προσωρινός στις περισσότερες περιπτώσεις. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, καθώς τα ορμονικά επίπεδα έρχονται σε κάποια σταθερότητα, τα συμπτώματα τείνουν να εξαφανίζονται.

Στρες: Κυριεύουν τη σκέψη και την προσοχή

Το αμείωτο στρες μπορεί να θολώσει τη σκέψη και να δυσκολέψει την προσοχή. Μπορεί επίσης να διαταράξει τον ύπνο, κάτι που μπλοκάρει την ικανότητα του εγκεφάλου να οργανώνει τις αναμνήσεις στα σωστά νευρωνικά μονοπάτια. Συνεπώς, δυσκολευόμαστε να ανακαλέσουμε μια μνήμη. Αν το στρες είναι προσωρινό – για παράδειγμα μετά από μια απόλυση – τότε η μνήμη και η εγκεφαλική λειτουργία θα επιστρέψουν στο φυσιολογικό.

Αν όμως το στρες παραμείνει χρόνιο, ο ιππόκαμπος μπορεί να εμφανίσει δυσλειτουργίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Οπότε, αν και τα κενά μνήμης λόγω στρες δεν είναι τα ίδια με εκείνα του Αλτσχάιμερ, υπάρχει μια κάποια σύνδεση σε περίπτωση παρατεταμένου, αμείωτου στρες.

Εγκυμοσύνη: Οι επιδράσεις των ορμονικών αλλαγών

Κατά τη διάρκεια των 9 μηνών που το σώμα μιας γυναίκας δημιουργεί ένα μωρό, εμφανίζονται έντονες ορμονικές διακυμάνσεις που μπορεί να επηρεάσουν την καθαρότητα του νου. Η στήριξη των φίλων και της οικογένειας είναι πολύτιμη σε αυτή τη φάση.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η στιγμή που οι γυναίκες συνήθως ξεχνούν είναι η ίδια η γέννα. Το πιθανότερο είναι ότι εξελίξαμε αυτόν τον βιολογικό μηχανισμό ώστε να μπορούμε να ξεχάσουμε τον πόνο της γέννησης.

Θεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου: Παρενέργεια της χημειοθεραπείας

Η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλο με τρόπους που δεν μπορούμε πλήρως να κατανοήσουμε ακόμα, με συμπτώματα παρόμοια με εκείνα του Αλτσχάιμερ. Δεν είναι ξεκάθαρο το γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά γνωρίζουμε ότι εμφανίζεται. Για κάποιους ασθενείς, αυτά τα συμπτώματα υποχωρούν μετά τη θεραπεία. Σε άλλους, επιμένουν.

Τέλος, είναι σημαντικό να προσθέσουμε ότι υπάρχουν κι άλλα προβλήματα μνήμης που δεν σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ και μπορεί να σχετίζονται με δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, ελλείψεις βιταμινών και μετάλλων, λήψη κάποιων φαρμάκων, έλλειψη ύπνου, αποτέλεσμα τραυματισμού στο κεφάλι και άλλα προβλήματα υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ένδειξη απώλειας μνήμης η βαρηκοΐα

Η απεικόνιση εγκεφάλου μπορεί να προβλέψει την απώλεια μνήμης

Νέα μελέτη για την επίδραση της αφυδάτωσης στη γνωστική λειτουργία

Πως συνδέεται η μείωση χοληστερίνης με την απώλεια μνήμης

Υπάρχει συσχετισμός ανεπάρκειας βιταμίνης D και απώλειας μνήμης;

Δυσάρεστα συμπτώματα στη στοματική κοιλότητα σε ασθενείς covid-19

Ένα συναφές ενδεχόμενο είναι ότι η πιθανή υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος («καταιγίδα κυτταροκινών»), που συμβαίνει σε μερικούς ασθενείς με κορωνοϊό, μπορεί να εκδηλωθεί και στο στόμα.

Κόλπα για να φτιάξετε εύκολα ρομαντική ατμόσφαιρα

Σεξουαλική υγεία: Ιδέες για ρομαντικές συνευρέσεις στο σπίτι. Για όλες τις φορές που η σύντροφός σας σας έχει χαρίσει αμέτρητες αναμνήσεις αγάπης ή έχει γεμίσει την καρδιά σας με ανέφικτες χαρές, είναι καιρός να ανταποδώσετε στο σύντροφο σας με γλυκές πράξεις. Δεν χρειάζεται να ταξιδέψεις σε μέρη ή να περιμένεις στην ουρά για ένα ρομαντικό […]

Η επίδραση της μουσικής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ψυχική Υγεία: Ψυχολογικά αποτελέσματα της μουσικής στην εγκυμοσύνη. Ο κορωνοϊός έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις ψυχολογικές επιπτώσεις που έχει η μουσική κατά τη διάρκεια του τοκετού.  Από τους προϊστορικούς χρόνους οι πρόγονοί μας το χρησιμοποιούσαν σε μαγικές τελετές και τελετές για να εκφράσουν και να τρομάξουν τους φόβους τους. Από μια πιο πρόσφατη προοπτική, […]

Η Μέρκελ "κλειδώνει" τα χιονοδρομικά σε όλη την Ευρώπη

Χιονοδρομικά Ευρώπη: Έκκληση για να μην ανοίξουν κάνει η Γερμανία. Στο πρώτο κύμα του κορωνοϊού στις αρχές του έτους, πολλοί Γερμανοί μολύνθηκαν στο Αυστριακό θέρετρο σκι Ischgl. Η Γερμανία επιθυμεί από τις Αλπικές χώρες να διατηρήσουν κλειστά τα θέρετρα σκι για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της πανδημίας, ωστόσο η επίτευξη συμφωνίας με τη γειτονική Αυστρία […]

Γαρίδες σαγανάκι -Νόστιμο και εύκολο πιάτο

Ρίχνετε τμηματικά (για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού) τις γαρίδες με τα κεφάλια τους, μαζί με τις σκελίδες του σκόρδου, κομμένες στη μέση και τις σοτάρετε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να γίνουν ροζ (υπολογίστε 1'-2' από κάθε πλευρά).

Γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία και η ανάγκη για κατανόηση

Σεξ ικανοποίηση: Γυναικείες σεξουαλικές δυσλειτουργίες… συχνό πρόβλημα.  Αυτό το άρθρο παρουσιάζει τις διάφορες τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αυξήσουν τη σεξουαλική επιθυμία, τη σεξουαλική διέγερση, τις πιθανότητες οργασμού και την επακόλουθη σεξουαλική ικανοποίηση. Τα πιο σχετικά σεξουαλικά προβλήματα στις γυναίκες σχετίζονται με την έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας, την απουσία σεξουαλικής διέγερσης, τα εμπόδια για […]

Πώς η γλώσσα τροποποιεί τη σκέψη

Ψυχική Υγεία: Πώς η γλώσσα τροποποιεί τη σκέψη. Όλοι ελέγχουμε τον τρόπο που μιλάμε. Σαφώς, μέσω της απόλυτης εμπειρίας, το πώς λέγεται κάτι έχει άμεση επίδραση στις εντυπώσεις και τις απόψεις των άλλων. Έχουμε παραδείγματα για να υποστηρίξουμε την υπόθεση ότι η γλώσσα τροποποιεί τη σκέψη: μάρκετινγκ , πολιτικές ομιλίες, μέσα μαζικής ενημέρωσης και οποιαδήποτε […]