Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Υγεία νεφρού: Νέοι βιοδείκτες για νεφρικές παθήσεις με νεφρωσικό σύνδρομο

Υγεία νεφρού: Νέοι βιοδείκτες για νεφρικές παθήσεις με νεφρωσικό σύνδρομο

Υγεία νεφρού: Το νεφρωσικό σύνδρομο, που χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα πρωτεΐνης στα ούρα, συνδέεται με νεφρικές παθήσεις όπως η νόσος ελάχιστης αλλαγής, η πρωτοπαθής εστιακή τμηματική σπειραματοσκλήρωση και η μεμβρανώδης νεφροπάθεια.

Μια μελέτη, που παρουσιάστηκε στο 61ο Συνέδριο της ERA, αποκάλυψε μια σημαντική ανακάλυψη στη διάγνωση και την παρακολούθηση των νεφρικών παθήσεων που σχετίζονται με το νεφρωσικό σύνδρομο. Η μελέτη δημοσιεύεται επίσης στο New England Journal of Medicine. Χρησιμοποιώντας μια υβριδική τεχνική, οι ερευνητές αναγνώρισαν τα αυτοαντισώματα κατά της νεφρίνης ως έναν αξιόπιστο βιοδείκτη για την παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου, ανοίγοντας νέους δρόμους για εξατομικευμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Το νεφρωσικό σύνδρομο, που χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα πρωτεΐνης στα ούρα, συνδέεται με νεφρικές παθήσεις όπως η νόσος ελάχιστης αλλαγής (MCD), η πρωτοπαθής εστιακή τμηματική σπειραματοσκλήρωση (FSGS) και η μεμβρανώδης νεφροπάθεια (MN). Η κύρια αιτία πίσω από το νεφρωσικό σύνδρομο είναι η βλάβη στα ποδοκύτταρα, τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για το φιλτράρισμα των νεφρών, γεγονός που επιτρέπει τη διαρροή πρωτεΐνης στα ούρα.

Τα παιδιά που διαγιγνώσκονται με MCD ή FSGS συχνά λαμβάνουν διάγνωση ιδιοπαθούς νεφρωσικού συνδρόμου (INS), όπου η αιτία του νεφρωσικού συνδρόμου είναι άγνωστη. Αυτό συμβαίνει συχνά επειδή τα παιδιά με υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης στα ούρα τους σπάνια υποβάλλονται σε βιοψία νεφρού, η οποία είναι ο τρόπος με τον οποίο προσδιορίζεται τυπικά η αιτία.

Παραδοσιακά, η διάγνωση αυτών των καταστάσεων θέτει προκλήσεις λόγω των αλληλεπικαλυπτόμενων ιστολογικών χαρακτηριστικών και του δισταγμού για τη διεξαγωγή επεμβατικών βιοψιών νεφρού, ιδιαίτερα στα παιδιά. Ενώ αυτοαντισώματα κατά της νεφρίνης έχουν παρατηρηθεί σε ορισμένους ασθενείς με MCD και FSGS, ο ακριβής ρόλος τους στην πρόοδο αυτών των ασθενειών δεν είναι πλήρως κατανοητός.

Η μελέτη, που διεξήχθη σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, εισήγαγε μια νέα προσέγγιση που συνδυάζει την ανοσοκατακρήμνιση με την ενζυμική ανοσοπροσροφητική δοκιμασία (ELISA) για την αξιόπιστη ανίχνευση αυτοαντισωμάτων κατά της νεφρίνης. Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι τα αυτοαντισώματα κατά της νεφρίνης επικρατούσαν στο 69% των ενηλίκων με MCD και στο 90% των παιδιών με INS που δεν είχαν λάβει θεραπεία με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Είναι σημαντικό ότι τα επίπεδα αυτών των αυτοαντισωμάτων συσχετίστηκαν με τη δραστηριότητα της νόσου, υποδηλώνοντας τη δυνατότητά τους ως βιοδείκτη για την παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου.

Τα αντισώματα παρατηρήθηκαν επίσης σπάνια στις υπό εξέταση ασθένειες. Για να διερευνήσουν περαιτέρω την επίδραση της ανοσοποίησης νεφρίνης στη λειτουργία και τη νόσο των νεφρών, οι ερευνητές χορήγησαν εργαστηριακή πρωτεΐνη νεφρίνης σε ποντίκια, δημιουργώντας μια κατάσταση παρόμοια με το MCD στα ποντίκια. Η ανοσοποίηση οδήγησε στη φωσφορυλίωση της νεφρίνης και αξιοσημείωτες αλλοιώσεις στη δομή των κυττάρων, υποδεικνύοντας τη συμμετοχή αντισωμάτων που στοχεύουν τη νεφρίνη στη δυσλειτουργία των ποδοκυττάρων και στο νεφρωσικό σύνδρομο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, σε αντίθεση με άλλα μοντέλα που απαιτούν πολλαπλές ανοσοποιήσεις, αυτό το μοντέλο προκάλεσε ταχεία εκδήλωση ασθένειας με μία μόνο ανοσοποίηση, ακόμη και σε χαμηλές συγκεντρώσεις αντισωμάτων. Ο Δρ Nicola M. Tomas, συν-επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, σχολίασε: «Η αναγνώριση των αυτοαντισωμάτων κατά της νεφρίνης ως αξιόπιστου βιοδείκτη, σε συνδυασμό με την τεχνική μας υβριδικής ανοσοκατακρήμνισης, ενισχύει τις διαγνωστικές μας δυνατότητες και ανοίγει νέους δρόμους για στενή παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου σε νεφρικές διαταραχές με νεφρωσικό σύνδρομο».

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί ο οργανισμός μας δημιουργεί πέτρες;

Τι είναι το σύνδρομο προδιάθεσης όγκου BAP1;

Πώς δημιουργούνται πέτρες στα νεφρά και πώς αντιμετωπίζονται;  

Πέθανε ο πρώτος ασθενής που έκανε μεταμόσχευση νεφρού από χοίρο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Smartphone με Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να ανιχνεύσει εγκεφαλικό επεισόδιο σε δευτερόλεπτα σαρώνοντας πρόσωπα

Οι παραϊατρικοί μπορούν να σαρώσουν το πρόσωπο ενός ασθενούς χρησιμοποιώντας μια νέα εφαρμογή smartphone για να ανιχνεύσουν ένα εγκεφαλικό σε δευτερόλεπτα.

Ανακάλυψη έξυπνων επιδέσμων που θα φέρουν επανάσταση στη θεραπεία χρόνιων πληγών

Επίδεσμοι: Σε συνεργασία με το Keck School of Medicine του USC, ερευνητές στο Caltech ανέπτυξαν καινοτόμους έξυπνους επιδέσμους σχεδιασμένους να βελτιώνουν τη θεραπεία χρόνιων τραυμάτων.

Νέα τεχνική χρησιμοποιεί τον ήχο για να επηρεάσει τα εγκεφαλικά κύματα και τον ύπνο στην άνοια

"Υπάρχουν πολλά που πρέπει να αποκαλυφθούν σχετικά με τον ρόλο του ρυθμού άλφα στον ύπνο και τη γνωστική λειτουργία. Αυτή η τεχνική θα μπορούσε να επηρεάσει την κατανόησή μας και να βελτιώσει τις λειτουργίες του ύπνου σε όσους πάσχουν από άνοια".

Ρομπότ: Συσκευή καταγράφει την ηλεκτροφυσιολογική δραστηριότητα του στομάχου

Ρομπότ: Η ικανότητα καταγραφής υψηλής ποιότητας ηλεκτροφυσιολογικών δεδομένων από τη γαστρεντερική οδό και το εντερικό νευρικό σύστημα είναι χρήσιμη για την κατανόηση μιας ποικιλίας διαταραχών.

Close Icon