Τεχνολογία

Ψηφιακή υγεία προκλήσεις κυβερνοχώρος: Πιθανές απειλές στον κυβερνοχώρο και ασφάλεια ιατρικών δεδομένων

Ψηφιακή υγεία προκλήσεις κυβερνοχώρος: Πιθανές απειλές στον κυβερνοχώρο και ασφάλεια ιατρικών δεδομένων

Η νόσος COVID-19 οδήγησε σε αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου, το οποίο προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων και τις διαδικτυακές πληρωμές.

Ψηφιακή υγεία προκλήσεις κυβερνοχώρος: Ο Ευρωπαϊκός Μήνας Cybersecurity (ECSM) είναι η ετήσια εκστρατεία ευαισθητοποίησης της ΕΕ για την κυβερνοασφάλεια, που συντονίζεται από τον ENISA και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υποστηρίζεται από τα κράτη μέλη και περισσότερους από 300 εταίρους από διάφορες βιομηχανίες. Το ECSM παρέχει ενημερωμένες ψηφιακές πληροφορίες ασφάλειας μέσω της εκπαίδευσης και της ανταλλαγής ορθών πρακτικών μέσω μιας σειράς δραστηριοτήτων – από εργαστήρια και συνέδρια έως εκπαιδευτικές συνεδρίες, διαδικτυακά σεμινάρια και παρουσιάσεις – κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου κάθε έτους.

Ο όγδοος ετήσιος ευρωπαϊκός μήνας κυβερνοασφάλειας (ECSM) τον Οκτώβριο παρουσίασε δύο θέματα: Cyber-απάτες και ψηφιακές δεξιότητες. Το θέμα Cyber-Scams παρείχε πληροφορίες σχετικά με τις τρέχουσες και πιθανές απειλές στον κυβερνοχώρο για να βοηθήσει το ευρύ κοινό και τις επιχειρήσεις να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους. Η νόσος COVID-19 οδήγησε σε αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου, το οποίο προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων και τις διαδικτυακές πληρωμές. Οι δραστηριότητες σε αυτό το θέμα επικεντρώθηκαν στο ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing), τον συμβιβασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για επιχειρήσεις και την απάτη μέσω διαδικτυακών αγορών. Το βασικό μήνυμα ενθάρρυνε τους χρήστες να έχουν αυξημένη ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ηλεκτρονικές απάτες κατά τη διεξαγωγή επιχειρηματικών και προσωπικών συναλλαγών στο διαδίκτυο.

Το θέμα Ψηφιακές δεξιότητες παρουσίασε εκπαιδευτικές δραστηριότητες που ενημερώνουν το ευρύ κοινό σχετικά με την ασφάλεια του Διαδικτύου. Η πανδημία COVID-19 αύξησε την ψηφιοποίηση της καθημερινής ζωής. Αυτός ο νέος υπερσυνδεδεμένος κόσμος απαιτεί επίγνωση των σημερινών δεξιοτήτων για τους πολίτες να παραμείνουν στην κορυφή των τάσεων και να είναι ασφαλείς στο διαδίκτυο. Στο επίκεντρο βρέθηκε το  ηλεκτρονικό  απόρρητο, η προστασία προσωπικών δεδομένων, ο εκφοβισμός στον κυβερνοχώρο και το cyberstalking. Το βασικό μήνυμα ανέφερε τη σημασία της υγιεινής στον κυβερνοχώρο και την καθιέρωση ορθών πρακτικών στο Διαδίκτυο.

Με περισσότερους ανθρώπους που εργάζονται από το σπίτι, συμμετέχουν σε απομακρυσμένες συναντήσεις, τηλε-υγεία και online αγορές, είναι πλέον πιο σημαντική η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο;

Πράγματι, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι πιο σημαντική τώρα από ποτέ. Ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης έχει γίνει όλο και περισσότερο ψηφιακός και διασυνδέεται σημαντικά, μια τάση που έχει αυξηθεί μόνο με τη νέα πραγματικότητα της πανδημίας COVID-19. Τα αρχεία υγειονομικής περίθαλψης ασθενών είναι πλέον διαθέσιμα κατόπιν αιτήματος για ιατρικό προσωπικό ως ηλεκτρονικές πληροφορίες. Τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα μπορούν να μετρήσουν τα δεδομένα των ασθενών σε πραγματικό χρόνο και να τα ανεβάσουν στο cloud, ή ακόμη και να προβούν σε αυτόματες ενέργειες εάν χρειαστεί. Οι εφαρμογές τηλεϊατρικής επιτρέπουν απομακρυσμένη φροντίδα ασθενών και συμβουλές χωρίς να απαιτείται πραγματική επίσκεψη στο ιατρείο. Οι οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης χρησιμοποιούν διασυνδεδεμένες ιατρικές συσκευές για να παρακολουθούν την κατάσταση του ασθενούς, να χορηγούν αυτόματα φάρμακα και ακόμη και να εκτελούν χειρουργική επέμβαση. Ακόμη και οι διαδικασίες διαχείρισης στα νοσοκομεία γίνονται πιο αυτοματοποιημένες από ποτέ. Η λογική πίσω από όλα αυτά είναι σαφής: η ψηφιοποίηση σημαίνει βελτιωμένη απόδοση, πρόσθετες δυνατότητες και τελικά καλύτερη φροντίδα των ασθενών.

Ωστόσο, αυτή η αυξημένη εξάρτηση από διασυνδεδεμένα συστήματα και συσκευές εισάγει επίσης μια σειρά από προκλήσεις και φέρνει την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο στην πρώτη γραμμή. Προκειμένου η ψηφιακή υγειονομική περίθαλψη να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης, το ιατρικό προσωπικό και οι ασθενείς πρέπει να εμπιστεύονται ότι οι υπηρεσίες θα είναι διαθέσιμες ανεξάρτητα από το ότι τα ευαίσθητα δεδομένα ασθενών που αποθηκεύονται σε ηλεκτρονική μορφή θα παραμείνουν εμπιστευτικά · και ότι οι ηλεκτρονικές πληροφορίες σχετικά με τους ασθενείς που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία τους θα παραμείνουν αμετάβλητες. Αυτό ισχύει επίσης για τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό ατόμων που εργάζονται εξ αποστάσεως και πρέπει να φροντίζουν την υγιεινή τους στον κυβερνοχώρο. Ο ENISA συνιστά τη διατήρηση των δραστηριοτήτων εργασίας και αναψυχής σε ξεχωριστές συσκευές. και υπογραμμίζει τη σημασία της παρακολούθησης για απάτες και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αναφέρονται στον κορωνοϊό, καθώς οι δραστηριότητες ηλεκτρονικού ψαρέματος έχουν αυξηθεί από την έναρξη της πανδημίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Προκλήσεις για παροχή υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια πανδημίας

Η εφαρμογή των ψηφιακών συστημάτων υγείας στις πόλεις

Η GE Healthcare λανσάρει τεχνολογία για πρόσβαση σε κρίσιμα δεδομένα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ενίσχυση των έξυπνων υπηρεσιών τεχνολογίας υγείας στο Ντουμπάι

Πιστεύεται ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μπόρεσαν να αναβαθμίσουν την τεχνολογία πιο γρήγορα λόγω της «καλής τεχνολογικής υποδομής και των επενδύσεών τους σε τεχνολογία αιχμής όπως η ιατρική τεχνητή νοημοσύνη τα τελευταία χρόνια».

Bill Gates: Η Amazon, η Apple και το Facebook θα παίξουν μεγάλο ρόλο στην μελλοντική τεχνολογία

Bill Gates: Η social media εφαρμογή Clubhouse έχει γνωρίσει μεγάλη και ταχεία άνθηση, μεταξύ άλλων και εξαιτίας των διάσημων ονομάτων που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της. Ανάμεσα τους ο Elon Musk, ο Mark Zuckerberg και ο Bill Gates, ο οποίος σε σχετική συνέντευξη που παραχώρησε στο Clubhouse αποκάλυψε μεταξύ άλλων τον λόγο που προτιμά τις Android συσκευές έναντι των iOS.

Σημαντικές αλλαγές στην παγκόσμια βιομηχανία συμπληρωμάτων διατροφής

Η Supreme Pharmatech και ο καθηγητής M.R.Mozafari καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να φέρουν σημαντικές αλλαγές στην παγκόσμια βιομηχανία συμπληρωμάτων διατροφής και αναβαθμίζουν την εικόνα της Ταϊλάνδης ως μιας από τις κορυφαίες χώρες στον κόσμο στη νανοτεχνολογία.

Ηχητικά μηνύματα: Η hot τάση στην τηλεπικοινώνια εν μέσω πανδημίας

Τεχνολογία Ηχητικά μηνύματα: Εξαιτίας της πανδημίας η χρήση ηχητικών "κειμένων" έναντι του γραπτού λόγου έχει αυξηθεί σημαντικά. Χρήστες εφαρμογών αποστολής ηχητικών μηνυμάτων μιλούν για το πόσο σημαντική είναι η δυνατότητα να ακούς και να ακούγεσαι από τους αγαπημένους σου ανθρώπους, ειδικά αυτόν τον καιρό που η φυσική επαφή και συνεύρεση είναι περιορισμένη και σε κάποιες περιπτώσεις απαγορευμένη. Τα ηχητικά μηνύματα έχουν γίνει καθημερινή ρουτίνα για πολλούς ανθρώπους ανά τον κόσμο και το νεό στοίχημα των ομίλων επικοινωνίας και τεχνολογίων είναι να δημιουργήσουν εφαρμογές που θα διευκολύνουν την επικοινωνία διαμέσου ηχητικών ανταλλαγών μεταξύ των χρηστών.

Έξυπνο λογισμικό απολύμανσης και καθαριότητας δημόσιων χώρων στη μάχη κατά της covid-19

«Αυτό που ξεχωρίζει τις λύσεις μας είναι η ικανότητα γρήγορης και αποτελεσματικής αντίδρασης σε περιστατικά, επιτρέποντας στα νοσοκομεία και τις κλινικές να προλαμβάνουν και να ενεργούν γρήγορα για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους ασθενείς».

Οι 10 κορυφαίοι κίνδυνοι της τεχνολογίας υγείας για το 2021, όπως κατατάσσονται στο Εcri Institute

Στην 14η ετήσια έκθεση, το Ινστιτούτο ECRI εντόπισε τους κορυφαίους κινδύνους της τεχνολογίας υγείας που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ιθύνοντες της υγειονομικής περίθαλψης με βάση την επισκόπηση των ερευνών συμβάντων του Ινστιτούτου ECRI, ανεξάρτητες δοκιμές ιατρικών συσκευών και βάσεις αναφοράς δεδομένων.

Η Ψηφιακή Τεχνολογία Υγείας στην υπηρεσία της Διατροφικής Ιατρικής Θεραπείας

Αυτή η τεχνολογία έχει επίσης τη δυνατότητα να βελτιώσει την κλινική φροντίδα εντοπίζοντας γρήγορα αλληλεπιδράσεις μεταξύ φαρμάκων, ασθενειών και διατροφής, βελτιώνοντας τις εκτιμήσεις υποσιτισμού και καθορίζοντας ακριβή κριτήρια για την έναρξη παρεμβάσεων ιατρικής διατροφής.