Τεχνολογία

Ψηφιακή υγεία προκλήσεις κυβερνοχώρος: Πιθανές απειλές στον κυβερνοχώρο και ασφάλεια ιατρικών δεδομένων

Ψηφιακή υγεία προκλήσεις κυβερνοχώρος: Πιθανές απειλές στον κυβερνοχώρο και ασφάλεια ιατρικών δεδομένων

Η νόσος COVID-19 οδήγησε σε αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου, το οποίο προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων και τις διαδικτυακές πληρωμές.

Ψηφιακή υγεία προκλήσεις κυβερνοχώρος: Ο Ευρωπαϊκός Μήνας Cybersecurity (ECSM) είναι η ετήσια εκστρατεία ευαισθητοποίησης της ΕΕ για την κυβερνοασφάλεια, που συντονίζεται από τον ENISA και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υποστηρίζεται από τα κράτη μέλη και περισσότερους από 300 εταίρους από διάφορες βιομηχανίες. Το ECSM παρέχει ενημερωμένες ψηφιακές πληροφορίες ασφάλειας μέσω της εκπαίδευσης και της ανταλλαγής ορθών πρακτικών μέσω μιας σειράς δραστηριοτήτων – από εργαστήρια και συνέδρια έως εκπαιδευτικές συνεδρίες, διαδικτυακά σεμινάρια και παρουσιάσεις – κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου κάθε έτους.

Ο όγδοος ετήσιος ευρωπαϊκός μήνας κυβερνοασφάλειας (ECSM) τον Οκτώβριο παρουσίασε δύο θέματα: Cyber-απάτες και ψηφιακές δεξιότητες. Το θέμα Cyber-Scams παρείχε πληροφορίες σχετικά με τις τρέχουσες και πιθανές απειλές στον κυβερνοχώρο για να βοηθήσει το ευρύ κοινό και τις επιχειρήσεις να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους. Η νόσος COVID-19 οδήγησε σε αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου, το οποίο προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων και τις διαδικτυακές πληρωμές. Οι δραστηριότητες σε αυτό το θέμα επικεντρώθηκαν στο ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing), τον συμβιβασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για επιχειρήσεις και την απάτη μέσω διαδικτυακών αγορών. Το βασικό μήνυμα ενθάρρυνε τους χρήστες να έχουν αυξημένη ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ηλεκτρονικές απάτες κατά τη διεξαγωγή επιχειρηματικών και προσωπικών συναλλαγών στο διαδίκτυο.

Το θέμα Ψηφιακές δεξιότητες παρουσίασε εκπαιδευτικές δραστηριότητες που ενημερώνουν το ευρύ κοινό σχετικά με την ασφάλεια του Διαδικτύου. Η πανδημία COVID-19 αύξησε την ψηφιοποίηση της καθημερινής ζωής. Αυτός ο νέος υπερσυνδεδεμένος κόσμος απαιτεί επίγνωση των σημερινών δεξιοτήτων για τους πολίτες να παραμείνουν στην κορυφή των τάσεων και να είναι ασφαλείς στο διαδίκτυο. Στο επίκεντρο βρέθηκε το  ηλεκτρονικό  απόρρητο, η προστασία προσωπικών δεδομένων, ο εκφοβισμός στον κυβερνοχώρο και το cyberstalking. Το βασικό μήνυμα ανέφερε τη σημασία της υγιεινής στον κυβερνοχώρο και την καθιέρωση ορθών πρακτικών στο Διαδίκτυο.

Με περισσότερους ανθρώπους που εργάζονται από το σπίτι, συμμετέχουν σε απομακρυσμένες συναντήσεις, τηλε-υγεία και online αγορές, είναι πλέον πιο σημαντική η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο;

Πράγματι, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι πιο σημαντική τώρα από ποτέ. Ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης έχει γίνει όλο και περισσότερο ψηφιακός και διασυνδέεται σημαντικά, μια τάση που έχει αυξηθεί μόνο με τη νέα πραγματικότητα της πανδημίας COVID-19. Τα αρχεία υγειονομικής περίθαλψης ασθενών είναι πλέον διαθέσιμα κατόπιν αιτήματος για ιατρικό προσωπικό ως ηλεκτρονικές πληροφορίες. Τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα μπορούν να μετρήσουν τα δεδομένα των ασθενών σε πραγματικό χρόνο και να τα ανεβάσουν στο cloud, ή ακόμη και να προβούν σε αυτόματες ενέργειες εάν χρειαστεί. Οι εφαρμογές τηλεϊατρικής επιτρέπουν απομακρυσμένη φροντίδα ασθενών και συμβουλές χωρίς να απαιτείται πραγματική επίσκεψη στο ιατρείο. Οι οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης χρησιμοποιούν διασυνδεδεμένες ιατρικές συσκευές για να παρακολουθούν την κατάσταση του ασθενούς, να χορηγούν αυτόματα φάρμακα και ακόμη και να εκτελούν χειρουργική επέμβαση. Ακόμη και οι διαδικασίες διαχείρισης στα νοσοκομεία γίνονται πιο αυτοματοποιημένες από ποτέ. Η λογική πίσω από όλα αυτά είναι σαφής: η ψηφιοποίηση σημαίνει βελτιωμένη απόδοση, πρόσθετες δυνατότητες και τελικά καλύτερη φροντίδα των ασθενών.

Ωστόσο, αυτή η αυξημένη εξάρτηση από διασυνδεδεμένα συστήματα και συσκευές εισάγει επίσης μια σειρά από προκλήσεις και φέρνει την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο στην πρώτη γραμμή. Προκειμένου η ψηφιακή υγειονομική περίθαλψη να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης, το ιατρικό προσωπικό και οι ασθενείς πρέπει να εμπιστεύονται ότι οι υπηρεσίες θα είναι διαθέσιμες ανεξάρτητα από το ότι τα ευαίσθητα δεδομένα ασθενών που αποθηκεύονται σε ηλεκτρονική μορφή θα παραμείνουν εμπιστευτικά · και ότι οι ηλεκτρονικές πληροφορίες σχετικά με τους ασθενείς που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία τους θα παραμείνουν αμετάβλητες. Αυτό ισχύει επίσης για τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό ατόμων που εργάζονται εξ αποστάσεως και πρέπει να φροντίζουν την υγιεινή τους στον κυβερνοχώρο. Ο ENISA συνιστά τη διατήρηση των δραστηριοτήτων εργασίας και αναψυχής σε ξεχωριστές συσκευές. και υπογραμμίζει τη σημασία της παρακολούθησης για απάτες και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αναφέρονται στον κορωνοϊό, καθώς οι δραστηριότητες ηλεκτρονικού ψαρέματος έχουν αυξηθεί από την έναρξη της πανδημίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Προκλήσεις για παροχή υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια πανδημίας

Η εφαρμογή των ψηφιακών συστημάτων υγείας στις πόλεις

Η GE Healthcare λανσάρει τεχνολογία για πρόσβαση σε κρίσιμα δεδομένα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το Zoom αποκτά πρόσβαση στο ειδικό API της Apple για την κάμερα iPad

Zoom: Το Zoom αποτέλεσε μία από τις δημοφιλέστερες πλατφόρμες που χρησιμοποιήθηκαν από εκατομμύρια ανθρώπους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Και τώρα έχει αποκτήσει πρόσβαση σε ένα ειδικό iPadOS API που του επιτρέπει να χρησιμοποιεί την κάμερα του iPad, ενώ η εφαρμογή χρησιμοποιείται σε λειτουργία πολλαπλών εργασιών Split View.

Μπορούν τα παιχνίδια να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση του εμβολίου;

Εμβόλια παραπληροφόρηση παιχνίδια: Η Soraiya Verjee, Διευθύντρια Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Sea Monster μας λέει πώς τα παιχνίδια μπορούν να οδηγήσουν σε αποτελέσματα για την υγεία και να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση των εμβολίων. Ακολουθώντας την παγκόσμια εξάπλωση του COVID-19, έχουν εξαπλωθεί θεωρίες παραπληροφόρησης και συνωμοσίας σχετικά με την προέλευσή της, όπως τα κυτταρικά δίκτυα 5G που […]

Οι οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης πρέπει σαφώς να επανεξετάσουν τις στρατηγικές τους για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

Ο Keely συνιστά: «Οι οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης πρέπει σαφώς να επανεξετάσουν τις στρατηγικές τους για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο για να εξετάσουν τι άλλο μπορούν να κάνουν για να διατηρήσουν τους εαυτούς τους, τους ασθενείς τους και άλλους ενδιαφερόμενους ασφαλέστερους».

Τι λένε τα στοιχεία για το ρεκόρ των κερδών της Amazon

Amazon: Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 σημείωσε αύξηση στις πωλήσεις της τάξης του 44%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση σε πωλήσεις από το 2011. Τα νούμερα αυτά καταγράφηκαν την ώρα που ο κορωνοϊός σάρωνε τον πλανήτη. Με τις χώρες και τα κράτη να βρίσκονται σε lockdown οι πολίτες στράφηκαν στις online αγορές. Μάλιστα, περισσότερα από 200 εκατομμύρια άνθρωποι είναι πλέον Prime συνδρομητές στην Amazon.

Παραμένει το drone της Nasa για έρευνες στον Άρη

Για πρώτη φορά ένα αυτόνομο ιπτάμενο όχημα ταξίδεψε σε άλλον πλανήτη. Το Ingenuity, το drone της αποστολής Perseverance της NASA, έφτασε στον Άρη μαζί με τον ρομποτικό εξερευνητή που τον μετέφερε εκεί.

Καμπανάκι για μονοπωλιακούς περιορισμούς στο App Store από την ΕΕ

Apple: Οι ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού κατηγόρησαν την Πέμπτη την Apple ότι καταπνίγει τον ανταγωνισμό με τους περιοριστικούς όρους του ηλεκτρονικού καταστήματος App Store, στην πρώτη από μια σειρά τεσσάρων υποθέσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υψηλά πρόστιμα και αλλαγή πρακτικών.

Επέστρεψε στη Γη η κάψουλα της SpaceX

SpaceX: Η διαστημική κάψουλα προσθαλασσώθηκε στις 02:56 τοπική ώρα (09:56 ώρα Ελλάδος) στον Κόλπο του Μεξικού, ανοιχτά της Πάναμα Σίτι, στην Φλόριντα, έπειτα από πτήση εξίμισι ωρών από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, σύμφωνα με τη Nasa. Οι Αμερικανοί Μάικλ Χόπκινς, Βίκτορ Γκλόβερ, Σάνον Ουόκερ και ο Ιάπωνας Σοίτσι Νογκούτσι ήταν τον Νοέμβριο οι πρώτοι αστροναύτες «επιχειρησιακής» αποστολής που μεταφέρθηκαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από την διαστημική εταιρεία του Ίλον Μασκ, η οποία καθιερώθηκε ως απαραίτητος εταίρος της Nasa.

Δεδομένα από smartphone μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αντιμετώπιση του επόμενου επιδημικού κύματος

Κινητά και Πανδημία: Οι ερευνητές που εργάζονται σε ένα νέο ερευνητικό έργο αναλύουν δεδομένα υγείας από smartphone σε νοικοκυριά όπου ένας από τους κατοίκους είχε ή υποψιάστηκε ότι είχε κορωνοϊό.