Τεχνολογία

Τεχνολογία υγεία: Τα ψηφιακά συστήματα και η ασφάλεια των ασθενών

Τεχνολογία υγεία: Τα ψηφιακά συστήματα και η ασφάλεια των ασθενών

Τα ψηφιακά συστήματα υγείας χρησιμοποιούν την τεχνολογία πληροφοριών και τα εργαλεία, τις υπηρεσίες και τις διαδικασίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών για να διευκολύνουν την καλύτερη υγεία των ασθενών

Τεχνολογία υγεία: Τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης έχουν προχωρήσει πολύ από ό, τι υπήρχε πριν από μια δεκαετία, και τόσο η τεχνολογική πρόοδος όσο και η αυξανόμενη υιοθέτηση έχουν διαδραματίσει βασικό ρόλο στην εξέλιξη της τεχνολογίας υγείας. Οι ψηφιακές υπηρεσίες, για παράδειγμα, που προλαμβάνουν, διαγιγνώσκουν ή θεραπεύουν ασθένειες, καθιστώντας δυνατή τη βελτίωση της ευημερίας των ανθρώπων, είναι μια τόσο ταχέως αναπτυσσόμενη παγκόσμια αγορά που εκτιμάται ότι θα φτάσει πάνω από 240 δισεκατομμύρια £ μέχρι το τέλος του 2025, αυξάνοντας στο 19,04 CAGR. Η ευρωπαϊκή ψηφιακή αγορά υγείας προβλέπεται να αυξηθεί με CAGR 27,1 % από το 2020 έως το 2025 ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης ζήτησης για απομακρυσμένες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης για παρακολούθηση και συμβουλευτική των ασθενών.

Τα ψηφιακά συστήματα υγείας χρησιμοποιούν την τεχνολογία πληροφοριών και τα εργαλεία, τις υπηρεσίες και τις διαδικασίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών για να διευκολύνουν την καλύτερη υγεία των ασθενών, οπότε, ενώ βρισκόμαστε στο κατώτατο σημείο των περαιτέρω εξελίξεων, πρέπει να θυμόμαστε τις πολυάριθμες εφαρμογές της τεχνολογίας που έχουμε ήδη στην υγειονομική περίθαλψη. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός λύσεων με δυνατότητα Internet of Things (IoT) που προσφέρουν συνδεσιμότητα μεταξύ αντικειμένων (φυσικών ή εικονικών), όπως αισθητήρες και συστήματα επικοινωνίας, όπως Bluetooth, Wi-Fi και 0G δίκτυα χαμηλής ισχύος, τα οποία περιβάλλετε χωρίς ακόμη και να τα γνωρίζετε ή να συνειδητοποιείτε πόσο προσιτά είναι.

Η εφαρμογή ψηφιακών συστημάτων υγείας στις πόλεις

Τα ζητήματα υγείας στους δημόσιους χώρους υπήρξαν μια μεγάλη πρόκληση τους τελευταίους μήνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Κάθε χώρα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών της σε πόλεις όπου, μερικές φορές, η πυκνότητα του πληθυσμού είναι τεράστια, από υποχρεωτικές μάσκες και παρακολούθηση θερμοκρασίας έως τη δημιουργία σταθμών απολύμανσης χεριών (χρησιμοποιώντας συσκευές διανομής υδροαλκοολικού τζελ). Όμως, καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται, έτσι και ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε πόλεις. Από το 2007 περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού (περίπου 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι) ζει σε πόλεις, αλλά αυτό προβλέπεται να αυξηθεί στο 60 % (ή 5 δισεκατομμύρια) έως το 2030.

Αναγνωρίζοντας ότι η διαβίωση στην πόλη μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία τους, καθώς πολλοί πληθυσμοί με βάση την πόλη υποφέρουν από κακές συνθήκες υγείας λόγω της κυκλοφοριακής ρύπανσης, πολλοί κάτοικοι αστικών πόλεων χρησιμοποιούν ήδη τεχνολογικές λύσεις για να μειώσουν τις αιτίες και τους σχετικούς κινδύνους σοβαρών ασθενειών. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου λαμβάνει επίσης υπόψη την ανάγκη για ψηφιακά συστήματα υγείας. Ας πάρουμε για παράδειγμα τη νομοθεσία απινιδωτή του Ηνωμένου Βασιλείου 2019, η οποία αναγνωρίζει την ανάγκη εγκατάστασης αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών (AED) σε δημόσιους χώρους, παράλληλα με την εκπαίδευση σχετικά με τον τρόπο χρήσης τους.

Υπάρχουν περίπου 7,4 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο που ζουν όλοι με καρδιακή και κυκλοφοριακή νόσο. Η στεφανιαία νόσος (CHD) είναι ο πιο κοινός τύπος και είναι επίσης η πιο κοινή αιτία καρδιακής προσβολής και ο μοναδικός μεγαλύτερος δολοφόνος παγκοσμίως. Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν περισσότερες από 100.000 εισαγωγές νοσοκομείων κάθε χρόνο λόγω καρδιακών προσβολών, δηλαδή μία κάθε πέντε λεπτά. Προκειμένου να ανταποκριθεί το συντομότερο δυνατό σε μια ξαφνική καρδιακή ανακοπή, είναι απαραίτητη η εγκατάσταση αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών (AED) σε δημόσιους χώρους … εφόσον λειτουργούν πλήρως. Αυτό σημαίνει ότι η παρακολούθηση και η συντήρηση αυτών των απινιδωτών είναι κρίσιμη και υπάρχουν λύσεις IoT για αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Μέσω της σύνδεσής τους με τους AED, οι λύσεις IoT επιτρέπουν την ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο στην κατάσταση ενός μεμονωμένου AED. Αναγνωρίζοντας τη δημιουργία ειδοποιήσεων που προκαλούνται από τυχόν δυσλειτουργία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ιατρικές κινητές εφαρμογές εξελίσσουν την επικοινωνία με τους ασθενείς

Η GE Healthcare λανσάρει τεχνολογία για πρόσβαση σε κρίσιμα δεδομένα

Η τεχνολογική καινοτομία "απογειώνει" την υγειονομική περίθαλψη

200 ρομπότ σε νοσοκομεία της Ευρώπης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Νοσοκομεία από τα περισσότερα κράτη μέλη εξέφρασαν ενδιαφέρον να προμηθευτούν αυτά τα ρομπότ, τα οποία μπορούν να απολυμάνουν μέσα σε μόλις σε 15 λεπτά τους συνήθεις χώρους των ασθενών, χρησιμοποιώντας υπεριώδη ακτινοβολία, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη και τη μείωση της διασποράς του ιού.

Νέα τεχνολογία ψύξης χωρίς ηλεκτρισμό εμπνευσμένη από τις καμήλες

"Θέλουμε αυτό να αποτελέσει πράσινη τεχνολογία", εξήγησε ο κύριος συντάκτης της έρευνας  Zhengmao Lu. Ίσως αυτό να βοηθήσει και στη ρύθμιση της θερμοκρασίας για νέα εμβόλια, όπως αυτό της COVID-19, το οποίο μέχρι σήμερα για να συντηρηθεί φαίνεται να χρειάζεται παραμονή και αποθήκευση σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Ειδικά διαμορφωμένος εξωσκελετός βοηθά ασθενείς με παράλυση

Οι επιστήμονες δοκίμασαν τον εξωσκελετό σε 50 ασθενείς με παράλυση, διαπιστώνοντας πως η πλειονότητα εξ αυτών κατόρθωσε να περπατήσει και πάλι. Μάλιστα η ικανότητα αυτή βελτιωνόταν με τη χρήση του εξωσκελετού.

"Έξυπνος" υπερηχογράφος παρακολουθεί ασθενείς με covid-19

Υπερηχογράφος τεχνητή νοημοσύνη: Η Καλιφόρνια, το Caption Health, έλαβε επιχορήγηση 4,95 εκατομμυρίων δολαρίων από το Ίδρυμα Bill + Melinda Gates για την ανάπτυξη υπερήχου πνευμόνων που καθοδηγείται από τεχνητή νοημοσύνη. Η εταιρεία λέει ότι η επιχορήγηση θα τους επιτρέψει να αναπτύξουν νέα τεχνολογία AI που θα επιτρέπει σε ακόμη και έμπειρους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να […]