Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Μηχανική μάθηση: Τι μπορούν να μας διδάξουν τα ψάρια για την παραπληροφόρηση;

Μηχανική μάθηση: Τι μπορούν να μας διδάξουν τα ψάρια για την παραπληροφόρηση;

Μηχανική μάθηση: Ψάρια σε άγρια κοπάδια που αναζητούν τροφή φεύγουν για καταφύγιο ακόμα και όταν δεν υπάρχει θηρευτής ή απειλή περίπου μία φορά κάθε 8 λεπτά. Τι σημαίνει αυτό;

Τα ψάρια μπορούν να προσαρμόσουν την ευαισθησία τους στις ενέργειες των άλλων προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο υπερβολικής αντίδρασης στην παραπληροφόρηση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Όταν τα άγρια ψάρια κοραλλιογενών υφάλων κολυμπούν μόνα τους ή σε μικρές ομάδες, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο περιβάλλον τους και είναι πολύ συντονισμένα με τις ενέργειες των άλλων. Για παράδειγμα, όταν τα ψάρια γύρω τους τρομάζουν, είναι πιο πιθανό να φύγουν μόνα τους. Αλλά σε μεγάλα κοπάδια, όπου τα ψάρια γύρω τους είναι πιο πιθανό να τρομάξουν ή να εκτοξεύσουν χωρίς λόγο, τα άτομα είναι πιο πρόθυμα να πάρουν ρίσκα και να μειώσουν την ευαισθησία τους στα κοινωνικά σημάδια.

Τέτοιοι μηχανισμοί λήψης αποφάσεων μπορούν να διατηρηθούν σε άλλα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. Η συμπεριφορά δεν κάνει απαραίτητα διάκριση μεταξύ αληθινών απειλών και παραπληροφόρησης, αλλά προσαρμόζει την ευαισθησία με τρόπο που θα μειώσει την πιθανότητα απόκρισης σε ψευδή συναγερμό. Η ανάλυση πλάνων από υποβρύχια παρατηρητήρια κάμερας διαπίστωσε ότι ψάρια σε άγρια κοπάδια που αναζητούν τροφή φεύγουν για καταφύγιο ακόμα και όταν δεν υπάρχει θηρευτής ή απειλή περίπου μία φορά κάθε 8 λεπτά.

Για τη μελέτη «Wild Animals Suppress the Spread of Socially-Transmitted Misinformation», οι ερευνητές χρησιμοποίησαν νέα εργαλεία υπολογιστικής όρασης, μηχανική μάθηση και υπολογιστική μοντελοποίηση για να αναλύσουν υποβρύχιες καταγραφές ξαφνιασμού μεταξύ αναζήτηση τροφής για ψάρια κοραλλιογενών υφάλων στη Γαλλική Πολυνησία. «Όταν κοιτάξαμε τα χαρακτηριστικά του μοντέλου που ταίριαζαν με την παρατηρούμενη συμπεριφορά, διαπιστώσαμε ότι προσαρμόζει την ευαισθησία των ατόμων στα σήματα που παράγονται από άλλους, με βάση την προηγούμενη ιστορία αυτού που έβλεπαν», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Andrew Hein, επίκουρος καθηγητής Υπολογιστικής Βιολογίας.

Όταν υπάρχει πολλή οπτική κίνηση, τα άτομα φαίνεται να μειώνουν την ευαισθησία τους σε αυτήν και όταν υπάρχει πολύ μικρή οπτική κίνηση, αυξάνουν την ευαισθησία τους, είπε ο Hein. «Έτσι φαίνεται να προσαρμόζουν δυναμικά την ευαισθησία», πρόσθεσε. Ενώ υπάρχει μεγάλη εστίαση στην πολιτική αυτές τις μέρες στην παραπληροφόρηση, όπου τα άτομα δημιουργούν σκόπιμα παραπληροφόρηση για να εξαπατήσουν τους άλλους, άλλες μορφές παραπληροφόρησης είναι πιο λεπτές, ακούσιες και αθώες. Για παράδειγμα, η θέα ενός γεμάτου εστιατορίου μπορεί να υποδηλώνει ότι το φαγητό είναι καλό, αλλά ένα γεύμα εκεί μπορεί να αποδείξει το αντίθετο.

Ή, ενώ στέκεστε σε μια πολυσύχναστη γωνία του δρόμου, άλλοι πεζοί αρχίζουν να διασχίζουν το δρόμο και εσείς ακολουθείτε, μόνο για να διαπιστώσετε ότι το φως είναι ακόμα κόκκινο και ένα φορτηγό πλησιάζει, προτρέποντάς σας να κάνετε πίσω. Στη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ψάρια κοραλλιογενών υφάλων ως μοντέλο συστήματος. Τα ψάρια τρέφονται σε επικίνδυνες περιοχές όπου υπάρχουν αρπακτικά, ωθώντας τα να είναι νευρικά και σπασμωδικά, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν αρπακτικά.

Χρησιμοποιώντας τεχνολογία όρασης υπολογιστή για να αναλύσουν πλάνα των ψαριών από υποβρύχια παρατηρητήρια σε κοραλλιογενείς υφάλους, οι ερευνητές παρακολούθησαν με ακρίβεια τις ενέργειες κάθε ατόμου σε ένα πλαίσιο και ανακατασκεύασαν τι είδε το κάθε άτομο και τις αποφάσεις που πήρε. Στο παρελθόν, οι επιστήμονες έχουν προτείνει διάφορες ιδέες σχετικά με το πώς οι παραπληροφορημένες συμπεριφορές μπορεί να εξαπλωθούν από το ένα άτομο στο άλλο μέσα σε ομάδες ανθρώπων και ζώων. Αυτές οι υποθέσεις προέβλεπαν ότι οι παραπληροφορημένες απαντήσεις θα εξαπλωθούν ευρέως σε ομάδες ψαριών αλλά δεν συνέβη έτσι, είπε ο Hein.

«Οι μηχανισμοί για την προσαρμογή της ευαισθησίας είναι πραγματικά κρίσιμοι εάν πρόκειται να διατηρήσετε τον έλεγχο της συμπεριφοράς σας», είπε ο Hein. Το νέο μοντέλο βασίστηκε σε καλά μελετημένες ιδιότητες νευρικών κυκλωμάτων ψαριών που ελέγχουν αυτές τις συμπεριφορές. «Όταν πήραμε το νέο μας μοντέλο και το εφαρμόσαμε στα δεδομένα μας, διαπιστώσαμε ότι εξηγεί όμορφα τα δεδομένα και φαίνεται να είναι πολύ συνεπής με αυτό που πραγματικά κάνουν τα ζώα», είπε ο Hein.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Λειτουργούν ως αφροδισιακά τα ψάρια σε κονσέρβα;

Ποια είναι τα οφέλη των ψαριών στην επιδερμίδα μας;

Τα ψάρια που είναι καλό να τρώτε πιο συχνά μετά τα 40

ChatGPT: Μπορείτε να υπολογίζετε σε πληροφορίες για τον καρκίνο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανακάλυψη έξυπνων επιδέσμων που θα φέρουν επανάσταση στη θεραπεία χρόνιων πληγών

Επίδεσμοι: Σε συνεργασία με το Keck School of Medicine του USC, ερευνητές στο Caltech ανέπτυξαν καινοτόμους έξυπνους επιδέσμους σχεδιασμένους να βελτιώνουν τη θεραπεία χρόνιων τραυμάτων.

Νέα τεχνική χρησιμοποιεί τον ήχο για να επηρεάσει τα εγκεφαλικά κύματα και τον ύπνο στην άνοια

"Υπάρχουν πολλά που πρέπει να αποκαλυφθούν σχετικά με τον ρόλο του ρυθμού άλφα στον ύπνο και τη γνωστική λειτουργία. Αυτή η τεχνική θα μπορούσε να επηρεάσει την κατανόησή μας και να βελτιώσει τις λειτουργίες του ύπνου σε όσους πάσχουν από άνοια".

Ρομπότ: Συσκευή καταγράφει την ηλεκτροφυσιολογική δραστηριότητα του στομάχου

Ρομπότ: Η ικανότητα καταγραφής υψηλής ποιότητας ηλεκτροφυσιολογικών δεδομένων από τη γαστρεντερική οδό και το εντερικό νευρικό σύστημα είναι χρήσιμη για την κατανόηση μιας ποικιλίας διαταραχών.

Νέα τεχνολογία επιτρέπει στους ερευνητές να ρυθμίζουν με ακρίβεια, ευέλικτα τον εγκέφαλο

«Αυτή η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ερευνητική πλατφόρμα για την επιτάχυνση της έρευνας στις νευροεπιστήμες λόγω της ικανότητας να στοχεύει ευέλικτα διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου», είπε ο Hu.

Ποιες είναι μερικές βασικές διαδικασίες όπου η ρομποτική τεχνολογία έχει σημαντικό αντίκτυπο;

Ρομποτική τεχολογία: Η ρομποτική τεχνολογία έχει φέρει επανάσταση σε διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις, βελτιώνοντας σημαντικά την ακρίβεια, μειώνοντας τους χρόνους αποκατάστασης και βελτιώνοντας τα συνολικά αποτελέσματα των ασθενών.

Drone για την καταπολέμηση των κουνουπιών και τον περιορισμό των ασθενειών

Drone κουνούπια: Η κομητεία Broward στη Φλόριντα χρησιμοποιεί τώρα ένα drone για να ψεκάζει τα κουνούπια σε δύσκολες περιοχές όπως πάρκα και υγροτόπους, φέρνοντας επανάσταση στις προσπάθειες ελέγχου των παρασίτων.

Η Κίνα παρουσιάζει φωτονικό τσιπ ικανό να επεξεργαστεί πολλά εικονοστοιχεία σε μόλις 6 νανοδευτερόλεπτα

Ερευνητές στην Κίνα παρουσίασαν ένα έξυπνο τσιπ φωτονικής ανίχνευσης-υπολογισμού ικανό να επεξεργαστεί εκατό δισεκατομμύρια pixel σε μόλις 6 νανοδευτερόλεπτα.

Close Icon