Διατροφή

Ψάρια: Τα ψάρια που είναι καλό να τρώτε πιο συχνά μετά τα 40

Ψάρια: Τα ψάρια που είναι καλό να τρώτε πιο συχνά μετά τα 40

Ψάρια: Ποια ψάρια όμως είναι καλύτερο να επιλέγετε όσο μεγαλώνετε, για να επωφελείστε περισσότερο;

Το ψάρι είναι πλούσιο σε ασβέστιο και φώσφορο και μια εξαιρετική πηγή μετάλλων, όπως σίδηρος, ψευδάργυρος, ιώδιο, μαγνήσιο και κάλιο, είναι επίσης γεμάτο με πρωτεΐνες, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού.

Ποια ψάρια κάνουν μεγαλύτερο καλό

Είναι τα καλύτερα για τη γενική υγεία λόγω των υψηλών επιπέδων τους σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα». Τέτοιες επιλογές, λοιπόν, είναι ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και ο τόνος. Πέραν πολλών άλλων, «έχουν λάδι στους μαλακούς ιστούς γύρω από το έντερο. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα λιπαρά ψάρια βοηθούν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και του εγκεφαλικού».

Ο σολομός είναι επίσης, εξαιρετική πηγή υγιεινών λιπαρών. «Τα ωμέγα-3 που περιέχει βοηθούν στη βελτίωση της καρδιαγγειακής, της εγκεφαλικής υγείας και της γνωστικής λειτουργίας, καθώς και στη μείωση της φλεγμονής και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Η ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών που έχει ο σολομός επαρκεί για να κάνει καλό στην υγεία της καρδιάς, του εγκεφάλου και των ματιών, όπως και στη χολίνη (σ.σ. συμβάλλει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη μνήμη)».

Πέραν των ωμέγα-3 λιπαρών, τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε βιταμίνη D, που βοηθά το σώμα να απορροφήσει και να κρατήσει το ασβέστιο και το φώσφορο που βοηθούν στην υγεία των οστών, και βιταμίνη Β2, που μειώνει το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή των νεύρων, κι έτσι βοηθά με τις ημικρανίες.

Επίσης, μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση του όγκου και της λάμψης σε αραιά μαλλιά!

Κάνουν και οι κονσέρβες;

Όπως συμφωνούν διατροφολόγοι σε όλον τον κόσμο, οι συσκευασίες του τόνου, του σολομού και της σαρδέλας σε κονσέρβες παραμένουν πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά, έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, και έτσι γίνονται μια υγιεινή επιλογή για μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα.

Με μια σημείωση: Ένα μειονέκτημα για τα κονσερβοποιημένα ψάρια (ιδίως τον τόνο) είναι τα υψηλά επίπεδα υδραργύρου. Πολλές ποικιλίες κονσερβοποιημένων ψαριών έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δημιουργήστε μία ισορροπημένη διατροφή για όλη την οικογένεια

Ω3: Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε Ωμέγα 3 λιπαρά;

Έρευνα αποκαλύπτει τους κινδύνους του κόκκινου κρέατος στην υγεία

Η καλύτερη δίαιτα για τον εγκέφαλό σας για κάθε ηλικία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια τα πλεονεκτήματα υγείας που προσφέρει η κατανάλωση αβοκάντο στις γυναίκες;

Γυναίκες αβοκάντο: Γεμάτα με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών C, E, K και B6 και ριβοφλαβίνης, νιασίνης, φυλλικού οξέος, παντοθενικού οξέος, μαγνησίου και καλίου.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα και διατροφή: Τι να τρως και τι να αποφεύγεις

Το Ίδρυμα Αρθρίτιδας συνιστά να επιδιώκετε να καταναλώνετε δύο φλιτζάνια φρούτα και δύο έως τρία φλιτζάνια λαχανικά την ημέρα. Καλές πηγές περιλαμβάνουν τα μούρα, τα εσπεριδοειδή, τα σταυρανθή λαχανικά (όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι) και τις πιπεριές.