Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

ChatGPT: Μπορείτε να υπολογίζετε σε πληροφορίες για τον καρκίνο;

ChatGPT: Μπορείτε να υπολογίζετε σε πληροφορίες για τον καρκίνο;

ChatGPT: Τα chatbot και η τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται ότι παρέχουν ακριβείς πληροφορίες όταν ρωτήθηκαν για κοινούς μύθους και παρανοήσεις για τον καρκίνο.

Μια μελέτη στο Journal of The National Cancer Institute Cancer Spectrum εξέτασε τα chatbot και την τεχνητή νοημοσύνη (AI), καθώς γίνονται δημοφιλείς πόροι για πληροφορίες για τον καρκίνο. Βρήκαν ότι αυτοί οι πόροι παρέχουν ακριβείς πληροφορίες όταν ρωτήθηκαν για κοινούς μύθους και παρανοήσεις για τον καρκίνο. Στην πρώτη μελέτη αυτού του είδους, ο Skyler Johnson, MD, γιατρός-επιστήμονας στο Huntsman Cancer Institute και επίκουρος καθηγητής στο τμήμα ακτινολογικής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, αξιολόγησε την αξιοπιστία και την ακρίβεια των πληροφοριών για τον καρκίνο του ChatGPT.

Χρησιμοποιώντας τους κοινούς μύθους και παρανοήσεις του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου (NCI) για τον καρκίνο, ο Τζόνσον και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι 97% των απαντήσεων ήταν σωστές. Ωστόσο, αυτό το εύρημα συνοδεύεται από ορισμένες σημαντικές προειδοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανησυχίας της ομάδας ότι ορισμένες από τις απαντήσεις του ChatGPT θα μπορούσαν να ερμηνευτούν εσφαλμένα. “Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ορισμένες κακές αποφάσεις από τους καρκινοπαθείς. Η ομάδα πρότεινε προσοχή όταν συμβουλεύει τους ασθενείς σχετικά με το εάν πρέπει να χρησιμοποιούν chatbots για πληροφορίες σχετικά με τον καρκίνο”, λέει ο Johnson.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι αναθεωρητές ήταν τυφλοί, που σημαίνει ότι δεν ήξεραν αν οι απαντήσεις προέρχονταν από το chatbot ή το NCI. Αν και οι απαντήσεις ήταν ακριβείς, οι αναθεωρητές βρήκαν ότι η γλώσσα του ChatGPT ήταν έμμεση, ασαφής και σε ορισμένες περιπτώσεις ασαφής. «Αναγνωρίζω και κατανοώ πόσο δύσκολο μπορεί να αισθάνονται οι ασθενείς με καρκίνο και οι φροντιστές να έχουν πρόσβαση σε ακριβείς πληροφορίες», λέει ο Johnson. «Αυτές οι πηγές πρέπει να μελετηθούν ώστε να μπορούμε να βοηθήσουμε τους καρκινοπαθείς να περιηγηθούν στα θολά νερά που υπάρχουν στο διαδικτυακό περιβάλλον πληροφοριών καθώς προσπαθούν να αναζητήσουν απαντήσεις για τις διαγνώσεις τους».

Εσφαλμένες πληροφορίες μπορεί να βλάψουν τους καρκινοπαθείς. Σε μια προηγούμενη μελέτη του Johnson και της ομάδας του που δημοσιεύτηκε στο Journal of the National Cancer Institute, διαπίστωσαν ότι η παραπληροφόρηση ήταν κοινή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είχε τη δυνατότητα να βλάψει τους καρκινοπαθείς. Τα επόμενα βήματα είναι να αξιολογηθεί πόσο συχνά οι ασθενείς χρησιμοποιούν chatbot για να αναζητήσουν πληροφορίες σχετικά με τον καρκίνο, ποιες ερωτήσεις κάνουν και εάν τα chatbot AI παρέχουν ακριβείς απαντήσεις σε ασυνήθιστες ή ασυνήθιστες ερωτήσεις σχετικά με τον καρκίνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Εταιρεία Ογκολόγων – Παθολόγων Ελλάδος παρατηρεί κενά στην εκπαίδευση των γιατρών στην ογκολογία μετά και τη σχετική έκθεση του Παρατηρητηρίου της Ε.Ε

ΚΕΦΙ Ημερίδα: Γυναίκα & Καρκίνος Παρακολουθώντας ένα Ογκολογικό Συμβούλιο

Έλεγχοι υγείας των γυναικών σε ηλικίες 30, 40 και 50 ετών

Αυξάνονται τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου στους νέους

Μπορεί το ChatGPT να παρέχει αξιόπιστες πληροφορίες υγείας;

Τεχνητή νοημοσύνη: Μπορεί να εξοικονομήσει $360 δισ. στον κλάδο της υγείας τον χρόνο

Mεγάλο γλωσσικό μοντέλο που απαντά σε φιλοσοφικά ερωτήματα

Πώς η μητρική μας γλώσσα διαμορφώνει την συνδεσιμότητα του εγκεφάλου μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Smartphone με Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να ανιχνεύσει εγκεφαλικό επεισόδιο σε δευτερόλεπτα σαρώνοντας πρόσωπα

Οι παραϊατρικοί μπορούν να σαρώσουν το πρόσωπο ενός ασθενούς χρησιμοποιώντας μια νέα εφαρμογή smartphone για να ανιχνεύσουν ένα εγκεφαλικό σε δευτερόλεπτα.

Ανακάλυψη έξυπνων επιδέσμων που θα φέρουν επανάσταση στη θεραπεία χρόνιων πληγών

Επίδεσμοι: Σε συνεργασία με το Keck School of Medicine του USC, ερευνητές στο Caltech ανέπτυξαν καινοτόμους έξυπνους επιδέσμους σχεδιασμένους να βελτιώνουν τη θεραπεία χρόνιων τραυμάτων.

Νέα τεχνική χρησιμοποιεί τον ήχο για να επηρεάσει τα εγκεφαλικά κύματα και τον ύπνο στην άνοια

"Υπάρχουν πολλά που πρέπει να αποκαλυφθούν σχετικά με τον ρόλο του ρυθμού άλφα στον ύπνο και τη γνωστική λειτουργία. Αυτή η τεχνική θα μπορούσε να επηρεάσει την κατανόησή μας και να βελτιώσει τις λειτουργίες του ύπνου σε όσους πάσχουν από άνοια".

Ρομπότ: Συσκευή καταγράφει την ηλεκτροφυσιολογική δραστηριότητα του στομάχου

Ρομπότ: Η ικανότητα καταγραφής υψηλής ποιότητας ηλεκτροφυσιολογικών δεδομένων από τη γαστρεντερική οδό και το εντερικό νευρικό σύστημα είναι χρήσιμη για την κατανόηση μιας ποικιλίας διαταραχών.

Νέα τεχνολογία επιτρέπει στους ερευνητές να ρυθμίζουν με ακρίβεια, ευέλικτα τον εγκέφαλο

«Αυτή η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ερευνητική πλατφόρμα για την επιτάχυνση της έρευνας στις νευροεπιστήμες λόγω της ικανότητας να στοχεύει ευέλικτα διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου», είπε ο Hu.

Close Icon