Τεχνολογία

Μέθοδος SMOL: Μικροσκοπικά ρομπότ και χειρουργικά εργαλεία επιτυγχάνουν ακριβή εντοπισμό μέσα στο σώμα

Μέθοδος SMOL: Μικροσκοπικά ρομπότ και χειρουργικά εργαλεία επιτυγχάνουν ακριβή εντοπισμό μέσα στο σώμα

"Η «Μαγνητοταλαντωτική εντόπιση μικρής κλίμακας»  SMOL απαιτεί μόνο σχετικά απλό τεχνικό εξοπλισμό. Λόγω των διαστάσεών του στο εύρος χιλιοστών, ο ταλαντωτής μπορεί να ενσωματωθεί σε πολλά υπάρχοντα όργανα και υπάρχει ακόμη δυνατότητα περαιτέρω σμίκρυνσης. Χάρη στην ακριβή χωρική και χρονική του ανάλυση, η τεχνική μας έχει δυνατότητα να προωθήσει σημαντικά πολλές ιατρικές διαδικασίες του μέλλοντος», σχολιάζει ο Qiu, ανώτερος συγγραφέας της τρέχουσας έκδοσης.

Μέθοδος SMOL: Μια ομάδα με επικεφαλής τον Tian Qiu από την τοποθεσία DKFZ της Δρέσδης, έχει τώρα εφεύρει μια νέα μέθοδο για να λύσει αυτό το πρόβλημα. Η μικροσκοπική συσκευή που έχουν αναπτύξει βασίζεται σε έναν μαγνητικό ταλαντωτή (δηλαδή, έναν μηχανικά ταλαντούμενο μαγνήτη που βρίσκεται σε ένα περίβλημα μεγέθους χιλιοστού). Ένα εξωτερικό μαγνητικό πεδίο μπορεί να διεγείρει τον μαγνήτη ώστε να δονείται μηχανικά. Όταν η ταλάντωση υποχωρήσει ξανά, αυτό το σήμα μπορεί να καταγραφεί με μαγνητικούς αισθητήρες.

Η βασική αρχή είναι συγκρίσιμη με τον πυρηνικό μαγνητικό συντονισμό στη μαγνητική τομογραφία. Οι ερευνητές αναφέρουν τη μέθοδο ως «Μαγνητοταλαντωτική εντόπιση μικρής κλίμακας» (SMOL). Η «Μαγνητοταλαντωτική εντόπιση μικρής κλίμακας» SMOL επιτρέπει τον προσδιορισμό της θέσης και του προσανατολισμού της μικρής συσκευής σε μεγάλη απόσταση (πάνω από 10 cm), με μεγάλη ακρίβεια (λιγότερο από 1 mm) και σε πραγματικό χρόνο. Σε αντίθεση με τις μεθόδους παρακολούθησης που βασίζονται σε στατικούς μαγνήτες, η «Μαγνητοταλαντωτική εντόπιση μικρής κλίμακας» SMOL μπορεί να ανιχνεύσει κινήσεις και στους έξι βαθμούς ελευθερίας και με σημαντικά υψηλότερη ποιότητα σήματος. Καθώς η συσκευή βασίζεται σε ασθενή μαγνητικά πεδία, είναι ακίνδυνη για το σώμα, ασύρματη και συμβατή με πολλές συμβατικές συσκευές και τεχνικές απεικόνισης

«Υπάρχουν πολλές πιθανές εφαρμογές για τη μέθοδο «Μαγνητοταλαντωτικής εντόπισης μικρής κλίμακας» SMOL», λέει ο Felix Fischer, πρώτος συγγραφέας της τρέχουσας έκδοσης. «Έχουμε ήδη ενσωματώσει το σύστημα σε μικροσκοπικά ρομπότ και όργανα για ελάχιστα επεμβατική χειρουργική. “Θα μπορούσε να γίνει αντιληπτός συνδυασμός με ενδοσκόπια κάψουλας ή σήμανση ιστού όγκου για πολύ ακριβή ακτινοθεραπεία. Η μέθοδός μας θα μπορούσε επίσης να προσφέρει ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα για πλήρως αυτοματοποιημένες χειρουργικές ρομποτικές εφαρμογές ή εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας.” “Η «Μαγνητοταλαντωτική εντόπιση μικρής κλίμακας»  SMOL απαιτεί μόνο σχετικά απλό τεχνικό εξοπλισμό. Λόγω των διαστάσεών του στο εύρος χιλιοστών, ο ταλαντωτής μπορεί να ενσωματωθεί σε πολλά υπάρχοντα όργανα και υπάρχει ακόμη δυνατότητα περαιτέρω σμίκρυνσης. Χάρη στην ακριβή χωρική και χρονική του ανάλυση, η τεχνική μας έχει δυνατότητα να προωθήσει σημαντικά πολλές ιατρικές διαδικασίες του μέλλοντος», σχολιάζει ο Qiu, ανώτερος συγγραφέας της τρέχουσας έκδοσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σύγχρονη ακτινοθεραπευτική αντιμετώπιση  ογκολογικών περιστατικών

Ρομποτική χειρουργική για την αποκατάσταση βουβωνοκήλης: Ένα άλμα στην ιατρική τεχνολογία

Η κύστη κόκκυγος αποτελεί μια χρόνια φλεγμονώδη πάθηση που εμφανίζεται στο δέρμα της περιοχής του κόκκυγα ανάμεσα στους γλουτούς. Συνήθως σχετίζεται με την παρουσία τριχών στην περιοχή και εκδηλώνεται πιο συχνά στον ανδρικό πληθυσμό, συνήθως στην τρίτη δεκαετία ζωής.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο αντίκτυπος της τεχνολογίας υγείας στη φροντίδα ηλικιωμένων

Η τεχνολογία υγείας στη φροντίδα ηλικιωμένων προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, βελτιώνοντας την ασφάλεια, ενισχύοντας την επικοινωνία και αυξάνοντας τη συνολική ευημερία για τους ηλικιωμένους.

Η υγεία των πνευμόνων στη σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη

Με τις αυξανόμενες προκλήσεις που δημιουργούνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες και επιλογές τρόπου ζωής, μια προληπτική προσέγγιση στη διαχείριση της υγείας των πνευμόνων είναι πιο κρίσιμη από ποτέ.

Η τεχνολογία παπουτσιών βοηθά στη μείωση του κινδύνου διαβητικού έλκους στο πόδι

Μετά από αυτό το επιτυχημένο πιλοτικό έργο, το επόμενο βήμα για την ερευνητική ομάδα θα είναι η βελτίωση της τεχνολογίας για να την καταστήσει πιο προσιτή για χρήστες με διαφορετικά βάρη και μεγέθη παπουτσιών. "Λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο των ελκών στα πόδια, είναι συναρπαστικό το γεγονός ότι μπορούμε να κάνουμε μια πραγματική διαφορά στη ζωή τόσων πολλών ανθρώπων", δήλωσε ο Wijesundara.

Εικονική πραγματικότητα: Πολλά υποσχόμενη στη διδασκαλία παιδιών με ΔΑΦ

Τα παιδιά με ΔΑΦ έχουν συχνά δυσκολίες με την κοινωνική επικοινωνία, τη συναισθηματική κατανόηση και την αισθητηριακή επεξεργασία, γεγονός που μπορεί να κάνει τις παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας προκλητικές.

Η τεχνολογική επανάσταση της υγείας στην Ογκολογία

Η ενσωμάτωση αυτών των τεχνολογιών στην ογκολογία όχι μόνο ενισχύει την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας του καρκίνου αλλά βελτιώνει επίσης σημαντικά την εμπειρία του ασθενούς.