Άποψη

Kαρκίνο πνεύμονα:Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική

Kαρκίνο πνεύμονα:Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες και είναι δεύτερος σε συχνότητα στις γυναίκες παγκοσμίως. Στη συντριπτική πλειονότητα οι ασθενείς είναι καπνιστές.

Η θεραπεία με τις περισσότερες πιθανότητες ίασης ή/και μακρόχρονης επιβίωσης είναι η χειρουργική. Δυστυχώς, σε ποσοστό 60-70% των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του πνεύμονα η νόσος είναι ήδη προχωρημένη, με αποτέλεσμα τα θεραπευτικά όπλα να είναι περιορισμένα, χωρίς ωστόσο να παραβλέπουμε τη σημαντική εξέλιξη στην ογκολογία/ακτινοθεραπεία με τη χρησιμοποίηση στοχευμένων φαρμάκων και τη βελτίωση των τεχνικών ακτινοθεραπείας.

Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

”Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, μεγάλες μελέτες έχουν αναδείξει το ρόλο του προληπτικού ελέγχου (screening) σε υψηλού κινδύνου ασθενείς (κυρίως καπνιστές άνω των 50 ετών) με τη διενέργεια αξονικής τομογραφίας χαμηλής δόσης που μπορεί να ανακαλύψει μια κακοήθεια-έναν κακοήθη όζο πνεύμονα σε πολύ αρχικό στάδιο”, εξηγεί ο κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, MD, MSc, FEBTS, Χειρουργός Θώρακα, Διευθυντής Β΄ Θωρακοχειρουργικής Κλινικής/Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Θώρακος του Metropolitan General.

Τι είναι η λοβεκτομή;

Οι πνεύμονές μας αποτελούνται από τμήματα τα οποία ονομάζονται λοβοί. Ο δεξιός πνεύμονας έχει 3 λοβούς και ο αριστερός 2. Η λοβεκτομή είναι πολύπλοκη επέμβαση και περιλαμβάνει τη χειρουργική αφαίρεση του λοβού στον οποίο έχει εντοπισθεί ο καρκίνος. Η επέμβαση αυτή είναι θεραπευτική για την αντιμετώπιση ενός μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα αρχικού σταδίου. Ταυτόχρονα γίνεται και αφαίρεση λεμφαδένων του μεσοθωρακίου, του χώρου δηλαδή που βρίσκεται μεταξύ των δύο πνευμόνων. Σε αρκετές περιπτώσεις, όταν η νόσος βρίσκεται σε σχετικά προχωρημένο στάδιο, μπορεί να προηγηθεί χημειοθεραπεία ή/και ακτινοθεραπεία και στη συνέχεια να ακολουθήσει η λοβεκτομή.

Κατά την εκτίμηση των ασθενών που είναι υποψήφιοι για χειρουργείο, βασική εξέταση είναι η σπιρομέτρηση, που θα μας επιτρέψει να προβλέψουμε εάν ένας ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε λοβεκτομή. Σε ανθρώπους που έχουν επηρεασμένη λειτουργία των πνευμόνων και εφόσον το επιτρέπει η ανατομία μπορεί να γίνει τμηματεκτομή ή σφηνοειδής εκτομή ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος για αναπνευστικές επιπλοκές μετεγχειρητικά. Εξίσου σημαντικός είναι και ο καρδιολογικός έλεγχος, συνήθως με υπερηχογράφημα καρδιάς.

 

Τι είναι η θωρακοσκοπική χειρουργική (vats) και γιατί πλεονεκτεί έναντι της κλασικής θωρακοτομίας;

Η θωρακοσκόπηση (VATS-Video Assisted Thoracic Surgery) είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική που γίνεται με μικρές οπές στο θωρακικό τοίχωμα (συνήθως 1 ή 2) και τη χρήση camera υψηλής ευκρίνειας. Με ειδικά θωρακοσκοπικά εργαλεία πραγματοποιείται η αφαίρεση του λοβού και ταυτόχρονα οι λεμφαδένες του μεσοθωρακίου. Η πλειονότητα των ανθρώπων με καρκίνο του πνεύμονα μπορεί να αντιμετωπισθεί με αυτήν την τεχνική.

«Τα οφέλη είναι πολλά. Αρχικά το χειρουργικό τραύμα είναι σαφώς μικρότερο και δεν χρησιμοποιείται διαστολέας πλευρών όπως στην κλασική θωρακοτομή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση του πόνου, ο οποίος έχει καθοριστική σημασία για τη μετεγχειρητική πορεία. Ο ασθενής μπορεί να κινητοποιηθεί άμεσα, λίγες ώρες μετά την επέμβαση, και να κάνει τις αναπνευστικές ασκήσεις που χρειάζονται, γεγονός που συμβάλλει κατά πολύ στη μείωση των πιθανών αναπνευστικών επιπλοκών. Οι μεταγγίσεις αίματος είναι εξαιρετικά σπάνιες καθώς το τραύμα είναι μικρότερο ενώ δεν χρειάζεται νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας εκτός βέβαια αν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι από τη γενικότερη κατάσταση του κάθε ασθενούς. Ο μέσος όρος νοσηλείας μετά από την επέμβαση είναι 3-4 μέρες. Η επάνοδος στην καθημερινότητα και στην εργασία είναι πολύ πιο άμεση», αναφέρει ο ιατρός.
Επιπρόσθετα, εάν κάποιοι ασθενείς χρειαστούν συμπληρωματική χημειοθεραπεία, φαίνεται ότι μπορούν να τη λάβουν όντας σε καλύτερη φυσική κατάσταση.

Το ογκολογικό αποτέλεσμα δεν διαφέρει σε σύγκριση με την ανοιχτή θωρακοτομή, αν και φαίνεται ότι ο λεμφαδενικός καθαρισμός πλεονεκτεί καθώς ο χειρουργός βλέπει από οθόνη υψηλής ευκρίνειας και σε μεγέθυνση οπότε έχει καλύτερη προσέγγιση στην ανατομική περιοχή των λεμφαδένων.

Υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν το όφελος της θωρακοσκοπικής χειρουργικής;

Η θωρακοσκοπική λοβεκτομή έχει μελετηθεί την τελευταία εικοσαετία τόσο σε σχέση με τα οφέλη της έναντι της θωρακοτομής όσο και κατά πόσο μπορεί να έχει τα επιθυμητά ογκολογικά αποτελέσματα. Πλέον, έχει εδραιωθεί στις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Θωρακοχειρουργικής Εταιρείας (ESTS-European Society of Thoracic Surgeons), της Ευρωπαϊκής Ογκολογικής Εταιρείας (ESMO-European Society of Medical Oncology) και της Αμερικάνικης Ογκολογικής Εταιρείας (NCCN-National Comprehensive Cancer Network, ASCO), ως προτιμώμενη για σταδίου Ι και ΙΙ μη μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΑstraZeneca: Διπλή διάκριση Silver για την εκστρατεία καρκίνου του Πνεύμονα

Το κάπνισμα δεν είναι ο μόνος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο πνεύμονα

Ο Προσυμπτωματικός Έλεγχος μειώνει τους θάνατους από Καρκίνο του Πνεύμονα κατά 25%, σύμφωνα με μελέτη

Ο εσωτερικός αέρας μπορεί να αποβεί εξίσου επιβλαβής για την υγεία μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πανικάρια Επιτροπή Εθελοντών Αιμοδοτών - Μάρτιος 2024

Ας συμβάλουμε όλοι μαζί στην εθελοντική αιμοδοσία είτε συμμετέχοντας άμεσα σ’ αυτήν είτε ευαισθητοποιώντας και ενημερώνοντας τους συνανθρώπους μας για το πιο υψηλό έργο ανθρώπινης αλληλεγγύης.

Βράβευσε τους αθλητές που κατέκτησαν μετάλλιο σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις

ΕΟΑΚ: Μετά από δύο αναβολές πέρυσι (λόγω του εθνικού πένθους για το δυστύχημα στα Τέμπη και τις σφοδρές χιονοπτώσεις στην Αττική) η Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών, βράβευσε τη Δευτέρα (19/2) τους αθλητές και τις αθλήτριες της Ομοσπονδίας

Ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές για γυναικολογικές παθήσεις

Η γυναικολογική ογκολογία είναι ένας κρίσιμος κλάδος της γυναικολογίας, ο οποίος εστιάζει στην πρόληψη, τη διάγνωση και την θεραπεία των νεοπλασμάτων στα γυναικεία γεννητικά όργανα. Αυτά τα νεοπλάσματα περιλαμβάνουν τόσο τους καλοήθεις όσο και τους κακοήθεις όγκους, όπως ο καρκίνος.

ΕΣΑμεΑ: Παραβίαση του συστήματος προσλήψεων ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στους ΟΤΑ

Η ΕΣΑμεΑ διαμαρτύρεται για την παραβίαση του συστήματος προσλήψεων των ατόμων με αναπηρία ή/και με χρόνιες παθήσεις και των μελών των οικογενειών τους σε προκηρύξεις για θέσεις των Ο.Τ.Α.

Συνέχιση Λειτουργίας Μικτού Κέντρου - Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Α.με.Α. «Η Γέφυρα»

ΕΣΑμεΑ: Το αναγνωρισμένο Σωματείο με την επωνυμία Παγχιακός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία που λειτουργεί το Μικτό Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Α.με.Α. «Η Γέφυρα», κάνει γνωστό ότι για την κάλυψη των κενών θέσεων δυνητικά ωφελούμενων μπορούν να υποβάλλουν αίτηση-συμμετοχής