ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρκίνος πνεύμονα: Το κάπνισμα δεν είναι ο μόνος παράγοντας κινδύνου

Καρκίνος πνεύμονα: Το κάπνισμα δεν είναι ο μόνος παράγοντας κινδύνου

Καρκίνος πνεύμονα: Το 10% των ανδρών και το 20% των γυναικών που αναπτύσσουν καρκίνο του πνεύμονα δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ προϊόντα καπνού.

Πιστεύετε ότι είστε ασφαλής από τον καρκίνο του πνεύμονα επειδή δεν έχετε καπνίσει ποτέ; Δυστυχώς, η πραγματικότητα διαφέρει. Ενώ φυσικά το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία του καρκίνου του πνεύμονα, είναι πιθανό να νοσήσετε χωρίς να έχετε ανάψει ποτέ στη ζωή σας τσιγάρο. “Οποιοσδήποτε έχει πνεύμονες μπορεί να νοσήσει από καρκίνο του πνεύμονα”, δήλωσε ο Δρ Missak Haigentz Jr., επικεφαλής της Ιατρικής Ογκολογίας Θώρακος και Κεφαλής και Τραχήλου στο Ινστιτούτο Καρκίνου Rutgers του New Jersey στο New Brunswick. Στην πραγματικότητα, μια νέα μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ εκτιμά ότι το 10% των ανδρών και το 20% των γυναικών που αναπτύσσουν καρκίνο του πνεύμονα δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ προϊόντα καπνού.

Από τι δημιουργείται ο καρκίνος του πνεύμονα;

Υπάρχουν τρεις τύποι καρκίνου του πνεύμονα σε μη καπνιστές, σύμφωνα με τη μελέτη. “Αυτό που γνωρίζουμε ήδη είναι ότι οι καρκίνοι του πνεύμονα, παρόλο που εμφανίζονται παρόμοιοι στο μικροσκόπιο, μπορεί να αναπτυχθούν διαφορετικά σε άτομα που δεν καπνίζουν ποτέ και αυτές οι πληροφορίες για τις μοριακές διαφορές έχουν ήδη τρομερή επίδραση στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την ασθένεια με στοχευμένες θεραπείες καρκίνου”, είπε ο Haigentz σε δελτίο τύπου του Rutgers. Ο καρκίνος του πνεύμονα σε μη καπνιστές προκύπτει από άλλες γνωστές εκθέσεις, συμπεριλαμβανομένου του αερίου ραδονίου ή του παθητικού καπνίσματος. Η έκθεση στον αμίαντο ενέχει κίνδυνο για μεσοθηλίωμα, έναν σπάνιο τύπο καρκίνου που επηρεάζει τον λεπτό ιστό που καλύπτει την πλειονότητα των εσωτερικών οργάνων ενός ατόμου.

“Οτιδήποτε εισπνέουμε μπορεί δυνητικά να εκθέσει τους αεραγωγούς και τους πνεύμονές μας σε επιβλαβείς παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο — δεν τα έχουμε ακόμη αναγνωρίσει όλα αυτά”, είπε ο Χάιτζεντς. Στους καπνιστές, συχνά προκαλείται από χρόνια έκθεσης σε καρκινογόνες ουσίες στον καπνό του τσιγάρου. Αυτές οι ουσίες προκαλούν πολλαπλές γενετικές αλλαγές στα κύτταρα που επενδύουν τους πνεύμονες. Ο Haigentz είπε ότι αυτή η νέα έρευνα βοηθά τους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς οι καπνιστές και οι μη καπνιστές μπορούν να επωφεληθούν από θεραπείες όπως στοχευμένες θεραπείες για τον καρκίνο.

Με βάση τα μοριακά χαρακτηριστικά των καρκίνων του πνεύμονα, οι επιστήμονες ανέπτυξαν πρόσφατα αρκετές αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές που στοχεύουν στη βιολογία του, είπε ο Haigentz. Οι μη καπνιστές που ανησυχούν για τον καρκίνο του πνεύμονα μπορούν να κάνουν μια σειρά από βήματα, σύμφωνα με τον Haigentz. Το πιο σημαντικό, μην ξεκινήσετε ποτέ το κάπνισμα. Οι ειδικοί προτείνουν τώρα τον έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα με ετήσιες αξονικές τομογραφίες χαμηλής δόσης για όσους είχαν σημαντική έκθεση στο κάπνισμα, συμπεριλαμβανομένων των πρώην καπνιστών. “Το πιο σημαντικό, πρέπει να αφαιρέσουμε το στίγμα του καρκίνου του πνεύμονα, κατανοώντας ότι υπάρχουν άνθρωποι που κάπνισαν όλη τους τη ζωή και δεν ανέπτυξαν ποτέ καρκίνο, και υπάρχουν άνθρωποι που δεν κάπνισαν ποτέ και εμφανίζουν καρκίνο του πνεύμονα”, είπε ο Χάιτζεντς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο Προσυμπτωματικός Έλεγχος μειώνει τους θάνατους από Καρκίνο του Πνεύμονα κατά 25%, σύμφωνα με μελέτη

Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τον Καρκίνο του Πνεύμονα - Διαδικτυακή ημερίδα 15/11

Αν κόψετε το κάπνισμα πριν τα 45, μειώνετε στο ελάχιστο τον κίνδυνο καρκίνου

Βρογχοσκόπηση: Κλασική, απλή και αποτελεσματική διαγνωστική μέθοδος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ασυνήθιστα συμπτώματα μιας ασθενούς καρδιάς

Καρδιακή ανεπάρκεια: Οι καρδιαγγειακές παθήσεις (CVD) αποτελούν μια σημαντική πρόκληση για την υγεία στην Ελλάδα, με έναν αυξανόμενο όγκο ερευνών που ρίχνουν φως στον επιπολασμό, τους παράγοντες κινδύνου και τη διαχείριση αυτών των καταστάσεων.

Ένας ακαταμάχητος συνδυασμός για την υγεία σας

Αβοκάντο και ντομάτες: Είναι ένας πραγματικός διατροφικός θησαυρός. Περιέχει μια πληθώρα ευεργετικών βιταμινών, μετάλλων, υγιών λιπαρών και φυτικών ινών, που συμβάλλουν σε διάφορες πτυχές της υγείας μας.

Μπορεί το επιπλέον αλάτι να βλάψει τα νεφρά σας;

Το να προσθέτεις πολύ αλάτι στη διατροφή σου δεν είναι καλό. Μια πρόσφατη μελέτη στο JAMA Network Open διαπίστωσε ότι η προσθήκη αλατιού στο φαγητό σας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου.

Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Πώς επηρεάζονται οι συγκοινωνίες την ημέρα της απεργίας;

Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες της Αθήνας. Στα αστικά λεωφορεία, θα πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας, σύμφωνα με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

Ελιές: Ένα θησαυροφυλάκιο ωφέλιμων συστατικών

Ελιές: Η κατανάλωση ελιών βοηθά στη βελτίωση της υγείας του εντέρου βελτιώνοντας την πέψη, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.