Τεχνολογία

Μελέτη επικυρώνει τον βιοδείκτη διαγνωστικής AI για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Μελέτη επικυρώνει τον βιοδείκτη διαγνωστικής AI για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Με σχεδόν δύο εκατομμύρια νέες περιπτώσεις και ένα εκατομμύριο θανάτους παγκοσμίως το 2020, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος συχνότερος καρκίνος παγκοσμίως και η δεύτερη αιτία θνησιμότητας από καρκίνο.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα στο Nature Communications, μια ομάδα επιστημόνων από τον Γαλλοαμερικανό techbio Owkin και τα εργαστήρια παθολογίας στη Γαλλία παρουσιάζει μια τυφλή επικύρωση του MSIntuit CRC, ενός πρώτου στην κατηγορία διαγνωστική ψηφιακής παθολογίας που βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη που αναπτύχθηκε από τον Owkin, ως εργαλείο προληπτικού ελέγχου που στοχεύει στη βελτιστοποίηση της ακρίβειας της διάγνωσης και της θεραπείας του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Με σχεδόν δύο εκατομμύρια νέες περιπτώσεις και ένα εκατομμύριο θανάτους παγκοσμίως το 2020, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος συχνότερος καρκίνος παγκοσμίως και η δεύτερη αιτία θνησιμότητας από καρκίνο. Η μικροδορυφορική αστάθεια (MSI) είναι ένας βασικός γονιδιωματικός βιοδείκτης στον καρκίνο του παχέος εντέρου και αντιπροσωπεύει το ~ 15% του συνολικού πληθυσμού του CRC. Πρόσφατες κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι ο φαινότυπος MSI έχει τόσο προγνωστική όσο και θεραπευτική σημασία, ειδικά με την πρόσφατη έγκριση των θεραπειών με αναστολείς του ανοσοποιητικού σημείου ελέγχου (ICI).

Οι ασθενείς των οποίων οι όγκοι εμφανίζουν MSI, θεωρείται πιθανό να ανταποκριθούν στη θεραπεία ICI και συνιστάται για αυτήν. Αντίθετα, το ICI δεν συνιστάται συνήθως για όσους έχουν όγκους που είναι σταθεροί σε μικροδορυφόρους (MSS). Ως αποτέλεσμα, η δοκιμή MSI συνιστάται πλέον από συναινετικές κατευθυντήριες γραμμές σε όλο τον κόσμο ως οδηγός για την καλύτερη θεραπεία. Τα εργαλεία προληπτικού ελέγχου που μπορούν να εξαλείψουν την ανάγκη εξέτασης όλων των ασθενών προσφέρουν την ευκαιρία να εξορθολογιστεί η διαδικασία και να μειωθεί η πίεση στο προσωπικό και τους πόρους του εργαστηρίου.

Η σημερινή μελέτη αποκαλύπτει ότι το MSIntuit CRC μπορεί να αποκλείσει με ακρίβεια σχεδόν το 50% των ασθενών με MSS, ενώ ταξινομεί σωστά περισσότερο από το 96% των ασθενών με MSI, στο ίδιο επίπεδο με τις τρέχουσες μεθόδους χρυσού προτύπου (92-95%). Τέτοιες νέες λύσεις ανοίγουν το δρόμο για μια βελτιστοποιημένη ροή εργασιών προσυμπτωματικού ελέγχου για τον έλεγχο περισσότερων ασθενών, πιο γρήγορα.

«Αυτή η νέα προσέγγιση θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη λήψη αποφάσεων για τον ογκολόγο και θα βοηθήσει να δοθεί η καλύτερη θεραπεία στους ασθενείς νωρίτερα», δηλώνει ο Magali Svrcek, διεθνής ειδικός στην παθολογία του γαστρεντερικού συστήματος, καθηγητής στο νοσοκομείο Saint Antoine, στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, στο AP-HP, στη Γαλλία και συν. -Τελευταίος συγγραφέας αυτής της έκδοσης. «Θα μπορούσε επίσης να βελτιστοποιήσει το κόστος και την οργάνωση των δοκιμών MSI σε παθολογικά εργαστήρια, ειδικά για χώρες που εφαρμόζουν καθολικό έλεγχο MSI».

Η Meriem Sefta, Chief Diagnostic Officer στο Owkin, δήλωσε: «Με τον αυξανόμενο αριθμό βιοδεικτών που δοκιμάζονται συστηματικά στην κλινική πράξη, η ανάγκη για εργαλεία που μπορούν να μειώσουν τις πιέσεις συμφόρησης και τους πόρους ενώ αυξάνουν τις δοκιμές βιοδεικτών είναι υψίστης σημασίας». «Η λύση μας αντιπροσωπεύει το πρώτο βήμα προς την ανάπτυξη ενός διαγνωστικού τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να αναγνωρίσει ενεργούς βιοδείκτες από μια μόνο διαφάνεια H&E που χρησιμοποιείται στην κλινική ρουτίνα, ωθώντας μας πιο κοντά στην υλοποίηση ενός μέλλοντος ιατρικής ακριβείας».

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της μελέτης είναι η τυφλή επικύρωση του μοντέλου σε 600 διαδοχικές περιπτώσεις CRC που διαγνώστηκαν σε εννέα διαφορετικά εργαστήρια παθολογίας σε διάστημα δύο ετών, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο μεροληψίας επιλογής, χάρη στο Medipath, το μεγαλύτερο δίκτυο εργαστηρίων παθολογίας στη Γαλλία. Αυτή η επικύρωση πραγματοποιήθηκε επίσης σε δύο διαφορετικούς σαρωτές διαφανειών παθολογίας και πραγματοποιήθηκε με συνέπεια με ευαισθησία 96% και 98% αντίστοιχα.

Αυτή και άλλες μεθοδολογικές προσεγγίσεις, όπως η έμφαση στην ευαισθησία και την ιδιαιτερότητα ως δείκτες απόδοσης, αποδεικνύουν τη δέσμευση για στιβαρότητα του μοντέλου AI, όλα με σκοπό να διασφαλιστεί ότι το διαγνωστικό είναι κατάλληλο για κλινικές ρυθμίσεις και γενικευμένο σε εργαστήρια και γεωγραφίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί η ανοσοθεραπεία αναδεικνύεται ως ο «τέταρτος πυλώνας» των θεραπειών για τον καρκίνο, λένε οι ειδικοί

Η χρήση του AI στην πρόβλεψη και πρόληψη του εγκλήματος

Το AI προβλέπει την πρόοδο του γλαυκώματος σε άτομα υψηλού κινδύνου

Το μυστικό για τη φροντίδα του καρκίνου μπορεί να βρίσκεται ήδη στον καρπό σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Smartwatch εντοπίζει την κολπική μαρμαρυγή

Μια ερευνητική ομάδα ανέπτυξε ένα συνταγογραφούμενο ρολόι χειρός που παρακολουθεί συνεχώς τον καρδιακό ρυθμό του χρήστη και χρησιμοποιεί έναν μοναδικό αλγόριθμο για την ανίχνευση της κολπικής μαρμαρυγής. 

Εκτυπώσιμα εμφυτεύματα για ιστούς και οστά

Βιοϊατρική: Τα πολυμερή με βάση την ντοπαμίνη δεν είναι κατάλληλα μόνο για προσκόλληση ιστού: Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη λειτουργικών επιφανειών, αντιβακτηριακών υλικών και έξυπνων επικαλύψεων με ειδικές λειτουργίες.

Μπορούν οι άντρες να καταψύξουν το σπέρμα τους;

Ωάρια σπέρμα: Γνωστή και ως κρυοσυντήρηση ωαρίων με ιατρικούς όρους, η κατάψυξη ωαρίων είναι μια τεχνική διατήρησης της γονιμότητας κατά την οποία τα ωάρια εξάγονται από τις ωοθήκες μιας γυναίκας και καταψύχονται για να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για την επίτευξη εγκυμοσύνης χρησιμοποιώντας διαδικασίες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγικής Τεχνολογίας (

Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται ήδη στα νοσοκομεία - 5 ερωτήσεις που έχουν οι άνθρωποι

Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει επίσης να είναι εξειδικευμένοι και να υποστηρίζονται για να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη. Πρέπει να μάθουν να είναι κρίσιμοι χρήστες των ψηφιακών εργαλείων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατανόησης των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων τους.

Αντιμετώπιση του υποσιτισμού σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση με τον σωλήνα σίτισης PEG

Υποσιτισμός παράλυση: Η εγκεφαλική παράλυση είναι μια ομάδα νευρολογικών καταστάσεων που επηρεάζουν την κίνηση και τον συντονισμό των μυών. Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότεροι από 17 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με την πάθηση. 

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει στις ασθένειες των αυτιών;

AI αυτιά: Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει αναδειχθεί ως ένα ισχυρό εργαλείο σε διάφορους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης και οι δυνατότητές της να βοηθούν στην έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση παθήσεων του αυτιού γίνονται όλο και πιο εμφανείς.

Τεχνολογία λέιζερ ανιχνεύει εγκεφαλικούς τραυματισμούς

Laser μάτια: Η τεχνική είναι διαφορετική από άλλες διαγνωστικές μεθόδους και αναμένεται να αναπτυχθεί σε συσκευή χειρός για χρήση στην κρίσιμη «χρυσή ώρα» μετά από τραυματικό εγκεφαλικό τραυματισμό.