Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Παχύ έντερο: Τι είναι ο καρκίνος παχέος εντέρου και πώς αντιμετωπίζεται;

Παχύ έντερο: Τι είναι ο καρκίνος παχέος εντέρου και πώς αντιμετωπίζεται;

Παχύ έντερο: Όταν μια καρκινική ανάπτυξη προέρχεται από το κόλον και στη συνέχεια εξαπλώνεται στο ορθό, οδηγεί σε καρκίνο του παχέος εντέρου.

Όταν μια καρκινική ανάπτυξη προέρχεται από το κόλον και στη συνέχεια εξαπλώνεται στο ορθό, οδηγεί σε καρκίνο του παχέος εντέρου. Είναι η δεύτερη πιο κοινή μορφή καρκίνου στον δυτικό κόσμο. Ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου είναι υψηλότερος μετά την ηλικία των πενήντα ετών. Οι ειδικοί έχουν προτείνει ότι το κάπνισμα, η πλούσια σε λιπαρά διατροφή, η νόσος του Crohn και η κολίτιδα είναι μερικοί από τους παράγοντες κινδύνου για αυτήν την ασθένεια.

Τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου περιλαμβάνουν διαταραχή του εντέρου (διάρροια ή δυσκοιλιότητα), κοιλιακό βάρος, αιματηρά κόπρανα, φούσκωμα, κοιλιακές κράμπες, ναυτία, έμετος, απώλεια βάρους και κόπωση. Μια διαγνωστική εξέταση όπως η κολονοσκόπηση βοηθά στη διάγνωση της σοβαρότητας μιας τέτοιας κατάστασης. Για τη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου, συνιστώνται κυρίως χειρουργική επέμβαση (εάν εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο), χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και μερικές φορές συνδυαστική θεραπεία. Διαβάστε για τον καρκίνο – αιτίες, συμπτώματα, διάγνωση, θεραπεία και πρόληψη.

Το κόλον είναι ένας στριμμένος σωλήνας μήκους 5 ποδιών που βοηθά στην απορρόφηση του νερού και των διαφόρων θρεπτικών συστατικών από το φαγητό που τρώτε, ενώ το τελικό τμήμα (περίπου 6 ίντσες) του πεπτικού σωλήνα που χρησιμεύει ως δίοδος για την απέκκριση των κοπράνων ονομάζεται πρωκτός. Διαβάστε για 8 παράγοντες που προκαλούν καρκίνο στην καθημερινή σας ζωή που πρέπει να γνωρίζετε. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου (γνωστός και ως καρκίνος του εντέρου) είναι η 6η κοινή  αιτία θανάτων από καρκίνο στην Ινδία. Αναπτύσσεται λόγω της υπερανάπτυξης των κυττάρων που καλύπτουν το κόλον και το ορθό. Αυτοί οι όγκοι μπορούν να διευρυνθούν με την πάροδο του χρόνου και στη συνέχεια να εισβάλουν πλήρως στο κόλον. Γνωρίζατε ότι τα ελαττωματικά γονίδια μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του εντέρου; Στις περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου, η πραγματική αιτία δεν εντοπίζεται. Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες κινδύνου μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες καρκίνου του παχέος εντέρου όπως –

 • Κάπνισμα
 • Ευσαρκία
 • Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου ή νόσος του Chron
 • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου

Μπορεί επίσης να θέλετε να διαβάσετε  10 λόγους για να σταματήσετε να τρώτε πρόχειρο φαγητό τώρα.

Συμπτώματα

Μερικές φορές, ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς να εμφανίσει κανένα σύμπτωμα. Με προοδευτική εισβολή όγκων, μπορούν να παρατηρηθούν τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Χρόνιες κράμπες και πόνος στο στομάχι
 • Αλλαγή στις κινήσεις του εντέρου που οδηγεί σε  διάρροια  και  δυσκοιλιότητα
 • Παρουσία αίματος στα κόπρανα ή αλλαγή στο χρώμα των κοπράνων
 • Αίσθημα ατελούς κινητικότητας του εντέρου
 • Αίσθημα πληρότητας και φούσκωμα
 • Κούραση και ναυτία
 • Απώλεια βάρους

Οι συνήθεις διαγνωστικές εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι:

Κολονοσκόπηση: Χρησιμοποιείται συνήθως για την ανίχνευση καρκίνων του παχέος εντέρου ή προκαρκινικών πολυπόδων/όγκων. Ένας λεπτός σωλήνας εισάγεται μέσω του ορθικού ανοίγματος.

Αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία: Για τον προσδιορισμό του σταδίου του καρκίνου,  λαμβάνεται αξονική τομογραφία ή  μαγνητική τομογραφία. Χρησιμοποιείται επίσης για να ελέγξει εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα όργανα. Εδώ είναι τα 10 κορυφαία γεγονότα που πρέπει να γνωρίζετε για την αξονική τομογραφία.

Σιγμοειδοσκόπηση: Αυτή  είναι μια άλλη εξέταση εμβέλειας που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση καρκίνου στο χαμηλότερο τμήμα του παχέος εντέρου. Είναι παρόμοιο με την κολονοσκόπηση αλλά χρησιμοποιεί μικρότερο σωλήνα από αυτόν που χρησιμοποιείται στην κολονοσκόπηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μελέτη επιβεβαιώνει τα μακροπρόθεσμα οφέλη της χειρουργικής επέμβασης απώλειας βάρους στην πρόληψη του καρκίνου

Οι καρκίνοι αυξάνονται μεταξύ των Αμερικανών κάτω των 50 ετών

Γιατί πρέπει να κοιμάστε την ίδια ώρα όλη την εβδομάδα;

Η ιστορία προέλευσης του καρκίνου έχει προβλέψιμη πλοκή, διαπιστώνουν ερευνητές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έχετε αντικαταστήσει μια άρθρωση; Μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί να αυξηθεί μετά από χημειοθεραπεία

Η Κόνγουεϊ πιστεύει ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη μεταξύ των ατόμων που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, για να βοηθηθεί να βρεθεί τρόπος προστασίας των ανθρώπων με αντικαταστάσεις αρθρώσεων από περιττές λοιμώξεις. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Μαΐου του Αρχείου Ορθοπεδικής και Τραυματικής Χειρουργικής (Archives of Orthopedic and Trauma Surgery).

Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει καταστάσεις του εγκεφάλου όπως το εγκεφαλικό και το Αλτσχάιμερ

Έρευνα κλιματική αλλαγή: Η ισχυρή σχέση μεταξύ του κλίματος και των εγκεφαλικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων και των λοιμώξεων του νευρικού συστήματος.

Γιατί η αντίληψη του πόνου στη θερμότητα μειώνεται με την ηλικία;

Πόνος γήρανση: Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γήρανση σχετίζεται με μείωση της αντίληψης του πόνου στη θερμότητα, όπως αποδεικνύεται από τα αυξημένα όρια και τη μείωση της διακριτικότητας.

Close Icon