Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος: Οι 2 μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου

Καρκίνος: Οι 2 μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου

Καρκίνος: Το κάπνισμα και η μεγαλύτερη ηλικία είναι οι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για καρκίνο, όπως δείχνει μια νέα εκτεταμένη μελέτη.

Το κάπνισμα και η μεγαλύτερη ηλικία είναι οι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για καρκίνο, όπως δείχνει μια νέα, μεγάλη μελέτη. Οι ερευνητές είπαν επίσης ότι οι γιατροί θα πρέπει να εξετάσουν το υπερβολικό σωματικό λίπος, το οικογενειακό ιστορικό και αρκετούς άλλους παράγοντες για να βοηθήσουν τους ασθενείς να αποφασίσουν εάν χρειάζονται πρόσθετους ελέγχους και προληπτικές παρεμβάσεις. “Οι συστάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου για έναν συγκεκριμένο τύπο καρκίνου βασίζονται σε παράγοντες κινδύνου για αυτόν τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Άλπα Πατέλ, ανώτερος αντιπρόεδρος πληθυσμιακής επιστήμης στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

“Τα ευρήματά μας είναι ενθαρρυντικά καθώς εργαζόμαστε για να ορίσουμε υποομάδες στον γενικό πληθυσμό που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τον ενισχυμένο έλεγχο και την πρόληψη του καρκίνου”. Για να εντοπίσουν παράγοντες που σχετίζονται με περισσότερο από 2% κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου σε πέντε χρόνια, οι ερευνητές ανέλυσαν δύο μελέτες της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας που περιλάμβαναν σχεδόν 430.000 συμμετέχοντες χωρίς προσωπικό ιστορικό καρκίνου. Παρακολούθησαν έως και πέντε χρόνια. Σε αυτό το διάστημα, διαγνώστηκαν 15.226 καρκίνοι.

Ο σχετικός κίνδυνος οποιουδήποτε καρκίνου ήταν υψηλότερος για τους σημερινούς καπνιστές σε σύγκριση με τους μη καπνιστές ποτέ. Πάνω από πέντε χρόνια, ο απόλυτος κίνδυνος ξεπέρασε το 2% για σχεδόν όλους τους άνω των 50 ετών και μερικούς νεότερους. Αυτά περιελάμβαναν νυν ή πρώην καπνιστές κάτω των 50 ετών και μακροχρόνια μη καπνιστές που ήταν υπέρβαροι ή είχαν έναν γονέα, αδερφό ή παιδί με ιστορικό καρκίνου. Στους άνδρες, η κατανάλωση αλκοόλ, το οικογενειακό ιστορικό, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και η σωματική αδράνεια συσχετίστηκαν επίσης με κίνδυνο.

Στις γυναίκες, ο κίνδυνος συσχετίστηκε με τον ΔΜΣ (μέτρηση του σωματικού λίπους με βάση το ύψος και το βάρος), τον διαβήτη τύπου 2, την υστερεκτομή και την απολίνωση των σαλπίγγων, το οικογενειακό ιστορικό, την υψηλή αρτηριακή πίεση και τη σωματική αδράνεια. Ο απόλυτος κίνδυνος για πέντε χρόνια ήταν τόσο υψηλός όσο 29% στους άνδρες και 25% στις γυναίκες.

“Καθώς εξετάζουμε την πιθανότητα οι μελλοντικές δοκιμές να είναι σε θέση να εντοπίσουν διάφορους τύπους καρκίνου, πρέπει να αρχίσουμε να κατανοούμε ποιος κινδυνεύει περισσότερο να αναπτύξει οποιοδήποτε τύπο καρκίνου”, είπε ο Patel. “Αυτοί οι τύποι δεδομένων δεν είναι ευρέως διαθέσιμα, αλλά είναι απαραίτητα για την ενημέρωση μελλοντικών επιλογών προσυμπτωματικού ελέγχου, όπως τα τεστ έγκαιρης ανίχνευσης πολλαπλών καρκινικών με βάση το αίμα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διάσωση ζωών”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Παράθυρο στη διάγνωση καρκίνου με απλή εξέταση αίματος

Περισσότερα στοιχεία για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα που είναι επιβλαβή για τον εγκέφαλο

Ημέρα κατά του καρκίνου του πνεύμονα

Νέα δεδομένα για τις γενετικές αλλοιώσεις στον παιδικό καρκίνο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το ποσοστό ανίχνευσης αδενώματος συνδέεται με τον κίνδυνο CRC μετά από θετική FIT

Αδένωμα: Το ποσοστό ανίχνευσης αδενώματος (ADR) των ενδοσκόπων σχετίζεται με τον κίνδυνο για ενδιάμεσους μετακολονοσκοπικούς καρκίνους του παχέος εντέρου (PCCRCs) μετά από ένα θετικό αποτέλεσμα ανοσοχημικής εξέτασης κοπράνων (FIT)

Ο ρόλος του δυσλειτουργικού εντέρου στη μετάσταση του καρκίνου του μαστού σε άλλα σημεία του σώματος

Ο στόχος της ιατρικής κοινότητας είναι να μπορέσει να κατανοήσει τη σχέση εντέρου-μαστοκυττάρου σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού προκειμένου να βρεθεί ο προληπτικός μηχανισμός που θα εμποδίζει την επανεμφάνιση και τη μετάσταση του καρκίνου.

Η επίκτητη ανοσία σε τυχαία τροφικά αλλεργιογόνα μπορεί να προστατεύει ορισμένους τυχερούς ανθρώπους από την COVID-19

Πράγματι, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι παρόλο που οι παράγοντες αυτοί θα μπορούσαν ενδεχομένως να παρέχουν κάποια προστασία από τον SARS-CoV-2, δεν τους βλέπουν ως αντικαταστάτες των σημερινών εμβολίων.

Η απώλεια βάρους βοηθάει στην αρθρίτιδα;

Αρθρίτιδα: Η απώλεια του υπερβολικού βάρους μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στην πρόληψη της αρθρίτιδας του γόνατος, αλλά και να επιβραδύνει την εξέλιξή της σε άτομα που έχουν ήδη την πάθηση, προτείνει μια πρόσφατη μελέτη

Τι έγινε με τα προγράμματα θεραπείας ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Έρευνα: Οι εισαγωγές σε προγράμματα θεραπείας ναρκωτικών μειώθηκαν απότομα κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, πιθανότατα εξηγώντας μια μεταγενέστερη αύξηση των θανατηφόρων υπερβολικών δόσεων.

Η προπόνηση αντίστασης-αναπνοής βρέθηκε να μειώνει την αρτηριακή πίεση

Οι ερευνητές διαπίστωσαν μια διαρκή μέση πτώση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 9 mmHg (ο κορυφαίος αριθμός στις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης) - η φυσιολογική πίεση ορίζεται ως 120/80. Περιγράφουν την αλλαγή ως σημαντική, τόσο όσο βλέπουν ορισμένοι ασθενείς με τη φαρμακευτική αγωγή.