Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Νόσος του Crohn: Τι είναι η νόσος Crohn και ποια είναι τα συμπτώματά της;

Νόσος του Crohn: Τι είναι η νόσος Crohn και ποια είναι τα συμπτώματά της;

Νόσος του Crohn: Ενώ η νόσος του Crohn δεν έχει θεραπεία, υπάρχουν διαθέσιμες αποτελεσματικές θεραπείες για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της.

Η νόσος του Crohn, μια μορφή φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD), επί του παρόντος δεν έχει θεραπεία. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην αποτελεσματική διαχείριση των συμπτωμάτων. Για όσους έχουν πρόσφατα διαγνωστεί με νόσο του Crohn, ένας γαστρεντερολόγος προσφέρει μερικές πολύτιμες συμβουλές.

Η νόσος του Crohn

Ο Δρ. Matthew Coates, ειδικός στις παθήσεις του πεπτικού συστήματος στο Ιατρικό Κέντρο Penn State Health Milton S. Hershey, τονίζει τη σημασία της λήψης σωστής διάγνωσης από έναν έμπειρο πάροχο IBD, κατά προτίμηση σε ένα κέντρο που ειδικεύεται στη θεραπεία αυτών των καταστάσεων. Η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα είναι οι δύο κύριοι τύποι IBD, που χαρακτηρίζονται και οι δύο από χρόνια φλεγμονή του γαστρεντερικού σωλήνα.

Η ακριβής αιτία της νόσου του Crohn είναι ακόμα άγνωστη, αν και πιστεύεται ότι οφείλεται σε υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα. Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου του Crohn αυξάνεται, αλλά δεν είναι σαφές εάν αυτό οφείλεται σε βελτιωμένες διαγνωστικές τεχνικές ή εάν παίζουν ρόλο περιβαλλοντικοί και διατροφικοί παράγοντες. Ενώ υπάρχει ένα γενετικό συστατικό στη νόσο, η γενετική από μόνη της δεν εγγυάται την ανάπτυξή της. Συγκεκριμένο γενετικό υπόβαθρο σε συνδυασμό με περιβαλλοντικές εκθέσεις, όπως λοιμώξεις ή αλλαγές στο μικροβίωμα του γαστρεντερικού σωλήνα (η συλλογή μυκήτων, βακτηρίων και ιών που κατοικούν στο έντερο), πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην ασθένεια.

Η νόσος του Crohn εκδηλώνεται συνήθως σε νεαρά άτομα, με πρώιμα συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, διάρροια, απώλεια βάρους, κόπωση, διατροφικές ελλείψεις και συναισθηματικές προκλήσεις όπως άγχος και κατάθλιψη. Η επίμονη φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε στένωση του εντέρου, καθιστώντας δύσκολη τη διέλευση της τροφής. Επιπλέον, τα άτομα με νόσο του Crohn μπορεί να εμφανίσουν επιπλοκές όπως αποστήματα και συρίγγια, τα οποία είναι μη φυσιολογικές συνδέσεις μεταξύ των προσβεβλημένων περιοχών και άλλων μερών του σώματος.

Ο πρωταρχικός στόχος της θεραπείας είναι ο έλεγχος της νόσου και η διαχείριση των συναφών επιπλοκών της. Διατίθενται διάφορες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων ανοσοτροποποιητών (χάπια που ηρεμούν το ανοσοποιητικό σύστημα), μικρών μορίων, εγχύσεων και βιολογικών (εμβόλια που ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα). Η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από τον συγκεκριμένο τύπο της νόσου του Crohn, συμπεριλαμβανομένης της εντόπισης, της σοβαρότητας και των επιπλοκών της. Η συνεχιζόμενη έρευνα διερευνά την αποτελεσματικότητα των μικρών μορίων στη θεραπεία της νόσου του Crohn, καθώς έχουν ήδη εγκριθεί για την ελκώδη κολίτιδα.

Η διατροφή μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι μια δίαιτα χαμηλής FODMAP (ζυμώσιμους ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες) μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα σε ασθενείς με IBD που βρίσκονται σε ύφεση. Αυτά τα ζυμώσιμα σάκχαρα, που βρίσκονται σε ορισμένα φρούτα και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, απορροφώνται ελάχιστα από το λεπτό έντερο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι καμία μεμονωμένη δίαιτα δεν έχει αποδειχθεί ανώτερη από άλλες, και ορισμένα άτομα βρίσκουν ανακούφιση καταναλώνοντας ολόκληρα ή μη επεξεργασμένα τρόφιμα.

Ο Δρ Κόουτς διαβεβαιώνει τους ασθενείς ότι με την κατάλληλη θεραπεία, μπορούν να ζήσουν φυσιολογική, υγιή ζωή. Οι εξελίξεις στην ιατρική έχουν προσφέρει ένα ευρύ φάσμα θεραπειών, προσφέροντας σε περισσότερα άτομα την ευκαιρία να αποκτήσουν τον έλεγχο της ασθένειάς τους. Επί του παρόντος μελετώνται πολυάριθμα φάρμακα και αναμένεται να λάβουν έγκριση τα επόμενα χρόνια, επεκτείνοντας ακόμη περισσότερο τις θεραπευτικές επιλογές.

Συμπερασματικά, ενώ η νόσος του Crohn δεν έχει θεραπεία, υπάρχουν διαθέσιμες αποτελεσματικές θεραπείες για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της. Η αναζήτηση σωστής διάγνωσης από έναν έμπειρο ειδικό, η κατανόηση των χαρακτηριστικών της νόσου και η τήρηση των συνταγογραφούμενων θεραπειών και των τροποποιήσεων του τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με νόσο του Crohn να ζήσουν ικανοποιητική ζωή. Η συνεχής έρευνα και οι εξελίξεις στις ιατρικές θεραπείες παρέχουν ελπίδα για συνεχή πρόοδο στη διαχείριση αυτής της προκλητικής κατάστασης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο σημαντική είναι η βιταμίνη D για τον οργανισμό μας;

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα στοματικά έλκη

Σχέση μεταξύ υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και της νόσου του Crohn

Πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας ο τρόπος ζωής μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι περιλαμβάνει το πλούσιο πλούσιο πρωινό της Αυστραλίας;

Αυστραλιανό πρωινό: Ένα αυστραλιανό πρωινό είναι ποικίλο και αντανακλά τις πολυπολιτισμικές επιρροές της χώρας, συνδυάζοντας παραδοσιακά βρετανικά στοιχεία πρωινού με σύγχρονες ανατροπές και τοπικά υλικά

Ποια η σχέση της προσωπικότητας με την εμφάνιση διατροφικών διαταραχών;

Προσωπικότητα: Ο νευρωτισμός βρέθηκε να είναι ένας διαγνωστικός δείκτης τόσο για την ανορεξία όσο και για τη βουλιμία, ενώ η παρορμητικότητα είχε συγκεκριμένους δεσμούς με τη βουλιμία.

Αναφυλαξία: Μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση

Αναφυλαξία: Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση που μπορεί να συμβεί μέσα σε δευτερόλεπτα ή λεπτά από την έκθεση σε ένα αλλεργιογόνο.

Η αποχή από το σεξ προκαλεί υπογονιμότητα;

Γονιμότητα :Η αποχή από τη σεξουαλική επαφή δεν προκαλεί από μόνη της υπογονιμότητα. Εναλλακτικά, μπορεί να επηρεάσει ελαφρώς την ποιότητα του σπέρματος ανάλογα με τη διάρκεια της αποχής και την προϋπάρχουσα γονιμότητα του άνδρα.

Close Icon