Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Νόσος του Crohn: Σχέση μεταξύ υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και της νόσου

Νόσος του Crohn: Σχέση μεταξύ υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και της νόσου

Νόσος του Crohn: Οι υπερεπεξεργασμένες τροφές μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη μακροπρόθεσμη υγεία του εντέρου, καθώς έχουν πρόσθετα και ουσίες για να βελτιώσουν τη γεύση τους.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου McMaster Neeraj Narula ανακάλυψε ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων (UPFs) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της νόσου του Crohn, αλλά όχι της ελκώδους κολίτιδας (UC). Οι ερευνητές συγκέντρωσαν τα αποτελέσματά τους αναλύοντας δεδομένα από πέντε προηγούμενες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2020 και 2022 με συνολικά περισσότερους από ένα εκατομμύριο συμμετέχοντες, περισσότεροι από τους μισούς από τους οποίους ήταν γυναίκες.

Η μελέτη του Narula όρισε τα UPF ως εκείνα με χημικές τροποποιήσεις όπως τεχνητές γεύσεις ή χρώματα. Παραδείγματα περιλαμβάνουν επεξεργασμένα κρέατα όπως κοτομπουκιές, αναψυκτικά, σάλτσες, ορισμένα δημητριακά πρωινού, ραφιναρισμένα ζαχαρούχα τρόφιμα, εμπορικά παρασκευασμένα ψωμιά και προσυσκευασμένες καραμέλες, μεταξύ άλλων. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Clinical Gastroenterology and Hepatology.

“Με βάση την αναδυόμενη βιβλιογραφία, γνωρίζουμε ότι τα UPF μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη μακροπρόθεσμη υγεία του εντέρου σας και έχουν πρόσθετα και ουσίες για να βελτιώσουν τη γεύση τους ή τη διάρκεια ζωής τους, συμπεριλαμβανομένων χημικών που δεν είναι στην κανονική μας διατροφή. Η πρόσληψή τους όντως αυξάνεται τον κίνδυνο της νόσου του Crohn”, δήλωσε ο Narula, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής και διευθυντής της Κλινικής Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου, που συνδέεται με το Ινστιτούτο Ερευνών Πεπτικής Υγείας της οικογένειας Farncombe.

“Τα αίτια των φλεγμονωδών ασθενειών του εντέρου (IBDs) είναι σχετικά άγνωστα και έχουμε θεωρήσει ότι εμπλέκεται ένας συνδυασμός γενετικών, περιβαλλοντικών και μικροβιακών παραγόντων. Τα UPF μετατοπίζουν το μικροβίωμά σας προς τη δυσβίωση, οδηγώντας το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιδρά έναντι ορισμένων μικροοργανισμών στο έντερο και πυροδοτώντας μια φλεγμονώδη οδό που οδηγεί στη νόσο του Crohn”.  Ο Narula είπε ότι η νόσος του Crohn συνδέεται επίσης με μη μεσογειακές δίαιτες, υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, καθώς και δίαιτες χαμηλές σε φυτικές ίνες, ψευδάργυρο και κάλιο.

Είπε ότι τα ποσοστά IBD έχουν αυξηθεί στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη από το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα και η επίπτωση αυξάνεται τώρα στις πρόσφατα βιομηχανοποιημένες χώρες της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής. Πρόσθεσε ότι αυτό συνέβη παράλληλα με τον «δυτικισμό» των διατροφών, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων ποσοτήτων UPF. «Εκτός από τη νόσο του Crohn, τέτοιες τροφές ενέχουν άλλους κινδύνους για την υγεία, όπως:

  • διαβήτη,
  • υψηλή αρτηριακή πίεση,
  • και καρδιαγγειακές παθήσεις»,

είπε ο Narula. Ωστόσο, οι UPFs δεν φαίνεται να σχετίζονται με την ανάπτυξη ελκώδους κολίτιδας (UC), μιας κατάστασης που χαρακτηρίζεται από ξαφνικές, οξείες εξάρσεις ερεθισμού του εντέρου ως απόκριση σε ορισμένα ερεθίσματα. Ο Narula είπε ότι σε αντίθεση με το UC, φαίνεται ότι η νόσος του Crohn έχει μακρά προκλινική φάση. «Η μελέτη PREDICTS μας δίδαξε ότι οι ασθενείς με νόσο του Crohn μπορεί να έχουν βιοδείκτες στο αίμα τους έως και πέντε χρόνια πριν καταλήξουν να διαγνωστούν», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας ο τρόπος ζωής μας;

Κοινή βαφή τροφίμων μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

Πώς μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου;

Β κύτταρα εμποδίζουν την επούλωση του εντέρου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οφθαλμικό σύνδρομο που προκαλείται από τη θερμότητα

Μάτια θερμοκρασία: Το οφθαλμικό σύνδρομο που προκαλείται από τη θερμότητα (HIOS) είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από δυσφορία στα μάτια και βλάβες που προκύπτουν από παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες.

Τι να κάνετε αν σπάσετε κάτι στην παλάμη σας;

Παλάμη σπάσιμο: Εάν σπάσετε ένα οστό στην παλάμη σας, είναι σημαντικό να λάβετε άμεσα και κατάλληλα μέτρα για να ελαχιστοποιήσετε τη ζημιά και να εξασφαλίσετε τη σωστή επούλωση.

Ανθρώπινη Πρωτεΐνη - Ελπίδα για μελλοντικές μη εθιστικές θεραπείες πόνου

Καθώς η επιστήμη συνεχίζει να αποκαλύπτει τα μυστήρια των βιολογικών μας μηχανισμών, μελέτες όπως αυτή δείχνουν πώς η εξελικτική βιολογία και η σύγχρονη φαρμακολογία μπορούν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των πιεστικών ιατρικών αναγκών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όσους υποφέρουν από χρόνιο πόνο.

Μπορεί το μηνιγγίωμα να αντιμετωπιστεί με ακτινοθεραπεία;

Μινιγγίωμα ακτινοθεραπεία: Τα μηνιγγιώματα είναι γενικά βραδέως αναπτυσσόμενοι όγκοι που προέρχονται από τις μήνιγγες, τα προστατευτικά στρώματα που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.

Close Icon