Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Νόσος του Crohn: Σχέση μεταξύ υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και της νόσου

Νόσος του Crohn: Σχέση μεταξύ υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και της νόσου

Νόσος του Crohn: Οι υπερεπεξεργασμένες τροφές μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη μακροπρόθεσμη υγεία του εντέρου, καθώς έχουν πρόσθετα και ουσίες για να βελτιώσουν τη γεύση τους.


Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου McMaster Neeraj Narula ανακάλυψε ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων (UPFs) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της νόσου του Crohn, αλλά όχι της ελκώδους κολίτιδας (UC). Οι ερευνητές συγκέντρωσαν τα αποτελέσματά τους αναλύοντας δεδομένα από πέντε προηγούμενες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2020 και 2022 με συνολικά περισσότερους από ένα εκατομμύριο συμμετέχοντες, περισσότεροι από τους μισούς από τους οποίους ήταν γυναίκες.

Η μελέτη του Narula όρισε τα UPF ως εκείνα με χημικές τροποποιήσεις όπως τεχνητές γεύσεις ή χρώματα. Παραδείγματα περιλαμβάνουν επεξεργασμένα κρέατα όπως κοτομπουκιές, αναψυκτικά, σάλτσες, ορισμένα δημητριακά πρωινού, ραφιναρισμένα ζαχαρούχα τρόφιμα, εμπορικά παρασκευασμένα ψωμιά και προσυσκευασμένες καραμέλες, μεταξύ άλλων. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Clinical Gastroenterology and Hepatology.

“Με βάση την αναδυόμενη βιβλιογραφία, γνωρίζουμε ότι τα UPF μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη μακροπρόθεσμη υγεία του εντέρου σας και έχουν πρόσθετα και ουσίες για να βελτιώσουν τη γεύση τους ή τη διάρκεια ζωής τους, συμπεριλαμβανομένων χημικών που δεν είναι στην κανονική μας διατροφή. Η πρόσληψή τους όντως αυξάνεται τον κίνδυνο της νόσου του Crohn”, δήλωσε ο Narula, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής και διευθυντής της Κλινικής Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου, που συνδέεται με το Ινστιτούτο Ερευνών Πεπτικής Υγείας της οικογένειας Farncombe.

“Τα αίτια των φλεγμονωδών ασθενειών του εντέρου (IBDs) είναι σχετικά άγνωστα και έχουμε θεωρήσει ότι εμπλέκεται ένας συνδυασμός γενετικών, περιβαλλοντικών και μικροβιακών παραγόντων. Τα UPF μετατοπίζουν το μικροβίωμά σας προς τη δυσβίωση, οδηγώντας το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιδρά έναντι ορισμένων μικροοργανισμών στο έντερο και πυροδοτώντας μια φλεγμονώδη οδό που οδηγεί στη νόσο του Crohn”.  Ο Narula είπε ότι η νόσος του Crohn συνδέεται επίσης με μη μεσογειακές δίαιτες, υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, καθώς και δίαιτες χαμηλές σε φυτικές ίνες, ψευδάργυρο και κάλιο.

Είπε ότι τα ποσοστά IBD έχουν αυξηθεί στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη από το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα και η επίπτωση αυξάνεται τώρα στις πρόσφατα βιομηχανοποιημένες χώρες της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής. Πρόσθεσε ότι αυτό συνέβη παράλληλα με τον «δυτικισμό» των διατροφών, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων ποσοτήτων UPF. «Εκτός από τη νόσο του Crohn, τέτοιες τροφές ενέχουν άλλους κινδύνους για την υγεία, όπως:

  • διαβήτη,
  • υψηλή αρτηριακή πίεση,
  • και καρδιαγγειακές παθήσεις»,

είπε ο Narula. Ωστόσο, οι UPFs δεν φαίνεται να σχετίζονται με την ανάπτυξη ελκώδους κολίτιδας (UC), μιας κατάστασης που χαρακτηρίζεται από ξαφνικές, οξείες εξάρσεις ερεθισμού του εντέρου ως απόκριση σε ορισμένα ερεθίσματα. Ο Narula είπε ότι σε αντίθεση με το UC, φαίνεται ότι η νόσος του Crohn έχει μακρά προκλινική φάση. «Η μελέτη PREDICTS μας δίδαξε ότι οι ασθενείς με νόσο του Crohn μπορεί να έχουν βιοδείκτες στο αίμα τους έως και πέντε χρόνια πριν καταλήξουν να διαγνωστούν», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας ο τρόπος ζωής μας;

Κοινή βαφή τροφίμων μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

Πώς μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου;

Β κύτταρα εμποδίζουν την επούλωση του εντέρου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι πιθανοί κίνδυνοι της χρόνιας φλεγμονής

Χρόνια φλεγμονή: Η χρόνια φλεγμονή είναι μια κατάσταση που διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Η φλεγμονή είναι μια φυσιολογική αντίδραση του σώματος

Επηρεάζει ο διαβήτης την μνήμη;

Διαβήτης: Ο διαβήτης δεν επηρεάζει μόνο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αλλά μπορεί να έχει και σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης. Έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα με διαβήτη

7 σοβαρές ασθένειες που σχετίζονται με παθητικό κάπνισμα

Παθητικό κάπνισμα: Το παθητικό κάπνισμα αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία, καθώς οι μη καπνιστές εκτίθενται σε επιβλαβείς χημικές ουσίες που εκπέμπονται από το τσιγάρο. Αυτή η έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε πολλές ασθένειες,

Μπορεί το εγκεφαλικό να προκαλέσει απώλεια όρασης;

Εγκεφαλικό: Το εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν η ροή αίματος προς τον εγκέφαλο διακόπτεται, είτε λόγω θρόμβου (ισχαιμικό εγκεφαλικό) είτε λόγω αιμορραγίας (αιμορραγικό εγκεφαλικό). Ανάλογα με το σημείο του εγκεφάλου

Η σημασία της έγκαιρης παρέμβασης στα αυτοάνοσα νοσήματα

Αυτοάνοσα νοσήματα: Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι χρόνιες παθήσεις στις οποίες το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται λανθασμένα στα υγιή κύτταρα του σώματος, προκαλώντας φλεγμονή και βλάβες σε διάφορα όργανα και ιστούς.

Οι καθημερινές δυσκολίες της αναιμίας

Αναιμία: Τα άτομα που πάσχουν από αναιμία συχνά αντιμετωπίζουν μια σειρά από καθημερινές δυσκολίες που επηρεάζουν τη ζωή τους σε σωματικό, πνευματικό και συναισθηματικό επίπεδο.

Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει υπερβολική κούραση;

Διαβήτης: Είτε πρόκειται για διαβήτη τύπου 1 είτε για διαβήτη τύπου 2, μια από τις πιο κοινές και συχνές καταστάσεις που αναφέρουν οι ασθενείς είναι η υπερβολική κούραση ή η αίσθηση εξάντλησης.

5 συμπτώματα της αναιμίας που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Αναιμία: Η αναιμία είναι μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα δεν έχει αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα συμπτώματα, μερικά από τα οποία μπορεί να είναι σοβαρά.

Close Icon