Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Νόσος του Crohn: Σχέση μεταξύ υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και της νόσου

Νόσος του Crohn: Σχέση μεταξύ υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και της νόσου

Νόσος του Crohn: Οι υπερεπεξεργασμένες τροφές μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη μακροπρόθεσμη υγεία του εντέρου, καθώς έχουν πρόσθετα και ουσίες για να βελτιώσουν τη γεύση τους.


Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου McMaster Neeraj Narula ανακάλυψε ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων (UPFs) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της νόσου του Crohn, αλλά όχι της ελκώδους κολίτιδας (UC). Οι ερευνητές συγκέντρωσαν τα αποτελέσματά τους αναλύοντας δεδομένα από πέντε προηγούμενες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2020 και 2022 με συνολικά περισσότερους από ένα εκατομμύριο συμμετέχοντες, περισσότεροι από τους μισούς από τους οποίους ήταν γυναίκες.

Η μελέτη του Narula όρισε τα UPF ως εκείνα με χημικές τροποποιήσεις όπως τεχνητές γεύσεις ή χρώματα. Παραδείγματα περιλαμβάνουν επεξεργασμένα κρέατα όπως κοτομπουκιές, αναψυκτικά, σάλτσες, ορισμένα δημητριακά πρωινού, ραφιναρισμένα ζαχαρούχα τρόφιμα, εμπορικά παρασκευασμένα ψωμιά και προσυσκευασμένες καραμέλες, μεταξύ άλλων. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Clinical Gastroenterology and Hepatology.

“Με βάση την αναδυόμενη βιβλιογραφία, γνωρίζουμε ότι τα UPF μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη μακροπρόθεσμη υγεία του εντέρου σας και έχουν πρόσθετα και ουσίες για να βελτιώσουν τη γεύση τους ή τη διάρκεια ζωής τους, συμπεριλαμβανομένων χημικών που δεν είναι στην κανονική μας διατροφή. Η πρόσληψή τους όντως αυξάνεται τον κίνδυνο της νόσου του Crohn”, δήλωσε ο Narula, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής και διευθυντής της Κλινικής Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου, που συνδέεται με το Ινστιτούτο Ερευνών Πεπτικής Υγείας της οικογένειας Farncombe.

“Τα αίτια των φλεγμονωδών ασθενειών του εντέρου (IBDs) είναι σχετικά άγνωστα και έχουμε θεωρήσει ότι εμπλέκεται ένας συνδυασμός γενετικών, περιβαλλοντικών και μικροβιακών παραγόντων. Τα UPF μετατοπίζουν το μικροβίωμά σας προς τη δυσβίωση, οδηγώντας το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιδρά έναντι ορισμένων μικροοργανισμών στο έντερο και πυροδοτώντας μια φλεγμονώδη οδό που οδηγεί στη νόσο του Crohn”.  Ο Narula είπε ότι η νόσος του Crohn συνδέεται επίσης με μη μεσογειακές δίαιτες, υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, καθώς και δίαιτες χαμηλές σε φυτικές ίνες, ψευδάργυρο και κάλιο.

Είπε ότι τα ποσοστά IBD έχουν αυξηθεί στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη από το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα και η επίπτωση αυξάνεται τώρα στις πρόσφατα βιομηχανοποιημένες χώρες της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής. Πρόσθεσε ότι αυτό συνέβη παράλληλα με τον «δυτικισμό» των διατροφών, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων ποσοτήτων UPF. «Εκτός από τη νόσο του Crohn, τέτοιες τροφές ενέχουν άλλους κινδύνους για την υγεία, όπως:

  • διαβήτη,
  • υψηλή αρτηριακή πίεση,
  • και καρδιαγγειακές παθήσεις»,

είπε ο Narula. Ωστόσο, οι UPFs δεν φαίνεται να σχετίζονται με την ανάπτυξη ελκώδους κολίτιδας (UC), μιας κατάστασης που χαρακτηρίζεται από ξαφνικές, οξείες εξάρσεις ερεθισμού του εντέρου ως απόκριση σε ορισμένα ερεθίσματα. Ο Narula είπε ότι σε αντίθεση με το UC, φαίνεται ότι η νόσος του Crohn έχει μακρά προκλινική φάση. «Η μελέτη PREDICTS μας δίδαξε ότι οι ασθενείς με νόσο του Crohn μπορεί να έχουν βιοδείκτες στο αίμα τους έως και πέντε χρόνια πριν καταλήξουν να διαγνωστούν», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας ο τρόπος ζωής μας;

Κοινή βαφή τροφίμων μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

Πώς μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου;

Β κύτταρα εμποδίζουν την επούλωση του εντέρου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μετωποκροταφική Άνοια: Ποια χαρακτηριστικά έχει αυτή η μορφή της άνοιας;

Μετωποκροταφική Άνοια: Η μετωποκροταφική άνοια (Frontotemporal dementia - FTD) είναι μια μορφή άνοιας που επηρεάζει κυρίως τους μετωπιαίους και κροταφικούς λοβούς του εγκεφάλου, περιοχές που είναι υπεύθυνες για τη συμπεριφορά

Περιοραΐκή δερματίτιδα: Τι είναι και τι πρέπει να προσέξετε

Περιοραΐκή δερματίτιδα: Η περιοραΐκή δερματίτιδα είναι μια κοινή, αλλά συχνά παραγνωρισμένη δερματική πάθηση που εμφανίζεται κυρίως γύρω από το στόμα, ενώ μπορεί να επεκταθεί και γύρω από τη μύτη ή τα μάτια.

Ξαφνική Ζάλη: Πότε χρειάζεται να ανησυχήσετε

Ξαφνική Ζάλη: Η ξαφνική ζαλάδα είναι ένα κοινό σύμπτωμα που μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υποδεικνύει σοβαρότερο πρόβλημα υγείας. Η ζαλάδα μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες

Άνοια: Επιτίθεται σε αυτό το είδος μνήμης

Άνοια: Η άνοια είναι μια νευρολογική κατάσταση που επηρεάζει τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως τη μνήμη, την κρίση και τις δεξιότητες επικοινωνίας. Ειδικά η μνήμη επηρεάζεται σημαντικά σε άτομα με άνοια

Αλλεργίες: Πώς να ανακουφιστείτε με φυσικό τρόπο

Αλλεργίες: Οι αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν σημαντική ενόχληση, με συμπτώματα όπως φτέρνισμα, καταρροή, φαγούρα στα μάτια και συμφόρηση. Παρόλο που υπάρχουν φαρμακευτικές λύσεις, πολλοί άνθρωποι αναζητούν φυσικούς τρόπους

Πώς να αντιμετωπίσετε τον κνησμό στο έκζεμα

Έκζεμα: Ο κνησμός είναι ένα από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα του εκζέματος και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής. Η σωστή αντιμετώπιση του κνησμού είναι βασική για τη διαχείριση της νόσου και την αποφυγή επιπλοκών

Οι αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν υπνηλία;

Αλλεργίες: Οι αλλεργίες είναι μια υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ουσίες που κατά κανόνα είναι αβλαβείς, όπως η γύρη, η σκόνη ή ορισμένα τρόφιμα. Εκτός από τα κλασικά συμπτώματα όπως καταρροή

Πώς προκαλεί άγχος η φλεγμονή;

Άγχος: Το άγχος είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε καταστάσεις πίεσης ή κινδύνου. Όταν όμως γίνεται χρόνιο, μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την υγεία μας

Close Icon