Τεχνολογία

Καρκίνος: Παθολόγος σχεδιάζει ταχεία τεχνική για μικρές βιοψίες

Καρκίνος: Παθολόγος σχεδιάζει ταχεία τεχνική για μικρές βιοψίες

Και όταν οι ζωές είναι σε κίνδυνο -όχι μόνο με επιθετικές μορφές καρκίνου αλλά και με μεταμοσχεύσεις ήπατος, νεφρών και καρδιάς- ο χρόνος, είπε, είναι πραγματικά πολύτιμος. "Οι μέρες έχουν σημασία, οι ώρες έχουν σημασία". Η μέθοδος έχει και άλλα πλεονεκτήματα, είπε ο Lee. "Διατηρεί τους ιστούς, δεν θέτει σε κίνδυνο το δείγμα, οπότε μπορούμε να κάνουμε βοηθητικές εξετάσεις για να επικυρώσουμε εκ νέου τα αποτελέσματα", είπε.

Καρκίνος: Μια βιοψία είναι κυριολεκτικά μια “ματιά στη ζωή” και ο Paul Lee, επίκουρος καθηγητής κλινικής παθολογίας στο Κολέγιο Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, πήρε μια σημαντική τέτοια κατά τη διάρκεια της ειδικότητάς του στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης. “Παρατήρησα ένα συγκεκριμένο ζήτημα με τη διαδικασία στερέωσης και εξέτασης δειγμάτων ιστού για την αναζήτηση ενδείξεων καρκίνου και άλλων ασθενειών”, δήλωσε ο Lee. “Και είχα αυτή την ιδέα”.

Ο Lee, ο οποίος είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στη χημεία καθώς και πτυχίου ιατρικής, δήλωσε ότι βρήκε την τυπική μέθοδο βιοψίας, που συνδυάζει μεγάλους επεξεργαστές ιστών με παραδοσιακές τεχνικές ενσωμάτωσης, “αργή και σπάταλη. Χρησιμοποιούσε τεράστιες ποσότητες διαλύτη, τεράστια μπλοκ παραφίνης και άφηνε τους γιατρούς να περιμένουν έως και επτά ώρες για τα αποτελέσματα”. Σε μεγάλο βαθμό εξακολουθεί να γίνεται έτσι, είπε, με “έναν τεράστιο επεξεργαστή, γαλόνια διαλύτη και 300-500 αφυδατωμένα δείγματα που ενσωματώνονται σε μπλοκ και στη συνέχεια κόβονται σε φέτες για διαφάνειες”. Χειρότερα από τη σπατάλη ή τα έξοδα, όμως, αυτή η διαδικασία “εμποδίζει τους γιατρούς να κάνουν διαγνώσεις αυθημερόν, εκτός αν είναι πρόθυμοι να καταστρέψουν πολύτιμο ιστό” Ο Lee αποκαλεί τη νέα του τεχνική απλή, αλλά έχει τη δυνατότητα να φέρει την ταχεία επεξεργασία (“άμεσες αναγνώσεις”, όπως ονομάζονται) πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα. “Αν αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μόλις δύο ώρες, όχι μια νύχτα”, δήλωσε ο Lee, “θα γίνει μια ενδονοσοκομειακή διαδικασία. Οι ασθενείς δεν χρειάζεται να πηγαίνουν στο σπίτι τους, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και σε άλλες πολιτείες, και να επιστρέφουν για μια χειρουργική συμβουλή και στη συνέχεια για την ίδια τη χειρουργική επέμβαση. Και κάποιοι μπορεί να μην επιστρέψουν καθόλου”. Τώρα, όμως, “όλα αυτά μπορούν να διευθετηθούν σε μία ή δύο ημέρες. Η περίθαλψη των ασθενών δεν θα διακυβεύεται, ούτε θα χάνεται η παρακολούθηση”. Η εφεύρεση του Lee χρησιμοποιεί μια σύριγγα μιας χρήσης και μια κυβέτα για να κάνει μεμονωμένες εξετάσεις ιστών, χρησιμοποιώντας μικρά μπλοκ παραφίνης και μια συνδυασμένη διαδικασία ενσωμάτωσης-στερέωσης για γρήγορες, ακριβείς αναγνώσεις μικρών βιοψιών. “Ας πούμε ότι φτιάχνετε ένα φλιτζάνι καφέ”, δήλωσε ο Lee. “Αν φτιάχνατε μια ολόκληρη καράφα και χρειαζόσασταν μόνο ένα φλιτζάνι, αυτό θα ήταν σπατάλη χρόνου και πόρων. Σκεφτείτε το ως Keurig για την επεξεργασία δειγμάτων”. Και όταν οι ζωές είναι σε κίνδυνο -όχι μόνο με επιθετικές μορφές καρκίνου αλλά και με μεταμοσχεύσεις ήπατος, νεφρών και καρδιάς- ο χρόνος, είπε, είναι πραγματικά πολύτιμος. “Οι μέρες έχουν σημασία, οι ώρες έχουν σημασία”. Η μέθοδος έχει και άλλα πλεονεκτήματα, είπε ο Lee. “Διατηρεί τους ιστούς, δεν θέτει σε κίνδυνο το δείγμα, οπότε μπορούμε να κάνουμε βοηθητικές εξετάσεις για να επικυρώσουμε εκ νέου τα αποτελέσματα”, είπε.

“Και με την κυψέλη μίας χρήσης δεν υπάρχει πιθανότητα διασταυρούμενης μόλυνσης. Επιπλέον, μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στην υπάρχουσα υποδομή, δεν χρειάζεται να διαταράξει τις διαδικασίες ή τη ροή εργασίας”. Ο Lee δήλωσε ότι η τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από άλλους ερευνητές. “Λαμβάνω συνεχώς αιτήματα για διάφορα δείγματα και πρέπει να αναβάλλω πολλά από αυτά για εξετάσεις ανθρώπινης παθολογίας”. Τώρα, είπε, “μπορούν να είναι οι δικοί τους επεξεργαστές και να μην περιμένουν αποτελέσματα από άλλο εργαστήριο. Είναι πιο γρήγορο και γι’ αυτούς και χρησιμοποιεί λιγότερους πόρους”. Ο Lee και η ομάδα του έχουν δοκιμάσει με επιτυχία ένα πρωτότυπο της εφεύρεσης και εκκρεμεί η έκδοση διπλώματος ευρεσιτεχνίας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι καρκινοπαθείς πρέπει να γνωρίζουν τα οφέλη της υγρής βιοψίας

Πώς η τεχνολογία μπορεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο;

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την υγρή βιοψία που αφορά την ανίχνευση και την παρακολούθηση του καρκίνου

Πρωτοποριακή νέα εποχή στην ανίχνευση καρκίνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει τη ζωή των ατόμων με αυτισμό;

ΔΑΦ: Η τεχνολογία έχει βελτιώσει σημαντικά τη ζωή των ατόμων με αυτισμό, είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη οι μοναδικές δυνάμεις και οι προκλήσεις κάθε ατόμου κατά την επιλογή και την εφαρμογή τεχνολογικών λύσεων.

Συμβουλές για να βελτιώσετε την συγκέντρωσή σας

Συγκέντρωση: Ενώ η τεχνολογία προσφέρει μια πληθώρα εργαλείων για να βοηθήσει τη συγκέντρωση, είναι απαραίτητο να επιτύχετε μια ισορροπία και να χρησιμοποιήσετε αυτούς τους πόρους προσεκτικά.