Τεχνολογία

Γονείς: Θεραπεία αλληλεπίδρασης βοηθά τη συμπεριφορά του παιδιού

Γονείς: Θεραπεία αλληλεπίδρασης βοηθά τη συμπεριφορά του παιδιού

Γονείς: Οι γονικές παρεμβάσεις που παρέχονται μέσω τηλεϋγείας οδηγούν σε σημαντικές και διατηρούμενες βελτιώσεις για τα μικρά παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές (ΑΔ) και τους φροντιστές τους.

Οι γονικές παρεμβάσεις που παρέχονται μέσω τηλεϋγείας οδηγούν σε σημαντικές και διατηρούμενες βελτιώσεις για τα μικρά παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές (ΑΔ) και τους φροντιστές τους, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 9 Ιανουαρίου στο JAMA Pediatrics. Ο Daniel M. Bagner, Ph.D., από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα στο Μαϊάμι, και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα μιας παρέμβασης γονέων μέσω τηλεϋγείας για προβλήματα συμπεριφοράς σε μικρά παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές.

Η ανάλυση περιελάμβανε 150 δυάδες παιδιών-φροντιστών που ανατέθηκαν τυχαία σε θεραπεία αλληλεπίδρασης γονέα-παιδιού που παρέχεται μέσω Διαδικτύου (iPCIT) ή παραπομπές ως συνήθως (RAU). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που λάμβαναν iPCIT εμφάνισαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα προβλημάτων εξωτερίκευσης και σημαντικά υψηλότερα επίπεδα συμμόρφωσης με την κατεύθυνση του φροντιστή μετά τη θεραπεία σε σύγκριση με τη RAU. Μετά την παρέμβαση, παρατηρήθηκε μεγαλύτερη κλινικά σημαντική αλλαγή στην ομάδα iPCIT (74%, έναντι 42% στην ομάδα RAU) κατά την παρακολούθηση έξι μηνών αλλά όχι την παρακολούθηση 12 μηνών.

Ενώ το iPCIT δεν ξεπέρασε τη RAU στη μείωση του άγχους φροντίδας, οι φροντιστές που έλαβαν iPCIT εμφάνισαν πιο απότομες αυξήσεις στην αναλογία των παρατηρηθέντων θετικών δεξιοτήτων ανατροφής (αναλογία πιθανοτήτων μετά την παρέμβαση, 1,10, διάστημα εμπιστοσύνης 95%, 0,53 έως 2,21). Επιπλέον, το iPCIT συσχετίστηκε με πιο έντονες μειώσεις στο ποσοστό των παρατηρούμενων ελεγκτικών/κρίσιμων συμπεριφορών (αναλογία πιθανοτήτων μετά την παρέμβαση, 1,40, διάστημα εμπιστοσύνης 95%, 0,61 έως 1,52).

Οι φροντιστές iPCIT ανέφεραν επίσης πιο απότομες μειώσεις στην σκληρή και ασυνεπή πειθαρχία μετά την παρέμβαση από τους φροντιστές της RAU. «Μέσα σε ένα πλαίσιο σημαντικών εμποδίων στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, αυτά τα ευρήματα δείχνουν την υπόσχεση μορφών τηλεϋγείας για διεύρυνση της εμβέλειας και του εύρους φροντίδας για τα υποεξυπηρετούμενα παιδιά με αναπτυξιακή καθυστέρηση και τις οικογένειές τους», γράφουν οι συγγραφείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

5 Σημάδια που σας δείχνουν ότι είστε έτοιμοι να γίνετε γονείς

Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία : Οδηγίες για την πτώση του πυρετού

H Δρ. Ίλια Θεοτοκά στο healthweb: Η ελληνική κοινωνία ενθαρρύνει την βία

Πώς να κρατήσετε τα παιδιά ενυδατωμένα το χειμώνα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανακοίνωση του ΕΔΥΤΕ Α.Ε με το ιστορικό κυβερνοεπιθέσεων στην Τράπεζα Θεμάτων

Η άμεση ή έμμεση αμφισβήτηση της αξιοπιστίας όσων υπεύθυνα εργάζονται για τη διάγνωση και αντιμετώπιση τέτοιων κακόβουλων επιθέσεων, αντί για την καταδίκη όσων τις σχεδιάζουν και τις εκτελούν, θεωρούμε ότι είναι αντιπαραγωγική και κινδυνεύουμε να τις ενθαρρύνουμε αντί να τις αποθαρρύνουμε με τον αποπροσανατολισμό της συζήτησης.

Μπορούμε να παγώσουμε τους ανθρώπους για το μέλλον;

Κρυογονική κατάψυξη: Η πολύπλοκη αλληλεπίδραση της βιολογίας, της συνείδησης και της ταυτότητας δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή, και η κρυονική προσθέτει ένα άλλο επίπεδο πολυπλοκότητας σε αυτό το αίνιγμα.

Μπορεί η τεχνολογία να βελτιώσει τις σχολικές επιδόσεις των δυσλεξικών παιδιών;

Δυσλεξία: Αξιοποιώντας τη δύναμη της τεχνολογίας, τα παιδιά με δυσλεξία μπορούν να ξεπεράσουν τις προκλήσεις ανάγνωσης και γραφής και να χτίσουν εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους.