Ψυχική Υγεία

Γονείς: 5 Σημάδια που σας δείχνουν ότι είστε έτοιμοι να γίνετε γονείς

Γονείς: 5 Σημάδια που σας δείχνουν ότι είστε έτοιμοι να γίνετε γονείς

Γονείς: Για να ξέρετε αν είστε έτοιμοι για ανατροφή των παιδιών σημαίνει ότι αυτές οι αλλαγές δεν σας γεμίζουν με άγχος αλλά με προσμονή.

Το να αποφασίσετε πότε θα κάνετε μωρό μπορεί να είναι μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να πάρετε. Εξετάστε τις επιλογές – ξενύχτια, ύπνος το Σαββατοκύριακο και ανάπτυξη καριέρας, αποτελούν παρελθόν.  Μπορεί να ακούγονται λίγο τρομακτικά, αλλά, για τους περισσότερους, η απόκτηση μωρού είναι κάτι στο οποίο τελικά δεν μπορούμε να αντισταθούμε. Τελικά είναι τόσο χαριτωμένα. Ποια είναι όμως τα σημάδια ότι μπορεί να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό το πολύ σημαντικό πρώτο βήμα;

Σημάδια που δείχνουν ότι είστε έτοιμοι να γίνετε γονείς

1. Είσαι εντάξει με την αλλαγή. Μια κοινή πεποίθηση που έχουν πολλοί μελλοντικοί γονείς για πρώτη φορά είναι ότι «το μωρό θα ταιριάζει στη ζωή μας». Συμβουλή: συχνά δεν το κάνουν. Μαθαίνουμε πολύ γρήγορα ότι αυτές οι μικρές δέσμες χαράς ανατρέπουν την ύπαρξή μας και αυτές οι αλλαγές μπορεί να αιφνιδιάσουν άλλους, συμπεριλαμβανομένης της οικογένειας, του συντρόφου, του εργοδότη και των φίλων. Η μετάβαση στην ανατροφή των παιδιών πιθανότατα θα συνοδεύεται από ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων, από ενθουσιασμό και χαρά, έως αμφιθυμία και φόβο.

Για να ξέρετε αν είστε έτοιμοι για ανατροφή των παιδιών σημαίνει ότι (ως επί το πλείστον) αυτές οι αλλαγές δεν σας γεμίζουν με άγχος αλλά με προσμονή. Το να ρίξετε μια καλή ματιά στη ζωή σας και να φανταστείτε ρεαλιστικά πώς ταιριάζει ένα παιδί και να γνωρίζετε ότι είστε εντάξει με όλες τις αλλαγές που φέρνει, είναι μια πολύ καλή αρχή. Δεν είναι όλες οι αλλαγές αρνητικές. Η ζωή μπροστά θα είναι διαφορετική και με απροσδόκητα θετικούς τρόπους.

2. Είστε υγιείς – μέσα και έξω. Το σώμα σας πρόκειται να υποβληθεί σε μια σημαντική δοκιμή και μεταμόρφωση, επομένως το να τρώτε καλά, να διαχειρίζεστε τους στρεσογόνους παράγοντες της ζωής και να είστε σωματικά δραστήριοι πριν από την εγκυμοσύνη έχουν αμέτρητα οφέλη. Αξίζει τον κόπο να αρχίσετε να βλέπετε την ισορροπία εργασίας/σπίτι σας, αντί να εργάζεστε σταθερά μέχρι την τελευταία στιγμή και να υποθέτετε ότι θα κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές όταν έρθει το μωρό.

3. Η σχέση σας είναι σε καλό σημείο. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι ένα μωρό θα διορθώσει τυχόν ρωγμές σε μια σχέση ή θα καλύψει ένα κενό στη ζωή σας ή του συντρόφου σας. Δεν λειτουργεί έτσι. Εάν σκέφτεστε να προχωρήσετε με το να φέρετε ένα παιδί στη ζωή σας, η συνεργασία σας πρέπει να είναι ισχυρή ή – εάν σχεδιάζετε να γίνετε μόνος γονιός – η άνεση και η εμπιστοσύνη μέσα σας είναι ζωτικής σημασίας, καθώς και ένα καλό δίκτυο υποστήριξης . Η ανατροφή των παιδιών μπορεί να δημιουργήσει πίεση σε οποιαδήποτε περίσταση, επομένως είναι απαραίτητο να μπορείτε να το διαχειριστείτε και να επικοινωνήσετε αποτελεσματικά με τον σύντροφό σας ή το δίκτυο υποστήριξής σας.

4. Έχετε ένα σύστημα υποστήριξης. Αν και είναι αλήθεια ότι θα προσθέσετε ένα (πολύ χαριτωμένο) άτομο στον εσωτερικό σας κύκλο, το να είστε νέος γονέας μπορεί να αποδειχθεί εκπληκτικά απομονωτικός. Όπως πρέπει να προσαρμοστείτε στη νέα προσθήκη, θα πρέπει να προσαρμοστούν και οι φίλοι και η οικογένειά σας. Μπορεί ακόμη και να διαπιστώσετε ότι κάποιοι από τους φίλους σας που δεν βρίσκονται στο στάδιο της ζωής του μωρού φεύγουν σιγά σιγά από τη ζωή σας και πρέπει να δημιουργηθούν νέα δίκτυα.

5. Έχετε οικονομική σταθερότητα. Τα μωρά και τα παιδιά μπορεί να είναι μικρά, αλλά μπορεί να είναι ακριβά! Χρειάζεται να έχετε ένα εκατομμύριο δολάρια; Όχι. Ωστόσο, αν και τα χρήματα δεν θα πρέπει να σας εμποδίσουν από το να θέλετε να μεγαλώσετε την οικογένειά σας, η οικονομική σας κατάσταση είναι μια έξυπνη κίνηση. Όταν έχεις παιδί, τα έξοδα ξεπροβάλλουν εκεί που δεν τα περιμένεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η γενναιόδωρη γονική άδεια προστατεύει από την κακή ψυχική υγεία

Ο αστιγματισμός των γονέων αυξάνει τον κίνδυνο για τα παιδιά

Οι δομημένες σχολικές μέρες κρατούν τα παιδιά υγιή

Τι είναι η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Θεραπείες άνοιας που συνδέονται με σοβαρές παρενέργειες: Μελέτη

«Υπάρχει επομένως κίνδυνος να συνταγογραφηθούν σε ασθενείς επιβλαβή αντιψυχωσικά απλώς επειδή το εκπαιδευμένο προσωπικό που μπορεί να διαχειριστεί με ασφάλεια τη συμπεριφορά τους δεν είναι επαρκώς διαθέσιμο», είπε ο νευρολόγος Δρ Τσαρλς Μάρσαλ, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι θεραπείες μπορεί να δικαιολογούνται σε σπάνιες περιπτώσεις.

Βασικά σημάδια για την αναγνώριση ενός ναρκισσιστή

Ναρκισσισμός: Αναγνωρίζοντας τα σημάδια του ναρκισσισμού, μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από πιθανή χειραγώγηση και να διατηρήσετε πιο υγιείς σχέσεις βασισμένες στον αμοιβαίο σεβασμό και την ενσυναίσθηση.

Η λαχτάρα για ζάχαρη μπορεί να προκαλείται από τη μοναξιά, σύμφωνα με μελέτη

Σύμφωνα με τον Calm, το μεγαλύτερο μέρος του κοινωνικού άγχους προέρχεται από τον φόβο της κρίσης. Όταν βρίσκεστε έξω, προσπαθήστε να μην εστιάζετε στον εαυτό σας και αντ' αυτού εστιάστε στους ανθρώπους γύρω σας. Εάν νιώθετε απογοητευμένοι για τον εαυτό σας, κάντε ένα κομπλιμέντο σε κάποιον και ξεκινήστε μια συζήτηση.