Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Eξωσωματική οξυγόνωση μεμβράνης: Τι είναι η εξωσωματική οξυγόνωση μεμβράνης;

Eξωσωματική οξυγόνωση μεμβράνης: Τι είναι η εξωσωματική οξυγόνωση μεμβράνης;

Eξωσωματική οξυγόνωση μεμβράνης: Η εξωσωματική οξυγόνωση μεμβράνης (ECMO) είναι μια σωτήρια ιατρική διαδικασία που χρησιμοποιείται για την παροχή προσωρινής υποστήριξης σε ασθενείς με σοβαρή αναπνευστική ή καρδιακή ανεπάρκεια.

Η εξωσωματική οξυγόνωση μεμβράνης (ECMO) είναι μια σωτήρια ιατρική διαδικασία που χρησιμοποιείται για την παροχή προσωρινής υποστήριξης σε ασθενείς με σοβαρή αναπνευστική ή καρδιακή ανεπάρκεια. Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε για το ECMO.

Σκοπός: Το ECMO χρησιμοποιείται όταν οι συμβατικές μέθοδοι αναπνευστικής ή καρδιακής υποστήριξης, όπως ο μηχανικός αερισμός ή η φαρμακευτική αγωγή, είναι ανεπαρκείς για τη διατήρηση επαρκούς οξυγόνωσης και κυκλοφορίας. Παρέχει προσωρινή αναπνευστική και/ή καρδιακή υποστήριξη οξυγονώνοντας το αίμα έξω από το σώμα και απομακρύνοντας το διοξείδιο του άνθρακα.

Εξαρτήματα: Το ECMO αποτελείται από πολλά εξαρτήματα, όπως μια αντλία για την κυκλοφορία του αίματος, έναν οξυγονωτή για την προσθήκη οξυγόνου και την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα και μια σωλήνωση για τη σύνδεση της κυκλοφορίας του αίματος του ασθενούς στο κύκλωμα ECMO. Η διαδικασία συνήθως εκτελείται σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) από εξειδικευμένη ιατρική ομάδα.

Τύποι ECMO: Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ECMO: φλεβικό-φλεβικό (VV) ECMO και φλεβο-αρτηριακό (VA) ECMO. Το VV ECMO παρέχει αναπνευστική υποστήριξη αφαιρώντας το στερημένο οξυγόνο αίμα από μια φλέβα, οξυγονώνοντάς το και επιστρέφοντάς το σε άλλη φλέβα. Το VA ECMO παρέχει τόσο αναπνευστική όσο και καρδιακή υποστήριξη αφαιρώντας το αίμα από μια φλέβα, οξυγονώνοντάς το και επιστρέφοντάς το σε μια αρτηρία, παρακάμπτοντας την καρδιά.

Ενδείξεις: Το ECMO μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη ασθενών με σοβαρές αναπνευστικές παθήσεις όπως σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS), πνευμονία ή αναπνευστική ανεπάρκεια λόγω τραύματος ή χειρουργικής επέμβασης. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς με σοβαρές καρδιακές παθήσεις όπως καρδιογενές σοκ, μυοκαρδίτιδα ή μετακαρδιακή ανακοπή.

Κίνδυνοι και επιπλοκές: Ενώ το ECMO μπορεί να σώσει ζωές, συνδέεται επίσης με κινδύνους και επιπλοκές, όπως αιμορραγία, μόλυνση, θρόμβους αίματος και βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία. Οι ασθενείς στο ECMO απαιτούν στενή παρακολούθηση και διαχείριση για την ελαχιστοποίηση αυτών των κινδύνων.

Πρόγνωση: Η πρόγνωση για τους ασθενείς με ECMO εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της υποκείμενης πάθησης, της συνολικής υγείας του ασθενούς και της επιτυχίας της θεραπείας με ECMO. Το ECMO θεωρείται προσωρινό μέτρο και οι αποφάσεις σχετικά με τη συνέχιση ή τη διακοπή της θεραπείας λαμβάνονται με βάση την κλινική κατάσταση και την ανταπόκριση του ασθενούς στη θεραπεία.

Προόδους και Έρευνα: Οι συνεχείς εξελίξεις στην τεχνολογία και την έρευνα συνεχίζουν να βελτιώνουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του ECMO. Οι κλινικές δοκιμές και μελέτες διερευνούν νέες εφαρμογές του ECMO και βελτιώνουν τα πρωτόκολλα για τη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων των ασθενών.

Συνοπτικά, η ECMO είναι μια πολύπλοκη αλλά σωτήρια διαδικασία που χρησιμοποιείται για την υποστήριξη ασθενών με σοβαρή αναπνευστική ή καρδιακή ανεπάρκεια. Η κατανόηση του σκοπού, των συστατικών, των ενδείξεων, των κινδύνων και των εξελίξεων είναι απαραίτητη τόσο για τους επαγγελματίες υγείας όσο και για τους ασθενείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ελπίδα σε πολλούς ανθρώπους που χρειάζονται μεταμόσχευση οι καρδιές των χοίρων

Ποιες εξωσωματικές τεχνολογίες αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής;

Μελέτη υποστηρίζει τη χρήση εξωσωματικής οξυγόνωσης μεμβράνης σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς με παχυσαρκία

Οξυγόνωση με εξωσωματική μεμβράνη έναντι συμβατικής επαναθέρμανσης για σοβαρή υποθερμία και καρδιακή ανακοπή στα επείγοντα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ακουστικά ακύρωσης θορύβου: Βοηθούν πραγματικά τα νευροαποκλίνοντα άτομα;

Ακουστικά ακύρωσης θορύβου: Πολλά άτομα με αυτισμό ή ΔΕΠ-Υ περιγράφουν πώς ο θόρυβος σταματά ή περιορίζει τις καθημερινές τους δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση μαθημάτων, συναντήσεις εργασίας, κοινωνικές συναναστροφές ή ακόμα και φροντίδα υγείας.

Υπερηχητικά κύματα: Με ποιον τρόπο χρησιμοποιούνται στον εγκέφαλο;

Υπερηχητικά κύματα: Καθώς τα μυστήρια του εγκεφάλου βελτιώνονται συνεχώς και η τεχνολογία μπορεί να μας επιτρέψει να φτάσουμε στα βαθύτερα μέρη του, υπάρχει ελπίδα ότι θα βρεθούμε στο χείλος μιας νέας εποχής στη φροντίδα της ψυχικής υγείας.

Νέοι βιοδείκτες για νεφρικές παθήσεις με νεφρωσικό σύνδρομο

Υγεία νεφρού: Το νεφρωσικό σύνδρομο, που χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα πρωτεΐνης στα ούρα, συνδέεται με νεφρικές παθήσεις όπως η νόσος ελάχιστης αλλαγής, η πρωτοπαθής εστιακή τμηματική σπειραματοσκλήρωση και η μεμβρανώδης νεφροπάθεια.

Νέο χειρουργικό εργαλείο μετακινεί μικροσκοπικά βιοσωματίδια

Ρομποτική: Τα μέλη της ομάδας αναπτύσσουν μια μέθοδο μετακίνησης μικρών στόχων, όπως κύτταρα και φάρμακα, μέσα στο σώμα που δεν είναι επεμβατική. Αυτό σημαίνει ότι η μέθοδος δεν απαιτεί κοπές.

Close Icon