Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Ακουστικά ΑΙ: Νέα ακουστικά ΑΙ επιτρέπουν στους χρήστες να ακούν ένα άτομο στο πλήθος

Ακουστικά ΑΙ: Νέα ακουστικά ΑΙ επιτρέπουν στους χρήστες να ακούν ένα άτομο στο πλήθος

Ακουστικά ΑΙ: Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον παρέχει ένα αξιοσημείωτο άλμα στην προσωπική τεχνολογία ήχου μέσω ακουστικών με τεχνητή νοημοσύνη που φιλτράρουν μόνο τον ανεπιθύμητο θόρυβο.

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον παρέχει ένα αξιοσημείωτο άλμα στην προσωπική τεχνολογία ήχου μέσω ακουστικών με τεχνητή νοημοσύνη που φιλτράρουν μόνο τον ανεπιθύμητο θόρυβο. Αυτά τα ακουστικά, μέρος ενός συστήματος που ονομάζεται “Target Speech Hearing” (TSH), επιτρέπουν στους χρήστες να απομονώνουν τη φωνή ενός μεμονωμένου ηχείου σε ένα θορυβώδες περιβάλλον απλώς κοιτάζοντάς το.

Αν και δεν είναι ακόμη διαθέσιμη στο εμπόριο, αυτή η καινοτόμος τεχνολογία παρουσιάστηκε πρόσφατα στο συνέδριο ACM CHI για τους ανθρώπινους παράγοντες στα υπολογιστικά συστήματα στη Χονολουλού. Το σύστημα TSH επιτρέπει σε έναν χρήστη να εστιάσει σε ένα άτομο που μιλάει για τρία έως πέντε δευτερόλεπτα, «εγγράφοντάς το» ουσιαστικά στο σύστημα. Μόλις εγγραφεί, το σύστημα ακυρώνει όλους τους άλλους ήχους περιβάλλοντος και αναπαράγει μόνο τη φωνή του στοχευμένου ηχείου, ακόμη και όταν ο ακροατής κινείται και δεν βλέπει πλέον το ηχείο.

Για την ενεργοποίηση του συστήματος, ο χρήστης φορά τυπικά ακουστικά εξοπλισμένα με μικρόφωνα. Όταν ο χρήστης κατευθύνει το κεφάλι του προς ένα ηχείο και πατήσει ένα κουμπί στα ακουστικά, τα ηχητικά κύματα από τη φωνή του ηχείου φτάνουν στα μικρόφωνα ταυτόχρονα, με περιθώριο σφάλματος 16 μοιρών. Αυτά τα ηχητικά σήματα αποστέλλονται στη συνέχεια σε έναν ενσωματωμένο υπολογιστή στα ακουστικά, όπου το λογισμικό μηχανικής εκμάθησης αναγνωρίζει και μαθαίνει τα φωνητικά μοτίβα του επιθυμητού ηχείου. Ο ανώτερος συγγραφέας Shyam Gollakota, καθηγητής στη Σχολή Επιστήμης & Μηχανικής Υπολογιστών Paul G. Allen στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, εξήγησε ότι ενώ πολλοί θεωρούν την τεχνητή νοημοσύνη ως chatbots που βασίζονται στον ιστό, αυτό το έργο καταδεικνύει τη δυνατότητα του AI να αλλάξει την ακουστική αντίληψη με βάση τις προτιμήσεις των χρηστών .

Η ομάδα πραγματοποίησε δοκιμές με 21 άτομα που αξιολόγησαν την καθαρότητα της φωνής του εγγεγραμμένου ομιλητή σε σύγκριση με τον μη φιλτραρισμένο ήχο. Κατά μέσο όρο, τα άτομα βαθμολόγησαν τη διαύγεια της φωνής του εγγεγραμμένου ομιλητή σχεδόν διπλάσια, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα. Το τρέχον σύστημα μπορεί να εγγράψει μόνο ένα ηχείο κάθε φορά και απαιτεί ένα σχετικά ήσυχο περιβάλλον για να διασφαλιστεί η ακρίβεια κατά την εγγραφή ενός νέου ηχείου. Εάν ο χρήστης δεν είναι ικανοποιημένος με την ποιότητα του ήχου, μπορεί να εγγράψει ξανά το ηχείο για να βελτιώσει την ευκρίνεια. Η τεχνολογία αναμένεται να εξελιχθεί, με σχέδια προσαρμογής της ώστε να χρησιμοποιείται σε ακουστικά και βοηθήματα ακοής, επεκτείνοντας την προσβασιμότητα και τη λειτουργικότητά της.

Αυτό το σύστημα AI βασίζεται σε προηγούμενη έρευνα της ίδιας ομάδας, η οποία ανέπτυξε τη «σημασιολογική ακοή». Αυτό το προηγούμενο έργο επέτρεψε στους χρήστες να επιλέξουν συγκεκριμένες κατηγορίες ήχου στις οποίες θα εστιάζονταν ενώ ακυρώνουν τους ήχους μέσα στο περιβάλλον τους. Το νέο σύστημα TSH προωθεί την ιδέα του περαιτέρω, επιτρέποντας την εστίαση σε πραγματικό χρόνο σε ένα συγκεκριμένο ηχείο σε μια δυναμική και θορυβώδη ρύθμιση. «Τείνουμε να θεωρούμε την τεχνητή νοημοσύνη τώρα ως chatbot που βασίζονται στον ιστό που απαντούν σε ερωτήσεις», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Shyam Gollakota σε μια δήλωση τύπου. “Αλλά σε αυτό το έργο, αναπτύσσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για να τροποποιήσουμε την ακουστική αντίληψη οποιουδήποτε φοράει ακουστικά, δεδομένων των προτιμήσεών του. Με τις συσκευές μας μπορείτε πλέον να ακούτε καθαρά ένα ηχείο ακόμα κι αν βρίσκεστε σε θορυβώδες περιβάλλον με πολλούς άλλους ανθρώπους να μιλάνε.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

H τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προσφέρει εκπληκτική βοήθεια κατά της μοναξιάς

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει με τους εκ γενετής τυφλούς;

Πώς σχεδόν βουβός άνθρωπος καταφέρνει να μιλήσει σε δύο γλώσσες;

Το AI θα μπορεί να προσδιορίσει ποιοι ασθενείς από τα επείγοντα χρειάζονται εισαγωγή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Smartphone με Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να ανιχνεύσει εγκεφαλικό επεισόδιο σε δευτερόλεπτα σαρώνοντας πρόσωπα

Οι παραϊατρικοί μπορούν να σαρώσουν το πρόσωπο ενός ασθενούς χρησιμοποιώντας μια νέα εφαρμογή smartphone για να ανιχνεύσουν ένα εγκεφαλικό σε δευτερόλεπτα.

Ανακάλυψη έξυπνων επιδέσμων που θα φέρουν επανάσταση στη θεραπεία χρόνιων πληγών

Επίδεσμοι: Σε συνεργασία με το Keck School of Medicine του USC, ερευνητές στο Caltech ανέπτυξαν καινοτόμους έξυπνους επιδέσμους σχεδιασμένους να βελτιώνουν τη θεραπεία χρόνιων τραυμάτων.

Νέα τεχνική χρησιμοποιεί τον ήχο για να επηρεάσει τα εγκεφαλικά κύματα και τον ύπνο στην άνοια

"Υπάρχουν πολλά που πρέπει να αποκαλυφθούν σχετικά με τον ρόλο του ρυθμού άλφα στον ύπνο και τη γνωστική λειτουργία. Αυτή η τεχνική θα μπορούσε να επηρεάσει την κατανόησή μας και να βελτιώσει τις λειτουργίες του ύπνου σε όσους πάσχουν από άνοια".

Ρομπότ: Συσκευή καταγράφει την ηλεκτροφυσιολογική δραστηριότητα του στομάχου

Ρομπότ: Η ικανότητα καταγραφής υψηλής ποιότητας ηλεκτροφυσιολογικών δεδομένων από τη γαστρεντερική οδό και το εντερικό νευρικό σύστημα είναι χρήσιμη για την κατανόηση μιας ποικιλίας διαταραχών.

Close Icon