Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

AI εμφύτευμα: Πώς σχεδόν βουβός άνθρωπος καταφέρνει να μιλήσει σε δύο γλώσσες;

AI εμφύτευμα: Πώς σχεδόν βουβός άνθρωπος καταφέρνει να μιλήσει σε δύο γλώσσες;

AI εμφύτευμα: Η ομάδα εμφύτευσε μια διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή μέσα στο κρανίο ενός άνδρα και εφάρμοσε τεχνικές AI στα δεδομένα που παρείχε, βοηθώντας τον ασθενή να μιλήσει ξανά. δύο γλώσσες.

Μια ομάδα νευροχειρουργών και ειδικών τεχνητής νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, πέτυχε στην αποκατάσταση της ομιλίας σε έναν ασθενή που έχασε την ικανότητα μετά από εγκεφαλικό. Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Biomedical Engineering, η ομάδα εμφύτευσε μια διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI) μέσα στο κρανίο ενός άνδρα με το παρατσούκλι “Pancho” και εφάρμοσε τεχνικές AI στα δεδομένα που παρείχε για να βοηθήσει τον ασθενή να μιλήσει ξανά δύο γλώσσες.

Προηγούμενες δοκιμές έδειξαν ότι είναι δυνατό να εμφυτευτεί ένας ανιχνευτής στην επιφάνεια του εγκεφάλου για να διαβάσει τα εγκεφαλικά κύματα και στη συνέχεια να εφαρμόσει τεχνικές εκμάθησης στα δεδομένα που παρέχει ως μέσο για τη μετατροπή ορισμένων εγκεφαλικών κυμάτων σε λέξεις. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, η ερευνητική ομάδα έχει προχωρήσει μια τέτοια εργασία ένα βήμα παραπέρα προσθέτοντας ένα άλλο στοιχείο – μια δεύτερη γλώσσα.

Ο εθελοντής, ο Pancho, ήταν Ισπανόφωνος. Έχασε το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ικανότητας όταν έπαθε εγκεφαλικό σε ηλικία 20 ετών. Αρκετά χρόνια αργότερα, έμαθε να διαβάζει και να μετατρέπει λέξεις στις σκέψεις του στα αγγλικά. Πιο πρόσφατα, συμμετείχε στο ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο εφάρμοσε ένα πλέγμα ηλεκτροδίων στην επιφάνεια ενός τμήματος του εγκεφάλου του που είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία της γλώσσας. Ένας σύνδεσμος στο κρανίο του επέτρεψε στο BCI να συνδεθεί σε ένα σύστημα υπολογιστή.

Τα επόμενα τρία χρόνια, ο Πάντσο έκανε εκπαίδευση. Του έδειξαν λέξεις σε μια οθόνη υπολογιστή και στη συνέχεια του ζητήθηκε να τις επαναλάβει στο μυαλό του. Καθώς το έκανε, ο ανιχνευτής διάβασε τα εγκεφαλικά του κύματα και προσπάθησε να τα μετατρέψει στη λέξη που διάβαζε. Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης, στον Πάντσο έδειξαν και ισπανικές και αγγλικές λέξεις. Ένα LLM βοήθησε στην αποκρυπτογράφηση και τη μετατροπή και μείωσε τον αριθμό των σφαλμάτων. Το σύστημα επέδειξε 88% ακρίβεια στον προσδιορισμό του πότε ο Pancho μιλούσε στα Ισπανικά έναντι των Αγγλικών και 75% στην αποκωδικοποίηση των λέξεων συνολικά. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ήταν αρκετό για να του επιτρέψουν να συνομιλήσει με την ερευνητική ομάδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αισθητήρες ανιχνεύουν πρώιμα στοιχεία απόρριψης μοσχευμάτων οργάνων

Η τεχνολογία λέιζερ μπορεί να βοηθήσει σε διάφορες επεμβάσεις ματιών

Εμφυτεύματα Στήθους: Πιθανότητα ανάπτυξης σπάνιου λεμφώματος

Οι υπέρηχοι των ματιών ανιχνεύουν την ανεπάρκεια της εγκεφαλικής διακλάδωσης στα παιδιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα ταχεία ανίχνευση βακτηρίων σε παιδιατρικά δείγματα αίματος

"Στη συνέχεια, ελπίζουμε να κάνουμε μια προοπτική κλινική δοκιμή σε πολλαπλά κλινικά κέντρα και νοσοκομεία για να δοκιμάσουμε τη μέθοδό μας σε περισσότερους ασθενείς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Ας ελπίσουμε ότι μπορούμε να αναπτύξουμε αυτήν την τεχνολογία σε περισσότερα νοσοκομεία και να έχουμε πιο ευρέως διαγνωστικά για βρέφη και παιδιά." είπε η Αραλάρ.

Μικρορομπότ με βάση τα φύκια στοχεύουν όγκους του πνεύμονα

Μικρορομπότ όγκοι: Το εργαστήριο Wang και η ερευνητική ομάδα Zhang στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, έχουν αναπτύξει βιοϋβριδικά μικρορομπότ, μικρές ιατρικές συσκευές κατασκευασμένες από φυσικά και συνθετικά υλικά.

Βρήκαν το γονίδιο που προστατεύει από τις επιπτώσεις της στέρησης ύπνου 

Γονίδιο ύπνος: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια ανακάλυψαν ότι ένα συγκεκριμένο γονίδιο που ονομάζεται «DEC2» μπορεί να παρέχει φυσική προστασία από τις γνωστικές βλάβες και τους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με τη στέρηση ύπνου.

Πώς η υγρή βιοψία εντοπίζει τον καρκίνο νωρίτερα από τις τυπικές μεθόδους;

Υγρή βιοψία: Προηγμένη στρατηγική μηχανικής μάθησης χρησιμοποιήθηκε για να ανιχνευτούν λεπτά μοτίβα στην αλληλουχία δεδομένων - μοτίβα που υποδηλώνουν καρκίνο από αυτά που υποδηλώνουν λάθη αλληλουχίας.

Ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα συσκευή για ακριβή στο σπίτι τεστ υπνικής άπνοιας

Η πρόοδος της τεχνολογίας διάγνωσης άπνοιας ύπνου που προσαρτάται στην κοιλιακή χώρα αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της δημόσιας υγείας και στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα συσκευή για ακριβή τεστ υπνικής άπνοιας στο σπίτι

Υπνική άπνοια: Ερευνητές στο UNIST ανέπτυξαν μια καινοτόμο συσκευή σχεδιασμένη για την ακριβή διάγνωση της υπνικής άπνοιας, χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή smartphone για την άνεση του σπιτιού.

Close Icon