Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

AI τυφλοί: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει με τους εκ γενετής τυφλούς;

AI τυφλοί: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει με τους εκ γενετής τυφλούς;

AI τυφλοί: Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) έχει τεράστιες δυνατότητες να φέρει επανάσταση στη ζωή των ατόμων που γεννιούνται τυφλά, ενισχύοντας την ανεξαρτησία, την προσβασιμότητα και τη συνολική ποιότητα ζωής τους.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) έχει τεράστιες δυνατότητες να φέρει επανάσταση στη ζωή των ατόμων που γεννιούνται τυφλά, ενισχύοντας την ανεξαρτησία, την προσβασιμότητα και τη συνολική ποιότητα ζωής τους. Ακολουθούν διάφοροι τρόποι με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στο μέλλον.

Προηγμένες Τεχνολογίες Όρασης: Τα συστήματα όρασης με τεχνητή νοημοσύνη, όπως έξυπνα γυαλιά και κάμερες, μπορούν να ερμηνεύσουν το περιβάλλον και να μεταφράσουν οπτικές πληροφορίες σε ηχητικές περιγραφές ή απτική ανάδραση. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στα άτομα να πλοηγούνται σε χώρους, να αναγνωρίζουν πρόσωπα, να διαβάζουν κείμενο και να κατανοούν οπτικά περιβάλλοντα σε πραγματικό χρόνο.

Προσωπικοί βοηθοί: Οι προσωπικοί βοηθοί τεχνητής νοημοσύνης εξοπλισμένοι με εξελιγμένη επεξεργασία φυσικής γλώσσας (NLP) μπορούν να εκτελούν εργασίες που απαιτούν οπτικές πληροφορίες, όπως αναγνώριση αντικειμένων, ανάγνωση βιβλίων και ακόμη και αναγνώριση συναισθημάτων στις φωνές των άλλων. Αυτοί οι βοηθοί μπορούν να ενσωματωθούν σε smartphone, φορητές συσκευές ή αυτόνομες συσκευές.

Βελτιωμένη προσβασιμότητα στα ψηφιακά μέσα: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δημιουργήσει αυτόματα περιγραφές υψηλής ποιότητας για εικόνες, βίντεο και άλλο οπτικό περιεχόμενο στον Ιστό, καθιστώντας τα ψηφιακά μέσα πιο προσιτά. Αυτό περιλαμβάνει αυτοματοποιημένες υπότιτλους για βίντεο και περιεκτικές περιγραφές για πολύπλοκα οπτικά στοιχεία, διασφαλίζοντας πρόσβαση σε πληροφορίες και ψυχαγωγία χωρίς αποκλεισμούς.

Λύσεις Βελτιωμένης Κινητικότητας: Οι εφαρμογές και οι συσκευές πλοήγησης με τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να παρέχουν ακριβείς οδηγίες σε πραγματικό χρόνο, προσαρμοσμένες στις ανάγκες των τυφλών ατόμων. Αυτές οι λύσεις μπορούν να ενσωματώσουν προηγμένες τεχνολογίες χαρτογράφησης, ανίχνευση εμποδίων και καθοδήγηση με επίγνωση του περιβάλλοντος για τη διευκόλυνση του ασφαλούς και αποτελεσματικού ταξιδιού.

Εκπαίδευση και Απασχόληση: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μεταμορφώσει τα εκπαιδευτικά εργαλεία παρέχοντας εξατομικευμένες μαθησιακές εμπειρίες που καλύπτουν τις μοναδικές ανάγκες των τυφλών μαθητών. Για παράδειγμα, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στη μετατροπή οπτικών πληροφοριών σε σχολικά βιβλία σε μορφές μπράιγ ή ήχου. Στο χώρο εργασίας, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην αυτοματοποίηση εργασιών που είναι οπτικά εντατικές και να υποστηρίξει τους τυφλούς επαγγελματίες με υποστηρικτικές τεχνολογίες για συγκεκριμένες εργασίες.

Υποστήριξη υγειονομικής περίθαλψης: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τα τυφλά άτομα στη διαχείριση της υγείας τους, αναγνωρίζοντας φάρμακα, παρέχοντας βήμα προς βήμα οδηγίες για ιατρικές διαδικασίες και παρακολουθώντας ζωτικά σημεία μέσω φορητών συσκευών. Επιπλέον, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει την επικοινωνία με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης διευκολύνοντας την καλύτερη κατανόηση και την προσβασιμότητα των ιατρικών πληροφοριών.

Συνολικά, η ικανότητα του AI να ερμηνεύει και να μεταδίδει οπτικές πληροφορίες, σε συνδυασμό με την ενσωμάτωσή του σε καθημερινές συσκευές και συστήματα, υπόσχεται ένα μέλλον όπου όσοι γεννιούνται τυφλοί μπορούν να βιώσουν μεγαλύτερο βαθμό αυτονομίας και δέσμευσης με τον κόσμο γύρω τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2024

Πώς η τύφλωση αλλάζει τον τρόπο που επεξεργαζόμαστε τον ήχο της κίνησης

Προβλήματα από τον e-ΕΦΚΑ αντιμετωπίζουν τυφλοί συνταξιούχοι

ΕΣΑμεΑ: Ο Ι. Βαρδακαστάνης στη Βουλή για την προσβασιμότητα της εκλογικής διαδικασίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Smartphone με Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να ανιχνεύσει εγκεφαλικό επεισόδιο σε δευτερόλεπτα σαρώνοντας πρόσωπα

Οι παραϊατρικοί μπορούν να σαρώσουν το πρόσωπο ενός ασθενούς χρησιμοποιώντας μια νέα εφαρμογή smartphone για να ανιχνεύσουν ένα εγκεφαλικό σε δευτερόλεπτα.

Ανακάλυψη έξυπνων επιδέσμων που θα φέρουν επανάσταση στη θεραπεία χρόνιων πληγών

Επίδεσμοι: Σε συνεργασία με το Keck School of Medicine του USC, ερευνητές στο Caltech ανέπτυξαν καινοτόμους έξυπνους επιδέσμους σχεδιασμένους να βελτιώνουν τη θεραπεία χρόνιων τραυμάτων.

Νέα τεχνική χρησιμοποιεί τον ήχο για να επηρεάσει τα εγκεφαλικά κύματα και τον ύπνο στην άνοια

"Υπάρχουν πολλά που πρέπει να αποκαλυφθούν σχετικά με τον ρόλο του ρυθμού άλφα στον ύπνο και τη γνωστική λειτουργία. Αυτή η τεχνική θα μπορούσε να επηρεάσει την κατανόησή μας και να βελτιώσει τις λειτουργίες του ύπνου σε όσους πάσχουν από άνοια".

Ρομπότ: Συσκευή καταγράφει την ηλεκτροφυσιολογική δραστηριότητα του στομάχου

Ρομπότ: Η ικανότητα καταγραφής υψηλής ποιότητας ηλεκτροφυσιολογικών δεδομένων από τη γαστρεντερική οδό και το εντερικό νευρικό σύστημα είναι χρήσιμη για την κατανόηση μιας ποικιλίας διαταραχών.

Close Icon