Τεχνολογία

AI ηλικιωμένοι ΠΟΥ: Η τεχνητή νοημοσύνη προς όφελος της υγείας των ηλικιωμένων

AI ηλικιωμένοι ΠΟΥ: Η τεχνητή νοημοσύνη προς όφελος της υγείας των ηλικιωμένων

AI ηλικιωμένοι ΠΟΥ: Πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για την υγεία αντιμετωπίζουν τη γήρανση και ότι οι ηλικιωμένοι συμμετέχουν πλήρως στις διαδικασίες, τα συστήματα, τις τεχνολογίες και τις υπηρεσίες που τους επηρεάζουν.

Οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (AI) έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την υγεία και την ευημερία των ηλικιωμένων, αλλά μόνο εάν η ηλικία εξαλειφθεί από το σχεδιασμό, την εφαρμογή και τη χρήση τους. Μια νέα σύνοψη πολιτικής, το Ageism in AI για την υγεία, κυκλοφόρησε πρόσφατα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Παρουσιάζει νομικά, μη νομικά και τεχνικά μέτρα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου επιδείνωσης ή εισαγωγής γήρανσης μέσω αυτών των τεχνολογιών.  Οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (AI) φέρνουν επανάσταση σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της δημόσιας υγείας και της ιατρικής για ηλικιωμένους.

Μπορούν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη κινδύνων και συμβάντων για την υγεία, να επιτρέψουν την ανάπτυξη φαρμάκων, να υποστηρίξουν την εξατομίκευση της διαχείρισης φροντίδας και πολλά άλλα. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες ότι, εάν αφεθούν ανεξέλεγκτες, οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να διαιωνίσουν την υπάρχουσα γηρατειά στην κοινωνία και να υπονομεύσουν την ποιότητα της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας που λαμβάνουν οι ηλικιωμένοι. Τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται από την τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μην αντιπροσωπεύουν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή να παραμορφώνονται από παλαιότερα ηλικιακά στερεότυπα, προκαταλήψεις ή διακρίσεις.

Αλλάζοντας τις λανθασμένες υποθέσεις

Οι εσφαλμένες υποθέσεις για το πώς οι ηλικιωμένοι επιθυμούν να ζουν ή να αλληλεπιδρούν με την τεχνολογία στην καθημερινή τους ζωή μπορούν επίσης να περιορίσουν το σχεδιασμό και την εμβέλεια αυτών των τεχνολογιών και ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούνται οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να μειώσει τις επαφές μεταξύ των γενεών ή να εμβαθύνει τα υπάρχοντα εμπόδια στην ψηφιακή πρόσβαση. “Οι σιωπηρές και ρητές προκαταλήψεις της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, αναπαράγονται συχνά στις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης”, σημειώνει η Alana Officer, Unit Head, Demographic Change and Healthy Ageing, ΠΟΥ.

“Για να διασφαλιστεί ότι οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης διαδραματίζουν ευεργετικό ρόλο, η ηλικία πρέπει να εντοπιστεί και να εξαλειφθεί από το σχεδιασμό, την ανάπτυξη, τη χρήση και την αξιολόγησή τους. Αυτή η νέα σύντομη πολιτική δείχνει πώς.” Οι ακόλουθες οκτώ σκέψεις θα μπορούσαν να διασφαλίσουν ότι οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για την υγεία αντιμετωπίζουν τη γήρανση και ότι οι ηλικιωμένοι συμμετέχουν πλήρως στις διαδικασίες, τα συστήματα, τις τεχνολογίες και τις υπηρεσίες που τους επηρεάζουν.

  • Συμμετοχικός σχεδιασμός τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης από και με ηλικιωμένους
  • Ομάδες επιστήμης δεδομένων διαφορετικών ηλικιών
  • Συλλογή δεδομένων για την ηλικία
  • Επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές για ηλικιωμένους και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και τους φροντιστές τους
  • Δικαιώματα συναίνεσης και αμφισβήτησης των ηλικιωμένων
  • Πλαίσια διακυβέρνησης και κανονισμοί για την ενδυνάμωση και τη συνεργασία με ηλικιωμένους
  • Αυξημένη έρευνα για την κατανόηση των νέων χρήσεων της τεχνητής νοημοσύνης και πώς να αποφευχθεί η μεροληψία
  • Ισχυρές διαδικασίες ηθικής στην ανάπτυξη και εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης

Η σύνοψη πολιτικής ευθυγραμμίζεται με τα μηνύματα της Παγκόσμιας Έκθεσης για τον Ηλικιωμένο, η οποία χρησιμεύει ως βάση για την Παγκόσμια Εκστρατεία για την Καταπολέμηση της Γήρανσης. Η παγκόσμια έκθεση για την ηλικία είναι τόσο διαδεδομένη όσο και επιβλαβής, αλλά μπορεί να εξαλειφθεί. Ως πρώτη του είδους της, η έκθεση περιγράφει τις εκτεταμένες επιπτώσεις που έχει ο ηλικιωμένος σε όλες τις πτυχές της υγείας και της ευημερίας και στις οικονομίες και σηματοδοτεί μια σαφή ανάγκη επένδυσης σε τρεις αποδεδειγμένες στρατηγικές: πολιτική και νόμος, εκπαιδευτικές δραστηριότητες και παρεμβάσεις μεταξύ των γενεών. Υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη βελτίωσης των δεδομένων και της έρευνας για την ηλικία και την αλλαγή της αφήγησης γύρω από την ηλικία και τη γήρανση για τη δημιουργία #AWorld4AllAges.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα επιστημονική μέθοδος πυροδοτεί την ελπίδα που έχουν εκατομμύρια ασθενείς να επανέλθουν ξανά στην κίνηση και στη φυσιολογική ζωή!

Επίστρωση υφασμάτων μειώνει τη μολυσματικότητα του κορωνοϊού

Ο μαγικός κόσμος του Internet of Medical Things (IoMT)

Viva wallet: Η πρώτη επιχείρηση "unicorn"στην Ελλάδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έξι αριθμοί προβλέπουν την απειλητική για τη ζωή COVID-19

Πιστεύουν επίσης ότι το μοντέλο τους έχει άλλο ένα βασικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα που έχουν δει: την ευκολία χρήσης. Τα περισσότερα νοσοκομεία συλλέγουν ήδη και τα έξι σημεία δεδομένων για τους ασθενείς COVID-19. Η μόνη επιπλέον εργασία είναι η πληκτρολόγηση αυτών των έξι μεταβλητών στον τύπο -και η ομάδα μελέτης ελπίζει να το κάνει ακόμη πιο εύκολο.

Πώς το Διαδίκτυο των Πραγμάτων βελτιώνει την υγειονομική περίθαλψη;

ΙοΤ: Το IoT έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει την παροχή υγειονομικής περίθαλψης καθιστώντας την πιο προσιτή, εξατομικευμένη και αποτελεσματική, βελτιώνοντας τελικά τα αποτελέσματα των ασθενών και τη συνολική ποιότητα των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης.

Σιγκαπούρη Αεροδρόμιο - Θα επιτρέπει στους επιβάτες να αναχωρούν από την πόλη-κράτος χωρίς διαβατήρια

Οι ψηφιακές ταυτότητες, συμβατές με τα πρότυπα του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) στην Αρούμπα, επιτρέπουν στους ταξιδιώτες να ταξιδεύουν χρησιμοποιώντας ασφαλείς ψηφιακές εκδόσεις των διαβατηρίων τους σε κινητά τηλέφωνα. Στις ΗΠΑ, μεγάλες αεροπορικές εταιρείες όπως η American Airlines, η United και η Delta πειραματίζονται με βιομετρικό check-in, παράδοση αποσκευών και πύλες επιβίβασης σε επιλεγμένα αεροδρόμια τα τελευταία δύο χρόνια.

Μοντέλο AI στοχεύει να προβλέπει τη γεύση των φαρμάκων

Η τήρηση της θεραπείας είναι, επίσης, ιδιαίτερα σημαντική με τα αντιβιοτικά, καθώς η διακοπή της θεραπείας θα συμβάλει στη μικροβιακή αντοχή. "Με τα αντιβιοτικά, εάν ο ασθενής δεν το πάρει, ναι, δεν θα βελτιωθεί. Αλλά επίσης θα συμβάλετε στην αντιμικροβιακή αντοχή", είπε ο Δρ Abdelhakim. «Είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερο πρόβλημα για τους υπόλοιπους από εμάς».