Επιστημονικά Νέα

Covid ύφασμα: Επίστρωση για σχεδόν κάθε ύφασμα μειώνει τη μολυσματικότητα του κορωνοϊού

Covid ύφασμα: Επίστρωση για σχεδόν κάθε ύφασμα μειώνει τη μολυσματικότητα του κορωνοϊού

Covid ύφασμα: Αυτή η επίστρωση έχει τόσο παθητικές όσο και ενεργές αντιμικροβιακές ιδιότητες, σκοτώνοντας μικρόβια αμέσως μετά την επαφή, η οποία στη συνέχεια ενισχύεται όταν το φως του ήλιου χτυπήσει το ύφασμα

Επιστήμονες στις ΗΠΑ έχουν αναπτύξει μια φθηνή, μη τοξική επίστρωση για σχεδόν οποιοδήποτε ύφασμα που μειώνει τη μολυσματικότητα του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί το COVID-19, έως και 90%. Η επίστρωση, που περιγράφεται στο περιοδικό ACS Applied Materials & Interfaces, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για την ανάπτυξη ενός αντιικού σπρέι για υφάσματα. “Όταν μπαίνεις σε ένα νοσοκομείο, θέλεις να ξέρεις ότι το μαξιλάρι στο οποίο βάζεις το κεφάλι σου είναι καθαρό”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Taylor Wright, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας (UBC) στον Καναδά. “Αυτή η επίστρωση θα μπορούσε να πάρει λίγη από την ανησυχία των εργαζομένων στην πρώτη γραμμή για να διαθέτουν εξοπλισμό ατομικής προστασίας (PPE) με αντιμικροβιακές ιδιότητες”.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Οι ερευνητές μούλιασαν το ύφασμα σε διάλυμα ενός πολυμερούς που σκοτώνει τα βακτήρια, το οποίο περιέχει ένα μόριο που απελευθερώνει αποστειρωτικές μορφές οξυγόνου όταν το φως λάμπει πάνω του. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν ένα υπεριώδες φως (UV) για να μετατρέψουν αυτό το διάλυμα σε στερεό, στερεώνοντας την επίστρωση στο ύφασμα. “Αυτή η επίστρωση έχει τόσο παθητικές όσο και ενεργές αντιμικροβιακές ιδιότητες, σκοτώνοντας μικρόβια αμέσως μετά την επαφή, η οποία στη συνέχεια ενισχύεται όταν το φως του ήλιου χτυπήσει το ύφασμα”, δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Michael Wolf, καθηγητής στο UBC. Και τα δύο συστατικά είναι ασφαλή για ανθρώπινη χρήση και η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου μία ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, είπαν οι ερευνητές. Καθιστά επίσης το ύφασμα υδρόφοβο, που σημαίνει ότι τα μικρόβια είναι λιγότερο πιθανό να κολλήσουν στο ύφασμα και δεν φαίνεται να επηρεάζει την αντοχή του υφάσματος, είπαν.

Η επίστρωση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε σχεδόν οποιοδήποτε ύφασμα, όπως βαμβάκι, πολυεστέρα, τζιν και μετάξι, με εφαρμογές σε νοσοκομειακά υφάσματα, μάσκες και ενεργά ρούχα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Ενώ άλλες τέτοιες τεχνολογίες μπορεί να περιλαμβάνουν χημικά απόβλητα, υψηλή χρήση ενέργειας ή ακριβό εξοπλισμό, η νέα μέθοδος είναι σχετικά εύκολη και προσιτή, είπαν. “Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα ποτήρι ζέσεως και μια λάμπα. Είμαι αρκετά σίγουρος ότι θα μπορούσα να κάνω όλη τη διαδικασία σε μια σόμπα”, είπε ο Ράιτ. Για να δοκιμάσουν τις ιδιότητες της επικάλυψης που σκοτώνει τα σφάλματα, οι ερευνητές έλουσαν το επεξεργασμένο ύφασμα σε βακτηριακές “σούπες” Escherichia coli (E. coli και Staphylococcus aureus ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη (MRSA), και οι δύο κύριες πηγές νοσοκομειακών λοιμώξεων. Βρήκαν ότι ήταν 85% βιώσιμων βακτηρίων E. coli που παρέμειναν μετά από 30 λεπτά, το οποίο μειώθηκε στο 3% όταν το επεξεργασμένο ύφασμα εκτέθηκε στο πράσινο φως για το ίδιο χρονικό διάστημα. Δεν παρέμειναν βακτήρια μετά από τέσσερις ώρες.

Η σημασία των ευρημάτων

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης εάν η επίστρωση μείωσε τη μολυσματικότητα του SARS-CoV-2 λούζοντας επεξεργασμένο ύφασμα σε διάλυμα σωματιδίων του ιού και στη συνέχεια προσθέτοντας αυτό το διάλυμα σε ζωντανά κύτταρα για να δουν αν θα μπορούσαν να τα μολύνουν. Διαπίστωσαν ότι οι παθητικές ιδιότητες δεν ήταν αποτελεσματικές κατά του ιού, αλλά όταν το επεξεργασμένο ύφασμα εκτέθηκε σε πράσινο φως για δύο ώρες, υπήρξε μείωση έως και 90% στη μολυσματικότητα του SARS-CoV-2. “Με άλλα λόγια, μόνο το ένα δέκατο της ποσότητας του σήματος του ιού ανιχνεύθηκε σε κύτταρα μολυσμένα με το ύφασμα UV και τον ιό που έχει υποστεί επεξεργασία με φως”, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Francois Jean, καθηγητής στο UBC. Η ομάδα ανακάλυψε ότι χρειαζόταν ένα κομμάτι υφάσματος 18 τετραγωνικών εκατοστών για να σκοτώσει τα μικρόβια με υλικό που περιέχει επτά τοις εκατό βάρος του δραστικού συστατικού.

Ωστόσο, η αύξηση αυτού του βάρους στο 23% βελτίωσε την αποτελεσματικότητα του υφάσματος σε τέσσερις φορές λιγότερο υλικό. “Η βιοκατασκευή μασκών προσώπου που βασίζονται σε αυτή τη νέα τεχνολογία UBC θα αντιπροσώπευε μια σημαντική προσθήκη στο οπλοστάσιό μας στη μάχη κατά της COVID-19, ιδιαίτερα για τις εξαιρετικά μεταδοτικές παραλλαγές του SARS-CoV-2, όπως η Omicron”, είπε ο Jean. Η επίστρωση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για ενεργά ρούχα, με μια επίστρωση κατά της βρωμιάς που εφαρμόζεται σε περιοχές όπου οι άνθρωποι τείνουν να ιδρώνουν, σκοτώνοντας τα βακτήρια που μας κάνουν να μυρίζουμε. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι εταιρείες νοσοκομειακών υφασμάτων και ενεργών ενδυμάτων ενδιαφέρονται ήδη για την τεχνολογία και το πανεπιστήμιο έχει υποβάλει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Που εντοπίζονται τα 1.425 νέα κρούσματα της μετάλλαξης Omicron

Κορωνοϊός Κρούσματα 10/02: 93 νεκροί, 19.154 νέα κρούσματα και 516 διασωληνωμένοι

Νέα μελέτη εξηγεί που οφείλεται η απώλεια όσφρησης από Covid

Κορωνοϊός: Στο 5.92% η θετικότητα-39.227 παιδικά κρούσματα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου άνθρωποι κινδυνεύουν από πρώιμη έναρξη άνοιας

Άνοια αιτίες: Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet Healthy Longevity αποδείχθηκε ότι τα άτομα που ανήκουν σε χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο έχουν περισσότερες από τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρώιμη άνοια.