ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Όμικρον επιφάνειες: Η παραλλαγή επιβιώνει πολύ περισσότερο στο πλαστικό και το δέρμα

Όμικρον επιφάνειες: Η παραλλαγή επιβιώνει πολύ περισσότερο στο πλαστικό και το δέρμα

Όμικρον επιφάνειες: Η υψηλή περιβαλλοντική σταθερότητα της Όμικρον ενδεχομένως είναι ένας από τους παράγοντες που επέτρεψαν στην παραλλαγή Όμικρον να αντικαταστήσει την παραλλαγή Δέλτα και να εξαπλωθεί γρήγορα.

Η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να επιβιώσει περισσότερο από παλαιότερα στελέχη του ιού σε πλαστικές επιφάνειες και ανθρώπινο δέρμα, σύμφωνα με νέα έρευνα Ιαπώνων επιστημόνων. Η μελέτη από το Νομαρχιακό Πανεπιστήμιο Ιατρικής του Κιότο διαπίστωσε ότι οι παραλλαγές επιβίωσαν πολύ περισσότερο από το αρχικό στέλεχος μετά από μια σειρά εργαστηριακών δοκιμών. Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υψηλή περιβαλλοντική σταθερότητα της Όμικρον,  η ικανότητά της να παραμένει μολυσματική δηλαδή, μπορεί να το βοήθησε να αντικαταστήσει τη Δέλτα ως κυρίαρχη παραλλαγή και να εξαπλωθεί πιο γρήγορα. “Η μελέτη μας έδειξε ότι σε πλαστικές και δερματικές επιφάνειες, οι παραλλαγές Άλφα, Βήτα, Δέλτα και Όμικρον, εμφάνισαν περισσότερο από δύο φορές μεγαλύτερους χρόνους επιβίωσης από εκείνους του στελέχους Wuhan και διατήρησαν τη μολυσματικότητα για περισσότερες από 16 ώρες στις επιφάνειες του δέρματος”, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.

Πόσο επιβιώνει ο ιός σε κάθε επιφάνεια;

Σε πλαστικές επιφάνειες, οι μέσοι χρόνοι επιβίωσης του αρχικού στελέχους και των παραλλαγών Άλφα, Βήτα, Γάμμα και Δέλτα ήταν 56 ώρες, 191,3 ώρες, 156,6 ώρες, 59,3 ώρες και 114 ώρες αντίστοιχα. Σε σύγκριση με 193,5 ώρες – που ισοδυναμεί με οκτώ ημέρες – για την Όμικρον, οι ερευνητές ανέφεραν. Η Όμικρον διαρκεί πάνω από 21 ώρες στο δέρμα. Σε δείγματα δέρματος από πτώματα, ο μέσος χρόνος επιβίωσης του ιού ήταν:

  • 8,6 ώρες για την αρχική έκδοση,
  • 19,6 ώρες για την Άλφα,
  • 19,1 ώρες για την Βήτα,
  • 11 ώρες  για την Γάμμα,
  • 16,8 ώρες για την Δέλτα,
  • και 21,1 ώρες για την Όμικρον.

Σημασία των ευρημάτων

“Αυτή η μελέτη έδειξε ότι η παραλλαγή Όμικρον έχει επίσης την υψηλότερη περιβαλλοντική σταθερότητα μεταξύ των VOC [παραλλαγές ανησυχίας], γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτή η υψηλή σταθερότητα μπορεί επίσης να είναι ένας από τους παράγοντες που επέτρεψαν στην παραλλαγή Όμικρον να αντικαταστήσει την παραλλαγή Δέλτα και να εξαπλωθεί γρήγορα”, έγραψαν οι συγγραφείς. Συνεχίζοντας να αποτελεί μια σημαντική ανησυχία σε όλο τον κόσμο, η Όμικρον είναι πλέον παρούσα σε όλες τις χώρες της ΕΕ και έχει γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή στην πλειονότητα των κρατών μελών”, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Οι χώρες όπου το υψηλότερο ποσοστό νέων κρουσμάτων αποδόθηκε στην Όμικρον μέσω προσδιορισμού αλληλουχίας ήταν η Φινλανδία (99,9%), το Βέλγιο (99,7%), η Μάλτα (99,3%) και η Δανία (98,8%). Αν και οι παραλλαγές ήταν γενικά πιο ανθεκτικές στην αιθανόλη από το αρχικό στέλεχος της COVID-19, όλες αδρανοποιήθηκαν πλήρως στο δέρμα μετά από 15 δευτερόλεπτα έκθεσης σε απολυμαντικά χεριών με βάση το αλκοόλ. “Ως εκ τούτου”, κατέληξαν οι ερευνητές, “συνιστάται ιδιαίτερα οι τρέχουσες πρακτικές ελέγχου των λοιμώξεων (υγιεινής των χεριών) να χρησιμοποιούν απολυμαντικά… όπως προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας [ΠΟΥ]”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

5 τρόποι να απολυμάνεις και να καθαρίσεις το σπίτι από τον κορωνοϊό

Ένα μοντέλο με επιρροή προβλέπει ότι σχεδόν όλα τα έθνη θα έχουν ξεπεράσει το κύμα Omicron έως τα μέσα Μαρτίου

Γιατί κάποιοι εμβολιασμένοι αντιστέκονται στην παραλλαγή Omicron και κάποιοι όχι;

Τι είναι η Stealth Omicron και μήπως χρειάζεται το δικό της γράμμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο Marfan: Μια διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος

Σύνδρομο Marfan: Το σύνδρομο Marfan είναι μια κληρονομική διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος, μιας ομάδας ιστών που διατηρούν τη δομή του σώματος και υποστηρίζουν εσωτερικά όργανα και άλλους ιστούς.

Καρκίνος νεφρού: Nέες προοπτικές θεραπείας

Καρκίνος νεφρού: Ερευνητές στο Karolinska Institutet στη Σουηδία συνδέουν την αντίσταση στη θεραπεία σε μια θανατηφόρα μορφή καρκίνου του νεφρού με τη χαμηλή περιεκτικότητα σε μιτοχόνδρια στο κύτταρο. Όταν αύξησαν το μιτοχονδριακό περιεχόμενο με έναν αναστολέα, τα καρκινικά κύτταρα ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία. Τα ευρήματά τους, τα οποία δημοσιεύονται στο Nature Metabolism, προσφέρουν ελπίδα για πιο στοχευμένα φάρμακα για τον καρκίνο.

Καρκίνος παγκρέατος: Ανακαλύφθηκε μοριακός διακόπτης που πυροδοτεί τη μετάσταση

Καρκίνος παγκρέατος: Ερευνητές στο HICCC στο NewYork-Presbyterian/Columbia University ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη της οποίας το επίπεδο έκφρασης λειτουργεί ως μοριακός διακόπτης μεταξύ της πρωτοπαθούς ανάπτυξης καρκίνου και της μεταστατικής διάδοσης στα κύτταρα.

Ανακαλύφθηκαν νέοι DNA παράγοντες κινδύνου για Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Τα ευρήματα νέας μελέτης για τη νόσο του Πάρκινσον έχουν ανοίξει μια συναρπαστική οδό για την ανάπτυξη θεραπευτικών μεθόδων παρέμβασης στην εξέλιξη της κοινής κινητικής διαταραχής.

Οι γυναίκες παρουσιάζουν κνησμό λιγότερο συχνά από τους άνδρες

Φλεγμονή δέρματος: Μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι η γυναικεία ορμόνη οιστραδιόλη καταστέλλει την ψωρίαση και ο προστατευτικός ρόλος της ορμόνης έχει παράσχει μια βάση για τις θεραπευτικές της δυνατότητες.

Διαδικτυακός εκφοβισμός και αυτοκτονία στην πρώιμη εφηβεία

Διαδικτυακός εκφοβισμός: Οι νέοι έφηβοι που γίνονται στόχοι διαδικτυακού εκφοβισμού είναι πιο πιθανό να αναφέρουν σκέψεις και απόπειρες αυτοκτονίας, μια συσχέτιση που υπερβαίνει τη σχέση μεταξύ αυτοκτονίας και παραδοσιακού εκφοβισμού - εκτός διαδικτύου, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Lifespan Brain Institute (LiBI) του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφειας. (CHOP) και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν σήμερα στο JAMA Network Open.