Ρεπορτάζ Υγείας

Όμικρον 2 ΕΟΔΥ: Τα χαρακτηριστικά της υποομάδας ΒΑ.2 ή 21L του στελέχους Όμικρον

Όμικρον 2 ΕΟΔΥ: Τα χαρακτηριστικά της υποομάδας ΒΑ.2 ή 21L του στελέχους Όμικρον

Όμικρον 2 ΕΟΔΥ: Ο ΕΟΔΥ προέβη σε διευκρινιστικές εξηγήσεις ως προς την ύπαρξη της νέας υποομάδας της Όμικρον, καθώς και σε σχέση με τις ιδιότητες που παρουσιάζει αλλά και την σοβαρότητα που δείχνει να έχει η νόσηση με αυτό το στέλεχος.

Οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ μας καθησυχάσουν σχετικά με την νέα υποομάδα BA.2 ή 21L του στελέχους Όμικρον του κορωνοϊού. Υπενθυμίζεται ότι έχουν βρεθεί ήδη τα δύο πρώτα γνωστά κρούσματα της υποπαραλλαγής Όμικρον 2 στην Ελλάδα και όπως φαίνεται έχει φυλογενετική σχέση με την Όμικρον.  Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) καλεί τον κόσμο να μην πανικοβληθεί, αλλά να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα που υφίστανται και φυσικά να εμπιστευθεί τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα πληροφορίες από τον οργανισμό , ο ΕΟΔΥ αναγνώρισε την ύπαρξη της νέας υποομάδας, αναφέροντας πως ενδεχομένως διαφέρει ως προς τις ιδιότητες του κορωνοϊού που αναπτύσσει. Πιο συγκεκριμένα,  τονίζουν πως  “Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι πιθανόν μια νέα υποομάδα (ΒΑ.2 ή 21L) του στελέχους Όμικρον παρουσιάζει αύξηση σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης και ότι πιθανόν σχετίζεται με διαφορετικές ιδιότητες του ιού. Μέχρι σήμερα, η πλειοψηφία των λοιμώξεων Όμικρον παγκοσμίως προκαλείται από την υποομάδα ΒΑ.1. Η υποομάδα ΒΑ.2 (ή 21L) αποτελεί τμήμα της μεγαλύτερης ομάδας 21Μ, όπως και η ΒΑ.1. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ένδειξη ότι η νέα υποομάδα έχει διαφορετικές ιδιότητες. Κατά συνέπεια δεν συντρέχει λόγος διαφορετικής συμπεριφοράς από μέρους των πολιτών. Ωστόσο, η καταγραφή και μελέτη των δεδομένων και των χαρακτηριστικών της υποομάδας ΒΑ.2 ή 21L θα συνεχιστεί.”

Το ποσοστό της Όμικρον στην Ελλάδα

Δεν υπάρχουν άλλα κρούσματα της υποπαραλλαγής πέρα από αυτά που έγιναν γνωστά από το αεροδρόμιο Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος” από ταξιδιώτες που έχουν ανιχνευθεί και έχουν απομονωθεί ήδη: “Στην Ελλάδα τα ποσοστά της υποομάδας ΒΑ.1 της Όμικρον έχουν εκτιμηθεί ότι είναι παραπάνω από 90% στις περισσότερες περιφέρειες. Προς το παρόν στην Ελλάδα έχουν ταυτοποιηθεί 2 περιστατικά ΒΑ.2 ή 21L σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που έχουν ιχνηλατηθεί και βρίσκονται σε απομόνωση.” λένε οι ίδιες πηγές . 

Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες;

Δεν υπάρχει προς το παρόν λόγος ανησυχίας για τους πολίτες σχετικά με τη νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού. Φυσικά, δεν πρέπει κανείς να εφησυχάσει: “Καλούμε τους πολίτες να τηρούν πιστά τα μέτρα προστασίας και να ενημερώνονται για τις οδηγίες σχετικά με τον εμβολιασμό ανά πληθυσμιακή και ηλικιακή ομάδα, καθώς και να παραμείνουν σε εγρήγορση διενεργώντας τεστ στο πλαίσιο που ήδη έχει ανακοινωθεί.” λένε πήγες απο τον ΕΟΔΥ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δύο κρούσματα της νέας υποπαραλλαγής του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Γκάγκα: Επιταχύνονται οι διαδικασίες πρόσληψης υγειονομικών

Μαγιορκίνης: Τάση συρρίκνωσης της πανδημίας στην Ελλάδα

Παπαευαγγέλου: Στο 88% η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι Αμερικανοί δοκιμάζουν πολλά πράγματα για να ανακουφίσουν τον χρόνιο πόνο στην πλάτη

Τελικά, «η ανταπόκριση στη θεραπεία είναι μεταβλητή μεταξύ των ασθενών και δεν υπάρχει τρόπος να προβλεφθεί τι λειτουργεί καλύτερα για κάθε ασθενή, εκτός από τη δοκιμή και το λάθος», λέει ο Cole.

Covid Αστικά λύματα 24/5: Μειωμένο ιικό φορτίο στη μισή χώρα

Κορωνοϊός Λύματα 24/5: Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, ανακοίνωσε την Τρίτη ο ΕΟΔΥ.

Οι υγειονομικοί υπάλληλοι της Φλόριντα ερευνούν «υποτιθέμενη» υπόθεση ευλογιάς των πιθήκων

Ο Oyewale Tomori, ένας ιολόγος που προηγουμένως ήταν επικεφαλής της Ακαδημίας Επιστημών της Νιγηρίας και συμμετέχει σε συμβούλια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε ότι είναι «έκπληκτος» από το τρέχον ξέσπασμα.

ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Ο νόμος "Γιατρός για όλους" θίγει την αξιοπρέπεια του γιατρού - Προσφυγή στο ΣτΕ

ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ αποφάσισε τη διενέργεια νομικών ενεργειών κατά του νομοσχεδίου και προσφυγή στο ΣτΕ με σκοπό τη διασφάλιση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων.