Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ενδιαφέροντα

Η κατανομή του λίπους παρέχει ενδείξεις για τον κίνδυνο εμφράγματος

Η κατανομή του λίπους παρέχει ενδείξεις για τον κίνδυνο εμφράγματος

Δεν είναι η ποσότητα του λίπους στο σώμα αλλά το που αποθηκεύεται αυτό, ως παράγοντας που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη, σύμφωνα με νέα μελέτη που παρουσιάστηκε σήμερα στην ετήσια συνάντηση της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής (RSNA). Η μελέτη εξέτασε τις διαφορές στα πρότυπα κατανομής του λίπους μεταξύ των υπέρβαρων και παχύσαρκων ανδρών και γυναικών και τον σχετικό καρδιομεταβολικό κίνδυνο.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών για την Υγεία, περισσότερο από το 70% των Αμερικανών θεωρούνται υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Η παχυσαρκία θέτει τα άτομα σε κίνδυνο για μια ποικιλία προβλημάτων υγείας και είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου που μπορεί να προληφθεί στις ΗΠΑ. Ωστόσο, άτομα με το ίδιο βάρος ή δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) μπορεί να έχουν πολύ διαφορετικά προφίλ κινδύνου, βασισμένα στη γενετική, τον τρόπο ζωής και τη διατροφή.

Επιπλέον, η σύνθεση του σώματος διαφέρει μεταξύ ανδρών και γυναικών , ενώ οι γυναίκες έχουν αναλογικά περισσότερο λίπος ενώ οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη μυϊκή μάζα. Η κατανομή του λίπους είναι ένας σημαντικός καθοριστικός παράγοντας του καρδιομεταβολικού κινδύνου. Οι περισσότεροι έχουμε ακούσει τις φράσεις “σε σχήμα μήλου” και “σε σχήμα αχλαδιού”. Αυτά είναι κοινά περιγραφικά στοιχεία για τα σχήματα του ανθρώπινου σώματος, με βάση το πού το λίπος τείνει να αποθηκεύεται στο σώμα.

Σε άτομα με σχήμα μήλου, το λίπος κατανέμεται σε μεγάλο βαθμό γύρω από τη μέση, ενώ σε σώματα με σχήμα αχλαδιού, το λίπος κατανέμεται χαμηλότερα γύρω από τους γοφούς και τους μηρούς. Ο τύπος αποθηκευμένου λίπους παίζει επίσης ρόλο στον καρδιομεταβολικό κίνδυνο. Ένας τύπος λίπους-το έκτοπο λίπος-είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Μπορεί να βρεθεί σε μέρη όπως η κοιλιακή περιοχή, οι μύες, το ήπαρ και άλλα όργανα. “Υποθέσαμε ότι υπάρχουν διαφορές στη σύνθεση του σώματος και ότι αυτές θα μπορούσαν να συσχετιστούν με το προφίλ κινδύνου ειδικά ανά φύλο για νόσους όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό επεισόδιο”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Miriam A. Bredella, MD, ακτινολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια ακτινολογίας στη Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστόνη.

Για τη μελέτη, η Δρ Bredella και οι συνεργάτες της περιέλαβαν 200 νέα (μέσης ηλικίας 37 ετών), υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα που ήταν κατά τα άλλα υγιή. Από τα 200, 109 ήταν γυναίκες και 91 ήταν άνδρες. Οι γυναίκες και οι άνδρες είχαν παρόμοια ηλικία και ΔΜΣ. Μετά από νηστεία όλη νύχτα, οι συμμετέχοντες στη μελέτη υποβλήθηκαν σε εξέταση απορρόφησης με ακτίνες Χ διπλής ενέργειας (DXA) και αξονική (CT) για να προσδιορισθεί η σύνθεση του σώματός τους, καθώς και σε φασματοσκοπία μαγνητικού συντονισμού (MRS) για τον ποσοτικό προσδιορισμό και την ανάλυση του λίπους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες είχαν υψηλότερο ποσοστό λίπους και περισσότερο υποδόριο λίπος αλλά χαμηλότερη άλιπη μάζα σε σύγκριση με τους άνδρες. Ωστόσο, οι άνδρες είχαν περισσότερο σπλαχνικό λιπώδη ιστό ή έκτοπες εναποθέσεις λίπους στην κοιλιακή χώρα γύρω από τα εσωτερικά όργανα, στους μυς και το ήπαρ. “Οι παχύσαρκοι άνδρες έχουν σχετικά υψηλότερο σπλαχνικό λίπος, λίπος εντός των μυϊκών κυττάρων και λίπος στο ήπαρ, οι οποίοι αποτελούν όλοι παράγοντες κινδύνου για την καρδιομεταβολική νόσο, σε σύγκριση με τις γυναίκες με τον ίδιο ΔΜΣ», δήλωσε η Δρ Μπρεντέλα. Ωστόσο, οι άνδρες έχουν υψηλότερη μυϊκή και άλιπη μάζα, οι οποίες προστατεύουν την καρδιομεταβολική υγεία.

 

 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αμερικανική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σκότωσε δύο μαχητές του ISIS

Στις φλόγες για 9η μέρα η Εύβοια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φιλάνθρωπο ζευγάρι στην Καλιφόρνια βοηθά άγνωστους γονείς με απίστευτο τρόπο εν μέσω πανδημίας

 Η Κρύσταλ είπε: «Ελπίζουμε απλώς ότι κάποιος που είδε το βίντεο να εμπνεύστηκε να κάνει κάτι καλό για τον γείτονά του ή για έναν συνάδελφό του, έτσι ώστε ελπίζουμε να έχουμε όλοι μια καλύτερη μέρα.

Η πανδημία έφερε αύξηση του ενδιαφέροντος για τις σχολές δημόσιας υγείας, ειδικά της επιδημιολογίας.

Ο Collin Catalfamo είναι μεταπτυχιακός φοιτητής δευτέρου έτους, έχοντας διδακτορικό στην επιδημιολογία. Είπε ότι το σχολείο κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας πανδημίας του έδωσε ανεκτίμητη εμπειρία στον πραγματικό κόσμο.

Η κρίση του νερού κατά μήκος των συνόρων Καλιφόρνια-Όρεγκον πήγε από τρομερή σε καταστροφική αυτή την εβδομάδα

Ο υπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ Ντεμπ Χάλαντ και ο υπουργός Γεωργίας Τομ Βίλακ είπε στους δημοσιογράφους στις 13 Μαΐου 2021 ότι οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι πυρκαγιάς τους προειδοποίησαν να προετοιμαστούν για μια εξαιρετικά ενεργή χρονιά.

Ο Πρωθυπουργός της Ινδίας κοντά στους πληττόμενους της πανδημίας covid με ομιλία του στην τηλεόραση

Η κυβέρνηση βασίζεται σε μια τεράστια προσπάθεια εμβολιασμού, αλλά έχει μείνει πίσω στον στόχο της να δώσει εμβόλια σε 300 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Η Ινδία, ο μεγαλύτερος παραγωγός εμβολίων στον κόσμο, έχει εμβολιάσει πλήρως πάνω από 38,2 εκατομμύρια ανθρώπους, εν μέσω ελλείψεων και δυσλειτουργιών στο σύστημα ηλεκτρονικής εγγραφής.

Η προπαγάνδα κατά των εμβολίων ξεκίνησε από σχέδιο σύλληψης του Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν το 2011.

Συνολικά, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι οι εκστρατείες κατά των εμβολίων που διαδίδουν παραπληροφόρηση θα μπορούσαν να αυξήσουν την πιθανότητα δυσπιστίας στην ιατρική και να προωθήσουν τον σκεπτικισμό. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειωμένη αποδοχή της ανοσοποίησης και αύξηση των ασθενειών

Η μείωση του πληθυσμού της Καλιφόρνιας είναι σε μεγάλο βαθμό συνάρτηση της πανδημίας

"Η προσθήκη των θανάτων που σχετίζονται με την Covid-19 του 2020, σε συνδυασμό με τους περιορισμούς της μετανάστευσης κατά το παρελθόν έτος, οδήγησαν στην αλλαγή του πληθυσμού σε ετήσια απώλεια."

Η Nancy Messonnier των CDC, η οποία προειδοποίησε ότι ο κορωνοϊός θα προκαλούσε «σοβαρή» διαταραχή, παραιτείται

Στην περίφημη ενημέρωση της 25ης Φεβρουαρίου 2020, η Μεσονιέρ είχε πει ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται για πιθανή πανδημία, ενώ άλλοι αξιωματούχοι συνέχισαν να δηλώνουν ότι η άμεση απειλή για το κοινό παρέμενε χαμηλή.

Close Icon