Ενδιαφέροντα

Ανησυχητικά τα ποσοστά εξάρτησης από το διαδίκτυο

Ανησυχητικά τα ποσοστά εξάρτησης από το διαδίκτυο

Πόσο εξαρτημένοι είναι οι χρήστες της τεχνολογίας, παγκοσμίως; Αρκετά, απαντούν οι αναλυτές της GFK, βασιζόμενοι στα αποτελέσματα σχετικής μελέτης που πραγματοποίησαν πριν από κάποιους μήνες, με τη συμμετοχή 22.000 καταναλωτών από 17 χώρες από όλες τις ηπείρους, με βασικό ερώτημα εάν είναι δύσκολο να κάνουν ένα διάλειμμα από τις τεχνολογικές συσκευές που χρησιμοποιούν.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ένας στους τρεις ανθρώπους στον κόσμο (34%) δυσκολεύεται να κάνει ένα διάλειμμα από την τεχνολογία (κινητό, υπολογιστή, tablet, έξυπνη τηλεόραση), ακόμη και όταν γνωρίζει ότι πρέπει να το κάνει. Όσον αφορά άντρες και γυναίκες τα ποσοστά είναι κοντά, δηλαδή το 35% των γυναικών παγκοσμίως δυσκολεύεται να κλείσει την τεχνολογική συσκευή έναντι 33% των αντρών. Οι έφηβοι και τα νοικοκυριά με υψηλό εισόδημα επίσης εμφανίζουν τη μεγαλύτερη εξάρτηση.

Κίνα, Βραζιλία και Αργεντινή έχουν τη μεγαλύτερη δυσκολία απεξάρτησης από τις τεχνολογικές συσκευές, ενώ αντίθετα Γερμανοί, Ολλανδοί και Βέλγοι φαίνεται πως έχουν περάσει σε άλλο στάδιο ωριμότητας κατά τη χρήση της τεχνολογίας, με αποτέλεσμα να ηγούνται των χωρών που εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά απεξάρτησης από τις τεχνολογικές συσκευές. Αναλυτικά, όσον αφορά τις χώρες, τεχνολογική εξάρτηση, εκτός από τις Κίνα, Βραζιλία, Αργεντινή, εμφανίζουν το Μεξικό, οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία.

Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία στη συγκριμένη έρευνα είναι η διαπίστωση πως σε διεθνές επίπεδο το φύλο δεν κάνει καμία διαφορά στον αγώνα των ανθρώπων να σβήσουν τις συσκευές τους και να «αποσυνδεθούν» από την τεχνολογία, μιας και τα ποσοστά μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι πολύ κοντά, που σημαίνει πως οι τεχνοφοβικές γυναίκες ανήκουν στον προηγούμενο αιώνα. Ωστόσο, τη διαφορά την κάνουν πλέον οι ηλικιακές ομάδες, καθώς και το εισόδημα. Δηλαδή, νέοι σε ηλικία (από 15 έως 39 ετών), άντρες, γυναίκες με υψηλό εισόδημα είναι οι πιο τεχνολογικά εξαρτημένοι παγκοσμίως.

Οι έφηβοι, ηλικίας 15-19 ετών, δείχνουν πιο εξαρτημένοι τεχνολογικά, με το 44% εξ αυτών να δηλώνει ότι είναι δύσκολο να κάνει ένα τεχνολογικό διάλειμμα ακόμη και όταν απαιτείται. Το ποσοστό αυτό φτάνει στο 41% στις ηλικίες 20-29 ετών και πέφτει σταδιακά στο 38% στις ηλικίες 30-39 ετών. Στις ηλικίες 50-59 ετών, 60 ετών και πάνω φτάνει στο 23% και 15% αντίστοιχα, γεγονός που δείχνει μια τάση αποστασιοποίησης από την τεχνολογία και τις συσκευές της. Στην Κίνα το ποσοστό δυσκολίας απεξάρτησης στην ηλικιακή κατηγορία 15-19 ετών φτάνει στο 53%. Στην Ευρώπη, το υψηλότερο ποσοστό σε αυτή την κατηγορία εμφανίζουν η Μεγάλη Βρετανία (43%), το Βέλγιο (37%) και η Ισπανία (38%). Οι ΗΠΑ βρίσκονται στο 41%.

Για τα άτομα που ζουν σε νοικοκυριά υψηλού εισοδήματος και στις 17 χώρες, σύμφωνα με την GFK, το 39% δυσκολεύεται να κάνει ένα διάλειμμα από την τεχνολογία. Σε αυτή την κατηγορία, Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία, Αργεντινή, Βραζιλία, Κίνα και ΗΠΑ κρατούν τα σκήπτρα. Ωστόσο, το ποσοστό μειώνεται αρκετά στα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, όπου το 30% βρίσκει δύσκολο να κλείσει τις τεχνολογικές του συσκευές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αμερικανική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σκότωσε δύο μαχητές του ISIS

Στις φλόγες για 9η μέρα η Εύβοια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φιλάνθρωπο ζευγάρι στην Καλιφόρνια βοηθά άγνωστους γονείς με απίστευτο τρόπο εν μέσω πανδημίας

 Η Κρύσταλ είπε: «Ελπίζουμε απλώς ότι κάποιος που είδε το βίντεο να εμπνεύστηκε να κάνει κάτι καλό για τον γείτονά του ή για έναν συνάδελφό του, έτσι ώστε ελπίζουμε να έχουμε όλοι μια καλύτερη μέρα.

Η πανδημία έφερε αύξηση του ενδιαφέροντος για τις σχολές δημόσιας υγείας, ειδικά της επιδημιολογίας.

Ο Collin Catalfamo είναι μεταπτυχιακός φοιτητής δευτέρου έτους, έχοντας διδακτορικό στην επιδημιολογία. Είπε ότι το σχολείο κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας πανδημίας του έδωσε ανεκτίμητη εμπειρία στον πραγματικό κόσμο.

Η κρίση του νερού κατά μήκος των συνόρων Καλιφόρνια-Όρεγκον πήγε από τρομερή σε καταστροφική αυτή την εβδομάδα

Ο υπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ Ντεμπ Χάλαντ και ο υπουργός Γεωργίας Τομ Βίλακ είπε στους δημοσιογράφους στις 13 Μαΐου 2021 ότι οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι πυρκαγιάς τους προειδοποίησαν να προετοιμαστούν για μια εξαιρετικά ενεργή χρονιά.

Ο Πρωθυπουργός της Ινδίας κοντά στους πληττόμενους της πανδημίας covid με ομιλία του στην τηλεόραση

Η κυβέρνηση βασίζεται σε μια τεράστια προσπάθεια εμβολιασμού, αλλά έχει μείνει πίσω στον στόχο της να δώσει εμβόλια σε 300 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Η Ινδία, ο μεγαλύτερος παραγωγός εμβολίων στον κόσμο, έχει εμβολιάσει πλήρως πάνω από 38,2 εκατομμύρια ανθρώπους, εν μέσω ελλείψεων και δυσλειτουργιών στο σύστημα ηλεκτρονικής εγγραφής.

Η προπαγάνδα κατά των εμβολίων ξεκίνησε από σχέδιο σύλληψης του Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν το 2011.

Συνολικά, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι οι εκστρατείες κατά των εμβολίων που διαδίδουν παραπληροφόρηση θα μπορούσαν να αυξήσουν την πιθανότητα δυσπιστίας στην ιατρική και να προωθήσουν τον σκεπτικισμό. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειωμένη αποδοχή της ανοσοποίησης και αύξηση των ασθενειών

Η μείωση του πληθυσμού της Καλιφόρνιας είναι σε μεγάλο βαθμό συνάρτηση της πανδημίας

"Η προσθήκη των θανάτων που σχετίζονται με την Covid-19 του 2020, σε συνδυασμό με τους περιορισμούς της μετανάστευσης κατά το παρελθόν έτος, οδήγησαν στην αλλαγή του πληθυσμού σε ετήσια απώλεια."

Η Nancy Messonnier των CDC, η οποία προειδοποίησε ότι ο κορωνοϊός θα προκαλούσε «σοβαρή» διαταραχή, παραιτείται

Στην περίφημη ενημέρωση της 25ης Φεβρουαρίου 2020, η Μεσονιέρ είχε πει ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται για πιθανή πανδημία, ενώ άλλοι αξιωματούχοι συνέχισαν να δηλώνουν ότι η άμεση απειλή για το κοινό παρέμενε χαμηλή.