Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αυτοφροντίδα

Ύπνος έντερο: Γιατί πρέπει να κοιμάστε την ίδια ώρα όλη την εβδομάδα;

Ύπνος έντερο: Γιατί πρέπει να κοιμάστε την ίδια ώρα όλη την εβδομάδα;

Ύπνος έντερο: Ακόμη και μια διαφορά 90 λεπτών στο μέσο του νυχτερινού σας ύπνου κατά τη διάρκεια μιας κανονικής εβδομάδας θα μπορούσε να επηρεάσει τους τύπους βακτηρίων στο ανθρώπινο έντερο.

Μικρές διαφορές στις συνήθειες ύπνου μεταξύ των ημερών εργασίας και ανάπαυσης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανθυγιεινές αλλαγές στα βακτήρια στο έντερό μας, προτείνει μια μελέτη. Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο ότι τα άτομα με «κοινωνικό jetlag» έχουν ελαφρώς φτωχότερες δίαιτες, διαπίστωσαν οι βρετανοί ερευνητές. Ο ύπνος με σοβαρές διαταραχές, ιδιαίτερα η εργασία σε βάρδιες, είναι γνωστό ότι έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία. Η διατήρηση των ωρών ύπνου και αφύπνισης σταθερές και η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου ασθένειας.

Η μελέτη σχεδόν 1.000 ενηλίκων από επιστήμονες του Kings College του Λονδίνου διαπίστωσε ότι ακόμη και μια διαφορά 90 λεπτών στο μέσο του νυχτερινού σας ύπνου κατά τη διάρκεια μιας κανονικής εβδομάδας θα μπορούσε να επηρεάσει τους τύπους βακτηρίων που βρίσκονται στο ανθρώπινο έντερο. Το να έχετε ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών ειδών βακτηρίων στο πεπτικό σας σύστημα είναι πολύ σημαντικό. Μερικά είναι καλύτερα από άλλα, αλλά η λήψη του σωστού μείγματος είναι το κλειδί για την πρόληψη ορισμένων ασθενειών.

«[Το κοινωνικό jetlag] μπορεί να ενθαρρύνει τα είδη μικροβίων που έχουν δυσμενείς συσχετίσεις με την υγεία σας», δήλωσε η Kate Bermingham, συγγραφέας της μελέτης και ανώτερος επιστήμονας διατροφής στην εταιρεία επιστημών υγείας Zoe. Το να πηγαίνεις για ύπνο και να ξυπνάς σε πολύ διαφορετικές ώρες της εβδομάδας, σε σύγκριση με το Σαββατοκύριακο, είναι γνωστό ως κοινωνικό jetlag. Πιστεύεται ότι επηρεάζει περισσότερο από το 40% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου, λέει η μελέτη, και είναι πιο συχνή σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες, και στη συνέχεια μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε.

Οι συμμετέχοντες σε αυτή τη μελέτη, στο European Journal of Nutrition, ανέλυσαν τον ύπνο και το αίμα τους, συλλέχθηκαν δείγματα κοπράνων και κατέγραψαν όλα όσα έφαγαν σε ένα ερωτηματολόγιο τροφίμων. Όσοι είχαν κοινωνικό jetlag (16%) είχαν περισσότερες πιθανότητες να ακολουθήσουν μια διατροφή γεμάτη πατάτες, συν ζαχαρούχα ποτά και λιγότερα φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι τα άτομα με κοινωνικό jetlag έτρωγαν λιγότερες φυτικές ίνες από εκείνους με πιο σταθερούς χρόνους ύπνου. Άλλες μελέτες διαπίστωσαν ότι το κοινωνικό jetlag συνδέεται με την αύξηση βάρους, τις ασθένειες και την ψυχική κόπωση. «Η κακή ποιότητα ύπνου επηρεάζει τις επιλογές – και οι άνθρωποι λαχταρούν περισσότερους υδατάνθρακες ή τροφές με ζάχαρη», λέει ο Δρ Bermingham. Μια ανθυγιεινή διατροφή μπορεί στη συνέχεια να επηρεάσει τα επίπεδα συγκεκριμένων βακτηρίων στο έντερο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τρία από τα έξι είδη μικροβίων που ήταν πιο άφθονα στα έντερα της ομάδας κοινωνικών jetlag συνδέονται με κακή ποιότητα διατροφής, παχυσαρκία και υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής και κινδύνου εγκεφαλικού. Η σχέση μεταξύ ύπνου, διατροφής και βακτηρίων του εντέρου είναι περίπλοκη και υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθουμε, λέει η ερευνητική ομάδα. Εν τω μεταξύ, η συμβουλή τους να διατηρήσετε τα πράγματα συνεπή, αν μπορείτε, κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το πώς νιώθουν οι άνθρωποι για τον ύπνο τους έχει σημασία για την ευεξία τους

Συμβουλές για να κοιμάστε καλύτερα το βράδυ

Γιατί ο ύπνος κάνει τόσο καλό στον εγκέφαλό σας;

4 τρόποι για να εστιάσετε στη φυσική κατάσταση καθώς μεγαλώνετε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Είναι θερμοπληξία ή τροφική δηλητηρίαση; Μάθετε πώς η ζέστη επηρεάζει το στομάχι σας

Ζέστη στομάχι: Η διάκριση μεταξύ θερμοπληξίας και τροφικής δηλητηρίασης μπορεί να είναι δύσκολη καθώς και οι δύο καταστάσεις μπορεί να παρουσιάζουν παρόμοια γαστρεντερικά συμπτώματα όπως ναυτία, έμετος και κοιλιακό άλγος.

Πώς να φροντίσετε την μητέρα σας μετά από επέμβαση ισχίου;

Φροντίδα ισχίο: Η φροντίδα της μητέρας σας μετά από χειρουργική επέμβαση ισχίου απαιτεί υπομονή, προσοχή στη λεπτομέρεια και μια υποστηρικτική προσέγγιση για να βοηθήσει την ανάκαμψη και την άνεσή της.

Πώς να φροντίσετε μια θαλάσσια χελώνα αν την βρείτε τραυματισμένη;

Θαλάσσια χελώνα: Εάν συναντήσετε μια τραυματισμένη θαλάσσια χελώνα, είναι σημαντικό να χειριστείτε την κατάσταση με προσοχή και να ακολουθήσετε τα κατάλληλα βήματα για να εξασφαλίσετε την ευημερία της χελώνας.

Close Icon