Αυτοφροντίδα

Παθολογικές καταστάσεις των ποδιών που σας ταλαιπωρούν

Παθολογικές καταστάσεις των ποδιών που σας ταλαιπωρούν

Τα πέλματα αποτελούν σημαντικά σημεία του σώματος, καθώς εκτελούν δύο βασικές λειτουργίες: υποστηρίζουν το βάρος του σώματος στην όρθια στάση και δρουν ως μοχλοί για την προς τα εμπρός μετακίνηση του σώματος κατά τη διαδικασία της βάδισης. Παρότι μικρά σε μέγεθος σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα, έχουν πολύπλοκη κατασκευή (26 οστά που σχηματίζουν 37 αρθρώσεις) προκειμένου να επιτελούν τις σημαντικές λειτουργίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1/4 των οστών ολόκληρου του ανθρώπινου σώματος βρίσκεται κάτω από την ποδοκνημική άρθρωση (ή άρθρωση του αστραγάλου).

Παρά την ταλαιπωρία που υφίστανται ωστόσο, τα πέλματα είναι από τα πιο παραμελημένα σημεία του σώματος (στενά παπούτσια, τακούνια, λάθος κόψιμο νυχιών κλπ.).

Δείτε τρεις κοινές παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να σας ταλαιπωρήσουν στην καθημερινή ζωή:

Κάλοι

Τοπική διόγκωση του δέρματος που προκαλείται από παρατεταμένη τοπική πίεση ή τριβή, συνήθως λόγω της χρήσης στενών παπουτσιών. Στην αγορά υπάρχουν πολλά προϊόντα που βοηθούν στην απομάκρυνσή του.

Είσφρηση νυχιού

Τα λοξά και υπερβολικά κομμένα νύχια εισέρχονται στο δέρμα καθώς μεγαλώνουν σε μήκος, δημιουργώντας μια τοπική φλεγμονή με όλα τα τυπικά συμπτώματα (διόγκωση, ερυθρότητα, θερμότητα, πόνος).

Η αντιμετώπιση ενός τέτοιου νυχιού γίνεται με τοπικά αντισηπτικά, αντιβίωση από το στόμα ή και με χειρουργική μικροεπέμβαση. Προληπτικά συνιστώνται το κόψιμο και το λιμάρισμα των νυχιών σε ευθεία γραμμή και η αποφυγή των υπερβολικά στενών παπουτσιών.

Μυκητιάσεις

Η ανάπτυξη των μυκήτων ευνοείται από τη θερμότητα και την υγρασία, συνθήκες που απαντώνται ιδιαίτερα στα μεσοδακτύλια διαστήματα. Μπορούν να εμφανιστούν μόνο ως απλή ερυθρότητα, είναι δυνατόν όμως να δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα κακοσμίας. Υπάρχουν πολλά αντιμυκητιασικά σκευάσματα, η χρήση των οποίων θα πρέπει να συστηθεί από δερματολόγο. Ωστόσο, η θεραπεία μπορεί να είναι μακροχρόνια λόγω της μεγάλης ανθεκτικότητας που παρουσιάζει η συγκεκριμένη κατηγορία μικροοργανισμών. Η πρόληψη επιτυγχάνεται με την εξάλειψη των ευνοϊκών γι’ αυτούς συνθηκών.

Βασικοί κανόνες φροντίδας των ποδιών

– Κρατήστε τα πόδια σας καθαρά.

– Επαλείψτε με λανολίνη ή ελαιόλαδο τα σημεία όπου το δέρμα είναι ξηρό.

– Αποφύγετε τη χρήση ζεστού νερού και ισχυρών σαπουνιών.

– Στεγνώνετε τα πόδια σας προσεκτικά, ειδικά μεταξύ των δακτύλων, αλλά μην τα τρίβετε δυνατά με την πετσέτα.

– Μην προσπαθείτε να κόψετε κάλους ή νύχια που έχουν εισφρήσει στο δέρμα.

– Σε περίπτωση μώλωπα, κοψίματος, εγκαύματος ή κρυοπαγήματος ζητήστε τη βοήθεια ειδικού.

– Αποφύγετε τη χρήση τοπικών ισχυρών αντισηπτικών.

– Αποφύγετε την έκθεσή τους σε υγρασία και κρύο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Αν νιώθεις χαμένος θέσε κάποιες ερωτήσεις στον εαυτό σου για να δεις πού βρίσκεσαι

Δείτε την απάντηση στο δίλημμα "καρδιά ή λογική"

Πώς να διατηρήσεις την χαρά σου σε μία αγχωτική ζωή

Πώς να είμαι χαρούμενος: Όταν η ζωή είναι αγχωτική εσύ μείνε δυνατός. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ευέξαπτοι, συγκλονισμένοι, και απλά όχι με τον καλύτερο τρόπο όταν αισθάνονται υπερφορτωμένοι από τις απαιτήσεις στη ζωή τους. Και ενώ μερικά από τα πράγματα που με κάνουν ευτυχισμένο μπορεί να μην είναι όλα πράγματα που σε κάνουν ευτυχισμένο, υπάρχουν κάποια πράγματα που τείνουν να δημιουργούν μια μεγαλύτερη εμπειρία ευτυχίας σχεδόν στη ζωή όλων.

Η επιστημονική εξήγηση για την αγάπη μας στη θάλασσα

Η επιστήμη πίσω από τη φράση "Η θάλασσα με κάνει χαρούμενο". Όλοι οι λάτρεις συμφωνούν ότι η παραλία είναι το "ευτυχισμένο" μέρος τους. Τα μάτια μας λάμπουν όταν σκεφτόμαστε την επόμενη επίσκεψή μας εκεί και για τους περισσότερους, το να είμαστε μακριά από την καθημερινή ρουτίνα μας είναι λόγος για να πάμε στην παραλία. Τι ακριβώς είναι αυτό με την παραλία που μας κάνει ευτυχισμένους; Γιατί στρεφόμαστε στο νερό για μια αίσθηση ηρεμίας και διαύγεια;

Πιθανές αιτίες που αισθάνεσαι μόνιμη κόπωση

Αισθάνομαι κουρασμένη: Γιατί νιώθεις αυτή την κατάπτωση . "Γιατί είμαι τόσο κουρασμένη;" είναι μια ερώτηση που οι άνθρωποι αναρωτιούνται αρκετά συχνά. Όλοι κουράζονται κάποια στιγμή, ιδιαίτερα μετά από μια ασθένεια, μια μακρά νύχτα με ένα άρρωστο παιδί ή μια πολυάσχολη εβδομάδα στη δουλειά. Ωστόσο, όταν η κούραση είναι επίμονη, όταν νιώθεις κουρασμένος μόλις ξυπνήσεις το πρωί ή όταν ο ύπνος δεν φαίνεται να βοηθάει, όσο και αν ξεκουράζεσαι—μπορεί συχνά να υποδεικνύει ένα βαθύτερο, υποκείμενο πρόβλημα.