Αυτοφροντίδα

Ευεξία: Πώς έχει αλλάξει τη ζωή μας η βιομηχανία της ευεξίας;

Ευεξία: Πώς έχει αλλάξει τη ζωή μας η βιομηχανία της ευεξίας;

Ευεξία: Η ευεξία είναι μια ολιστική προσέγγιση που φθάνει πέρα ​​από την απλή υγεία και προς την ψυχική, πνευματική και σωματική ευεξία και άλλους θετικούς παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η ευγνωμοσύνη και η επιτυχία.

Η ευεξία στοχεύει στην επίτευξη βέλτιστων επιπέδων σωματικής, ψυχικής και πνευματικής υγείας και ευεξίας. Αυτή η αναπτυσσόμενη βιομηχανία γνώρισε πρωτοφανή ανάπτυξη την τελευταία περίπου δεκαετία, και είναι μια εξαιρετικά προσοδοφόρα βιομηχανία. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ευεξίας: “Η ευεξία είναι μια ενεργή διαδικασία μέσω της οποίας οι άνθρωποι συνειδητοποιούν και κάνουν επιλογές για μια πιο επιτυχημένη ύπαρξη“. Υπάρχει συναίνεση ότι η ευεξία είναι: μια συνειδητή, αυτοκατευθυνόμενη και εξελισσόμενη διαδικασία επίτευξης πλήρους δυναμικού (National Institute of Wellness, 2020). Η ευεξία είναι πολυδιάστατη και ολιστική, περιλαμβάνει τον τρόπο ζωής, την ψυχική και πνευματική ευημερία και το περιβάλλον, και είναι θετική και επιβεβαιωτική.

Πώς προσεγγίζουμε την ευεξία;

Η ευεξία είναι μια ολιστική προσέγγιση που φθάνει πέρα ​​από την απλή υγεία και προς την ψυχική, πνευματική και σωματική ευεξία και άλλους θετικούς παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η ευγνωμοσύνη και η επιτυχία. Ο Bill Hettler σχεδίασε αρχικά έξι διαστάσεις ευεξίας το 1976. Σήμερα, επτά διαστάσεις είναι κοινώς αναγνωρισμένες.

Πριν από δέκα χρόνια, κυκλοφόρησε η πρωτοποριακή Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας (1η Απριλίου 2012) και τώρα δημοσιεύεται κάθε χρόνο από το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Η έκθεση βασίστηκε σε δεδομένα που συλλέχθηκαν από την παγκόσμια δημοσκόπηση της Gallup, η οποία μέτρησε την κατάσταση της ευτυχίας (θεμελιώδεις αιτίες και επικριτές και συνέπειες πολιτικής) σε 155 έθνη σε όλο τον κόσμο.

Η οικονομία ευεξίας των 11 τομέων θα επεκταθεί κατά ένα επιβλητικό 10% έως το 2025, αξίας 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα 11 στοιχεία που συνθέτουν αυτόν τον κλάδο περιλαμβάνουν:

 • Τουρισμός ευεξίας
 • Spas
 • Ιαματικές/πηγές ευεξίας 
 • Σπίτια ευεξίας
 • Σωματική δραστηριότητα
 • Ψυχική ευεξία
 • Προσωπική φροντίδα και ομορφιά
 • Υγιεινή διατροφή
 • Απώλεια βάρους
 • Παραδοσιακή και συμπληρωματική ιατρική
 • Πρόληψη δημόσιας υγείας και εξατομικευμένη ιατρική
 • Ευεξία στο χώρο εργασίας

Το μέλλον της ευεξίας

Οι ερευνητές προσπάθησαν να προβλέψουν πού οδεύει η προαγωγή της υγείας από τώρα έως το 2050. Στο παρελθόν, οι αξίες περνούσαν από γενιά σε γενιά, αλλά τώρα περισσότερο από ποτέ, οι πρόσφατες γενιές έχουν μια αυξημένη αίσθηση μιας μεταβαλλόμενης κοινωνίας λόγω της ευρείας προσβασιμότητας στις πληροφορίες. Οι Edington et al. το 2016 χαρτογράφησε ορισμένους μεταβαλλόμενους παράγοντες που σχετίζονται με μελλοντικές εξελίξεις στην ευεξία σύμφωνα με τη γενεαλογία:

 • Οι Baby Boomers: Θέλουν να απλοποιήσουν τη ζωή. Μέχρι το 2040 αυτή η γενιά θα είναι στα 80 της και ορισμένοι θα συνεχίσουν να είναι ενεργοί και να χρησιμοποιούν οργανωτικά κέντρα υγείας και ευεξίας.
 • Γενιά Χ: Ακολουθούν τις δικές τους ιδέες για τη ζωή και την εργασία. Θα είναι στα 60 τους μέχρι το 2040 και, έχοντας εκτεθεί σε πρωτοβουλίες ευεξίας καθ’ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής τους ζωής, θα χρειαστούν δραστηριότητες για να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της γήρανσης μιας ζωής δραστηριότητας.
 • Οι millennials (γενιά Υ): Ψάχνουν για ουσιαστική δουλειά και πραγματικές σχέσεις. Θα είναι στα μέσα της δεκαετίας του 50 έως το 2040. Είναι η πρώτη γενιά που έχει εκτεθεί στην ευεξία καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους και ανταποκρίνεται καλά στα εξατομικευμένα σχέδια ευεξίας που έχουν γίνει ρητά για αυτούς.

 • Γενιά Ζ: Αυτή η γενιά θα είναι στα τέλη της δεκαετίας των 30 το 2040 και θέλει να αλλάξει τον κόσμο μέσω δικτύωσης και σχέσεων. Θα θέλουν να ζήσουν εκεί που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο επάγγελμά τους ή στην κοινωνία. Θα έχουν δημιουργήσει και διατηρήσει ένα πρόγραμμα ευεξίας μόνοι τους ή συμμετέχοντας σε δραστηριότητες οικοδόμησης σχέσεων και θα κοιτάξουν τις κλινικές ιατρικής του τρόπου ζωής στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

5 τρόποι για να βελτιώσετε την ψυχική σας ευεξία

Οι μισοί από εμάς αισθανόμαστε χειρότερα αφού δοκιμάσουμε μια τάση ευεξίας

Τελικά το Mindfulness αλλάζει τον εγκέφαλο;

Κάντε την οικονομική ευεξία μέρος του σχεδίου αυτοφροντίδας σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να χαλαρώσετε με απλές τεχνικές μασάζ ποδιών;

Μασάζ πόδια: Το μασάζ στα πόδια σας μπορεί να σας ανακουφίσει από όλη την προσπάθεια που αντιμετωπίζει το σώμα σας κατά τη διάρκεια της ημέρας και το μασάζ ποδιών είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το κάνετε.