Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αυτοφροντίδα

Είσφρυση όνυχος: Πώς να τη θεραπεύσεις αποτελεσματικά;

Είσφρυση όνυχος: Πώς να τη θεραπεύσεις αποτελεσματικά;

Η είσφρυση όνυχος  (ή αλλιώς και ονυχοκρύπτωση) είναι η εισχώρηση του νυχιού στο δέρμα του δακτύλου, περισσότερο όμως από το κανονικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται οίδημα (πρήξιμο) και κοκκίωμα στο δάκτυλο και ως εκ τούτου η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση.

Η είσφρυση όνυχος είναι μια κατάσταση που ταλαιπωρεί αρκετό κόσμο και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Η είσφρυση όνυχος  (ή αλλιώς και ονυχοκρύπτωση) είναι η εισχώρηση του νυχιού στο δέρμα του δακτύλου, περισσότερο όμως από το κανονικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται οίδημα (πρήξιμο) και κοκκίωμα στο δάκτυλο και ως εκ τούτου η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση. Ειδάλλως, ενδέχεται να δημιουργηθεί μόνιμη παραμόρφωση ή ακόμα και ακρωτηριασμός (πολύ σπάνια και σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών), ανάλογα με το περιστατικό. Υπάρχουν κάποιες ενέργειες που μπορεί να γίνουν στο σπίτι, σε πρώτο επίπεδο, ωστόσο η επίσκεψη  στον γιατρό είναι αναγκαία. Πιο συχνά παρουσιάζεται στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού.

 

Που οφείλεται η είσφρυση όνυχος;

Η είσφρυση όνυχος προκαλείται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες. Δεν αποκλείεται μάλιστα να συνυπάρχουν κιόλας. Οι κυριότεροι και συχνότεροι:

 • Τραύμα
 • Απώλεια νυχιού
 • Επαναλαμβανόμενη πίεση (απόρροια αθλημάτων)
 • Μυκητιασική λοίμωξη ή ψωρίαση
 • Παχιά ή κυρτά νύχια των ποδιών (γαμψονυχία). Τα νύχια τείνουν να λυγίζουν περισσότερο με την ηλικία και ως εκ τούτου γίνονται ιδιαίτερα ευαίσθητα. Μάλιστα, μερικοί άνθρωποι έχουν μια κληρονομική τάση να αναπτύξουν προβλήματα στα νύχια.
 • Ακατάλληλο κόψιμο των νυχιών, ειδικά το πολύ κοντό κόψιμο του νυχιού στις γωνίες
 • Ακατάλληλα παπούτσια, δηλαδή παπούτσια που είναι πολύ σφιχτά, πολύ στενά ή πολύ κοντά
 • Κακές συνθήκες υγιεινής και ο ελλιπής αερισμός των δακτύλων
 • Υπεριδρωσία των δακτύλων
 • Ορμονικές μεταβολές στις γυναίκες (έναρξη της περιόδου, εγκυμοσύνη, λοχεία, εμμηνόπαυση)
 • Παχυσαρκία
 • Λήψη ρετινοειδών (φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση παθήσεων του δέρματος όπως η ακμή)
 • Χημειοθεραπεία

 

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα της είσφρυσης όνυχος συνοψίζονται ως εξής:

 • Πόνος
 • Οίδημα
 • Ερυθρότητα
 • Φλεγμονή
 • Εκροή ορώδους, οροαιματηρού ή και πυοαιματηρού υγρού
 • Αιμορραγία από την περιοχή της είσφρυσης
 • Πυρετός

Η είσφρυση όνυχος πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό, διότι σε διαφορετική περίπτωση η μόλυνση μπορεί να μολύνει μέχρι και το κόκκαλο. Μάλιστα ασθενείς με συνοδές παθήσεις (πχ διαβητικό πόδι, αγγειακές διαταραχές κ.α.) ενδέχεται να εμφανίσουν αρκετά σοβαρές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης και της γάγγραινας του δακτύλου.

Πώς αντιμετωπίζεται η είσφρυση όνυχος

Σε αρχικό στάδιο και εφόσον δεν έχει βρεθεί ακόμα οξεία λοίμωξη, ακολουθείται μια συντηρητική αντιμετώπιση της πάθησης που περιλαμβάνει αντιβίωση και τοπική αντισηψία. Την κατάσταση μπορεί να βοηθήσουν τα ζεστά ποδόλουτρα με αντισηπτικό σαπούνι και τα αναλγητικά ή και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, η  χρήση των κατάλληλων παπουτσιών και ο σωστός καθαρισμός των νυχιών. Αν ο γιατρός το κρίνει απαραίτητο, υπάρχει και το ενδεχόμενο να προταθεί ειδικός νάρθηκας.

Αν όμως αποτύχει η συντηρητική θεραπεία, τότε η χειρουργική επέμβαση είναι πλέον μονόδρομος. Η ονυχεκτομή πραγματοποιείται με τη βοήθεια τοπικής αναισθησίας. Επισημαίνεται πως ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και η λύση του προβλήματος στους περισσότερους ασθενείς είναι οριστική. Μάλιστα ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στην καθημερινότητά του σχετικά άμεσα με την προϋπόθεση χρήσης άνετων και ανοικτών παπουτσιών.

 

 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να προσθέσετε ροδόνερο και γλυκερίνη στην περιποίηση της επιδερμίδας σας;

Τα καλύτερα φυτά εσωτερικού χώρου για το σπίτι σας

Tο μαύρο πιπέρι μπορεί να αφαιρέσει τα μαύρα στίγματα

Μήπως χάνετε χρόνο; Πώς να το αντιμετωπίσετε;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Είναι θερμοπληξία ή τροφική δηλητηρίαση; Μάθετε πώς η ζέστη επηρεάζει το στομάχι σας

Ζέστη στομάχι: Η διάκριση μεταξύ θερμοπληξίας και τροφικής δηλητηρίασης μπορεί να είναι δύσκολη καθώς και οι δύο καταστάσεις μπορεί να παρουσιάζουν παρόμοια γαστρεντερικά συμπτώματα όπως ναυτία, έμετος και κοιλιακό άλγος.

Πώς να φροντίσετε την μητέρα σας μετά από επέμβαση ισχίου;

Φροντίδα ισχίο: Η φροντίδα της μητέρας σας μετά από χειρουργική επέμβαση ισχίου απαιτεί υπομονή, προσοχή στη λεπτομέρεια και μια υποστηρικτική προσέγγιση για να βοηθήσει την ανάκαμψη και την άνεσή της.

Πώς να φροντίσετε μια θαλάσσια χελώνα αν την βρείτε τραυματισμένη;

Θαλάσσια χελώνα: Εάν συναντήσετε μια τραυματισμένη θαλάσσια χελώνα, είναι σημαντικό να χειριστείτε την κατάσταση με προσοχή και να ακολουθήσετε τα κατάλληλα βήματα για να εξασφαλίσετε την ευημερία της χελώνας.

Close Icon